Во добар дел не знаеш што збориш.
Финансиските извештаи почнаа да влегуваат во мода малце покасно во фудбалот.
Така да Реал пример не собираше мов коа лупна 50 за Зидан него беше директна инвестиција, исто со Фиго. Јунајтед до 2004та скршија 10 пати рекорди со трансфери и сето тоа беше во духот на фудбалот а за финансиските извештаи никој не се замараше.
Финансиските извештаи постоеле, но не биле практично употребени како сега и штета што ФФП не било воведено од многу порано туку во последниве години. Реал, Јунајтед биле финансиски моќни и тогаш за да можат да си дозволат да лупнат добра сума на трансфери, но пред се од заработка, а не од инвестиции на газдата, тука е разликата на промената која што се случи изминативе 10 години.
Јас Немам ништо против Челзи, х клуб нека биди во случајов. Го земам како пример тоа што не верувам дека ете и Сити и др клубови би имале толку брз замав до врвот да не бил кешот на газдите, а да се применувало ФФП од порано прашање би било дали ќе се случуваше ова лудило на трансфер пазарот.
Трансфер политиката на Клоп е на место. Целата филозофија му е на место. Проблемот е што никако не можи докрај да ја спроведи. И во денешни услови тешко дека ќе можи. Да успеваше да ги задржи играчите секое лето друга песна ќе се пееше. Во теорија оваа филозофија би функционирала одлично. Во пракса тешко оди. Инаку Барса сега фрла толку пари ама еве низ годините назад кога почна онаа генерација со Роналдињо и не се расфрлаа со пари премногу. Еден куп деца од школата извадија тогаш. Е сега се други времиња и не оди се така лесно.
Јас му ја почитувам работата и сега и во Дортмунд кога беше, но дали е трансфер политиката на место или не ќе кажи сезонава нејдобро. И добро кажа во теорија е океј, ама во пракса е прашалник. А јас ја редам во прашалник ради конкуренцијата која игра далеку поинаку од Клоп.
Од Роналдињо и Меси ерата навака се погоди генерацијата да нема потреба од големи промени, но кога се увиде дека се има потреба од играчи кешираа добро и ете им резултат. Секој голем клуб кој е во можност да ги следи конкурентите а посакува успех мора да се прилагоди на моменталнва состојба.