Преговори за либерализација на визниот режим кон Македонија - Фратини / Груевски

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

Што очекувате од посетата на Фратини?

• Да наздрави со шампањско и да ја пофали владата за постигнатото и да ја охрабри така да продолжи и п

Гласови: 12 41,4%
  • Да соопшти датум за почнување на преговорите за укинување но не и датум безвизен режим

Гласови: 4 13,8%
  • Веднаш да ги почне преговорите ама да не прецизира датум за безвизно патување

Гласови: 2 6,9%
  • Веднаш да ги почне преговорите и да изрази надеж дека Македонците побрзо ќе се ослободат од визите о

Гласови: 11 37,9%

• Вкупно гласачи
    29

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Македонија во вторник во Брисел ќе ја потпише спогодбата за олеснување на визниот режим со Европската унија со што македонските граѓани од 1 јануари 2008 година полесно ќе можат да вадат повеќекратни подолгорочни визи за пат во земјите од ЕУ.
Во името на Република Македонија спогодбата ќе ја потпише министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, додека од страна на ЕУ потпис ќе стават комесарот за слобода, безбедност и правда Франко Фратини и министерот за внатрешни работи на Португалија Руи Переира (која е во својство на претседавач).
Овој договор предвидува одредени групи граѓани да можат многу полесно, со поднесување малку документи да вадат визи за престој во земјите од Шенген зоната.
Според договорот, одредени групи граѓани ќе можат да добијат и визи со важност од пет години што досега не беше случај. Тука припаѓаат членови на делегации, блиски роднини на граѓани од ЕУ, стопанственици, новинари и претставници на верските заедници.
Основата на овој договор лежи во поедноставувањето на документите потребни да се добие виза. Тоа ќе важи за околу 20 категории граѓани, ученици, студенти, научни работници, истражувачи, уметници, новинари, блиски роднини во посета на граѓани на ЕУ и тн.
За различни категории граѓани е предвидено да добиваат и визи за повеќекратен влез со важност до една година, како и визи со рок на важност од две до најмалку пет години за оние граѓани кои имале едногодишна виза и правилно ја искористиле. Во договорот влегуваат и низа категории граѓани кои ќе добиваат бесплатни визи, како децата до шест години, ученици, студенти, наставници, инвалиди и слично.
Бугарија и Романија со спогодбата се обврзани да даваат бесплатни национални визи се додека не влезат во Шенген зоната.
Оваа спогодба ќе се применува од сите земји на ЕУ со исклучок на Данска, Велика Британија и Ирска со кои може да се склучат посебни спогодби. Важен дел од овој договор е што во преамбулата е запишано дека визното олеснување е само преодна фаза кон безвизниот режим за патување на нашите граѓани во ЕУ.
Покрај олеснувањето на визниот режим, Македонија ќе го потпише и договорот за реадмисија со кој преземаме обврска да ги примиме сите македонски граѓани кои престојуваат во ЕУ без дозвола.

Во Брисел ќе ги карале Претседателот и премиерот оти немале кохабитација. Демек, не им одел муабетот. Немало политички дијалог.
Им е гајле на Претседателот и на премиерот. И искарани ќе можат слободно да патуваат за Брисел. Ние неискараните ќе дремеме во редот за виза.
И тоа изгледа уште долго. Оти, штом предвидуваат олеснување со шенген визи што ќе траат пет години, тоа значи дека визите нема да се укинат најмалку уште пет години.

Горан Михајловски

Во Брисел ќе ги карале Претседателот и премиерот оти немале кохабитација. Демек, не им одел муабетот. Немало политички дијалог.
Им е гајле на Претседателот и на премиерот. И искарани ќе можат слободно да патуваат за Брисел. Ние неискараните ќе дремеме во редот за виза.
И тоа изгледа уште долго. Оти, штом предвидуваат олеснување со шенген визи што ќе траат пет години, тоа значи дека визите нема да се укинат најмалку уште пет години.

Горан Михајловски

Се согласувам со тоа,затоа и темата ја насловив малку во тој контекст.Сепак мора да се согласиме со фактот дека се тргна од мртва точка,е сега дали тоа ќе биде напред или назад останува да видиме,но според информациите кој предвидуваат период од 5 години сето тоа ми личи на една обична "фарса" за да се замачкаат постапките во ГЕТОИЗАЦИЈАТА на Македонските граѓани спроведувана од ЕУ а помагана од сопствените власти со цел да има на кого да ги "истурат" сопствените болни и исфрустрирани ставови поткрепени со желбата да се владее со некого.

ABC se dvizime.. toa e najvazno mnogu problemi ke resi i vo najmala raka za nekolkumeseci itu guzvi nitu turkanici nitu frustracii ke gledame pred ambasadive
iako smetam deka ke gi ukinat vizite za mnogu pkratok period od 5 godini...

ABC se dvizime.. toa e najvazno mnogu problemi ke resi i vo najmala raka za nekolkumeseci itu guzvi nitu turkanici nitu frustracii ke gledame pred ambasadive
iako smetam deka ke gi ukinat vizite za mnogu pkratok period od 5 godini...

Лично јас сметав дека нема ни да ги воведат пред 15-16 години,ама гледам колку сум се излажал во пресметките.....

Ако не се лажам, до 1995-96 не ни ни беа потребни?
А за сегашнава ситуација велам „бубрези за мадиња“!!!
Инаку, се залажувам самиот себе дека со евентуален влез во НАТО, во многу скоро време ќе станеме „безвизни“, ама...штознам...

Јас мислам дека ако косово го решат по мирен пат до нареднава година, и ако нашиве така наречени политичари пуштата душа и ги средат реформите во судството и администрацијата, и уште ја намалат корумпцијата, тогаш би имале реални шанси негдека 2009 да ни го тргнат визниот режим.

Ona prvoto MUDA ZA BUBREZI ......i nema NATO, ni PATO..ni EU, ne mi e jasno od kade volkav naiven optimizam......dobro be luge , znae li nekoj ovde da sobere 2+2 ?????
Duri i nekoj ovoj moment da resi ozbilno, od site strani i od nasa i od nivna da pocne denonokno da raboti na toa NEMA SANSI NI vo NAREDNI 10 godini...,a denes poveke od 5 leta vo idnina ne planira nikoj ziv na ovoj svet..REALNO ...ne zboruvam za naucna fantastika i spekulativni prognozi.......
A imam vpecatok deka takov EU NAPOR ,nikoj ne ni prakticirai...na strana DEMAGOSKI PRIKAZNI I OPIUMOT ZA NAROD.....taka da ne mi e jasno na sto ovde nekoj gi bazira svoite optimisticki prognozi.
Verojatno na floskulata POLITICKA ODLUKA......, ama nikoj umen ne moze da prifati takva zaebancija kakov sto e izrazot POLITICKA ODLUKA...... ili da stavi i pet pari na toa pole....
Toa samo kazuva kolku ni e ultralesno so umot pucanstvoto :):)!!!

paa problem na sekoja vlada
:(ce cekame i ce cekame dodeka ne vi obele kosata cekajci mozebi i kesi umrete , i koga ke vidite cel zivot nesto cekate i toa uzaludno.najdobar pokazatel ili rezultat e vadenjeto bugarski pasos.nisto ne se prevzema anemicno si tapkame vo mesto.problem e kvalitet na pasos, readmisija ,bezbedni granici,300 dolari po glava na zitel, sto li uste treba da se izmisli .na edno prasanje na evropskite diplomati nee odgovoreno .10 milioni bugari i 20 milioni romanci, kako tie slobodno si patuvaa vo evropa pa i svet.a stoe problem so 2 mil makedonci ?navistina i jas se prasuvam stoe i kade e problemot .se mislam deka nee bas i do nas tuku evropa e kurva vavilonska pa si igra so nas na sekoj mozen nacin:(

Muda za bubrezi ,normalno!

Toa go znae sekoj covek so osmo oddelenie, olesnuvanjeto e vsusnost oteznuvanjne. Olesnuvanjeto na vizniot rezim e smisleno demek kako medjucekor do ukinuvanje,specijalno za "bananite" od zapaden Balkan,za Bugarija i Romanija nemase takvo nesto.
EU so ove se vadi deka Balkanot ima evropska perspektiva i demek se dvizi napred,a zemjite od Balkanot dobivaat bezplaten politicki marketing pred svojot elektorat .
Za mene ovoj dogovor i negovo potpisuvanje e nacionalno predavstvo ,zatoa sto se nego se pomera rokot za ukinuvanje. Edna sisarka od Brisel jasno kaza pred nekoj den na A1 deka ukinivanjeto ne e rabota od sreden rok tuku od dolg t.e. najmalku sest godini. Potpisuvame deka nema da dosadjame za Vizite bar do 2014. Posle ni sledi extra plus olesnuvanje,dodeka i tie sto se na umiranje ne zemat bugarski pasosi.
Dzabe toa, lazenje, granicna policija, los pasos, korupcija,vizen centar.
Znaci na Makedonija prethodno vo poslednite 5-6 godini i e oteznat vizniot rezim neprimetno, vo 90' ne se barase patnicko osiguruvanje.
Grcite svojata nacionalna viza(nesengen) ja pokacija od 9 dolari na 35 evra bez nikakva reakcija od nasata vlada, zgora na toa i tie baraat osiguruvanje sega. Lisceto na koe pisuvase FYROM sega pisuva HELLAS.
Da ne zboruvam i odnosot od strana na ambasadite prema makedonskite gradjani e kako kon kucinja,stoka,djubre seto toa nasa vlada nemo go gleda,ne sakaat da reagiraat. Ako mislat deka taka treba da se ceka red,eve jas ke objasnam kako toa izgleda vo druga zemja.
Odam jas vo Ambasada X vo zemja Y,vleguvam normalno vo dvorot i odam na INFO salterot od tamu nasmeana gospodja mi veli "Dobar den gospodine,povelete! Kako moze da vi pomognam?" potoa
"Vlezete vo cekalnata i popolnete go formularot ke bidete povikani!"
Vleguvam jas vo klimatizirana prostorija,vo koja ima televizor,kozni garnituri za sedenje,kafematik , aprat za pijaloci ,i besplatna voda.Na masata ima spisanija za citanje,daljinskoto e na masa,kamera i razglas na dzidovite. Natamu mozete da pretpostavite kako e bilo. Ako vo nekoja ambasada imalo guzva,se zakazuva termin i idete vo ambasada vo dadeno vreme i za podnesuvanje ne vi trebaat povekje od 30 min. Za podiganje uste pomalku,moze da vi bide prateno i kurirski na domasna adresa,ako doplatite. Vo nekoi ambasadi moze i online da se aplicira na pr. Amerika i Kanada. Printas formular,potpisuvas i prakjas po posta i ti stiga po posta,ne mora da cmaes kako magare vrzano pred vrata na nekoja ambasada. Eee dragi moi ovaa nasa vlada ne e sposobna da izdejstvuva da bideme tretiranje kako ludje i koga ni trebaat vizi,sto ostanalo za liberalizacija. Nie gomno narod sme a bugarite i romancite se svetci,taka li? Braos!

Значи странците или ЕУ не се криви за визниот режим туку ние односно државјаните на Република Македонија,барем според многумина од вас на форумот.Сепак мора и странците да се криви барем малку,нели?Од друга страна кога здраво ќе размисли човек што би им сметале 2 милиони народ во споредба со 50-60 милиони "новопримени Европејци"?Останува непобитниот факт кој укажува на големата желба штом се дојде и подолго да се остане на власт посебно на оној дел од народот кој представува власт во оваа земја.Токму тие се оние на кој најмногу им смета либерализацијата или целосното ослободување од визниот режим за релативно малиот број Македонски граѓани кој не можат крупно да влијаат врз Европските состојби но се од особена важност да обезбедат наивно гласачко тело за "мала група педера" што представува власт во оваа земја и која наизменично се менува во изминативе 15-16 години.
Ветувањата од типот ние ви гарантираме дека доколку гласате за нас ќе се погрижиме за укинување на визниот режим,паѓаат во вода уште со првите моменти откако ќе се докопаат до власта оние кој тоа ни го ветиле.Многу брзо забораваат дека тоа го имплементирале како приоритет во својата предизборна програма без разлика дали ќе биде од -100 чекори- или -напред?не бе,назад! програмите,што се вртеа по медиумите во предизборниот процес.Накратко тоа би била реалноста која ја отсликува вистинската причина зошто Македонците живеат во ГЕТО по прогласената независност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom