Преговори за либерализација на визниот режим кон Македонија - Фратини / Груевски

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

Што очекувате од посетата на Фратини?

• Да наздрави со шампањско и да ја пофали владата за постигнатото и да ја охрабри така да продолжи и п

Гласови: 12 41,4%
  • Да соопшти датум за почнување на преговорите за укинување но не и датум безвизен режим

Гласови: 4 13,8%
  • Веднаш да ги почне преговорите ама да не прецизира датум за безвизно патување

Гласови: 2 6,9%
  • Веднаш да ги почне преговорите и да изрази надеж дека Македонците побрзо ќе се ослободат од визите о

Гласови: 11 37,9%

• Вкупно гласачи
    29
EU e edna licemerna institucija. Nema pricina za sto bi se plasele od napliv od emigranti od MK. Celata rabota e rezultat na taa licemerna i izolacionisticka politika koja ja imaat. Gi pribraa site sojuznici na Hitler pod svoe krilo i toa pod hitna postapka. Im pomognaa maksimalno so se sto moze da se pomogne. Nikoj nemoze da me ubedi deka BG ili RO bea vo podobra polozba od MK vo momentot koga im gi ukinaa vizite. Im gi ukinaa vizite, sakaa da gi opravat, da pocnat da se osekjaat kako Evropejci, mladite odat i studiraat vo EU, del od niv se vrakjaat so novi iskustva i znaenja doma i gi primenuvaat za razvitok na drzavata. Se e toa mnogu pozitivno. A zosto toa ne e i za MK? Hrvatska ima ist status na kandidat za clenstvo kako i MK, na niv ne im trebaat vizi od nezavisnosta. Licemerstvo bez granici. Kako ne se naogja nekoj od nasite politicari da go kaze toa. Se plasat od emigracija, od drzava so 2 mil ziteli, malo morgen. Neznam, takva omraza pocnav da osekjam kon EU, tokmu zaradi toa licemersto. Bev eden od najgolemite podrzuvaci za EU integracija, toa e prekrasna ideja ama sega i se zamisluvam dali i sakam da bidam vo sojuz so takvi lugje. Da se osekjam Evropeec:) smeski.

Potposlno se slozuvam!

Ako gi vidam utre kako se klestat,pri potpisuvanjeto ke go skrsam televizorot. Ova ispadna ni stap ni morkov. Neli ako vekje ne ne primaat bar da ni gi ukinat vizite bese stav na vladata. Volkot sit ovcite bugarski.
Taka ispadna,nikoj oficijalno ne replicirase na sluzbenikot od Brisel deka ukinuvanjeto na vizite e dolgorocno za site zemji od z. Balkan.
Znaci da ne gi dzanjkame do 2014. E aj mila vlado,kako ke go sprecite bugariziranjeto na Makedonija. Za kogo ke pregovarate vo 2014 ukinuvanje? Za dedo 98-godisen od Marievo,slep gluv i nepodvizen,edinstven bez bugarski pasos. Ke vi propadne i namesteniot tender za e-pasosi,site ke si vadat bugarski,sto ke im e elektronskoto djubre sto ne vredi za nikade. Vekje 50000 gradjani nema da go prodolzuvaat makedonskiot pasos, 40000 baranja se vo tek.
Kolku ke bidat vo 2014? Komu ke go sitkate bio-pasosot?

Pod hitno,da se pokani kancelarkata Merkel da ja poseti Makedonija do krajot na godinata. Imate bezbroj argumenti i fakti za dobri pregovori za ukinuvanje:

1. Zosto dzabe go trpime monopolot na Telekom?

2. Dali Germanija indirektno ja podrzuva Bugarizacijata na Makedonija?

3. Zosto ne tuzime za nepucituvanjeto na Sengenskiot rezim od strana na Grcija?

4. Za razlika od BiH,Sr,CG i Albanija ,viznot rezim za Makedonia e nacionalen interes, zemjata poleka go gubi suverinitetot i drzavnosta,dali e toa celta na EU.

5. Kade e nagradata za konstruktivno odnesuvanje na Makedonija,vo site krizi.

6. Zosto so Japonija imame bezvizen rezim?

Breeeeeej abe da bese druga drzava,so ovie argumenti ke padnese i amerikanskiot vizen rezi a ne germanskiot.

Pod hitno donesuvajte go toj zakon za patuvanje vo stranstvo so ciesto donesuvanje Bugarija se otkaci od sengenskite sindziri.

Rabotete ludje ne ne sramete!!!!!!!!!!

Potposlno se slozuvam!

Ako gi vidam utre kako se klestat,pri potpisuvanjeto ke go skrsam televizorot. Ova ispadna ni stap ni morkov. Neli ako vekje ne ne primaat bar da ni gi ukinat vizite bese stav na vladata. Volkot sit ovcite bugarski.
Taka ispadna,nikoj oficijalno ne replicirase na sluzbenikot od Brisel deka ukinuvanjeto na vizite e dolgorocno za site zemji od z. Balkan.
Znaci da ne gi dzanjkame do 2014. E aj mila vlado,kako ke go sprecite bugariziranjeto na Makedonija. Za kogo ke pregovarate vo 2014 ukinuvanje? Za dedo 98-godisen od Marievo,slep gluv i nepodvizen,edinstven bez bugarski pasos. Ke vi propadne i namesteniot tender za e-pasosi,site ke si vadat bugarski,sto ke im e elektronskoto djubre sto ne vredi za nikade. Vekje 50000 gradjani nema da go prodolzuvaat makedonskiot pasos, 40000 baranja se vo tek.
Kolku ke bidat vo 2014? Komu ke go sitkate bio-pasosot?
Pod hitno,da se pokani kancelarkata Merkel da ja poseti Makedonija do krajot na godinata. Imate bezbroj argumenti i fakti za dobri pregovori za ukinuvanje:

1. Zosto dzabe go trpime monopolot na Telekom?
2. Dali Germanija indirektno ja podrzuva Bugarizacijata na Makedonija?
3. Zosto ne tuzime za nepucituvanjeto na Sengenskiot rezim od strana na Grcija?
4. Za razlika od BiH,Sr,CG i Albanija ,viznot rezim za Makedonia e nacionalen interes, zemjata poleka go gubi suverinitetot i drzavnosta,dali e toa celta na EU.
5. Kade e nagradata za konstruktivno odnesuvanje na Makedonija,vo site krizi.
6. Zosto so Japonija imame bezvizen rezim?
Breeeeeej abe da bese druga drzava,so ovie argumenti ke padnese i amerikanskiot vizen rezi a ne germanskiot.
Pod hitno donesuvajte go toj zakon za patuvanje vo stranstvo so ciesto donesuvanje Bugarija se otkaci od sengenskite sindziri.

Rabotete ludje ne ne sramete!!!!!!!!!!

Eве како "награда" ја имаме и оваа вест,најверојатно по "заслуга" за заложбите што ги прави нашата влада за ослободување од визниот режим:

Нанси - Швајцарската амбасада во Скопје беше изложена на критики во извештајот на Министерството за надворешни работи на Швајцарија за нејзината работа при издавањето визи. На дипломатското претставништво во Скопје му се забележува лаксизам, односно лабав однос при издавањето визи, со оглед на тоа што Македонија е ставена во категоријата земји кои служат за транзит на голем број мигранти од Источна Европа.
Лаксизмот на вработените во швајцарската амбасада е констатиран во официјалниот инспекциски извештај, изработен на 1 септември 2006 година, чија содржина за првпат беше објавена од весникот „Зонтаг цајтунг“. Порт-паролот на швајцарското Министерство за надворешни работи Јохан Аешлиман ја потврди информацијата, изјавувајќи дека во извештајот е констатирано дека постојат слабости во практиката на издавањето визи.
Според весникот, вработените во швајцарската амбасада во Скопје задолжени за издавањето на визите покажувале голема широкоградост и верувале во аргументите кои не се многу веродостојни и во приказните на поднесувачите на барањата за швајцарска виза. Со тоа амбасадата во Македонија не ги почитувала директивите на Федералното биро за миграции и инструкциите на своето министерство.
Во последниве години швајцарското дипломатско претставништво во Македонија издало околу 6.500 визи, што се толкува како пресериозна бројка. За швајцарските власти Македонија е раскрсница на тајната имиграција од земјите од Источна Европа и не е реткост „туристите“ од Македонија да работат на црно во Швајцарија.
Според Јохан Аешлиман, како што пренесува швајцарската новинска агенција, амбасадата во Скопје веќе се приспособила на новите методи по инспекцискиот извештај. Во меѓувреме, двајца соработници од амбасадата ја напуштиле Македонија, во рамките на редовната ротација на персоналот.
Од она што го пренесува весникот, случајот на амбасадата во Македонија не може да се споредува со оние потешките, регистрирани во швајцарските дипломатски претставништва во Индонезија, Пакистан, Перу, Русија, Србија или во Оман, каде што се издавале премногу визи, а во некои од овие дипломатски претставништва функционерите биле корумпирани и тргувале со визите.
По скандалите во овие земји, во 2006 година швајцарската дипломатија доби Инспекторат - служба за контрола на визните одделенија на амбасадите. Извештајот за амбасадата во Скопје е пробниот пилот, односно еден од првите извештаи што треба да дозволи воспоставување нови и, без сомнение, построги мерки за издавање швајцарски визи.
Изборот на швајцарската амбасада во Македонија како пробно место за контролата на швајцарскиот визен режим не е случајно. Во Швајцарија официјално живеат околу 60.000 лица со потекло од Македонија, наспроти 56 Швајцарци во Македонија. Македонија, меѓу другото, е и приоритетна земја во швајцарската соработка за развој. Берн ги поддржува програмите за добро владеење и за создавање инфраструктури на ниво на општините, вработувањето и промовирањето на претпријатијата, како и програми за промовирање на мирот, демократизацијата и правата на човекот.
Судејќи според бројот на лицата по потекло од Македонија кои живеат во Швајцарија (60.000) и бројот на издадените визи (околу 6.500) за Берн, тоа изгледа огромна бројка, но за семејствата на македонските Швајцарци таа не е голема. Новите швајцарски визни рестрикции, без сомнение, ќе бидат уште една нова пречка за патувањето на македонските државјани во странство, покрај сите најави за oлеснувања на визните режими, од кои најмалку корист извлекува обичното население.

Postojano se prasuvam kade e pragot na GLUPAVOSTA na MAKEDONSKIOT narod..................izgleda deka sepak e od KOSMICKI RAZMERI.....
Stanuva tolku VELICENSTVENA sto veke bi trebalo da bide predmet na pocit............

Без холандска виза седумнаесет годишниот Стефан Ивановски есенва не може да го продолжи школувањето во училиштето за НАТО персонал во Брунсум Холандија и да матурира заедно со генерација со која веќе учел три години. Иако аплицирал уште во јуни бирото за емиграција во Холандија уште не го решава неговиот случај. Во меѓувреме учебната година во училиштето Афнорт почна и Стефан продолжи со образование во Скопје. Збунет е од визниот ѕид кој е исправен пред него.
Од целата ситуација исцрпени и збунети се и неговите родители. И Стефан и неговиот брат немања учеле во НАТО школото додека нивниот татко Јоне Ивановски офицер во АРМ бил во мисија во Брунсум каде е сместена една од трите оперативни команди на алијансата. Не им е јасно зошто нивниот син кој е финансиран од училиштето и има старател во Холандија не може да добие холандска виза.

Од холандската амбасада во Скопје одговорија дека тие не можат да го решат случајот на Стефан - само ги препратиле документите зашто се работи за виза за подолг престој .
Последните информации од амбасадата се збунувачки за Стефан. Неговиот старател во Холандија Даглас Дебакер денеска од бирото за емиграција бил информиран дека е негативен одговорот за барањето на Стефан зашто не го знаел холандскиот јазик, во земјава би престојувал без родител и наводно ова НАТО училиште не било признато од власта. Најверојатно Стефан ќе остане во Македонија визната бариера го спречи да го оствари својот сон - да матурира во престижното НАТО училиште кое во себе ги обединува младинците во членките на алијансата и на партнерството за мир.

Не ми е јасно како тоа државата не признава НАТО училиште, зар холандија не е во НАТО?

Не ми е јасно како тоа државата не признава НАТО училиште, зар холандија не е во НАТО?

Мене се ми е јасно,само сакам да им укажам на некои овде колку наивно веруваат во она што им се нудат "Бубрези за мадиња" па причините за визниот режим ги гледаат во некои како Ахмети и Макрадули кој и понатаму ќе имаат визи и пасоши да патуваат во странство кога ќе им "прдне на таквото" а Стефан ќе си остане да го чува ГЕТОТО Македонија

Мене се ми е јасно,само сакам да им укажам на некои овде колку наивно веруваат во она што им се нудат "Бубрези за мадиња" па причините за визниот режим ги гледаат во некои како Ахмети и Макрадули кој и понатаму ќе имаат визи и пасоши да патуваат во странство кога ќе им "прдне на таквото" а Стефан ќе си остане да го чува ГЕТОТО Македонија

А во што ги лоцираш ти причините за визниот режим, кажи онака во кратки црти, со по еден збор.

Па али и макрадули не беа дел од владите исто така?

Беа бе како не,мислиш ли дека нив ги заборавам?Ама беше и Гвујо и Бучко и Б.Ц. и Тито па Ѕинго и Столе и Илинка а сега се и Антонио и Миле и Веле и Трајко и Шпреса........... кој мислев дека ќе бидат барем малку поинакви и пофлексибилни ама излегоа уште полоши отколку предходниве.

ABC.......sto praime bre so ovie budaletinkive ovde .....ke gi banjame ili ke praime novi ...???:):)!!!

Изгледа време е за нови,ама попаметни,овие предпладне не си веруваат ни самите себе,а попладне му веруваат само на Премиерот и владата.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom