Skopje East Gate

Член од
15 јуни 2014
Мислења
248
Поени од реакции
210
Дали ние можеме да издржиме нови 250 продавници?
Супер, не знам како не им текна пред да инвестираат 350 милиони евра (повторувам, 350 ебани милиони ЕВРА!!!), да отворат една тема на Кајгана и да прашаат експерти за real estate, retailing, malls, business parks дали ќе може да издржиме? Зарем сериозно мислите дека се инвестира толкава сума на пари без разно-разни студии, испитувања, анализи од докажани и реномирани агенции во таа област? Или не, туку така се фрлаат 350 милиони евра па ако бидне работава, ок, ако не, што се 350 милиони евра, ќе печалиме пак.

Инаку за проектов -- одлична инвестиција, и мислам дека ќе привлече огромно внимание во Скопје и околината. Ако направиме една брза математика, 250 продавници по 5 вработени = 1250 вработени само во продавници, плус оддржување, администрација, поддршка и сл., веројатно бројката изнесува над 2000 вработени само во мол-от.Тоа е една огромна маса на луѓе кои секојдневно ќе се движат во тој круг, навистина е привлечно и за рестораните за брза храна и кафетериите. Да не зборувам за комплексот со згради и канцеларии, коишто изгледаат огромно.

Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
Автоматски споено мислење:

Дали ние можеме да издржиме нови 250 продавници?
Супер, не знам како не им текна пред да инвестираат 350 милиони евра (повторувам, 350 ебани милиони ЕВРА!!!), да отворат една тема на Кајгана и да прашаат експерти за real estate, retailing, malls, business parks дали ќе може да издржиме? Зарем сериозно мислите дека се инвестира толкава сума на пари без разно-разни студии, испитувања, анализи од докажани и реномирани агенции во таа област? Или не, туку така се фрлаат 350 милиони евра па ако бидне работава, ок, ако не, што се 350 милиони евра, ќе печалиме пак.

Инаку за проектов -- одлична инвестиција, и мислам дека ќе привлече огромно внимание во Скопје и околината. Ако направиме една брза математика, 250 продавници по 5 вработени = 1250 вработени само во продавници, плус оддржување, администрација, поддршка и сл., веројатно бројката изнесува над 2000 вработени само во мол-от.Тоа е една огромна маса на луѓе кои секојдневно ќе се движат во тој круг, навистина е привлечно и за рестораните за брза храна и кафетериите. Да не зборувам за комплексот со згради и канцеларии, коишто изгледаат огромно.

Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
6.551
Поени од реакции
5.524
Супер, не знам како не им текна пред да инвестираат 350 милиони евра (повторувам, 350 ебани милиони ЕВРА!!!), да отворат една тема на Кајгана и да прашаат експерти за real estate, retailing, malls, business parks дали ќе може да издржиме? Зарем сериозно мислите дека се инвестира толкава сума на пари без разно-разни студии, испитувања, анализи од докажани и реномирани агенции во таа област? Или не, туку така се фрлаат 350 милиони евра па ако бидне работава, ок, ако не, што се 350 милиони евра, ќе печалиме пак.

Инаку за проектов -- одлична инвестиција, и мислам дека ќе привлече огромно внимание во Скопје и околината. Ако направиме една брза математика, 250 продавници по 5 вработени = 1250 вработени само во продавници, плус оддржување, администрација, поддршка и сл., веројатно бројката изнесува над 2000 вработени само во мол-от.Тоа е една огромна маса на луѓе кои секојдневно ќе се движат во тој круг, навистина е привлечно и за рестораните за брза храна и кафетериите. Да не зборувам за комплексот со згради и канцеларии, коишто изгледаат огромно.

Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
Автоматски споено мислење:


Супер, не знам како не им текна пред да инвестираат 350 милиони евра (повторувам, 350 ебани милиони ЕВРА!!!), да отворат една тема на Кајгана и да прашаат експерти за real estate, retailing, malls, business parks дали ќе може да издржиме? Зарем сериозно мислите дека се инвестира толкава сума на пари без разно-разни студии, испитувања, анализи од докажани и реномирани агенции во таа област? Или не, туку така се фрлаат 350 милиони евра па ако бидне работава, ок, ако не, што се 350 милиони евра, ќе печалиме пак.

Инаку за проектов -- одлична инвестиција, и мислам дека ќе привлече огромно внимание во Скопје и околината. Ако направиме една брза математика, 250 продавници по 5 вработени = 1250 вработени само во продавници, плус оддржување, администрација, поддршка и сл., веројатно бројката изнесува над 2000 вработени само во мол-от.Тоа е една огромна маса на луѓе кои секојдневно ќе се движат во тој круг, навистина е привлечно и за рестораните за брза храна и кафетериите. Да не зборувам за комплексот со згради и канцеларии, коишто изгледаат огромно.

Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
5 вработени е премала бројка дури и во просек од продавница да рачунаш, огромни квадратури се кај што сигурно 10 души у смена ке требаат ако не и јаче
за останатиот дел од постот се слагам, сигурно ке привлече внимание и од надвор


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
3 март 2020
Мислења
914
Поени од реакции
1.688
Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
Е па тоа е, купувачите ќе се „преселат“ во нивот мол, што ќе стане хит, и ќе ги затвори и упропасти останатите. На тоа и мислев со коментарот погоре :D
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
30.675
Поени од реакции
18.906
,,,chisto samo onaka laichki sogleduvajki ja sostojbata so brojot na momentalno prisatno rabotosposobno i platezno potkovano naselenie , najverojatno ke mora da se donesat odnadvor rabotnici , a najverojatno i kupuvachi na onie 1600 stanovi,,,
,,,druga interesna rabota ,ako e istiot sopstvenik na neptun koj go gradeshe i sitimol,,,e shto takov mega objekt sega gradi na drugiot del od gradot,,,
 

Vori

Шејтан на Махалата
Член од
23 март 2009
Мислења
6.866
Поени од реакции
5.616
Дали некој знае од кај се овие??

И, она што е најважно, дали ќе има McDonalds?
Мане фудбалерот е .... :) :) :)

Автоматски споено мислење:

Дали некој знае од кај се овие??

И, она што е најважно, дали ќе има McDonalds?
Мане фудбалерот е .... :) :) :)

Автоматски споено мислење:

Дали некој знае од кај се овие??

И, она што е најважно, дали ќе има McDonalds?
Мане фудбалерот е .... :) :) :)

Автоматски споено мислење:

 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.118
Поени од реакции
17.928
Супер, не знам како не им текна пред да инвестираат 350 милиони евра (повторувам, 350 ебани милиони ЕВРА!!!), да отворат една тема на Кајгана и да прашаат експерти за real estate, retailing, malls, business parks дали ќе може да издржиме? Зарем сериозно мислите дека се инвестира толкава сума на пари без разно-разни студии, испитувања, анализи од докажани и реномирани агенции во таа област? Или не, туку така се фрлаат 350 милиони евра па ако бидне работава, ок, ако не, што се 350 милиони евра, ќе печалиме пак.

Инаку за проектов -- одлична инвестиција, и мислам дека ќе привлече огромно внимание во Скопје и околината. Ако направиме една брза математика, 250 продавници по 5 вработени = 1250 вработени само во продавници, плус оддржување, администрација, поддршка и сл., веројатно бројката изнесува над 2000 вработени само во мол-от.Тоа е една огромна маса на луѓе кои секојдневно ќе се движат во тој круг, навистина е привлечно и за рестораните за брза храна и кафетериите. Да не зборувам за комплексот со згради и канцеларии, коишто изгледаат огромно.

Мислам дека прочитав некаде, таргетот и очекувањата им се 12 милиони посетители годишно, или 30 илјади дневно во просек.
Анализа напраил некој овде?
И да ја праел, ја праел најмалку пред 2-3 години, што само по себе кажува за релевантноста, откако од март наваму ништо не е како што било пред тоа (а и тогаш не беше добро). Многу веројатно е дека планирале да се отарасаат од Сити мол во кој освен кафичите, сите други дуќани се на граница на испалтливост (пред короната, ќе повторам).
А „одличноста“ не знам по кој параметар ја одредуваш, ама објективе се изградени врз поранешен саем - останавме град без саем. Со еден потег само си го докажавме провинцијалскиот карактер на градот и на цела држава - никој и ништо. Немањето потреба од саем е показател каква црна дупка сме од економски, ама и културолошки аспект - небитни за никого, незаинтересирани за ништо.
Друго, не се рециклираше некоја запуштена површина, како трошнине куќарки у Ќерамидница (од кои градов никако да престане на село да личи), туку релативно уреден простор на добра локација сега само ќе се преполни со корисници - локацијава е прилично блиска до градското јадро.
Што е друго одлично? Дека се форсира упорно овој тип на инвестиции од бројлерско-конзумеристички тип за кој немаме ни стандард, ни култура, ниту пак одговара на поднебјето....одлично ќе беше некое производство да имавме, ова само ќе одлева пари од овде. Да не почнам од националистички аспект да коментирам - дека се инсистира на вакви инвестиции тука, за да се поттикне циркулацијата на ш популација во овој регион затоа што се исселија од овде, а никој македонец не би запалил кола да иде у мол у Приштина да пазари, па Приштина му е донесена тука. Има многу политика у проектов, што сите си го гледате како „брендови, фуд-корт, на запад така е исл.“
Мое очекување, пошо работам на прилично фреквентно место, со многу клиенти, е дека после (ако има таков период што може да се нарече „после“) кризава со вирусов, следи најголемото исселување од Балканов. Многу, многу фирми се во слободен пад, многу луѓе сериозно осетија дека им е загрозена егзистенцијата. Посебно мислам на албанскиве делови, Србија, Македонија и Босна. Многу луѓе попластично сконтаа колку уствари ова се нефункционални држави, како мизерно се справија со кризата и веќе никаков патриотизам не ги држи овде.
На крај за проектов, парите се домашни, оформија домашен кредиторски конзорциум, најголем до сега - многу храбро, морам да кажам - ај да не предвидувам фијаско, ама може интересни ситуации да настанат, а како што е мал пазаров овде, можно е некој да изгори....
 
Член од
28 март 2015
Мислења
4.532
Поени од реакции
9.154
Мислам дека тука и повеќе ќе ги има, тие 1600 станови рачунај ги дека голем дел ќе бидат шитнати на нивните и ова ќе им биде новата атракција.
Шпон сака тесни улици и големи ѕидови, не е он за вакви работи. Ќе ги земат овие од провинција што работат и студираат во Скопје. Центар е на 10мин пешки од местово, факултетиве, полицијата и судовите е на 5мин.
Автоматски споено мислење:

Иначе требаше нешто вакво во овој дел на градот. Од 80ти овој дел е оставен ваков каков што си е, ништо ново, ништо интересно.

За саемот добро што го срамнија зошто ние што живеевме натака знаевме какви проблеми со гужви ни правеше. Ако имаше некој ивент стандард се блокираше сообраќајот и дома си дошол послем 2 сата.
Проблемот е што нема да направат друг и ќе останеме без саем. А во Скопје има доста руини од хали и магацини што останаа послем транзицијата. Можат тие да ги направат во саем.
 
Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
30.675
Поени од реакции
18.906
Шпон сака тесни улици и големи ѕидови, не е он за вакви работи. Ќе ги земат овие од провинција што работат и студираат во Скопје. Центар е на 10мин пешки од местово, факултетиве, полицијата и судовите е на 5мин.
Автоматски споено мислење:

Иначе требаше нешто вакво во овој дел на градот. Од 80ти овој дел е оставен ваков каков што си е, ништо ново, ништо интересно.

За саемот добро што го срамнија зошто ние што живеевме натака знаевме какви проблеми со гужви ни правеше. Ако имаше некој ивент стандард се блокираше сообраќајот и дома си дошол послем 2 сата.
Проблемот е што нема да направат друг и ќе останеме без саем. А во Скопје има доста руини од хали и магацини што останаа послем транзицијата. Можат тие да ги направат во саем.
,,,sporedi tvojata logika na nemanje na parking nie kaj sitimol treba da sme srekjni shto se gradi takvo neshto kaj tebe na ne sluchajno odbrana lokacija za sajmishte,,,
,,,,da ostaneshe sajmishteto so site godishni sodrzhini i vo ovoa vreme na nevreme sigurno ke sobira povekje klientela otkolku toj novoizgraden mol,,,
 
Последно уредено:
Член од
29 септември 2015
Мислења
181
Поени од реакции
179
Мое мислење е дека требаше да си остане саемот. Можеби само да се реновира и ќе беше доволно.


Немам ништо против вакви големи центри, но ми сметаат две работи.

1.сметам дека треба да се гради подалеку од град некаде накај илинден, визбегово, пат накај Тетово, Петровец Аеродромот итн.

Ако се спореди и Солун е така. Оне Салоника трговскиот кој е некаде како наш Сити-мол е во градот, а Cosmos и другите големи молови се на излез од градот, близу автопат. Во Италија пак најголемиот мол им е веднаш до аеродромот во Милано и може директно да се оди од аеродром во молот.

Значи далеку е од градот. Така е и во Марибор Словенија.

2. причина што ми смета е што не инвестира некој од Западна Европа. Економија и квалитет не се гради со АЛБАНЦИ. Ако одиме во ЕУ треба да дојдат и да инвестираат компании од Германија, Италија итн. Само тогаш ќе може да има јаки компании и квалитет и да се донесе квалитетна роба.
Албанецов Балфин не сум баш сигурен колку може да има врски за да донесе компании од надвор.

Јас очекувам дека молов ќе се наполни со Албанци кои носат турска роба и Срби дифтари кои држат 10 брендови и продавници како што е сега во Ситимол. Котон со најголемиот отпад од Турска, потоа Спортвижн во кој директори им се бивши министри од ДУИ итн.

Да не го заборавам и Рамстор ( повторно Турска),

Одамна мислам дека заглавивме многу со турци, албанци и срби.
Во таква атмосфера ретко дека ќе дојде некој од запад со квалитетна роба.

Би сакал да грешам, но мислам дека Солун и натаму ќе си остане најблиско место за оние кои сакаат да си добијат квалитет за вложеното.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
640
Поени од реакции
561
Ако нема кинески кварт нишо од моло...
Шо ќе порачуваш од али и ќе чекаш по 1 месец за достава ова би била одлична идеа.
Да би имал само кешш.. ах
 

Igorcemk

Само Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
10.412
Поени од реакции
12.899
Искрено штета за парите и местото. Големите молови се веќе изживеана работа и не за џабе се повеќе имаат проблеми ем да привлечат луѓе ем да ги изададат сите простории. Се предвидува што повеќе да добиат сериозни проблеми. https://www.cnbc.com/2020/04/29/50percent-of-all-these-malls-forecast-to-close-by-2021-green-street-advisors-says.html

ЈА немам ништо против мали или средно големи центри со добро искомбинирани продавници ама овој дефинитивно е преголем, едноставно напорни се. Не гледам иначе дека Скопје има потреба од ваков голем комплекс или недостасува во градот можности за пазарење? И тие 1.600 станови, никогаш не би купил тука стан, гужви, прашина, галама....

На почеток ќе идат многу луѓе тоа сигурно, затоа што е ново и кул, ама со тек на време ќе се осети како ќе се промени структурата на продавниците. Освен ако не донесат некој ептем популарен бренд како Primark, не гледам голем придонес.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.118
Поени од реакции
17.928
Јас очекувам дека молов ќе се наполни со Албанци кои носат турска роба и Срби дифтари кои држат 10 брендови и продавници како што е сега во Ситимол. Котон со најголемиот отпад од Турска, потоа Спортвижн во кој директори им се бивши министри од ДУИ итн.

Да не го заборавам и Рамстор ( повторно Турска),

Одамна мислам дека заглавивме многу со турци, албанци и срби.
Во таква атмосфера ретко дека ќе дојде некој од запад со квалитетна роба.

.
Мој личен став е, не сум го прочитал никаде, ама е очигледно, дека "замената" за членството на ЕУ на св. Никад е "усната", би рекол преќутна дозвола за економско влијание на Турција на Балканов. Многу јасно е дека САД воено се позиционираше тука, испокраде од ши птарите енергетика, инфраструктира и телекомуникации и не планира ни цент да вложи у наредните милион години (Албанија и Косово), а ЕУ гледа дека си има мал милион проблеми внатре, па уште нема намера да се занимава со "дивите племиња", кои османлиите така ги дресираа пет века - затоа bitte на испрдената Турција, која место да си се сврти на страната од која што и се растура утробата - источната граница, они популистички романтизам тераат.
Своевремено, Путин имаше стаено со посебен документ, забрана за градење на градежни компании од Турција, пред се' заради катастрофалниот квалитет на работа на истите, додека, ние, копуци, со широка прегратка ги дочекавме тука, да градат облакодери ни мање ни више. Слично се однесува и на квалитетот на производите кои се продаваат.
У недостаток на самосвест, национално освестување, создавање здрави политичари, вистински патриоти, ние не заслужуваме држава. Тоа е факт. Нашите корумпирани идиоти во фотељи, во немоќ да создаат или барем овозможат реален бизнис ги носат овие тројански коњи, кои пумпаат пари надвор и што е најтрагично, овозможуваат после продор на политички влијанија кои се од штетни, поштетни. Ова е баш таков тројанец.
 
Член од
28 март 2015
Мислења
4.532
Поени од реакции
9.154
Искрено штета за парите и местото. Големите молови се веќе изживеана работа и не за џабе се повеќе имаат проблеми ем да привлечат луѓе ем да ги изададат сите простории. Се предвидува што повеќе да добиат сериозни проблеми. https://www.cnbc.com/2020/04/29/50percent-of-all-these-malls-forecast-to-close-by-2021-green-street-advisors-says.html

ЈА немам ништо против мали или средно големи центри со добро искомбинирани продавници ама овој дефинитивно е преголем, едноставно напорни се. Не гледам иначе дека Скопје има потреба од ваков голем комплекс или недостасува во градот можности за пазарење? И тие 1.600 станови, никогаш не би купил тука стан, гужви, прашина, галама....

На почеток ќе идат многу луѓе тоа сигурно, затоа што е ново и кул, ама со тек на време ќе се осети како ќе се промени структурата на продавниците. Освен ако не донесат некој ептем популарен бренд како Primark, не гледам голем придонес.
гу/
Оти на друго место во Скопје нема гужви, прашина, галама. Каде и да купиш стан сега ќе ти биде исто, стуткано е премногу Скопје. Овдека е добро што само засега тој дел не густо населен и на 5мин си и до Центар, битпазар, железничка, факултетите, гази баба паркот. Исто и е одлично поврзан автобуски со скоро сите населби.
Искрено ја нејќам станови, ама ако би бирал подобро тука него да се туткам во Центар, Кисела Вода, Мичурин, Капиштец, Карпош.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.585
Поени од реакции
12.311
Шпон сака тесни улици и големи ѕидови, не е он за вакви работи. Ќе ги земат овие од провинција што работат и студираат во Скопје. Центар е на 10мин пешки од местово, факултетиве, полицијата и судовите е на 5мин.
Автоматски споено мислење:

Иначе требаше нешто вакво во овој дел на градот. Од 80ти овој дел е оставен ваков каков што си е, ништо ново, ништо интересно.

За саемот добро што го срамнија зошто ние што живеевме натака знаевме какви проблеми со гужви ни правеше. Ако имаше некој ивент стандард се блокираше сообраќајот и дома си дошол послем 2 сата.
Проблемот е што нема да направат друг и ќе останеме без саем. А во Скопје има доста руини од хали и магацини што останаа послем транзицијата. Можат тие да ги направат во саем.
Имав пишано на друга тема во врска со ова земјиште, можеше да има далеку подобра примена (со проширување на парцелата да стане нов клинички центар, или евентуално студентски кампус), а вака сега ќе стане грдосија од трговски за лечење на комплекси на неизживеаната сељачана.
Ова е политички, еве следи на ossp.katastar на кого ги имаат предбележано становите, ќе видиш колкав процент ќе бидат на браќата. Крњево и тој дел од Гази Баба е веќе нивен и нема шанса да дозволат каурите да ги купат становите, тие ете ги дури и во Автокоманда се пикнаа во доградбите, не пак во овој дел што практично си го сметаат за нивен.

Во поглед на застојот тоа е до организацијата и МВР, ако се организира добро може да се среди и застојот, али како и со се друго и ова се прави како му прднало на командирот сабајле дури пишувал спортска.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
6.551
Поени од реакции
5.524
какви Албанци со мигранти ке ги напунат становите, отварајте очи со време
иначе за намалување на посетеноста на Сити мол е ради отварањето на риталот у топанско, него многу повеќе ме занима како ке функционираат Рамстор и Дајамонд еден до друг


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
На врв Bottom