Скарани градови: Битола и Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата ziko bt
  • Време на започнување Време на започнување
Eдно прашање до Пикасо.

Пикасо, а ти најпаметен си од сите во Битола?
Да знајме, ако не, градоначалник да те избериме, оти гледам дека ти течи мозок насекаде.

Многу сум паметен. Сум свесен за истото, памет не ми течи, не диктова од никаде, немам амбиции да станам политичар, и во Битола има многу луѓе кои не се паметни.
Пред очите на оние непаметните, се што ќе се издвои од толпата е само човек кој сака да биде најпаметен, и се користат фрази, тоа улични, за да се "заебе" противникот, од типот еве, ДА НЕ ТИ ТЕЧИ МОЗОКОТ, ТИ ДА БЕШЕ ПАМЕТЕН ЌЕ БЕШЕ _________ (...Зависи од имагинацијата на "собеседникот"...), НЕ СИ НОРМАЛЕН ЦЕЛ СВЕТ ГО ПРАЈ ТО ТИ НЕ ГО ПРАЈШ БУДАЛА СИ ВАКОВ СИ ТАКОВ СИ...

Има едно правило, или ќе бидеш дел од ОЈ ЉАЉА ОЈ ЉАЉА топлата, или ќе бидеш јасно, експлицитно, сегрегиран, оддалечен, изолиран од таа багра и ќе си уживаш во твоите афинитети и исполнување нивно.
Театар и ОЈ ЉАЉА ОЈ ЉАЉА не оди! Оди театар со тоа, тогаш коа ќе одиме на театар да се посмееме малку, да се позаебаваме, во моменти коа ќе ни дадат карти од ИМБ Битола(млекарата) или од РЕК Битола, но тоа сепак не иде со уметноста и културата.

Не може да пееш во Симбол на караоке песни од Јужни ветар, а од друга страна да бидеш врвен поет. Ако не си го разбрала ова до сега, ми е жал, оти времето коа треба да се разбере, поминало.

Незнајш...а кој ќе ми преведва мене од српски дури зборам со Скопјаните ?

Е немаме се, екслузивен монопол имате врз некои работи како патнички аеродром, 100 000 борци за слобода,боки од а до ш,фифи мифи.

Ништо...најдов јас чаре,ќе ви пуштаме секоја учебна година од Битола малце наставен кадар за вонредни(вечерни) курсој по македонски јазик.

Ексклузивност за Битола

Љубомора убије , вечен комплекс имате

Ексклузивност за Битола

Незнам за каков комплекс зборуваш, ама немаме никаков комплекс, нема ни зошто да имаме или на некој да му сме љубоморни :toe:

Ексклузивност за Битола

Со вакви нешта се замараат идиоти пиле, затоа биди НЕ-Идиот, и размислувај слободно.

Не градот не проспеперира од луѓето кој се чукат вгради дека се незнам горди битолчани, а се тешка сељачана . Мислат дека се кузнеј кој а уствари не излегле потаму од Битолата . Тоа е проблемот, а не е проблем ако некој ја кажува реалноста.
Сигурно со ова сакаше да му се обратиш на членот што го цитирав,пошто од БТ ништо повеќе нема нити видено нити чуено.Прилеп му бил мал,Велес му бил гаден,Скопје му било големо и полно со багра,а не е свесен дека цело време му се труе мозокот и мозочните ќелии...ОД чадот од РЕК де :helou: :smir:

Со вакви нешта се замараат идиоти пиле, затоа биди НЕ-Идиот, и размислувај слободно.

Интересен ми се виде членот
ZoraNaSlobodata
па да се позезаме малце .. знам дека не се замараш ти enjoy =)

Ај и ја да се уфрлам...

Гледано од културно историски аспект Битола е далеку понапред од Скопје,истото важеше(веќе не за жал) и за велес(конески,рацин...),за охрид исто понаоред од скопје.

А дека се скарани градови-не би рекол.

Инаку согласно географскиот поим македонија,сигурно јасно ви е зошто Битола е град на конзулите,ако македонија како република биде територијално обединета....тогаш Битола ќе да биде главен град.(Имајте предвид не секогаш најголемиот град е главен,на пример бразилија во Бразил).

Денешно скопје е резултат на катастрофалната демографско-економска политика кроена од тогашните власти,па третина од населението од една држава да биде сконцентрирано во едно место-е налик слепо црево.

You know what i mean:)

Пред очите на оние непаметните, се што ќе се издвои од толпата е само човек кој сака да биде најпаметен, и се користат фрази, тоа улични, за да се "заебе" противникот, од типот еве, ДА НЕ ТИ ТЕЧИ МОЗОКОТ, ТИ ДА БЕШЕ ПАМЕТЕН ЌЕ БЕШЕ _________ (...Зависи од имагинацијата на "собеседникот"...), НЕ СИ НОРМАЛЕН ЦЕЛ СВЕТ ГО ПРАЈ ТО ТИ НЕ ГО ПРАЈШ БУДАЛА СИ ВАКОВ СИ ТАКОВ СИ...

Има едно правило, или ќе бидеш дел од ОЈ ЉАЉА ОЈ ЉАЉА топлата, или ќе бидеш јасно, експлицитно, сегрегиран, оддалечен, изолиран од таа багра и ќе си уживаш во твоите афинитети и исполнување нивно.

Сликовито...од толпата добијаш етикета

looser.gif

Интересен ми се виде членот
ZoraNaSlobodata
па да се позезаме малце .. знам дека не се замараш ти enjoy =)

Јак мајтап беше, како ти текна, скроз го имав изумено :pos2:.Инаку чекај, специјален поздрав за тебе :

Уживај :vozbud:

Сите го гледаат Скопје ко Лас Вегас (а МекДоналдс? :icon_lol: ), никој не сака да остане во својот град...само гужва прави провинција, наместо да си останат и инвестираат во своите градови и да имаме 5-6-7...10 развиени градови, наместо 1. "Ама во Скопје е шемата" (ми се кења од муабетов кога ќе го чујам). Јас разбирам досада во еден ист град 20 и нешто години, ама сепак, зошто само Скопје?
Од друга страна, сонот на секој што доаѓа во Скопје е да остане, најде работа, да се ожени/омажи итн...и пак не чини ?

Што и фали на Битола во муабетов? Си имате пуфли место шмизли, копуците и клошарите не знам како ги викате, ама небитно, си имате скоро се...и зошто ја напуштате кога ќе тргнете на факултет?
Или завршете и отворете си бизнис таму...е сега јбг јадам бурек, ама владата е крива за тоа...што сите одат во "метрополата" или надвор, кога нема каде реално :/

Ептен отидов офф, ама преку К ми е....па морав.

Ама скарани градови не верувам да сме...па имам еден тон луѓе таму и сите се топ, освен реметот и маубетите "во скопје ви ги е*ат сестрите" итн...се е тоа шала :icon_lol:
ако има овде некој битолчанец и ги знае пеце фстак, перо сувио, игор калко итн...нека ги поздрави
grin.gif
одамна ги немам видено.

Заради вакви работи, од нас нит ќе биде народ, нит ќе биде држава!

........чудно ми е како живееш негде кај што не ти се допаѓа????????
п.с. Скопје има M'cdonalds:helou:

Абе ајде уште со овие детски изрази, ние имаме ова вие немате, ние имаме вакво вие не :tapp:,..мислам,..не треба многу мозок да го напише некој ова.

п.с. да ви го * тој мекдоналс, за ништо не чини!

Многу сум паметен. Сум свесен за истото, памет не ми течи, не диктова од никаде, немам амбиции да станам политичар, и во Битола има многу луѓе кои не се паметни.

Театар и ОЈ ЉАЉА ОЈ ЉАЉА не оди! Оди театар со тоа, тогаш коа ќе одиме на театар да се посмееме малку, да се позаебаваме, во моменти коа ќе ни дадат карти од ИМБ Битола(млекарата) или од РЕК Битола, но тоа сепак не иде со уметноста и културата.

Не може да пееш во Симбол на караоке песни од Јужни ветар, а од друга страна да бидеш врвен поет. Ако не си го разбрала ова до сега, ми е жал, оти времето коа треба да се разбере, поминало.

Чоек остај друг да те пофали некој, вака несвесно прајш рурален испад за каков шо спориш дека е несоодветен. Како и да го спакуваш, со лексикон и „тесаурус“ или без, исто е. Плус живото не е натпревар, не знам која ти е поентата.

Чоек остај друг да те пофали некој, вака несвесно прајш рурален испад за каков шо спориш дека е несоодветен. Како и да го спакуваш, со лексикон и „тесаурус“ или без, исто е. Плус живото не е натпревар, не знам која ти е поентата.

Сега ако сакаш да играш одбрана, да бидеш одбранбен играч тоа е твоја работа Раде, а тоа што некад не стигна да го куцнеш Милан као кандидат за првак е друга, а мојов муабет е тек трета работа.
Изгледа тамарчено, не ја разбира целата таа конституција на теории и заговори, и на крај за рок свирка го смета Елвир со компанија од Шутка, пее песни од Шабан Шаулич, а на крај си лепи етикета на културен уметник... Тоа се крајности, не се лепат...

Битола нема рок свирки! И ако има, тоа е поради она што некои не знаат што се рок свирки.

Јас само ке се надоврзам на ова кое го кажува пикасо ... Значи Битола имаше еден од нај наградуваните театарски ансамбли во бивша југославиа , Сега има театарски ансабал од децата на актерите кои беа во оној првиот ( не алудирам на непотизам само ... туку и на фактот дека талент за глума не е генетски пренеслив )
Битола во 90 тите имаше преку 20 рок , пунк , блуз итн групи кои функционираа ... Сега има ... 4 - 5 макс .
Ги имавме манакиеви . Сега се претворени во манекениеви од страна на скопската управа и Скопската снобарштиа .
Нема ни да почнам да зборам за кината , добрите кафичи итн ... нема ни да почнам

Треба да си признаеме дека културата во битола е одамна закопана ... Не мртва .. закопана е одамна .
И самите битолчани си сме криви за тоа .
Имаме изгубено осет за вистинска култура , а богме и идеа за естетика и уметност .
Сетивата ни се умртвени од страна на Масовните медиуми кои не сервираат високо тиражен кич . И пак ке споменам дека сепак треба да се земи во предвид дека скопје тој ист кич и го сервира на цела Македонија .
Мислам чисто за да посочам скопското ниво на кутура , ке ве прашам само кој оди на Скопје Џез фестивалот последниве 5 години , и зошто ... Јас последниот пат кога бев од снобарштиа не се дишеше .

Само да кажам дека сум битолчанец ... И нема никогаш да заминам од битола ... Независно колку лошо ке стани ... Си ја сакам Битола ... И знам дека можи се да се врати на старо .

Извини, ама ти на ништо друго не ми личиш освен на човек шо сака многу да блаботи ама ништо да не кажува, да користи зборови на висок стил кои што ни сам не ги разбира, а уште помалку знае како се пишуваат.
Така што, ти не си воопшто компетентен да кажуваш што треба да прави народната маса, и како е правилно.

И во нитуеден момент не сум рекла: „Цел свет го прави тоа, ти не го правиш..“

А то дека тепаш филмој, тепаш, не велам не.
Излези малку.

И уште нешто. Постот беше ироничен, не мораше да образложуваш дека немаш политички афинитети, ама кој да сфати.

Сега ако сакаш да играш одбрана, да бидеш одбранбен играч тоа е твоја работа Раде, а тоа што некад не стигна да го куцнеш Милан као кандидат за првак е друга, а мојов муабет е тек трета работа.
Изгледа тамарчено, не ја разбира целата таа конституција на теории и заговори, и на крај за рок свирка го смета Елвир со компанија од Шутка, пее песни од Шабан Шаулич, а на крај си лепи етикета на културен уметник... Тоа се крајности, не се лепат...

Битола нема рок свирки! И ако има, тоа е поради она што некои не знаат што се рок свирки.

Прво, ти си тој шо си лепиш етикети дека си поет, паметен човек, кој што се изделува од целата глупава народна маса.
Второ, врска немаш од животот, појма немаш шо пишиш, па и ајде остај то, измислуваш.
Ако е до измислување стигнато, не е проблем, можам и јас.
И од кај заклучи дека јас мислам така за Елвир и од каде ме имаш видено да пејам песни од Шабан, ајде те молам кажи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom