Стипендии за Ромите

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Kolku sum zapoznat celoto obrazovanie momentalno e vo out a posebno fakultetskoto gi ima strasno simnato kriteriumite za kvalitet. So ogled na toa i site podelbi na kvoti na vakvi i onakvi samo se stopuvaat so kolektivnoto sivilo narecemo makedonsko "obrazovanie".

Многу јасно,буџет.
Не е неограничен.

Ајде малце математика за вас.

Ромите се малцинство.
Ромите процентуално имаат најлош успех во средните и основните образование.

Сорос е организација.
Сорос има спремено донација,која е со одреден буџет,и треба да се подели на некое малцинство.

Ако ромите се 7% од целиот народ во МК,тогаш и буџетот опфаќа само 7% од целиот народ во МК.
Сакате да има за сите?

Додајте ја разликата,односно 100 - 7= 93%.
Да речеме дека тие 7% се 100.000 евра.
Значи вие додадете уште 1.250.000,и ќе има за сите.

Ајде,Џени,Тикви4ка и сите останати хуманитарци,кого искрено ги заболело за "нашите" деца.
Отидете со вашиот генијален план во Сорос,како да не им текнало на нив.
Је је је... имам генијален план...
Нека ги дадат парите на оние со највисоки резултати на матура...
Не ќе е лошо... тамам за на факултет како добро ќе им дојдат...
А, стварно е глупо тие шо пишат дискриминаторски постој, од типот чума се и сл...
Дај не бидете хитлеровски настроени ама и дај, глупо е мнозинството да се третира како граѓани од втор ред...

Молааам?

Какви роми бе ?
лелее

Абе овие изгледа се заебаваат!

А,да, демек донираат и така само 3ца ќе завршат со успех над 3,50 па така да ова е само машина за перење пари демек роми ова она ќе паднат кај некој у џеб...

А веќе ако зборуваме за паметно трошење пари,веднаш на сметка кај г-н Паско Кузман.

:uvo:

Jas sum rom i sum ZA da romite da zemat stipendi,Zasto kaj nas romite vo razlika kaj vas makedoncite barem ako ne 2 roditeli 1 raboti zima plata 300 evra i plus dedo baba penzija a razlika kaj nas romite dvajcata roditeli ne vraboteni socialna pomos so 2000 i so tie 2000 prosto zemeno 5 cleno semejsvo dali da se prakat decata vo skolo dali da gi hranat oblekuvat i drugi mnogu raboti.I gresno ste informirani deka na kraj godina ke zemat 2000 evra tuku mesecno po 2000 denari od organizacijata SOROS

Стара тема ама увек актуелна -поделба на бенефиции врз национална основа.
Добро, дали е ова нормално?

Вчера кај мене во гимназија ги собраа Ромите кои не се во голем број, и им беше објаснето дека ако годината ја завршат минимум со многу добар успех(3,50) ќе добијат награда од 2000 евра. Да, 2000 евра, не 200. А преку годината и вака и така ќе си земаат стипендија од 2000 денари месечно.
Па добро, мисли ли некој на македончињата и децата од другите националности кои навистина немаат пари а се со одличен успех? Ги прашува ли некој нив како им е? Ромите се прават невини жртви, вакви-такви, а ги гледам кај мене во комшии сите се со по две коли, кренале куќи на три спрата со огради од ковано железо. За образование пари немаат, а за свадби од по недела дена имаат?
Кај мене во клас има двајца Роми, ќе ја земаат стипендијава, а по цел ден ми прават муабети и ми ја трујат главата дека ќе земале графички картички, процесори, Сони тројки и уште што не.

Што мислите вие? Треба ромите да добиваат стипендии или не?
Не, сите сме еднакви пред закон. Секој за себе што би рекле си наоѓа работа и се снаоѓа со средства, а со ваков начин на стипендирање или запишување по национален клуч се врши дискриминација кон другите заедници.
Наместо да наградат ученик кој има одлични резултати во учење, придонес кон разни дејности и спортување, тие даваат награди по национален клуч...затоа тешко ќе не биде, се е со национален предзнак, а не со цел напредок на државата.

Jas sum rom i sum ZA da romite da zemat stipendi,Zasto kaj nas romite vo razlika kaj vas makedoncite barem ako ne 2 roditeli 1 raboti zima plata 300 evra i plus dedo baba penzija a razlika kaj nas romite dvajcata roditeli ne vraboteni socialna pomos so 2000 i so tie 2000 prosto zemeno 5 cleno semejsvo dali da se prakat decata vo skolo dali da gi hranat oblekuvat i drugi mnogu raboti.I gresno ste informirani deka na kraj godina ke zemat 2000 evra tuku mesecno po 2000 denari od organizacijata SOROS

Нека зимаат ама нека ги заслужат а не за нив да се прави посебен просек кај ромите, гледаш вие самите се делите сакате посебен просек да се прави за вас.. конкурирајте им на останатите безразлика дали е Македонец, Албанец или што било ако од нив имате подобри резултати земете стипендија.
И правиш нереални споредби кој ви е крив што пример двата родители не работат ? Па и кај Македонците има еден куп деца на кои родителите не им работат па со успех постигнуваат некакви резултати и конкурираат за истите, ако е за така и они нека зимаат стипендии со ниски резултати.

Па државата ќе ја направиме рај за мрзи и неписмени .. :nenene:

@siirhan useiin кај сите има нревработени и сите тие имаат потреба од храна, основни потреби, облека... но за тие потреби не треба да се бара стипендија од Министерство за образование за да се пуштат децата на школо, туку поголема социјална помош од сосема друга институција или истите родители да побараат работа. Знам многумина кои работат се и сешто, чистат канали, одат по печурки, смрека, мов... не чекаат да паднат парите од небо. Се трудат да придонесат за да ги школуваат децата
Не нрмално само ромите да добиваат стипендија такви потреби
Двајца мои школски од освновно не продолжија во средно токму заради тоа што немаа пари, со невработени родители. И двајцата се Македонци, па зошто и тие не би добиле таква стипендија

Заборавете на такви стипендии
Стипендија се дава за постигнат успех, а не за да го мотивираш некој да оди на школо
Како што кажав за другите потреби се добива социјална помош или се бара работа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom