Стипендии за Ромите

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Замислите колку ученици роми ќе земаат стипендии и на секој од нив да им се даде 2000 евра едноставно не е теоретски можно. Толкави стипендии ни на факултет не даваат. Педагогот ваш е грешка :smir:

И нашиот?:)
И кај нас се случи истото.Најверојатно за тоа бараше педагогот Роми по класовите:wink:

Напишано од Shorty
Замислите колку ученици роми ќе земаат стипендии и на секој од нив да им се даде 2000 евра едноставно не е теоретски можно. Толкави стипендии ни на факултет не даваат. Педагогот ваш е грешка

Стипендии за факс и слични ги дава државата. Оваа ја даваат та некоја организација на светско ниво.

Веруј ми и вашиот е грешка. Додека не видам точна информација на интернет од USAID или SOROS не верувам во тоа.

Стипендии за факс и слични ги дава државата. Оваа ја даваат та некоја организација на светско ниво.

Стипендија за на факс доколку студираш во Македонија е 1000 долара а доколку студираш надвор е 5000 дол.

Сакам да ти кажем дека 2000 евра е ПРЕМНОГУ! Ти споредувам стипендиите за факс и за средно. Сваќаш сега?

Тоа што USAID го прави со стипендиите од 2000 ден. месечно се вика позитивна дискриминација. Доволно познато е дека има стварно угнетувани роми, сиромашни но од друга страна па и има и многу богати роми за кои се има претстава дека се сиромашни. Сега нормално не можат тие што даваат стипендии да ги проверуваат придохите на секое семејство.

Па не се прави споредба на стипендија шо ја дава државата и стипендија шо ја дава некоја си организација.

Организацијата е под покровителство на владата. Тоа е дел од Декадата на Ромите на чие чело стои владата а е предводена од мајка ми. Не е дома вечерва да ја прашам дали ова со 2000 евра стипендирањето е точно мада стварно звучи нелогично нели?

Рационално да размислиме е дека на ученик од средно образование не му треба 2000 евра за учебници, патни трошкови и останато. Сумата е претерана додека 2000 денари е сосем прикладна и треба не само на Ромите да се дава туку и на останатите.

Сакам да ти кажем дека 2000 евра е ПРЕМНОГУ! Ти споредувам стипендиите за факс и за средно. Сваќаш сега?

Тоа што USAID го прави со стипендиите од 2000 ден. месечно се вика позитивна дискриминација. Доволно познато е дека има стварно угнетувани роми, сиромашни но од друга страна па и има и многу богати роми за кои се има претстава дека се сиромашни. Сега нормално не можат тие што даваат стипендии да ги проверуваат придохите на секое семејство.

Shorty не месечно туку награда од 2000 евра за просек над 3,5. Значи еднократно примање.

А ромите од Сорос си добиваат месечно стипендија сеа не знам колку точно е сумата. Со тие пари си ги покриваат трошоците. А ова 2000 е еднократен надомест како награда за добриот успех.Значи си имаат за одмор пари ама убав одмор. Плус ќе има останат пари и за луксузни работи.

Организацијата е под покровителство на владата. Тоа е дел од Декадата на Ромите на чие чело стои владата а е предводена од мајка ми. Не е дома вечерва да ја прашам дали ова со 2000 евра стипендирањето е точно мада стварно звучи нелогично нели?

Рационално да размислиме е дека на ученик од средно образование не му треба 2000 евра за учебници, патни трошкови и останато. Сумата е претерана додека 2000 денари е сосем прикладна и треба не само на Ромите да се дава туку и на останатите.

Која организација под покровителство на влада што тропаш, СОРОС кај нас е раководена од АНТИМАКЕДОНЕЦОТ Сашо Ордановски.
А за ова не се согласувам од секогаш сум мразел вакви работи од основно уште се некој друг бил де сиромашен де незнам што, а јас што сум бе нив да ги помагам цело време.
Имам другарка кој студира на социологија и постојано ми вели дека не треба да им се дава пари на тие што само бараат бидејќи им влегува како навика дека пари можат да се добијат само со испружена рака и дека треба кога ќе ти побараат пари да им речеш дека ќе им дадеш работа и за тоа ќе им дадеш пари и ќе видиш како сите ќе избегаат.

Не зборам за СОРОС. Мислев за USAID зашто тие ги даваат стипендиите од 2000 ден. Ќе пробам да ви објаснам утре за се` да ја прашам мајка ми само зашто ни ја не знам многу многу за ова. И најискрено мислам дека 2000евра не е фер спрема останатите.

И мислам дека одамна веќе Сорос не дава стипендии ептен ако дава за оние Роми што се на факултет а тие се мал број. Сорос се сега повеќе насочени кон финансиска помош на возрасните преку проекти а не на стипендирање.

А што демек циганиве почнале да да учат и станале примерни па сеа стипендии да им се делат?:tapp:

А што демек циганиве почнале да да учат и станале примерни па сеа стипендии да им се делат?:tapp:

Не.

туку...мотив за да учат.

А уствари шо се мешаме ние. Тие пари ги дава невладина организација, која се залага за ромите. Ни од наш џеб ни за наш.

Секоја невладина организација има спонзори... можеби некој од тие спонзори е каде што купуваш храна или облека.... нели?:smir: Наши се парите.

А уствари шо се мешаме ние. Тие пари ги дава невладина организација, која се залага за ромите. Ни од наш џеб ни за наш.

A така, точно така.
Јас ако сакам и ако можам, на кого сакам и шо сакам ќе му платам од свој џеб. И тука завршува приказната.

Поплаки кај Сорос :)
Или кај Владе Милчин.

Секоја невладина организација има спонзори... можеби некој од тие спонзори е каде што купуваш храна или облека.... нели?:smir: Наши се парите.
Не си прав за Сорос.
Нашата "невладина" за која треба да водиме рачун се вика Влада :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom