Спорот со Грција - коментари од Срби

• Креатор на темата Креатор на темата ZOTE
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Абе ајде, фашизодина изјава. Реторикава потсеќа да не кажам на кој.

Дали навивачите на делија се нормални Срби?
Дали свештенството српско е нормално?
Или се непријателски настроени од што се луди?

ДА. Кој е луд не биди му друг

E pa togash taka i izrazuvaj se Srpskata politika ... a ne Srbite u globala - nebitnite a gi napravi minorni ko da se samo 200 dushi i ziveat pod edna krushka site...sto apsolutno ne e tocno :nenene:

Društva srpsko-grčkog i grčko-srpskog prijateljstva

Srbija

U Beogradu je, 3. oktobra 2001, u prostorijama Skupštine grada promovisano Novo društvo srpsko-grčkog prijateljstva čiji predsednik je gospodin Diogenis Valavanidis.[11] Promociji je pored ostalih zvanica prisustvovalo i Nj.K.V. Princeza Katarina.[12]

Programom i statutom Novog društva srpsko-grčkog prijateljstva predviđeno je aktivno učešće društva u organizaciji izložbi, koncerata i drugih kulturno-umetničkih događaja, a sve u cilju daljeg unapređenja prijateljskih odnosa i kulturne saradnje između dva naroda.
Članovi ovog društva aktivno su učestovali u više akcija dopremanja humanitarne pomoći u Srbiju tokom 90-tih godina prošlog veka. Svoje neslaganje sa NATO bombardovanjem SR Jugoslavije društvo je iskazalo organizacijom prijateljske fudbalske utakmice između AEK-a i Partizana, koja je odigrana na stadionu Partizana 7. aprila 1999. god. [13]
Na inicijativu ovog društva, nekadašnja ulica Đure Đakovića u Beogradu promenila je ime u ulicu Elefteriosa Venizelosa, predsednika grčke vlade iz vremena Prvog svetskog rata i velikog prijatelja srpskog naroda.[14]

Grčka

U Grčkoj je osnovano Društvo grčko-srpskog prijateljstva sa sedištem u Atini.

Bratimljenje između srpskih i grčkih gradova

Blizak odnos između dva naroda ogleda se i u velikom broju gradova i mesta u Srbiji koji su se zbratimili sa gradovima i mestima u Grčkoj. Neki od njih su:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Српско-грчко_пријатељство

For more than 700 years two brothers' nations live in peace and love...Viva Ellada,viva Srbija!!! SERBIA AND GREECE UNITED!

There are millions of things which connect us... I will mention just few...

*Eternal thanks to Greek people, especially Greeks from Kerkira, who helped to Serbian people and army during WW1 and their exousting and dangerous trip from Serbia via Albania :-|

*Serbian orthodox monastery of Hilandar in Agion Oros, built by Serbian st.Sava and his father Stefan Nemanja in 1198. on the piece of land which was gifted to Serbia by Bysant Emperor

*Two last Bysant Emperors were half Serbs by their mother princess Jelena Dejanovic Dragash

*Greece was the only NATO's member who step out of NATO during bombing of Serbia 1999.

*Today, Greece and Cyprus belong to minority of EU members who support Serbia with Kosovo and Metohija issue

*In every Serbian town there are few streets named after Greece, but in Belgrade CENTER there are really many, like - Salonica's, Rigas Feros, Agion Oros, Athenian, Elefterios Venizelos, Kerkirian, etc, etc... In Athens' downtown there is street Karageorgi Servias, next to Sintagma square ;-)

*In Belgrade there are in very downtown monuments to Rigas Feros who was killed by Turks in Belgrade and to great Greek Elefterios Venizelos

*When Germans offer to Elefterios Venizelos any part of Serbia to join to Greece he wants, just to be on their side, he replied :"Grece is such a small country to do such a great shame!"... Elefterios, eternal glory to you!

*We use in common bre - re, ajde - aide, more - mori, ma ... You in Greek use Serbian words like glava, paprika, vampir ( but in a bit different form)... :pos2::pos2:

*There are many Serbian sportsmen like Zeljko Obradovic or Pedja Stojakovic who did well for Greek teams victories

*Serbian city of Novi Sad is called Serbian Athens and Serbian monte- Frushka Gora is known as Serbian Holly Monte coz of 17 medi Serbian monasteries in it.

-1-
"The Serbs have only two friends, God and the Greeks." - Former Republic of Srpska President Dr. Radovan Karadzic.

-2-
"As a Greek I swear eternal friendship with the Serb people." - Former Foreign Minister George Andreas Papandreou, 15 March 2003, Belgrade

-3-
"We have more in common than differences. The Greek people stood by our side more than any other nation. Up there we do not say the Greeks, we say our brothers. Whatever happens here – let's hope the time will never come – they will be by your side in no time. They are yours. You have won their brotherhood. They are so proud for my Greek origin. " - HRH Crown Princess Katherine, 18 December 2004.

-4-
"We, the Serbs, are blessed to have God in heaven and Hellenes on earth. You the Hellenes have us Serbs as your friends. We will continue the struggle you undertook in 1974 against the Muslims until Constantinople becomes a centre for Orthodoxy." - Bishop Nicolas of Sarajevo, Cyprus in July 1994 (20th anniversary of the Turkish invasion)

-5-
"The Serbs are our true friends [...]" - Former Prime Minister Konstantinos Mitsotakis Mitsotakis
:pos2::pos2:
map.jpg

*** Map of Serbo-Greek Emperium
:pos2:
http://www.hi5.com/friend/group/609153--Serbo-Greek+brotherhood--front-html

Слабо нешо со сајтови за српско-македонска љубов, а?:nesum:

Колку што татарите се гомна толку се и србите

Mnogu ubav recnik imas princezo ... bravos . Luge da sporeduvash so toa ... mislam :tapp:

A sto ne bidesh politicki korektna pa da kazesh srpskite politicari se toa i toa sprema Makedonija nego cel eden narod karakteriziras ... so vakva fashizoidna izjava.

Ti koja si protiv generalizacii tuka se iznatreska ko nikad so fashisticka izjava par exelans ...

Nije to lepo :nenene:

Jas nikad ne sum ni rekol deka se braka Srbi i Makedonci , niti bratucedi ... niti sakam da gi pobratimam ... Sekoj si tera svoj pat politicki pat ... i sekoj si gleda svoj interes .

Od najradikalnite Srbi kako argument kontra Makedonija bilo :

ma hteli su sa Shiptarima eto im ih Albanci... ( ko da od Makedoncite zavisi , nerazbrani neprosveteni al jebiga )

Oni da priznaju Kosovo ... ko ih jebe onda ( ko da od Makedonceto obicen graganin toa zavisi :tapp: )

Tuka e makata , gi boli ete toa 50 god u ista drzava i sea Makedoncite se svrtea kon Albacite i Bugarite ...od druga strana Grcite se uvek kon Srbite poveke no gostoprimlivi i imaat vecita podrshka... pa molim lepo na astal koa ke izbrois plus i minus ... ekonomski poprifatlivo e da bidesh so Grk prijatel koj stoi 100 % zad tebe nego so Makedonec koj ne moze da odlucuva sam za sebe 100 % radi 25 te posto .

Normalen Srbin ke rece bas me briga koj so saka neka si prai negova drzava bas me zabole , a izvini gde to bese Makedonija ke ti recat mladite , niti gi interesira niti nisto ...
eve jas sum cist makedonec,pa da prasam.a koja pricina nie kako makedonci im ja dadovme na srbite za da ne sakaat(mislam na politikata),pa nemase moment na odluka koga nie ne im zabivme noz vo grbot,i uste da ocekuvame da ne sakaat(ne deka ne ne sakaat).i zasto bi ne sakale?i zasto bi ni bile prijateli?i koga nie(nasata politika)sme se pokazale kako prijateli kon niv?za zal nikogas.

eve jas sum cist makedonec,pa da prasam.a koja pricina nie kako makedonci im ja dadovme na srbite za da ne sakaat(mislam na politikata),pa nemase moment na odluka koga nie ne im zabivme noz vo grbot,i uste da ocekuvame da ne sakaat(ne deka ne ne sakaat).i zasto bi ne sakale?i zasto bi ni bile prijateli?i koga nie(nasata politika)sme se pokazale kako prijateli kon niv?za zal nikogas.
Вистински хипик и космополит:back:

Кога сме им зариле нож во грб?
Кога им го дадовме Прохор?
Кога ни ги набутаа Косоварите?
Кога?

Наташа, Бојана, моите роднини од Војводина...безгласни букви.
Исто како 50 левичари од Грција кои ги донесоа у Скопје. Све е тоа ништо, маргинално.
Ама државната политика не е.

Дали е ТВОЈ став ставот на државната политика кој ќе рече дека ќе одиме на РЕФЕРЕНДУМ да кажеме дали сакаме да не обезличат?

Дали е ТВОЈ став ставот на државната политика кој ќе рече дека ќе одиме на РЕФЕРЕНДУМ да кажеме дали сакаме да не обезличат?
Не, не е мој.
Мојот став е да прекинеме веднаш со преговорите и да нема никаков референдум.

Ама пошто е само мој став, не игра улога.
Исто ко што не игра улога финоќата на Јелена, Милица, итд.

Не, не е мој.
Мојот став е да прекинеме веднаш со преговорите и да нема никаков референдум.

Ама пошто е само мој став, не игра улога.
Исто ко што не игра улога финоќата на Јелена, Милица, итд.

Значи, може да заклучиме дека нормалните луѓе кои немаат никаква врска со власта и официјалната политика освен кобното гласање за оној кој ќе замачка очи подобро од другиот - се сосема нормални луѓе кои немаат ништо против мене и тебе?

Значи, може да заклучиме дека нормалните луѓе кои немаат никаква врска со власта и официјалната политика освен кобното гласање за оној кој ќе замачка очи подобро од другиот - се сосема нормални луѓе кои немаат ништо против мене и тебе?
Да...Истото важи и за нормалните грци и за нормалните бугари. Тоа не приметив дека некаде го негирам.

Но, дали тоа што Јелена, Јани или Аспарух немаат ништо против тебе, го менува фактот дека нивната државна политика има нешто против твојата земја?

Вистински хипик и космополит:back:

Кога сме им зариле нож во грб?
Кога им го дадовме Прохор?
Кога ни ги набутаа Косоварите?
Кога?

Koga bil Prohor u ramkite na RM kako drzava ???? Koga ???

Kosovarite ne moze ti gi nabuta nikoj ako ti sam ne si gi primish vnatre

a za koga noz u grb... posle ke komentiram

Да...Истото важи и за нормалните грци и за нормалните бугари. Тоа не приметив дека некаде го негирам.

Но, дали тоа што Јелена, Јани или Аспарух немаат ништо против тебе, го менува фактот дека нивната државна политика има нешто против твојата земја?

Да.

Бидејќи, државната политика ја бираме НИЕ, јас, ти , Јелена, Аспарух... кои како овчички служиме во интерес на личните интереси на Никола, Томислав или Бојко - кои па on the contrary не користат како топовско месо кон остварувањето на своите интереси.

Мачна е нашата, Ада....

Koga bil Prohor u ramkite na RM kako drzava ????

Во Народна Република Македонија, спаѓал и Качаник од Косово, и регионот кај Прохор Пчињски. Со новата ремаркација на границата, тие региони Колишевки потпишал да се предадат на Србија.

E toa ne sum znael za NRM iskreno... al dobro... pa ajde sto char imaat Srbite od toj manastir ???

Да.

Бидејќи, државната политика ја бираме НИЕ, јас, ти , Јелена, Аспарух... кои како овчички служиме во интерес на личните интереси на Никола, Томислав или Бојко - кои па on the contrary не користат како топовско месо кон остварувањето на своите интереси.

Мачна е нашата, Ада....
Прашањето на изборот и на тоа како стануваме заложници на истиот е друга тема.
Но, додека се нештата со таква поставеност, треба да ги гледаме низ тие рамки.
За да не се шокираме отпосле од потезите кои ги влече политиката што ја избрала Јелена.

Како што Саркози ни порача од еврпоската говорница дека Франција е пријател на Грција и дека Македонија треба да учи за демократија од истата, така и Српкото владетелство ни порачува. Разлика нема.
И не, тоа не го прави секој Французин или Србин мој крвник. Но, не ја прави и политиката на нивните држави пријателска.

Целиот муабет ми е да не бидеме заложници на некои екс-ју пропаганди кои ти ја отсликуваат Србија за брат, а Бугарија за клетник. И на двете земји анимозитетот кон нас им е подеднаков. И штетата која ја на нанесуваат е иста.
Треба да го имаме тоа во предвид. За да не ни речат после претпазливите, I told you so.

Прашањето на изборот и на тоа како стануваме заложници на истиот е друга тема.
Но, додека се нештата со таква поставеност, треба да ги гледаме низ тие рамки.
За да не се шокираме отпосле од потезите кои ги влече политиката што ја избрала Јелена.

Како што Саркози ни порача од еврпоската говорница дека Франција е пријател на Грција и дека Македонија треба да учи за демократија од истата, така и Српкото владетелство ни порачува. Разлика нема.
И не, тоа не го прави секој Французин или Србин мој крвник. Но, не ја права и политиката на нивните држави пријателска.

Целиот муабет ми е да не бидеме заложници на некои екс-ју пропаганди кои ти ја отсликуваат Србија за брат, а Бугарија за клетник. И на двете земји анимозитетот кон нас им е подеднаков.
Треба да го имаме тоа во предвид. За да не ни речат после претпазливите, I told you so.

Сонце, ко шо е политиката на владата далечна од мене и тебе, така е и политиката на Србија, Бугарија или грција (уживам да го пишам имево :) ) далечна од обичните луѓе...

Кај е проблемот? Политичарите се 100 луѓе, максимум.
Ние сме милиони.

И страдаме ради тие 100 луѓе.
Се делиме, се псуеме, се разнебитуваме, слабееме....

До кога бе Инес?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom