Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Самоубиството е момент на слабост . Ке му се случи нешоп лошо или ке направе некаква грешка и вика се одлучувам на ова ...после секој би се каел ама е касно. А нема нешо шо не се поправа па да се одлучиш на тој потег

Самоубиството е момент на слабост . Ке му се случи нешоп лошо или ке направе некаква грешка и вика се одлучувам на ова ...после секој би се каел ама е касно. А нема нешо шо не се поправа па да се одлучиш на тој потег

Вреди ли тоа и за комитите и војводите и партизаните кои се убивале за да не им паднат живи во раце на неприателите

Вреди ли тоа и за комитите и војводите и партизаните кои се убивале за да не им паднат живи во раце на неприателите
Tоа е непокор, и сами кажале подобро гроб отколку роб, и се раководеле по таа кауза.

Самоубиството доаѓа како резултат на човековата слабост и немоќност да се соочи со проблемите...Тоа е најкукавички чин на кој НЕ СМЕЕ да се одлучи никој,,затао што тоа е грев...Тоа е најнеприфатливиот начин за решавање на проблемите..Тоа може да го направи само емотивно нестабилна личност...нема зборови и причини кои можат да ја оправдаат оваа постапка..Затоа што животот е дар од Бога и најголем грев што можеме да го направиме е да одлучиме за неговиот крај...Тоа е крајно неразумно...И НИКОГАШ не би го оправдала ова па која и да била причината,,затоа што проблемите не се решаваат со бегање од нив,,туку со соочување..А никако на овој начин!!!!!!!!!!

Самоубиството доаѓа како резултат на човековата слабост и немоќност да се соочи со проблемите...Тоа е најкукавички чин на кој НЕ СМЕЕ да се одлучи никој,,затао што тоа е грев...Тоа е најнеприфатливиот начин за решавање на проблемите..Тоа може да го направи само емотивно нестабилна личност...нема зборови и причини кои можат да ја оправдаат оваа постапка..Затоа што животот е дар од Бога и најголем грев што можеме да го направиме е да одлучиме за неговиот крај...Тоа е крајно неразумно...И НИКОГАШ не би го оправдала ова па која и да била причината,,затоа што проблемите не се решаваат со бегање од нив,,туку со соочување..А никако на овој начин!!!!!!!!!!

Така е...истото го мислам и јас...нема ниедна причина која би го оправдала самоубиството...Со проблемите мора да се соочиме и за се постои решение освен за смртта!

Ај да се исцитирам од друга тема кај што заскитав
Daftie напиша:
Мислам дека ваква тема има, али ај...
Некои на самоубиството гледаат како на кукавичлак и бегање од сопствените проблеми, но јас го гледам како скратен пат до она што сите кога-тогаш ќе не снајде.
Самоубиството не е еднакво на убиството, а постои и ствар наречена "убиство од милосрдие", на пример кога ќе видиш некој се мачи, да му ги скратиш муките, или пак некој да те замоли да го убиеш од причина што не сака да живее, а не може сам да посегне кон себе :)
Многу ретко оправдувам самоубиство.

кога ти е ептен тешко од сериозни проблеми, си посакуваш и да те нема и може да помислиш на такво нешто.
ама треба да се истрае. зошто да умреш тогаш кога можеби имаш шанси да умреш покасно и да доживееш нови работи?

јас ова си го помислив едно време кога...
бев во тешка доба ебаго

spored mene jas ne bi rekla deka samoubistvoto e nekakov si grev ednostavno toa e zalosno koga ke cues takvo nesto za bilo kogo...od edna strana bi trebalo da bides dovolno hrabar i da bides heroj za da si izvrsis samoubistvo a od druga strana i kukavica sto toj covek ne mozel da prodolzi da se bori za vo zivotot svoj uspee iakjo mu izgleda deka se e protiv nego kako pomala si priznavam sum imala nekoi takvi pomisli megjutoa kako sto poprasnuvav i vidov razni raboti(vklucuvajki obdukcija)sfativ deka ne vredi covekl da si go odzeme zivotot zaradi bilo sto....eden e pa da go ziveeme so polna vozdiska...

И за смртта постои решение!
Ова го велиш. во смисол, дека смртта не е неопходна и може да се избегне, или?
Би било фино да се доискажеш што поконкретно мислиш.

го оправдувам (ама не и одобрувам) само во случај на тешка и неизлечлива болест кога веќе болките стануваат неиздржливи и кога нема ни теоретски шанси за живот:ija: :ija:

Во тој случај тоа се нарекува Еутаназија........... Еутаназија е чин кој има цел цел да предизвика смрт, за да се прекине секаква болка. Некаде е легално, некаде се дефинира како убиство (самоубиство) и понекогаш бара "жртва" која ќе биде волонтер на самиот чин. Исто така се нарекува добра смрт, односно, смрт за доброто на болниот. И според мене, до некаде сето тоа е оправдано, но ако за тоа има премногу јака причина.

Си разговара еден човек со Будист.

Човекот: Самоубиството е перманентно решение на привремен проблем.
Будистот: За мене пак, тоа е привремено решение на перманентен проблем.

*хинт: Будисти веруваат во задгробни животи, реинкарнации и слични чуда.

На темава... Немам овластување и право да пресудам дали е кукавички, храбар, глупав или не знам каков чин. Тој што дошол до степен посегне по сопствениот живот, најдобро знае. Јас можам само да си нагаѓам субјективно и толку.

Flavored_by_kris_wilson.png

Оптимистчен сликовит приказ на чин кој е израз на убер песимизам. Добра иронија:)

Се согласувам се едно од мислењата погоре, дека после некое време секој што помислил на самоубиство ќе се кае/би се каел, но за некому ќе биде доцна. Сметам дека животот ни е дар од Бога и не треба така лесно да се отфрли

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom