Скарани градови: Битола и Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата ziko bt
  • Време на започнување Време на започнување
Скопјани се педерчиња, посебно овие од Битола.

Да и јас се слагам дека различно ги свакјате работите ... Дури знам и што е предизвикувач на толкавото разидување во гледиштата ... И вака ке манам на бафтана али ми личи ко да е големка генерациската разлика мегу вас двајцата ...

Тамарче .... Слушај ме сега . Значи јас исто така реков дека си го сакам градот и за ништо на светот нема да го напуштам ... АМА ИСто така кажав дека е факт дека состојбата со културата во него е катастрофална ... Тебе можеби ти изгледа добро ... НО морам да ти кажам дека во битола имаше Култура на претек порано . А сега на жалост ... Пеењето по караоке забави и максималното културно достигнување низ град . Значи нема врска колку си го сакам градот .. факти се факти .

А да и за малце да заборам :

Чек сега, ти Битолчанец си ? :)

Чек сега, ти Битолчанец си ? :)

Брат ... изненадуваш ... Па нормално дека сум битолчанец : Born and breed . В центар растен . Нели во погорен пост пишав дека од Битола нема да заминам никогаш ...

Ја љубам Битола многу,смешен ми се дел од битолската маса:smir:

Сите селани од Македонија се собрани во то Скопјето,hence Скопје е најголемото село во Европа.

Да и јас се слагам дека различно ги свакјате работите ... Дури знам и што е предизвикувач на толкавото разидување во гледиштата ... И вака ке манам на бафтана али ми личи ко да е големка генерациската разлика мегу вас двајцата ...

Тамарче .... Слушај ме сега . Значи јас исто така реков дека си го сакам градот и за ништо на светот нема да го напуштам ... АМА ИСто така кажав дека е факт дека состојбата со културата во него е катастрофална ... Тебе можеби ти изгледа добро ... НО морам да ти кажам дека во битола имаше Култура на претек порано . А сега на жалост ... Пеењето по караоке забави и максималното културно достигнување низ град . Значи нема врска колку си го сакам градот .. факти се факти .

А јас каде реков дека културата цути во Битола?
Ајде цитирај ме дека сум рекла такво нешто.
Само ме изнервира препотентноста и ароганцијата на Пикасо, и затоа искоментирав.
Се сложувам дека во Битола културата е на ниско ниво, меѓутоа, не е толку лошо колку што сите прават дека е.

Иначе Пикасо, колку за информација, во Porta Jazz имаат свирено и Day Off и Vip.. Ги издвоив како едни од подобрите.

Се сложувам дека во Битола културата е на ниско ниво, меѓутоа, не е толку лошо колку што сите прават дека е.

Иначе Пикасо, колку за информација, во Porta Jazz имаат свирено и Day Off и Vip.. Ги издвоив како едни од подобрите.

Морав да се фатам за ова ... Али ... Полошо е одколку што прават сите ... Значи мојот коментар дека културата е одамна закопана во битола ... Не е ни блиску до вистината , ама нема зборови за да се опиши колку ниско е паднато се .
И ова го кажвам како некој кој ја набљудува состојбата последниве 16 - 17 години .... Значи во споредба со 99 сме катастрофа ... а во 99 беше ужас .
Не преувеличвам ... не претервам ... реалност е .

А за свирките .. да деј оф беа во џез еднаш годинава и еднаш пред две години . за други групи нема ни да зборам .
Мислам колку е лоша состојбата ке ти се објасни со тоа што битолски групи од типот на лјубовна , фолтин , паркети , патници ... итн , веке повеке преферираат да свират во скопје .

Морав да се фатам за ова ... Али ... Полошо е одколку што прават сите ... Значи мојот коментар дека културата е одамна закопана во битола ... Не е ни блиску до вистината , ама нема зборови за да се опиши колку ниско е паднато се .
И ова го кажвам како некој кој ја набљудува состојбата последниве 16 - 17 години .... Значи во споредба со 99 сме катастрофа ... а во 99 беше ужас .
Не преувеличвам ... не претервам ... реалност е .

А за свирките .. да деј оф беа во џез еднаш годинава и еднаш пред две години . за други групи нема ни да зборам .
Мислам колку е лоша состојбата ке ти се објасни со тоа што битолски групи од типот на лјубовна , фолтин , паркети , патници ... итн , веке повеке преферираат да свират во скопје .

Се сложвам со тебе-културата во Битола последните 10-15 години е падната на најниски гранки:kesa:да не речам го допре дното.и тешко како шо тргнала работата ќе се врати на некое нормално ниво-:tapp:
А и за свирките во право си-то е то,не само на музички план,градот е паднат и во полето на театарот,спортот, и други области во кои на времето имавме свои адути и предничевме пред другите.
И економската состојба на луѓето си го напрај своето,голем дел од тн Интелектуална ЕЛИТА на градот се исели во странство,многумина заминаа и Скопје......и то е то....:kesa:
Останва на сите шо живееме сега во Битола да го крениме колку шо можиме градот на нозе,зошто се од луѓето зависи-џабе убави згради,ќуки,булевари,паркови-ако нема салам народ во градот!!:jaj:

И економската состојба на луѓето си го напрај своето,голем дел од тн Интелектуална ЕЛИТА на градот се исели во странство,многумина заминаа и Скопје......и то е то....:kesa:

Од сите квалитетни битолчани што ги познавам, само една сега живее таму, професорка е по англиски во основно и во приватно училиште. Другите се сите во Скопје.

p.s. Има песна за битолчанки??

Јас утре ќе шизам на оваа музичка нумера :)

Знам дека свиреле Day off во Битола, и дека во Jazz(местото каде што јас го пијам кавето) во минатото често се одржуваа такви убави свирки, Рок, Џез, Блуз.. А сега нема...

Знам дека свиреле Day off во Битола, и дека во Jazz(местото каде што јас го пијам кавето) во минатото често се одржуваа такви убави свирки, Рок, Џез, Блуз.. А сега нема...

Се сложувам, има поретко, ама сакам да кажам дека не сме без ич.

Патем, морам да напоменам, Порта Џез е едно од ретките места во Битола каде што одат поквалитетни луѓе.

За да ја цениш Битола, треба да си живеел барем 2-3 месеци надвор од неа. Ќе сфатиш дека работите шо ти пречеле уствари те исполнуват. Лаички кажано, ко то „кафето битолско“ нигде нема!

Абе Битолчани ми сте супрер народ и јас ги почитувам и тие мене, само на моменти многу се преценувате :)

Абе сеа,некогаш во животот е подобро да се прецениш самиот себе си,одколку да се потцениш-то е некаква предност нели?
Секако има случаи кога преценувањето,гордоста, и сл биле контрапродуктивни.
И има живи примери во Битола кои го потврдуваат ова.
Е сеа,стварно во Битола има еден куп такви луѓе кои нон стоп се фалат,се надценуваат себе си,ги омаловажуваат другите и сл-тн КАБАДАИ-и тие му даваат некој посебен шмек на градот-шмек кои другите градови го немаат.
Битола има богата традиција,култура и сл.
А зошто не функционираат други работи во градот и се околу него-има мал милион причини за тоа.
Сепак,Битола е град со посебни луѓе,со посебен карактер,град кој се разликува потполно од другите градови- искрено и мене многу пати ми пречело нешто околу карактерот на моите сограѓани,ама па не можам без Битола,без Широк Сокак,без луѓето во Битола,секогаш кога сум бил надвор од Битола,и кога бев на факултет одвај сум чекал да се вратам во Битола:vozbud::vozbud::vozbud:
Изгледа сум голем локал патриот:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom