Што загубија Либијците?!

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Па добро, ако според вас демократија е некој да ти даде за јадење, пиење, куќи, вили, коли итн, а притоа да не се трпи различно мислење, тебе да не те рачунат за жив човек со сопствени ставови, сопствена идеологија, различен пристап и поглед кон животот, тогаш, и не е дека си баш некој...Човек, сосем ти одговарал ГАДАФИ.
Ама на луѓето, претпоставувам, повеке им е БИТНО, слободно да ДИШАТ, отколку некој да ги третира како куче, кому ке му даеш да јаде, само за да не те КАСНЕЕЕЕЕ.

А што демек во САД е демократија, каде за еден ден се апсат 700 демонстранти.
И кое ти е тоа право на избор кога политиката на Обама ти е 100% иста со политиката на Буш.
Која е таа демократија каде на референдумот во Ирска каде народот гласа со НЕ, за три месеци да организираш референдум по истото прашање за да добиеш Да.
Која е таа демократија каде ЕУ и го укина тој институт.

Не постои идеално, само се стремиме кон него, а системот кој ги дели добрата со поголемиот дел од народот е систем кој е близок на народот.

САД во кризата ги спаси банките и осигурителните компании а 1 милиони американски фамилии останаа без својот дом.
--- надополнето: Oct 27, 2011 9:12 AM ---
У ММЕ западњачко, сега добивам информации, ЕУ до сабајлево дебатирале за 400 милијардите долари која ги имала Либија во европските банки.
Со тие пари ќе се спасува и Грција и Европа.

Ние источњаците за тие пари велиме со крв се натопени, арно нема да им донесат, можда само за момент, ама ѓаволот ќе си дојде по своето.

Tough to call...:icon_lol:
Како што e “загриженa“ политичко/економската олигархија од САД и ЕУ поради шеријатот во С.Арабија.
Истата С.Арабија која воено интервенираше да ја задуши демократската револуција во Бахреин.
Сојузник на САД/Нато.
Значи во исто време беше задушено едно востание и едно поддржано.
Не е тешко да се види зошто.

Секогаш се загрижени ако има шеријат во земја која не прави поволни дилови со нафтени гиганти во нивна сопственост.
Ако договорот е поволен, можат да воведат и набивање на кол и да го повикуваат духот на Влад Тепеш кој ќе го прогласат за пророк...for all they care...
They do not give.
A shit.
Чудна е таа "коинциденција", како НАТО и САД се толку загрижени само за луѓето од блискиот исток. Како го нападнаа Ирак поради "неправедната инвазија" на Кувајт - сојузникот на САД. А Грузија, исто така неправедно нападната (а постои ли праведна инвазија?!) од Русија, со прст не мрднаа... И безброј други примери. Not worth the risk. Толку од чување и грижа спрема сојузниците, само интерес и лицемерие.

Чудно како го нападнаа Ирак повторно во 2003 поради некои непостоечки WMDs, а според Буш одеа со намера да го ослободат напатениот Ирачки народ од диктатурата на Хусеин. Ако се толку алтруистички расположени, чудно што никако да тргнат кон некои сиромашни Афрички држави, и таму да ги ослободат луѓето од тираните кои владеат таму, туку се преокупирани со еден регион. Неколку симболични санкции за некои Африкански диктатори и племенски водачи што ништо не менуваат колку да не изгледа дека седат со скрстени раце и толку.

Запнале со Арапските земји и запнале, што има толку посебно кај нив се прашувам?! :icon_lol:

Ама им е гајле на Американскиот народ, меморија на златна рипка имаат, уште мислат дека конфликтот започна со 9/11 - "тие не нападнаа, тие се агресорите, имаме право да се браниме!". А тоа што конфликтот оди назад едно 20-30 години пред најн-илевен, и има врска со отворање на Американски бази во тој регион и нивно постојано мешање, е тоа нема врска.

Битно шират демократија и слобода, they're the good guys...

The best road to progress is freedom's road.
John F. Kennedy
Freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed.
Martin Luther King, Jr.
If the freedom of speech is taken away then dumb and silent we may be led, like sheep to the slaughter.
George Washington
There is no easy walk to freedom anywhere, and many of us will have to pass through the valley of the shadow of death again and again before we reach the mountaintop of our desires.
Nelson Mandela
Freedom is nothing but a chance to be better.
Albert Camus
Еverything that is really great and inspiring is created by the individual who can labor in freedom.
Albert Einstein
Дечко,со пребарување преку Гугл цитати за слобода од познати личности и копи/пејст на темава ништо не сме направиле.Јас мислев ти да ми кажеш како ја сфаќаш слободата.Остај ги Кенеди,Вашингтон,Мандела,Ками...
Еве ти имаш слобода да гласаш на секои 2 год. на избори.Имаш нешто корист од тоа??Си сменал нешто??Се живее подобро во Македонија затоа што гласаме на секои 2 год??Не.
Во Либија немале право да гласаат на избори,ама живееле 100 пати подобро од нас.Во Триполи питач немало по улиците,кај нас на се кој чекор ги има.
Слобода??Абе и се помочам на таа твоја слобода,ако државата ми е со питачи и сиромашни.

Чудна е таа "коинциденција", како НАТО и САД се толку загрижени само за луѓето од блискиот исток. Како го нападнаа Ирак поради "неправедната инвазија" на Кувајт - сојузникот на САД. А Грузија, исто така неправедно нападната (а постои ли праведна инвазија?!) од Русија, со прст не мрднаа... И безброј други примери. Not worth the risk. Толку од чување и грижа спрема сојузниците, само интерес и лицемерие.

Чудно како го нападнаа Ирак повторно во 2003 поради некои непостоечки WMDs, а според Буш одеа со намера да го ослободат напатениот Ирачки народ од диктатурата на Хусеин. Ако се толку алтруистички расположени, чудно што никако да тргнат кон некои сиромашни Афрички држави, и таму да ги ослободат луѓето од тираните кои владеат таму, туку се преокупирани со еден регион. Неколку симболични санкции за некои Африкански диктатори и племенски водачи што ништо не менуваат колку да не изгледа дека седат со скрстени раце и толку.

Запнале со Арапските земји и запнале, што има толку посебно кај нив се прашувам?! :icon_lol:

Ама им е гајле на Американскиот народ, меморија на златна рипка имаат, уште мислат дека конфликтот започна со 9/11 - "тие не нападнаа, тие се агресорите, имаме право да се браниме!". А тоа што конфликтот оди назад едно 20-30 години пред најн-илевен, и има врска со отворање на Американски бази во тој регион и нивно постојано мешање, е тоа нема врска.

Битно шират демократија и слобода, they're the good guys...

Нападот на Кувајт (ослободувањето) беше одобрено од ООН. -Легално.
Русија ја нападна Грузија заради тоа што Грузијците први нападнаа некои руски безбедносни сили. -Легално според меѓународните закони.
Нападот на Авганистан е одговор на НАТО пактот - ако една земја е нападната, сите влегуваат во војна. -Легално според НАТО алијансата.
Нападот на Либија е одобрен од ООН. -Легално.

Дечко,со пребарување преку Гугл цитати за слобода од познати личности и копи/пејст на темава ништо не сме направиле.Јас мислев ти да ми кажеш како ја сфаќаш слободата.Остај ги Кенеди,Вашингтон,Мандела,Ками...
Еве ти имаш слобода да гласаш на секои 2 год. на избори.Имаш нешто корист од тоа??Си сменал нешто??Се живее подобро во Македонија затоа што гласаме на секои 2 год??Не.
Во Либија немале право да гласаат на избори,ама живееле 100 пати подобро од нас.Во Триполи питач немало по улиците,кај нас на се кој чекор ги има.
Слобода??Абе и се помочам на таа твоја слобода,ако државата ми е со питачи и сиромашни.

ахахахах баш така.. од толку слобода шо имаме... не смееме уста да отвориме оти иначе газдата ти вика отказ ќе добиеш бе брат мене нема ниш да ми биде ама ти нема да имаш работа.
Јас знам кога се побуни жена (мајка на вработена во болницата во Велес) јавно на тв ради условите во болницата... следниот ден ќерката на таа жена (која што работеше како мед. сестра) беше сменета од раб. место и префрлена на сосема трето кое е многу помалце платено а има повеќе работа...
демократија ?!.. ах беее празни глави..
демократија каде се полнат гласачки кутии и каде се кршат штабови и се тепаат луѓе кои не се истомисленици.. демократија каде се поткупуваат луѓе со огромни суми пари само за да излезат да гласаат...
само не им е јасно тоа на младиве бе човек, не им е... затоа што нив уште главата у облаци им е...

ахахахах баш така.. од толку слобода шо имаме... не смееме уста да отвориме оти иначе газдата ти вика отказ ќе добиеш бе брат мене нема ниш да ми биде ама ти нема да имаш работа.
Јас знам кога се побуни жена (мајка на вработена во болницата во Велес) јавно на тв ради условите во болницата... следниот ден ќерката на таа жена (која што работеше како мед. сестра) беше сменета од раб. место и префрлена на сосема трето кое е многу помалце платено а има повеќе работа...
демократија каде се полнат гласачки кутии и каде се кршат штабови и се тепаат луѓе кои не се истомисленици.. демократија каде се поткупуваат луѓе со огромни суми пари само за да излезат да гласаат...
само не им е јасно тоа на младиве бе човек, не им е... затоа што нив уште главата у облаци им е...
Редовно ја читам целата тема, нема ништо да коментирам, зошто многу луѓе (како примерот на кој одговарам) ги застапуваат моите мислења.
Како и да е....За коментарот мора да го напишам ова :cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

Како се убаво изгледа кога е на хартија и во муабет. Тука зборуваме за човек кој 42 години владее со една држава. Зборуваме за човечки судбини кои ако се било супер,немало да се решат на вака крвава цивилна војна. Никој од нас не знае како му било на просечниот Либиец,ама сигурно не живеел во ваква утопија како што е на листава. Па Гадафи има изнесено 200 милиони долари од Либија.народни пари. Дајте луѓе,знам дека е ин да си анти-глобалист и против САД и ЕУ,но дај размислете, и за Титова Југославија може да се напише ваква утописка листа,но сите знаеме како заврши сето тоа. Не може едно општество така црно бело да се набљудува.

Колку е лесно од страна да коментираш,а никој од нас не знае како живееле луѓето таму. Запрашајте се себеси,што би требало да се случува во вашата татковина за да вие решите да земете оружје во рака,и да кажете доста е,јас ќе се борам против овој човек, па макар завршил и мртов. Многу е лесно да ги обвинуваме западните сили за падот на Гадафи,но сепак обичниот либански народ повлече линија во песокот. А зошто би го направиле тие тоа,ако се било совршено?

Ај ако не да го браневме и оној фрик од Туркмекистан,што сакаше да ги прекрсти месеците по неговите синови и внуци. И таму беше ефтин лебот и нафтата.
не бамбури глупости ти се молам. во време на Тито сите биле горе доле исти со богаство никој не одрипнувал толку многу како што е случај денес, некој нема леб да си купи а пак некои да незнаат што да прават со парите.
и иди по други форуми прочитај што пишале некои што работеле во Либија пред да пишуваш од памет работи. не треба да си многу паметен да сфатиш дека војната се деси ради туѓи инетереси и борба за превласт ;)

Па добро, ако според вас демократија е некој да ти даде за јадење, пиење, куќи, вили, коли итн, а притоа да не се трпи различно мислење, тебе да не те рачунат за жив човек со сопствени ставови, сопствена идеологија, различен пристап и поглед кон животот, тогаш, и не е дека си баш некој...Човек, сосем ти одговарал ГАДАФИ.
Ама на луѓето, претпоставувам, повеке им е БИТНО, слободно да ДИШАТ, отколку некој да ги третира како куче, кому ке му даеш да јаде, само за да не те КАСНЕЕЕЕЕ.
Девојко.....ако ти имаш пари,куќа кола, платено здравство, гас, бензин итн каква потреба и неопходност од јавно мислење имаш ти? Ти немаш потреба јавно да мислиш :ROFLMAO: У остало ајде баш ме интересира што би мислела? :D
И како што ти рече колешката ни во таканаречената демократија го нема тоа. Само со таа разлика што во диктаторскиве земји на лице место ќе те истепаат или убијат ако мислиш поинаку а во "демократскиве" нема одма јавно да те средат но после од зад грб има цел меч да ти забијат, не нож туку меч.

И сега ти ми даваш или-или избор? Или ќе живеам под тиранија ама со пристоен живот или ќе живеам слободно ама како питач?
Незнам што друго да ти кажам освен да ги споредиш демократските земји со земјите под диктат и спореди каде се живее подобро.
Колку земји денес живеат под тиранија и се на работ на преживување, а колку земји живеат во демократија и живеат многу подобро?
Либија е меѓу десетте земји во светот по количество на нафта - сакаш да ја споредуваш со Сомалија и Етиопија? Луѓето таму имале 700 евра плата, во ред - Зошто мислиш дека не би можеле да земаат 1400 евра без Гадафи како псевдо-монарх?
Бунтот во Либија почна од истокот, регион кој беше комплетно запуштен во споредба со западно-централниот дел на Либија. Регион кој настрана од Триполи беше ужасно невработен, угнетен и оставен сам на себе - остави ги ти овие бесмислени факти на кои се базира темата. Остави ја пропагандната машинерија на полковникот. Народот во Либија ниту бил многу задоволен, ниту бил многу богат. Како и во секоја земја имало добар дел луѓе кои не би имале против да продолжат да ги уживаат „благодетите“ кои им ги обезбедувал Гадафи. Другите според тебе требале да траат и да бидат задоволни од она што го имаат.

Македонија е излезена од диктаторски режим, да имавме подобри политичари и да имавме поголема политичка култура каде да си ја тераме земјава денеска ќе живеевме многу подобро отколку пред 20 години - за жал живееме полошо (економски), тоа е факт. Самите сме си виновни што незнаеме да ја искористиме дадената слобода и демократија. Во 20 години самостојност ние не успеавме да спроведеме ниту еден од демократски дозволените начини да влијаеме на власта. Истото продолжува денеска. Некои велат поради тоа што не сме се избориле за оваа држава, туку сме ја добиле на подарок. Политичката култура ни е на мизерно ниво, повторно под жртва на претходниот тоталитарен режим кој го научи народот на едноумие, пасивност и политичка апатичност. Владите во меѓувреме само успешно јаваа на тој бран.
И Словенија, Чешка и Унгарија беа произлезени од истиот тоталитарен систем па успеаја подобро да се прилагодат на демократијата. Малку пред тоа и Германија, Австрија, Италија и Шпанија. Ете, тие видоа колку-толку аир од новиот систем.
И денеска постојат луѓе (и тоа не така малку) кои уште жалат за Југославија и за самоуправниот социјализам.

И повторно кога сме кај Либија. Џаба биле оние 700 евра плата, кога народот е во страв. Кога во центарот на Триполи одат со наведнати глави за да не привлекуваат внимание. Џабе целото „богатство“ во кое живееле либијците кога во школо мора на памет да ја знаеш зелената книга на полковникот. Џабе целото богатство кога медиум(от)ите (с)е корумпиран(и), кога пазарот е централизиран, кога интернетот е цензуриран...
Сето тоа носи револт, процес кој трае со години се додека не се створат соодветни услови за истиот да се искаже гласно.

Слободно стави се во нивната ситуација. Имај добра сума на пари и биди во систем во кој прозиволно можеш да бидеш уапсен, осуден, или дури елиминиран. Во систем во кој несмееш гласно да го критикуваш ниту образованието, ниту здравството, ниту политичко-административната корупција. Биди во систем кој може да ти го конфискува имотот и приватната сопственост кога тоа ќе му се посака на некој со поголема моќ. Не е баш пријатно да живееш таков живот.

Многу е тешко да ја докажеш вредноста на слободата на некој што веќе ја има. За неа се бореле многу луѓе кои денеска важат за симболи на демократијата, револтот и промените. Целиот напредок и двигател на општеството од неговото постоење до денес е производ на слободното изразување, слободното мислење и слободата на одлучување.
Велат секој роб сонува за слободата, немој истата да ја обезвреднуваш или да ја потценуваш. Ни најсјајните дијаманти неможат да ја купат истата.
Сите историски личности кои ги почитуваш во животот се бореле за слобода и некаков вид демократија. Ти можеш да се мочаш на таа слобода, токму затоа што истата ја имаме и ја живееме.
--- надополнето: Oct 27, 2011 2:57 PM ---

Девојко, сосема си во право.
И зошто денеска толку многу се зборува за тоа дека земјава е тргната во погрешен правец, зошто денес се упатуваат толку критики на овие властодржци, зошто денеска 20 години по независноста никој не ги почитува законите и правилата кои фигурираат како мртво слово на хартија?
Јас претходно напишав дека силата сеуште се употребува од највисоките до најниските општествени инстанци.
Кога некој ќе го закачи по џеб и ќе го избрка од работа оној кој ја сменил госпоѓата од работното место во велешката болница работите може да тргнат во подобар правец, кога некој ќе го пикне зад решетки оној кој крши гласачки кутии можеби тоа нема да се повтори на секои наредни избори, кога некој ќе го фати за уши оној што поткупува луѓе за гласови и кога ќе го стават на јавно судење, такви работи помалку и помалку ќе се случуваат.
Ти многу точно пишуваш дека во земјава не постои демократија и правен систем, дека во земјава не се почитува ниту Устав ниту Закон за работни односи.
Но дали за тоа се криви демократијата и слободата? Или власта и народот?
Балашевиќ вели многу убаво „криви смо ми што смо их пустили“.

Нонтеизам,
Па нели власта и народот ја прават таа твоја замислена демократија и слобода???Мислиш дека ако пишуваш на форум,гласаш на избори,даваш свое мислење тоа автоматски значи дека живееш во слобода и демократија???
Демократија и слобода во денешно време имаат сосем релативно значење.Значењето на овие зборови го изгнаси Америка кога користејки ги нив напаѓа други држави и си игра светски полицаец.Демократија и слобода во права смисла не постои никаде во светов денеска,најмалку во Македонија.
Лично јас мислам дека повеќе демократија и слобода има кај Бушманите во Африка,отколку во Шведска,Финска или Словенија.

Демократија има кај вработените во државните институции?Дали некој од нив смее да каже нешто против ДПМНЕ?Дали имаат демократија оние кои мора да се мкнат по автобуси за да присуствуваат на првиот митинг во Охрид?Либијциве барем мора да ќутат и ќе имаат нешто што и во најубавите сонови го немам јас.

Тука ем ќутиш ем вееш знаме за некои си посрани 200 евра што просечен Либиец ги троши за сончоглед на годишно ниво.

Нонтеизам,
Па нели власта и народот ја прават таа твоја замислена демократија и слобода???Мислиш дека ако пишуваш на форум,гласаш на избори,даваш свое мислење тоа автоматски значи дека живееш во слобода и демократија???
Демократија и слобода во денешно време имаат сосем релативно значење.Значењето на овие зборови го изгнаси Америка кога користејки ги нив напаѓа други држави и си игра светски полицаец.Демократија и слобода во права смисла не постои никаде во светов денеска,најмалку во Македонија.
Лично јас мислам дека повеќе демократија и слобода има кај Бушманите во Африка,отколку во Шведска,Финска или Словенија.

Очигледно дека не значи, судејќи, ако по ништо друго, тогаш гледајќи по нашава земја.
Но што значи тоа, дека ако не сме способни да спроведеме демократија треба да се угледаме на примерот на Либија? Да воспоставиме диктатура? Или да се угледаме на „релативно“ подобрите примери како Скандинавија или Средна Европа?
Зарем толку идеолошки поблиску ни изгледа Либија и Гадафи отколку поразвиената Европа? (Колку и да звучи тоа парадоксално и мазохистички - мислам дека не е и изненадувачки).

Точно дека демократијата е релативна. Најчесто таа релативност почива на различните култури во различните краеви на светот. Ете на пример за Либија основа за новата демократија е Шеријатското право - нешто што мене ми е неразбирливо. Демократијата пак на истокот е насочена кон социјалната правда, додека демократијата на развиениот запад се повеќе е насочена кон поголема партиципација во носење на одлуките. Меѓутоа основата на демократијата секаде е иста - власта која произлегува од народот, почитување на основните човекови права и слободата на изразување. Се друго е навистина релативно, во право си.

Тоа што ме револтира на темава е морбидната одбрана на Гадафи, која е бесмислена. Факт е дека либискиот народ 42 години немал право да каже слободно што мисли за него, односно да му даде легитимитет. Ние произволно сега изнесуваме некаков став дека таму се живелео добро и дека ќе биде полошо, занемарувајќи дека половина век народот немал можност да каже што навистина сака.

Според мене демократијата се освојува чекор по чекор. Ние денеска во нашава земја сеуште имаме проблем со основните демократски постулати, да не правиме муабет за некакви повисоки нивоа на слобода, правда или влијание на власта. Не е само фраза тоа што устите на нашите политичари се полни со изразот „ние сме млада демократија“... ни треба уште многу време за вистински да созрееме - но за тоа ни треба угледување кон поквалитетни демократски примери и прифаќање на дел од нивните идеали, а не кон диктаторски заедници.
Јас не ги бранам големите западни сили и нивната недвојбена дволичност, интерес и непринципиелност, но како држави никогаш не го доведувам во прашање нивното повисоко ниво на демократија, политичка култура или општествен развој. Најпосле токму демократијата и слободата од нив направи сили и глобален политичко-економски фактор. Точно е дека често тие ја злоупотребуваат демократијата кога не е во нивен интерес, односно се става во заложништво на економскиот и политичкиот интерес. Јас повторно ќе се навратам на моето мислење за „освојувањето на демократијата“, можеби нашава или идните генерации ќе успеат да стават крај и на таквата злоупотреба на демократијата.

Мене воопшто не ми пречи НАТО да претставува светски полицаец, се додека тоа се одвива во рамките на меѓународните концепти и правила. Инаку како што веќе многупати кажав, никогаш не оправдувам употреба на сила и агресија врз друга земја. Тоа за жал во политиката е крајна нужда - кога дијалогот и преговарањето е безвредно и нема резултат. Би бил најсреќен кога таков полицаец не би ни бил потребен, и кога употребата на сила ќе биде недозволива, но сеуште сме далеку од таква утопија.

И САД има протести и барања за поголема слобода и демократија исто како и Шведска, исто како Русија, исто како и Грција и.т.н. Повеќето вакви земји живеат многу подобро од Либија, па не значи дека треба да се откажат од барањата за повеќе.
Никогаш нема да има перфектна демократија, ниту неограничена слобода... секогаш може повеќе и подобро... но тоа значи да се оди напред и да се развива граѓанската свест на индивидуите.

Бушманите можеби имаат поголема демократија, ама сепак немаат држава.

Едно е сигурно дека не им е било се розево на Либијците, па тие за џабе да почнат војна. . Да, факт е дека се е поради нафтата и поради тоа што САД ја диктира политиката, но сите го знаат тоа но никој јавно не го кажува. Сите знаат дека и Франција се вмеша поради нафтата . . Либија е 5 земја во светот по богатство со нафта. . Значи дури и 5 годишно дете може да разбере дека се е поради нафтата. . :) . . А за нов почеток . .далеко од тоа ја мислим . . Уште ќе има протести кој ќе ја земе власта .. Каква ќе биде, ова она. . . Овој сра*е ќе трае уште долго време според мене . . И на крајот пак ќе патат кој друг ако не самите Либијци . . поради политиката на САД . .

Нападот на Кувајт (ослободувањето) беше одобрено од ООН. -Легално.
Русија ја нападна Грузија заради тоа што Грузијците први нападнаа некои руски безбедносни сили. -Легално според меѓународните закони.
Нападот на Авганистан е одговор на НАТО пактот - ако една земја е нападната, сите влегуваат во војна. -Легално според НАТО алијансата.
Нападот на Либија е одобрен од ООН. -Легално.
Ако ООН и НАТО ти се репер за легална и нелегална војна, тогаш не ја бива пријателе... :)

Ако ООН и НАТО ти се репер за легална и нелегална војна, тогаш не ја бива пријателе... :)
А кој да бидат репер?
ООН е светска организација, составена од сите земји на светот, а советот за безбедност кои ги носи најважните одлуки е составен од три спротиставени и најмоќни земји (САД, Русија и Кина) плус Британија и Франција. Тие ако не носат одлуки, тогаш кој да носи? Малезија? Конго?
НАТО е сојуз од преку 20 земји кој беше нападнат и мораше воено да одговори.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom