Стипендии за Ромите

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
До негде е и паметно ова....зашто јас знам неколку мои соученици кои во средно учеа и имаа 4.0/4.5 просек ама не се запишаа на факултет затоа што немале пари.
Фина работа е ова, ми се свиѓа....зашто да не, ако стварно учат и заслужат таков просек нека им се алал парите за на факултет

Не.

туку...мотив за да учат.

А уствари шо се мешаме ние. Тие пари ги дава невладина организација, која се залага за ромите. Ни од наш џеб ни за наш.

Знаеш колку други деца постојат, со многу помали примања, шо имаат многу поголеми желби за образование и за некаков професионален напредок во животот? (тука мислам на попрофесионален од дремење на семафори) Деца шо имаат мотив да учат, ама немаат доволно можности. Некои дури ни елементарните. Е за таквите паѓа криво. И не се мешаме де, коментираме, како и за се друго, нели?

Знаеш колку други деца постојат, со многу помали примања, шо имаат многу поголеми желби за образование и за некаков професионален напредок во животот? (тука мислам на попрофесионален од дремење на семафори) Деца шо имаат мотив да учат, ама немаат доволно можности. Некои дури ни елементарните. Е за таквите паѓа криво. И не се мешаме де, коментираме, како и за се друго, нели?

Kире, има и гладни во Етиопија на кои овие пари ќе им дојдат супер.
Има еден куп непосвоени деца во Буркина Фасо кои сеуште не ги посвоила Анџелина Џоли.

И? :)
Биди моќен еден ден и помагај и ти.
И знај, и тогаш ќе има некој кому повеќе ќе му требаат парите шо ти ќе ги делиш лево-десно.

Kире, има и гладни во Етиопија на кои овие пари ќе им дојдат супер.
Има еден куп непосвоени деца во Буркина Фасо кои сеуште не ги посвоила Анџелина Џоли.

И? :)
Биди моќен еден ден и помагај и ти.
И знај, и тогаш ќе има некој кому повеќе ќе му требаат парите шо ти ќе ги делиш лево-десно.
Абе има и делфини што штрајкуваат во Папуа Нова Гвинеа.....ама немаат организација ко СОРОС

Најважно од се е тоа што некако си се снашле и сега ќе си лапаат по 2000 евриќи додека ние дискутираме

Значи и колку познаваш македонци кои не се запишуваат на факултет бидејќи немаат средства?
Премногу!
За децата роми што просат низ нашиве градови ми е навистина жал а тие не ни одат најчесто во училиште ретко кое запишува основно а камо ли средно за да добива ваква стипендија.

Познавам една девојка ромка со која учев во средно и таа секој месец примаше стипендија, плус на крај поради постигнат одличен успех и даваа бонус стипендија (не знам сега која точно сума но доволно голема) и плус зашто беше одлична и сакаше да се запише на факултет сорос и ја плаќа партиципацијата на факултет и сите трошоци.

Значи во ред е што примаат одредени стипендии, оние кои учат ете и бесплатно да им е на факултет ама овие дополнителни бонуси од 2000 евра мислам се премногу.

И сите роми не се социјални случаи и не се со толку ниски примања. И тука треба да има критериуми. Наместо да им даваат 2000 евра на оние роми кои се добро ситуирани можат со тие пари да им изградат скромни куќи на оние роми кои живеет во картонски куќи.

Проста е работава...
Ја имам многу пари. Имам организација МОРОН и сакам да ги стипендирам сите шо навиваат за Барселона со коеф. на интелегенција над 90, со по 2иљади пари. И готово.

Проста е работава...
Ја имам многу пари. Имам организација МОРОН и сакам да ги стипендирам сите шо навиваат за Барселона со коеф. на интелегенција над 90, со по 2иљади пари. И готово.

Или па, имам и јас пари и организација НЕДЕБИЛ, и му ги давам сите пари на 3-та навивачи на реал со IQ над 40. :smir:

Проста е работава...

Или па, имам и јас пари и организација НЕДЕБИЛ, и му ги давам сите пари на 3-та навивачи на реал со IQ над 40. :smir:

И ако продолжиме вака ќе идеме до безкрај ко во играчница :wink:
А ако стварно имате пари и вакви организации јас станувам навивач на двата тима :smir:

И ако продолжиме вака ќе идеме до безкрај ко во играчница :wink:
А ако стварно имате пари и вакви организации јас станувам навивач на двата тима :smir:

Истренирани сме ние бе, по една заушка другарска и чао :)
Башка, примерите се метафорички поврзливи со ситуацијата и расправаат за волјата на единката да ги распределува своите пари на начин нему целисходен или случајно одбран.

Abe neka im bide...2000 evra ke prezalam...ne gi davam od moj dzeb. Inaku mislam deka ova i ne e tolku losa ideja. Mozebi ke se trgnat od pred semaforite, mozebi ke pocnat da ucat.......a mozebi i ne.....

Ама јаки ви се муабетите...

"Јас што знам еден каков е"
"Јас што познавам една ромка она..."

И од таму умно и нелогички дедуцирате заклучоци.
СОРОС верувам дека имаат способен кадар,како и пари за "фрлање".
Верувам дека се запознаени со методите на статистичката анализа,и го знаат успехот (односно неуспехот) на Ромите во средното и основното образование.
Не кажувам факултетското,бидејќи практично такви податоци нема :)

Ако ја видите поголемата слика,парите не се за да ги мотивираат децата,туку родителите.
Можеби ќе сфати дека поисплатливо му е да го прати детето во средно,отколку да продава цигари на бит-пазар.
Или пак да брише стакла на Партизанска.

А можеби вакви стимулации не им се даваат на Македонците,бидејќи они веќе го имаат тој менталитет,односно сиромашните семејства (и пред се тие од провинции) уште од најмали ги "напињаат" децата со учење,бидејќи сфаќаат дека тоа им е единствениот спас.

А кога ќе сфатите дека вашите 30 роми во школо,се всушност помалку од 0,5 проценти од целата популација,може и ќе ви текне да не генерализирате на индивидуални случаи.

Ама па,што знаат СОРОС,они не се хуманитарци,па да знаат на кого му треба помош.
Упс,они тоа се:kesa:

Е така е кога Амди Бајрам ни е во позиција сега. На ромите ке им дадат по 2000 евра ако поминат со 3-че. Демек да ги мотивираат. Ке ги мотивираат ако им даде 200 евра, но 2000 е премногу.

Не им даваат по 2000 евра годишно, туку 500 евра (2000 евра највероватно се мисли за четирите години). Друго, не може да ги мотивираат со тие пари за да учат, поголемиот дел од нив можеби сакаат да учат, но едноставно не знаат да учат, а тоа се учи во основно школо. Но, таму им попуштаат многу и кога ќе дојдат во средно школо, многу работи нема да им бидат јасни.
Сите викате, нека учат ромите. И јас викам да учат, зашто да не, подобро тоа, отколку да скитаат некаде на улица, да просат или да шмркаат лепак. Но, знаете ли вие дека поради Ромите кои преку СОРОС се запишуваат во средните школо со просек од основно школо кој бил многу добар или добар, им ги земаат местата на нашите ученици кои имаат од петто до осмо одделение само една или две четворки, па поради ромите не можат да се запишат во средното школо за кое се определиле.

Еве еден пример. Во еден отсек во ср. школо се примаат 150 ученици. Ама, кога ќе ја видите листата на примени ученици, примени се само 120 . Значи, останатите триесет ученици што ги нема на список се оние кои идат преку СОРОС (ромите) и тие ги завземаат тие триесет места на некои наши деца кои исто така би сакале да учат во тоа средно школо.

Мајка ми беше менаџер на проект за образување на Роми во невладина организација поддржана од Детското Село и самата не може да сфати колку добиваат и уште не се задоволни. Кога ми кажуваше какви донации им стигаат од Германија и Австрија ми се крена косата на глава, еве сеа ова со стипендии ама не бе брате нив не ги интересира тоа. Златна улица и собирај картони или шишиња. Зошто да се учи. А кога па ке видам некој наш студент кој си ја тупи главата како ке плати кирија а од друга страна овие со стипендија(која многу од нив не ја заслужиле) ми пага многу криво:uvo::uvo::uvo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom