Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
da ne ima nekoj po doma mal kompresor nekoj 25litri ili taka nesto mi treba da ispricam edni bandazi, ako moze da mi go iznajmi ili pozajmi seedno

Здраво ја си иам еден проблем.. после незнам колку време приметив на дисплејот од борд ком.. кај шо е саатот лево има буква F :
OrdeadorMisil002.jpg
знае ли некој шо може да значи тоа и дали е страшно, пош нз колку време ја возам така :kesa: малце нешо прочепкав по некои форуми странски и ко шо разбрав е некој фаулт... некој совет? или да си ја носам у овластен сервисер.. :)

Еве ви табела за премии на полиса за автоодговорност :)

[FONT=&quot]sila na motor K[/FONT]W[FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]KS[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]Bruto premija
[/FONT]
[FONT=&quot]Do [/FONT][FONT=&quot]22 [/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]22.9[/FONT][FONT=&quot])[/FONT][FONT=&quot]-3,414[/FONT][FONT=&quot] Od [/FONT][FONT=&quot]22[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]33[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]29.9-44.9[/FONT][FONT=&quot])[/FONT][FONT=&quot]-4,077[/FONT][FONT=&quot] Od [/FONT][FONT=&quot]33[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]44[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]44.9-59.8[/FONT][FONT=&quot])-[/FONT][FONT=&quot]4,739 [/FONT][FONT=&quot]Od [/FONT][FONT=&quot]44[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]55[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]59.8-74.8[/FONT][FONT=&quot])[/FONT][FONT=&quot]-5,453 [/FONT][FONT=&quot]Od [/FONT][FONT=&quot]55[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]66[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]74.8-89.8[/FONT][FONT=&quot])[/FONT][FONT=&quot]-6,166[/FONT][FONT=&quot] Od [/FONT][FONT=&quot]66[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]84[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]89.8-114.2[/FONT][FONT=&quot])-[/FONT][FONT=&quot]7,134[/FONT][FONT=&quot] Od [/FONT][FONT=&quot]84[/FONT][FONT=&quot] do [/FONT][FONT=&quot]110[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]114.2-149.6[/FONT][FONT=&quot])-[/FONT][FONT=&quot]8,510[/FONT][FONT=&quot] preku 110[/FONT][FONT=&quot] ([/FONT][FONT=&quot]149.6[/FONT][FONT=&quot])-[/FONT][FONT=&quot]10,294

[/FONT]
Не искочи како што треба али ваљда ќе се снајдете :)

ова по стариот закон ќе да е. Има некој информации за новите цени?

Имам уште едно прашање:

Купувам возило од друг град. Треба да се одјави таму и да го реѓистрирам во мојот град, на мое име. Како оди целата процедура, нели не смее да се вози нереѓистрирано возило?

Имам уште едно прашање:

Купувам возило од друг град. Треба да се одјави таму и да го реѓистрирам во мојот град, на мое име. Како оди целата процедура, нели не смее да се вози нереѓистрирано возило?
Ако е регистрирана колата си ја носиш во твојот град и само таблиците ги носиш кога го одјавуваш. А ако не е регистрирана си вадиш пробни таблици и ја возиш до градот каде што живееш.

Едно прашање сигурно е глупо али врска немам од коли така да ..

значи дали можи на оваа мазда да се вгдат звучници појаки пошо овие шо ги има се многу слаби .. мислам дека може де само совет каде пошо колата е метар на метар .. мислам внатре :kesa: http://4.bp.blogspot.com/_TTE5eogRCVE/S-W3hY4fmiI/AAAAAAAAAPU/p-9mDVoMcKM/s1600/MAZDA+MX5+SPORT.jpg

и ке треба ново радио да зимам пошо ова е расипано .. сега дали секакво радио можи да се вгради или не ... ? фала и не се смејте :pos2::kesa:

секакво може, мојава е фиат а имам радио од опел. Се може извади ги звучниците каде ти се и однеси ги на сервис може истите ке ги појачаат.

Ако е регистрирана колата си ја носиш во твојот град и само таблиците ги носиш кога го одјавуваш. А ако не е регистрирана си вадиш пробни таблици и ја возиш до градот каде што живееш.

колку што знам јас, колата се одјавува во градот од кај што ја купуваш... значи, ако е со тетовски таблици, во тетово ке мораш на нотар (нели имаат и они нешто таму реонски кој каде функционира), после со договорот и сообраќајната идеш во сообраќајна полиција во тетово, ја одјавуваш колата таму, ти ги зимаат таблиците, во сообраќјната (старата нели) во полето за забелешка ти впишуваат следното: ВОЗИЛОТО ОДЈАВЕНО НА ДЕН (датумот) НОВ СОПСТВЕНИК Е (име и презиме твое) и после тоа по закон мораш да земеш робни таблици за да ја донесеш до скопје. регистрирана или не, тоа е небитно. пробни таблици по закон мораш. ама... увек има едно ама.... ако е регистрирана колата, терај без таблици, и ако те запре пандур, не прават проблеми (нај често) за таа работа. колата е регистрирана и тоа е тоа. кога ке дојдеш во скопје, ке идеш на технички некој кај што има претставник на мвр, даваш договорот, плакаш за нови таблици и сообраќајна и ги добиваш на скопски таблици...

тоа е целата правилна процедура...

Знае некој каде може да се купи убав привезок за клуч од кола ?

Имам уште едно прашање:

колку што знам јас, колата се одјавува во градот од кај што ја купуваш... значи, ако е со тетовски таблици, во тетово ке мораш на нотар (нели имаат и они нешто таму реонски кој каде функционира), после со договорот и сообраќајната идеш во сообраќајна полиција во тетово, ја одјавуваш колата таму, ти ги зимаат таблиците, во сообраќјната (старата нели) во полето за забелешка ти впишуваат следното: ВОЗИЛОТО ОДЈАВЕНО НА ДЕН (датумот) НОВ СОПСТВЕНИК Е (име и презиме твое) и после тоа по закон мораш да земеш робни таблици за да ја донесеш до скопје. регистрирана или не, тоа е небитно. пробни таблици по закон мораш. ама... увек има едно ама.... ако е регистрирана колата, терај без таблици, и ако те запре пандур, не прават проблеми (нај често) за таа работа. колата е регистрирана и тоа е тоа. кога ке дојдеш во скопје, ке идеш на технички некој кај што има претставник на мвр, даваш договорот, плакаш за нови таблици и сообраќајна и ги добиваш на скопски таблици...

тоа е целата правилна процедура...

Сите сте заборавиле најбитното... Откако ќе го потпишеш договорот за купопродажба, СОПСТВЕНИКОТ НА ВОЗИЛОТО (ака продавачот) оди во МВР со договорот за купопродажба и ги враќа таблите. Неможи купувачот, гарантирано 100%. Така да тој шо ќе ти ја продај колата, треба да го бркаш. Јас би одма. После можам, неможам, заебанција е. И да битно е да се напомене дека возилото кога се одјавува треба да се напише за кој град. Пример го одјавувам од Скопје, а го пријавувам за Битола. Тоа треба да се среди при одјавувањето, инаку нема да излегува во компјутер во Битола (ќе те натераат да провериш дали го има во компјутер пред да ти ги дадат таблиците), па после пак ќе треба да се оди во МВР Скопје.

Момци што мислите за бензинец FIAT BRAVO 1998 година со:

- Централна брава,
- елекртика на прозори
- ABS,
- 2 x airbag
- нови 4 гуми со Fiat алуминиумски бандажи
- Клима
- поминато 140 000км
Цена: 2300€

Вреди или не? Имал некој искуство со Браво од оваа серија?

Момци што мислите за бензинец FIAT BRAVO 1998 година со:

- Централна брава,
- елекртика на прозори
- ABS,
- 2 x airbag
- нови 4 гуми со Fiat алуминиумски бандажи
- Клима
- поминато 140 000км
Цена: 2300€

Вреди или не? Имал некој искуство со Браво од оваа серија?

ако е на МК табли и реѓистрирано и добро сочувано, вреди

Сите сте заборавиле најбитното... Откако ќе го потпишеш договорот за купопродажба, СОПСТВЕНИКОТ НА ВОЗИЛОТО (ака продавачот) оди во МВР со договорот за купопродажба и ги враќа таблите. Неможи купувачот, гарантирано 100%. Така да тој шо ќе ти ја продај колата, треба да го бркаш. Јас би одма. После можам, неможам, заебанција е. И да битно е да се напомене дека возилото кога се одјавува треба да се напише за кој град. Пример го одјавувам од Скопје, а го пријавувам за Битола. Тоа треба да се среди при одјавувањето, инаку нема да излегува во компјутер во Битола (ќе те натераат да провериш дали го има во компјутер пред да ти ги дадат таблиците), па после пак ќе треба да се оди во МВР Скопје.
јас друже, купив кола од струмица, со договорт отидов во ПС струмица, ЈАС ги предадов таблците и во сообраќјната ми напишаа: ВОЗИЛОТО Е ОДЈАВЕНО, НОВ СОПСТВЕНИК Е (име и презиме)... толку... нема што продавачот да го одјавува.. ти си сопственик сега а не он... и нема потреба да се пишува од каде е одјавено и за каде се пријавува. сето тоа ти е напишано во договорот. пример:

ДОГОВОР ЗА КУПОПРОДАЖБА НА МОТОРНО ВОЗИЛО

продавач (име и презиме) со адреса на живеење ул. ХХХХХХ, бр. ХХ СТРУМИЦА

купувач (име и презиме) со адреса на живеење ул.ХХХХХ бр. ХХ СКОПЈЕ

во скопје кога дојдов на шалтер на мвр во кисела вода техничкиот, го дадов договорт, платена уплатница од 200 денари и уште една уплатница за таблици (мислам дека беше 1200 денари) и 150 во кеш... за 1,5 минута добив нова сообраќајна и нови таблици...

Јас до сеа што имам продавано возила за други градови процедурата била ваква

1) Нотар договор плаќа купувачот (во БТ) 500 денари.
2) СВР Битола одјава на возило (стариот сопственик)
3) АМСМ - МВР шалтер предавање на таблици и формулари, печат во старата сообраќајна дека возилото е одјавено (мислам се плаќаше мала сума 200-300 денари).
4) Одиш во СК да речеме со документите. 1500 денари таблици и ххх денари за нова сообраќајна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom