Бев денес во извидница, а во шопинг ќе одам во некој од следните денови.
Децо, една работа ќе ви кажам. Лажам, повеќе работи ќе ви кажам ама една е многу барем за мене битна и добра. Комотно можете да влезете на саемот на книга, да отидете на штандот на Академска книга да се изнакупите што треба и да не погледнете ниеден друг штанд, верувајте ми ги прошетав сите. За сите вие кои знаете англиски, а такви се сигурно 90% од форумската популација, за само 100 денари имате на распродажба во Академска Книга светски класици. И тоа е апсолутно фантастична понуда која е смртен грев ако ја пропуштите. За 100 денари имаше околу барем 40 наслови се кој од кој меѓу кои Војна и Мир на Толстој, Идиот и Браќата Карамазови на Достоевски, Мадам Бовари на Флобер, Потрет на уметникот во младоста и Улис на Џемс Џојс, Раскази на Артур Конан Дојл и уште многу, премногу други. Ако сте при пари земете си ги сите, и за вас саемот е завршен без воопшто да купите било што друго, trust me on this one. Колку за споредба, Војна и Мир на македонски се 4 тома и нема апсолутно никакви теоретски шанси да ги најдете за испод 600 денари зборам на старо и тоа само ако се ценкате и купите повќе книги одеднаш, иначе се 800 значи поскапи за 800%. Не знам какви се преводите од другите јазици на англиски, меѓутоа англиските книги се секако во оригинал и тука немате шанса за промашај. Максимален респект за Академска Книга, вакво пријатно изненадување не очекував.
За останатите вести од светот.
Табернакул и годинава не отстапуваат од ригорозната ценовна политика и попусти ала од 750 на 720. Да, знаеме дека сте квалитетни и реномирани ама де бре пуштете душа малце. И плус форматот на книгите уште им е тој проблематичниот, стариот и овој проблем еднаш го имав пишано. Книгите на Табернакул треба со менѓеме да ги шириш за да ги прочиташ зборовите што се највнатре, односно ако читате лева страница најдесните зборови и обратно. Знам дека тешко се дообјаснувам за овој случај, затоа сликовито, за да ги прочиташ зборовите што се поблиску до моливот треба да ја тегнеш книгата со сета сила. И повеќе од заслужено ги ругам за овие 2 работи.
Даклем, Или-Или имаат нови наслови меѓу кои Борислав Пекич кој бил ептен "фраер", а и старите наслови. Нема промашај со Или-Или, не објавуваат штогоде. Одлични попусти од 20% па нагоре за сите книги меѓу кои нобеловците Јелинек и Сјенкевич, и скоро 40% за Светста на Ѕено, книга која од истражувањето на Норвешкиот клуб на читатели (види претходна страна) е вметната во најдобрите 100 на сите времиња, и многу многу други што и да згрешите нема да одберете (баш вака).
Понатаму Темплум. Имаат некоја нова едиција Квир Сквер со тематики исклучиво од ЛГБТ групацијата. Ништо ново, знаеме дека се дел од соросоидниот џган кои сака педери, орки, муџахедини, анархисти, космополци и останати маргарин-аналци, односно сакаат се освен Македонци и христијани. Ама ете имаат и добри книги од Магма едицијата пристрасна препорака за Америка и Преобразба на Кафка.
До Темплум се Дијанетика и Скиентологија ама на таблата не им пишува така, туку Здружение на Граѓани-Помогни. Уште и хуманитарци се прават, на ќерките нивни оросписки да им помогнам јас, абе после орките поголема скупштина на пролив и повраќаница од тие секташи нема. Начинот како безобразно и лицемерно лажат и врбуваат луѓе под маската на хуманост и сентимент, претставувајќи се не како секта туку како хумантирано здружение заслужува живи да бидат мачени на средновековен начин, крвта нивна мајчина да им ја наебам јас.Отворено ве замолувам каде што ќе имате прилика ако дознаете макар и дека некој се приближил на 200 метра до нив да го информирате какви гомна од полско ве це се овие.
Исто што не ми се допаѓа е што Ал Каеда имаше 2-3 штанда, за разлика од порано кога имаа еден и некои сумљиви бради ми се шетаа наоколу. Ама тој 1 милиграм на минус миљарда почит што им ја давам на пустинскиве мајмуни е што не се кријат кои се и што се за разлика од клубов на Том Круз и Џон Траволта. Они се тие што се, слободно заобиколи ги ако не сакаш да имаш ништо со нив. А со такво племе не знам кој свесен сака да има работа
Имаше и разноразни други (про)секташки штандови Дипаци Чопри, Ошоа, Мошоа, алтернативни атеобудизми кои секако ги прерипав инстантно. Имаше и штанд од турската, влашката, српската и тук там друга некоја заедница, кои секако ги рипнав, може имаат и интересни работи ама што кога не ги разбирам.
Икона е втората книжара која држи безобразно високи цени барем кога се тиче македонските преводи. 1984та им е мислам 400 денари со просечен квалитет и на корица и мал број на страни. Пазете да не се заебете, истите книги на англиски јазик кои како што спомнав Академска Книга ги продава по 100 денари, кај нив ги има за 150. Значи зборам за ПОТПОЛНО ИСТИТЕ книги, истиот издавач, истите наслови, истата корица. Ако веќе купувате англиски книги прво проверете во Академска, па во Оксфорд центарот или како год и да се вика тек на крај во Икона, не се залетувајте.
Ѓурѓа ја рипнав скроз, сакам да купувам книги со барем пристоен превод, а не абстракти од книги од 500 во 50 страни преведени од штотуку тазе екс средношколци.
Феникс бегло ги разгледав, немам кој знае колку добро мислење и за нив, дури мислам дека се скапи за понудениот ''квалитет''.
Кај Макавеј се задржав троа, имаат интересни наслови од светска книжевност, нобеловци и други останати маркантни автори ама и прилично скапички накај скапи. Кај нив и ја видов Клетници на Виктор Игор кое е второ издание на таа книга на Македонски јазик односно прв пат издадена после 1973та (на која сум горд сопственик

) не сметајќи ги касапените изданија од Феникс, Матица и други книжари во меѓупериодот од 73-та до денес. Значи збориме за оригиналната Клетници во целост. Не знам како се со преводи, насловите дефинитивно вредат да бидат прочитани, ама цената е некако незаслужено висока.
Анталог имаат македонски и странски автори. Од Македонските, доминираа делата на членовите на фамилијата која е сопственик на Антолог. Од странските доминираат релативно новите писатели односно од 20-ти век па наваму. Преводот знам дека е солиден, насловите се модерни, интересни и освежувачки ако сакате да киднете од класичните дела, ама сепак мислам дека аздисуваат и тие со цените. Тука се некаде околу денар за страна по онаа моја груба познавачка математика од погоре, ама тоа треба да е нормалната а не саемската цена на книгата.
Слово имаат интересни филозофски книги за тие кои љубат тоа и нешто ситно останато, ама филозофските им се соленки. Ми фати око Бедата на историцизмот од Попер и уште неколку ама ќе видиме, цената ми е малце не на место ко за на саем.
Македонска реч имаат сасим коректни попусти, особено ми фатија око делата на Хенрих Ибзен и Август Стринберг, ја имаше и Бенџамин Батон на Френцис Скот Фитцџералд и уште нешто. Ценам таква комбинација на добар избор и пристојна цена па може ќе им ја земам Синот на слугинката, автобиографската на Стринберг.
Имаше и некоја којзнае каква издавачка куќа со полици во форма на шестоаголник уредена ептен фенсерајски, влегов внатре и ваљда глуп сум пошто не сфатив што им е причата, имаа само 10-тина книги а ентериер ко да е се наоѓам во книжарница на Менхетен. Друг некој кој бил ако може нека ми објасни.
Матица, стандард, ала Коелјо тралалајќи и наслови во стилот Љубовта во пролетта, Кралицата на душите и слични љубав све осваја, ништо посебно, познати се како издаваштво кои повеќе прави маркетиншко пумпање отколку што сето тоа е издржано со дела. А книга се сака со дела.
Три се разочарувачки скапи. Голем дел од изборот им е Коелјо, како да се направат милион евра за десет минути, помогнете и на вашата душа и слично. Имаат сепак и добри дела, Пруст, Маркез, Ружди итн... ама скапо е, значи не скапичко туку скапо, тоа не е прифатливо по моите стандарди за саемски цени.
Магор. Второ добро изненаџење за мене. Не кикснуваат со преводи, напротив некои им се и од еминентни дејци во струката Подрумите на Ватикан од нобеловецот Жид (со награда најдобар превод) за само 150, Надја од Андре Бретон (исто со награда за превод) од 100, нобеловецот Франс за 100, поезија и проза од познати наши автори Прокопиев, Урошевиќ, Лафанзофски и други од 10 до 100 денари, Утопија на Томас Мор за 150. После тие за 100 денари на Академска Книга, Магор има најдобар трејд оф value for money, нарочито на постарите изданија, секогаш е така кај сите издавачи, на најновите изданија се држи повисока цена поради тоа што се нови и ударни. Клубот Дима, од мене имате топла препорака за 150 (јас на претходниот саем ја земав за 200), имав рецензија пишано за неа ако сте љубители на книги, мистерии, оклутизам и тајни друштва оваа е must read книга. Секоја чест и за Магор.
АЕА имаат некои си барем за мене не толку битни книги, повеќе ала Ог Мандино лимонатки, тоа е сепак прашање на вкус. Сепак може незабележано да ви се промакнат 3-4 книги кои за цена од 100 денари апсолутно вредат да се земат од кај нив а тоа се Евгениј Онегин на Пушкин, Дервишот и Смртта на Селимович, Митовите на Стара Индија. Јас ги земав лани по таа цена, исто така случајно, за малце ќе ги промашев па затоа ви кажувам и вас, вреди многу за таа цена.
Култура исто како и АЕА, ТРИ и Матица, односно повеќе лимонатки и Ден Браун причи отколку нешто друго. Она што дефинитивно вреди да се земе од кај нив е триологијата Божествена комедија (Пекол, Чистилиште, Рај), препевот е на Георги Сталев, и со таа книга водев тешка борба, ама затоа што препевот е врвен а јас поограничен а не обратното. Поради тоа што Пеколот е лектира, лани беа пред крај со тиражот ама гледам годинава го препечатиле пак, само што овој пат изгледа без фолија, па ако ги купите сите три книги, веднаш ќе приметите дека Пеколот е малце другачие корица и хартија од другите две. Тоа се согласувам дека е ситница, меѓутоа мене баш ко за беља покрупни работи не ми сметаат како ситница, па кога би земал книга која е од 3 дела, сакам сите три да се констатни во изведбата а не различни како прибор у биртија. Среќа книгата ми е скап поклон за роденден од времето кога Пеколот беше во истиот формат. Бар за мене ова им е аматерска грешка на Култура ситница или неситница. Ама за вредење-вреди, уште од средно на секој саем сите издавачи сум ги прашувал дали ја имаат издадено целосно а не само пеколот и секогаш ми викаа не, па многу ме изненади кога без да знам дека излегла комплетно целата, другарите ми ја купија за роденден и се израдував баш како дете. Must have книга, таа го значува крајот на стариот свет на литературата а истовремено е почеток на новиот од хуманизам и ренесана па наваму и е буквално нишката помеѓу двата света античкиот и модерниот па барем според мене е меѓу топ 5 најбитни книги во историјата. Читањето ќе ви создаде главоболки несомнено, но ако сакате да го положите литературниот свет оваа книга е ако не последниот испит.
Имаше и едно штандче 4 книги за 200 денари или една за 50 што е топ понуда а има и интересни наслови, посебно драмите на Роналд Харвуд, Хенри 4ти на Шекспир, Хаџи Мурат на Толстој, Песни на Никола Вапцаров, Селанската Буна на Шеноа и уште неколку. Додуша за таа цена што и да земете вреди, ако сте со ограничен буџет сепак овие што ви ги спомнав се најбитните.
За Бегемот спомнав претходно, држи одлични наслови и одлични цени. Да ја видите само Мраз колку е дебела и плус во ако не се лажам А4 формат за само 600 денари. Чепнав на Интернет, книгата била вистински бум во матичната Полска, разграбана од фановите. И друите книги им се супер со цена и превод, нема грешка и кај нив, коректни за се.
За крај четири битни совета, во болд за оние што ги мрзи да го читаат остатокот:
1. Ако знаете англиски, задолжително прв ако не и единствен штанд што треба да го посетите на саемот е оној на Академска Книга каде што светски класици се продаваат за 100 денари и притоа мислам и на наслови како Браќа Карамазови и војна и Мир кои се книги од 1000, 2000 па и плус страни.
2. Не се залетувајте, посетете ги сите штандови, многу внимателно разгледајте, па купете. Некогаш буквално истата книга на еден штанд е поефтина од друг. И притоа не мислам на скратени изданија и лоши преводи каде што апсолутно вреди да се плати некоја пара плус, туку мислам на буквално истите книги понекогаш дури и на самата книга пишува дека е истиот преведувач само две издавачки куќи со различни цени.
3. Бегајте од Хабардов Центар, односно Здружение на граѓани-Помогни и одвраќајте луѓе од таму, со најчиста совест ви кажувам дека се најпокварени гомна на свет и пазете се од слични секташки кланови кои сакаат да ве намамат.
4. Бидете хумани и донирајте за децата со посебни потреби, кај доброволците од Црвен Крст на влезот на саемот.
Лични фаворити одбрани по моите критериумите сооднос превод, физички квалитет на книгата и цената се 100 денарките на Академска Книга (особено тие од автори кои пишувале на англиски), Магор (постарите изданија), Или-Или, Бегемот и она штандче со постари изданија.
Еве ви децо изџвакано се. Пак да викате после дека сум бил лош

.
Однапред се неизвинувам ако некој издавач, орка, соросоид, муџахедин, секташ или било кој друг се најде навреден од постот.
А се извинувам што 100 пати го едитирам постов, ама јеби га тоа ми е маана, досредувам, сум заборавил нешто да пишам итн...