Саем на книгата

• Креатор на темата Креатор на темата Emma
  • Време на започнување Време на започнување
IMG_20160413_214011.jpg
Ова купив годинава.
Бегемот: Х.Л.Борхес ~ Универзална историја на нечесноста, Извештајот на Броди, Сеќавањето на Шекспир, Алеф и Фикции. Книга од песок ја купив на зимскиот саем во Менада, ама јако ми беше сега сите на куп да ги турам. :D :D
Слово: М.Булгаков ~ Записи на младиот лекар
Топер: Артур Кларк, Стивен Бакстер ~ Светлината на другите дни
Или-Или: Итало Калвино ~ Невидливи градови
Secondhand: Хенри Милер ~ Раковиот напоредник, Под притисок: Панорама на современиот босанско херцеговски расказ, Давид Албахари ~ Гец и Маер (сите три од Блесок), Осип Мандељштам ~ Темен воздух (препев на Е.Клетников).

Таа Панорамата поим немам што е, повеќе ми беше за другиве книги да го фатам попустот, ама пред саемов ја гледав на веб-страницата на Блесок редовната цена беше 700 ден. Си викам шоидае нека тера. :D
Ги имаше сите книги што ме прашуваше...

@Feisty благодарност за книгата, после ќе си ја земам :D

Инаку до кога е саемов? Пошто детево најверојатно не оди утре, да си барам друг човек од пп.

@Feisty благодарност за книгата, после ќе си ја земам :D

Инаку до кога е саемов? Пошто детево најверојатно не оди утре, да си барам друг човек од пп.
До 18. :)
Имаш време. :)

А кој рече дека е само за скопјани, и јас не сум скопјанец, па ќе идам на саемот. :icon_mrgr:
Како што реков Академска книга опет покачила цена на класици, од 120 на 150 ги догураа, мамицата. :D

Redovna cena im e 170, na saem 150.

Од Харпер Ли книгата сигурно иде во домашната библиотека, уште сум под импресии од „Да се убие птицата подбивница“.
Од кај ја зеде и дали беше добар преводот? :) Гледам Магор ја имаат за 250 денари, па во дилема сум дали да ја земам од таму или да ја барам на англиски.

Моето прво одење на Саем годинава - и си останав таму 5 саати. Немаше којзнае какви попусти (освен на штандот на Бегемот), но задоволен сум од купеното:

Магор:
  • Вкусот на праските / Мојата роднина Емилија - Влада Урошевиќ - 100 ден
  • Дворскиот поет во апарат за летање / Дива лига - Влада Урошевиќ - 100 ден
  • Сликата на Доријан Греј - Оскар Вајлд - 150 ден (од Ѕвездите...)
  • Глувци и луѓе - Џон Стајнбек - 100 ден (едиција Нобеловци)
  • Роман за оружјето - Ермис Лафазановски - 50 ден
Арс Ламина:
  • Ловец во 'ржта - Селинџер - 200 ден (од Ѕвездите...)
  • Фантастични раскази - Хофман - 200 ден. (од Ѕведите...)
Просветно дело:
  • Дрво на животот - Кристина Ковач (со посвета од авторката :love:)
Антолог:
  • Оксфордски убиства - Гиљермо Мартинес - 200 ден. (со посвета од авторот)
Или Или:
  • Првиот универзитетски ден на мојата ќерка - Игор Станојоски - 200 ден.
  • Кротки приказни - Игор Анѓелков - 33 ден (од 3 за 100 Гробиштата на заборавените книги надвор)
Темплум:
  • Парфем - Патрик Зискинд - 200 ден (оти секоја година се канам да ја купам, и секоја година ја оставам на страна)
  • на подарок некаква сликовница со некој чадор
Бегемот:
  • Мирисот на дамата во црно - Гастон Леру - 100 ден
Алби (немаа свој штанд, од кај Наша Книга):
  • Детска енциклопедија на животни (за малиот)
3 за 100 гробницата на заборавените книги надвор:
  • Херој на нашето време - Лермонтов
  • Хаџи Мурат - Толстој
и си добив посвети на две книги:
received_10153415519295863.jpeg
received_10153415519985863.jpeg
но најсреќен сум заради ова (знаев дека ќе ја сретнам Фросе, па си ја понесов Вишнова хроника од дома на саемот):
received_10153415521160863.jpeg
Плус и си го добив на подарок бугарското издание на романот, Вишнева хроника. :love:

BTW, сум ви кажал кое совршенство е романот? Ако не ми верувате, прашајте го @џимеј , и трк на саем да си го купите!

Радости, радости...
20160414_191919.jpg

Само оваа засега
Деновиве ќе разгледам уште :D
20160413_112540.jpg 20160413_112559.jpg

Од кај ја зеде и дали беше добар преводот? :) Гледам Магор ја имаат за 250 денари, па во дилема сум дали да ја земам од таму или да ја барам на англиски.
Јас ја земав од Икона на времето (пред 2-3 години). Јас ја земав на англиски јазик, некое посебно издание беше, мислам она по повод 50 години од издавањето на книгата. Книгата е ФЕНОМЕНАЛНА. Меѓутоа мислам дека нема да погрешиш и да ја земеш на македонски јазик, затоа што зборував со некого за книгава, тој ја имаше земено на македонски од Магор и беше прилично задоволен од преводот, барем така ми кажа. Магор генерално не грешат со преводи.

Инаку денес го земав и продолжението коешто излезе минатото лето, „Оди, постави стражар“. Тоа е во издание на Арс Ламина. Малку е солена - 500 денари, но со оглед на тоа дека е сосема ново издание, можеби и беше очекувано.

Инаку еве го мојот „улов“:
13012738_635421496607312_8607089609045375521_n.jpg

„Бриџит Џонс“ трилогијата ја земав одма, не ми трепна окото. Баш вчера ми излезе податокот дека се одбележуваат 15 години од издавањето на првиот дел и конечно после 15 години дочекав да ја имам во раце!!! :D
Маркес одамна исто така ми беше на радар, Фокнер, Такери и Дикенс, такоЃе. Книжулето на Ками го земав делумно затоа што лани го пропуштив, делумно затоа што @Saladin ме потсети пред некој ден. :D
„Сета светлина...“ исто така со мерак ја купив, затоа што навистина ми е убаво кога ќе видам дека е преведена книгата која доби Пулицер оваа година (т.е минатата) и се надевам ќе бидат вака експедитивни и во иднина.
Отидов со намера да ја земам „Оксфордски убиства“, ама не очекував дека ќе го начекам и Мартинес, затоа што кога стигнав само што прекина да збори на микрофон и мислев дека си заминал и кога стигнав на штандот ја земав и девојчето ми вика ене го писателот, може да ви се потпише и уште повеќе се израдував.
Се на се, добра година.
Арс Ламина се соленки реално, ама не жалам, мислам дека вреди да ги имам тие книги дома!
<3

@Zlatikevichius @Crazy in Love и двајцата гонете ми се у три лепе за Гиљермо шо не можев да го посетам денес. Онака февруарско гонење у три лепе.... :D

Ама ако... утре ќе видите... Поготово ти @Zlatikevichius :D

(ќе си пукам со калашњиков у колено од тоа што не можев денес да појдам)

Мене ми е криво што ги заборавив Снегот во Казабланка од Кица Барџиева Колбе и Црноборје од Петар Ширилов, од штандот на НУБ, само 157 денари беше секој том од едицијата Македонска книжевност, а плус и со тврд повез се. Ама ми текна на нив дури дома кога дојдов. Исто - не знам како ја испуштив Невидливи љубови од Владимир Јанковски од Антолог, а се отепав чекајќи го Гиљермо на нивниот штанд. Изгледа ќе мора да тркнам до саем накратко деновиве.[DOUBLEPOST=1460665056][/DOUBLEPOST]
@Zlatikevichius @Crazy in Love и двајцата гонете ми се у три лепе за Гиљермо шо не можев да го посетам денес. Онака февруарско гонење у три лепе.... :D

Ама ако... утре ќе видите... Поготово ти @Zlatikevichius :D

(ќе си пукам со калашњиков у колено од тоа што не можев денес да појдам)
Јас сто пати се завртев, да не ќе те видам зад мене, оти во први борбени редови бев за потписот, ама ете, ти не си можел да дојдеш.

Мене ми е криво што ги заборавив Снегот во Казабланка од Кица Барџиева Колбе и Црноборје од Петар Ширилов, од штандот на НУБ, само 157 денари беше секој том од едицијата Македонска книжевност, а плус и со тврд повез се. Ама ми текна на нив дури дома кога дојдов. Исто - не знам како ја испуштив Невидливи љубови од Владимир Јанковски од Антолог, а се отепав чекајќи го Гиљермо на нивниот штанд. Изгледа ќе мора да тркнам до саем накратко деновиве.[DOUBLEPOST=1460665056][/DOUBLEPOST]
Јас сто пати се завртев, да не ќе те видам зад мене, оти во први борбени редови бев за потписот, ама ете, ти не си можел да дојдеш.
Јас па како лабаво улетав, две минути само чекав. :pos:
Пошто гужви ме фатија додека стигнам на Саем и стварно мислев дека е заминат, скрос, скрос, случајно викам ај барем да си ја земам „Оксфордски убиства“ и онака си ја мерачев, сеа шо го утнав, го утнав... И таква замаена си ја земам книгата и и викам на девојчето оваа и „Појадок кај Тифани“ и вика: Еј ако сакаш тука е авторот може да ти ја потпише... И јас таква испопаничив: Па зарем не си отиде? И девојчево: Не, не, уште е тука. И така си отидов, имаше само една жена пред мене и одма дојдов јас на ред. :D Ептен имав среќа. :D

Јас ја земав од Икона на времето (пред 2-3 години). Јас ја земав на англиски јазик, некое посебно издание беше, мислам она по повод 50 години од издавањето на книгата. Книгата е ФЕНОМЕНАЛНА. Меѓутоа мислам дека нема да погрешиш и да ја земеш на македонски јазик, затоа што зборував со некого за книгава, тој ја имаше земено на македонски од Магор и беше прилично задоволен од преводот, барем така ми кажа. Магор генерално не грешат со преводи.

Инаку денес го земав и продолжението коешто излезе минатото лето, „Оди, постави стражар“. Тоа е во издание на Арс Ламина. Малку е солена - 500 денари, но со оглед на тоа дека е сосема ново издание, можеби и беше очекувано.

Инаку еве го мојот „улов“:
13012738_635421496607312_8607089609045375521_n.jpg

„Бриџит Џонс“ трилогијата ја земав одма, не ми трепна окото. Баш вчера ми излезе податокот дека се одбележуваат 15 години од издавањето на првиот дел и конечно после 15 години дочекав да ја имам во раце!!! :D
Маркес одамна исто така ми беше на радар, Фокнер, Такери и Дикенс, такоЃе. Книжулето на Ками го земав делумно затоа што лани го пропуштив, делумно затоа што @Saladin ме потсети пред некој ден. :D
„Сета светлина...“ исто така со мерак ја купив, затоа што навистина ми е убаво кога ќе видам дека е преведена книгата која доби Пулицер оваа година (т.е минатата) и се надевам ќе бидат вака експедитивни и во иднина.
Отидов со намера да ја земам „Оксфордски убиства“, ама не очекував дека ќе го начекам и Мартинес, затоа што кога стигнав само што прекина да збори на микрофон и мислев дека си заминал и кога стигнав на штандот ја земав и девојчето ми вика ене го писателот, може да ви се потпише и уште повеќе се израдував.
Се на се, добра година.
Арс Ламина се соленки реално, ама не жалам, мислам дека вреди да ги имам тие книги дома!
<3
Од горе па надоле...

Иам, иам, иам (penguin издание), неам неам, неам, иам иам, САКАМ, иам, неам, неам.
Топ избор, се` на се`.

Моето прво одење на Саем годинава - и си останав таму 5 саати. Немаше којзнае какви попусти (освен на штандот на Бегемот), но задоволен сум од купеното:

Магор:
  • Вкусот на праските / Мојата роднина Емилија - Влада Урошевиќ - 100 ден
  • Дворскиот поет во апарат за летање / Дива лига - Влада Урошевиќ - 100 ден
  • Сликата на Доријан Греј - Оскар Вајлд - 150 ден (од Ѕвездите...)
  • Глувци и луѓе - Џон Стајнбек - 100 ден (едиција Нобеловци)
  • Роман за оружјето - Ермис Лафазановски - 50 ден
Арс Ламина:
  • Ловец во 'ржта - Селинџер - 200 ден (од Ѕвездите...)
  • Фантастични раскази - Хофман - 200 ден. (од Ѕведите...)
Просветно дело:
  • Дрво на животот - Кристина Ковач (со посвета од авторката :love:)
Антолог:
  • Оксфордски убиства - Гиљермо Мартинес - 200 ден. (со посвета од авторот)
Или Или:
  • Првиот универзитетски ден на мојата ќерка - Игор Станојоски - 200 ден.
  • Кротки приказни - Игор Анѓелков - 33 ден (од 3 за 100 Гробиштата на заборавените книги надвор)
Темплум:
  • Парфем - Патрик Зискинд - 200 ден (оти секоја година се канам да ја купам, и секоја година ја оставам на страна)
  • на подарок некаква сликовница со некој чадор
Бегемот:
  • Мирисот на дамата во црно - Гастон Леру - 100 ден
Алби (немаа свој штанд, од кај Наша Книга):
  • Детска енциклопедија на животни (за малиот)
3 за 100 гробницата на заборавените книги надвор:
  • Херој на нашето време - Лермонтов
  • Хаџи Мурат - Толстој
и си добив посвети на две книги:
Прегледај го приврзокот 143527
Прегледај го приврзокот 143528
но најсреќен сум заради ова (знаев дека ќе ја сретнам Фросе, па си ја понесов Вишнова хроника од дома на саемот):
Прегледај го приврзокот 143529
Плус и си го добив на подарок бугарското издание на романот, Вишнева хроника. :love:

BTW, сум ви кажал кое совршенство е романот? Ако не ми верувате, прашајте го @џимеј , и трк на саем да си го купите!

Радости, радости...
Прегледај го приврзокот 143526
Исто од горе надоле
Иам (мк верзија), иам, иам, неам, иам,иам, иам (потпишана!) иам, неам, неам, иам,неам, иам (penguin), иам (Collins), неам, неам и онаа од десно не-ам.
Утре ќе зеам уште една до Гиљермо од поновиве. :D Иам мал недостиг на крими трилери во библиотеката.

@Crazy in Love Добар улов (y) Јас не сум некој страстен читател, најчесто со PDF верзии си ја фиксам душава (а си ги мачам очите :icon_mrgr:), па затоа не знам како стојат издавачкиве куќи со квалитет на преводи. Гледам од Харпер Ли ја има во Академска Книга и е доста солена, ќе видам утре од кај ќе ја земам. И бестселери на англиски обично се така поскапи, за разлика од Wordsworth класициве... гага бе гага, и тоа е супер:ojeaa:

Прегледај го приврзокот 143446
Ова купив годинава.
Бегемот: Х.Л.Борхес ~ Универзална историја на нечесноста, Извештајот на Броди, Сеќавањето на Шекспир, Алеф и Фикции. Книга од песок ја купив на зимскиот саем во Менада, ама јако ми беше сега сите на куп да ги турам. :D :D
Слово: М.Булгаков ~ Записи на младиот лекар
Топер: Артур Кларк, Стивен Бакстер ~ Светлината на другите дни
Или-Или: Итало Калвино ~ Невидливи градови
Secondhand: Хенри Милер ~ Раковиот напоредник, Под притисок: Панорама на современиот босанско херцеговски расказ, Давид Албахари ~ Гец и Маер (сите три од Блесок), Осип Мандељштам ~ Темен воздух (препев на Е.Клетников).

Таа Панорамата поим немам што е, повеќе ми беше за другиве книги да го фатам попустот, ама пред саемов ја гледав на веб-страницата на Блесок редовната цена беше 700 ден. Си викам шоидае нека тера. :D

Ги имаше сите книги што ме прашуваше...

Колку е на ново Раковиот напоредник? Пред 2 години имаше страшен попуст, ама не ја зедов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom