Дечко,со пребарување преку Гугл цитати за слобода од познати личности и копи/пејст на темава ништо не сме направиле.Јас мислев ти да ми кажеш како ја сфаќаш слободата.Остај ги Кенеди,Вашингтон,Мандела,Ками...
Еве ти имаш слобода да гласаш на секои 2 год. на избори.Имаш нешто корист од тоа??Си сменал нешто??Се живее подобро во Македонија затоа што гласаме на секои 2 год??Не.
Во Либија немале право да гласаат на избори,ама живееле 100 пати подобро од нас.Во Триполи питач немало по улиците,кај нас на се кој чекор ги има.
Слобода??Абе и се помочам на таа твоја слобода,ако државата ми е со питачи и сиромашни.
И сега ти ми даваш или-или избор? Или ќе живеам под тиранија ама со пристоен живот или ќе живеам слободно ама како питач?
Незнам што друго да ти кажам освен да ги споредиш демократските земји со земјите под диктат и спореди каде се живее подобро.
Колку земји денес живеат под тиранија и се на работ на преживување, а колку земји живеат во демократија и живеат многу подобро?
Либија е меѓу десетте земји во светот по количество на нафта - сакаш да ја споредуваш со Сомалија и Етиопија? Луѓето таму имале 700 евра плата, во ред - Зошто мислиш дека не би можеле да земаат 1400 евра без Гадафи како псевдо-монарх?
Бунтот во Либија почна од истокот, регион кој беше комплетно запуштен во споредба со западно-централниот дел на Либија. Регион кој настрана од Триполи беше ужасно невработен, угнетен и оставен сам на себе - остави ги ти овие бесмислени факти на кои се базира темата. Остави ја пропагандната машинерија на полковникот. Народот во Либија ниту бил многу задоволен, ниту бил многу богат. Како и во секоја земја имало добар дел луѓе кои не би имале против да продолжат да ги уживаат „благодетите“ кои им ги обезбедувал Гадафи. Другите според тебе требале да траат и да бидат задоволни од она што го имаат.
Македонија е излезена од диктаторски режим, да имавме подобри политичари и да имавме поголема политичка култура каде да си ја тераме земјава денеска ќе живеевме многу подобро отколку пред 20 години - за жал живееме полошо (економски), тоа е факт. Самите сме си виновни што незнаеме да ја искористиме дадената слобода и демократија. Во 20 години самостојност ние не успеавме да спроведеме ниту еден од демократски дозволените начини да влијаеме на власта. Истото продолжува денеска. Некои велат поради тоа што не сме се избориле за оваа држава, туку сме ја добиле на подарок. Политичката култура ни е на мизерно ниво, повторно под жртва на претходниот тоталитарен режим кој го научи народот на едноумие, пасивност и политичка апатичност. Владите во меѓувреме само успешно јаваа на тој бран.
И Словенија, Чешка и Унгарија беа произлезени од истиот тоталитарен систем па успеаја подобро да се прилагодат на демократијата. Малку пред тоа и Германија, Австрија, Италија и Шпанија. Ете, тие видоа колку-толку аир од новиот систем.
И денеска постојат луѓе (и тоа не така малку) кои уште жалат за Југославија и за самоуправниот социјализам.
И повторно кога сме кај Либија. Џаба биле оние 700 евра плата, кога народот е во страв. Кога во центарот на Триполи одат со наведнати глави за да не привлекуваат внимание. Џабе целото „богатство“ во кое живееле либијците кога во школо мора на памет да ја знаеш зелената книга на полковникот. Џабе целото богатство кога медиум(от)ите (с)е корумпиран(и), кога пазарот е централизиран, кога интернетот е цензуриран...
Сето тоа носи револт, процес кој трае со години се додека не се створат соодветни услови за истиот да се искаже гласно.
Слободно стави се во нивната ситуација. Имај добра сума на пари и биди во систем во кој прозиволно можеш да бидеш уапсен, осуден, или дури елиминиран. Во систем во кој несмееш гласно да го критикуваш ниту образованието, ниту здравството, ниту политичко-административната корупција. Биди во систем кој може да ти го конфискува имотот и приватната сопственост кога тоа ќе му се посака на некој со поголема моќ. Не е баш пријатно да живееш таков живот.
Многу е тешко да ја докажеш вредноста на слободата на некој што веќе ја има. За неа се бореле многу луѓе кои денеска важат за симболи на демократијата, револтот и промените. Целиот напредок и двигател на општеството од неговото постоење до денес е производ на слободното изразување, слободното мислење и слободата на одлучување.
Велат секој роб сонува за слободата, немој истата да ја обезвреднуваш или да ја потценуваш. Ни најсјајните дијаманти неможат да ја купат истата.
Сите историски личности кои ги почитуваш во животот се бореле за слобода и некаков вид демократија. Ти можеш да се мочаш на таа слобода, токму затоа што истата ја имаме и ја живееме.
--- надополнето: Oct 27, 2011 2:57 PM ---
ахахахах баш така.. од толку слобода шо имаме... не смееме уста да отвориме оти иначе газдата ти вика отказ ќе добиеш бе брат мене нема ниш да ми биде ама ти нема да имаш работа.
Јас знам кога се побуни жена (мајка на вработена во болницата во Велес) јавно на тв ради условите во болницата... следниот ден ќерката на таа жена (која што работеше како мед. сестра) беше сменета од раб. место и префрлена на сосема трето кое е многу помалце платено а има повеќе работа...
демократија ?!.. ах беее празни глави..
демократија каде се полнат гласачки кутии и каде се кршат штабови и се тепаат луѓе кои не се истомисленици.. демократија каде се поткупуваат луѓе со огромни суми пари само за да излезат да гласаат...
само не им е јасно тоа на младиве бе човек, не им е... затоа што нив уште главата у облаци им е...
Девојко, сосема си во право.
И зошто денеска толку многу се зборува за тоа дека земјава е тргната во погрешен правец, зошто денес се упатуваат толку критики на овие властодржци, зошто денеска 20 години по независноста никој не ги почитува законите и правилата кои фигурираат како мртво слово на хартија?
Јас претходно напишав дека силата сеуште се употребува од највисоките до најниските општествени инстанци.
Кога некој ќе го закачи по џеб и ќе го избрка од работа оној кој ја сменил госпоѓата од работното место во велешката болница работите може да тргнат во подобар правец, кога некој ќе го пикне зад решетки оној кој крши гласачки кутии можеби тоа нема да се повтори на секои наредни избори, кога некој ќе го фати за уши оној што поткупува луѓе за гласови и кога ќе го стават на јавно судење, такви работи помалку и помалку ќе се случуваат.
Ти многу точно пишуваш дека во земјава не постои демократија и правен систем, дека во земјава не се почитува ниту Устав ниту Закон за работни односи.
Но дали за тоа се криви демократијата и слободата? Или власта и народот?
Балашевиќ вели многу убаво „криви смо ми што смо их пустили“.