Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vidi koga e podnesena tuzbata. Ako e vo rok od 2 godini nemas.
ИТНО ИТНО ИТНО
Ми стигна налог за извршување од извршител од осигурителна компанија за долг со пресуда од 2008 година.Дали имам право да се повикам на застареност??????
Најди го бројот на извршителот,и јави му се и прашај го на рати дали ќе може да плаќаш..
Zastaruvanjeto vazi samo za otpocnuvanje na tuzba, no dokolku e otpocnata tuzbata vekje nema nikakvo zastaruvanje. Jas nekjna plativ 6000den za nepravilno parkiranje od 2005g.Да таа е во рок од две години, но прашувам за извршување дали има застареност бидејќи пресудата е од 2008 година?
Ne sum 100% siguren no mislam deka krivicata e samo na onoj sto prv ja objavil dodeka za reobjavuvanje nema krivica. Ama ne me drzi za zbor.со објава на телефонски разговори на физички лица по медиумите се наметнува едно прашање; дали може лицата чија комуникација е објавена во медиуми да го тужат медиумот, без обзир што се уште нема докази кој прислушкувал, па и да има дозвола од судот за прислушкување сепак нема дозвола за објава ??
Мислам дека по медиуми се објавуваат овакви работи само ако има кривична постапка и ако одобри тој што ја води кривичната постапка ?
Нема никакво застарување, рокот за да се(ти) поднесе барање за извршување е 10 години од денот на правосилноста на пресудатаИТНО ИТНО ИТНО
Ми стигна налог за извршување од извршител од осигурителна компанија за долг со пресуда од 2008 година.Дали имам право да се повикам на застареност??????
Да таа е во рок од две години, но прашувам за извршување дали има застареност бидејќи пресудата е од 2008 година?
Ова што ти го пишал членот со рокот кога е поднесена тужбата е скроз надвор од контекст, пресудата е извршна исправаA dobro ke bese da e taka no problemot e deka site 20.000 mi gi soprel od kartickata odnosno celiot dolg za izvrsuvanjeto a neli toa ne smee da go napravi?
Нема никакво застарување, рокот за да се(ти) поднесе барање за извршување е 10 години од денот на правосилноста на пресудата
Ова што ти го пишал членот со рокот кога е поднесена тужбата е скроз надвор од контекст, пресудата е извршна исправа
За ова другово извршителот има право да го наплати наеднаш целиот долг
Врз плата 1/3, врз други средства целосна наплата. Ако имаш пари на сметка од претходно, може сите да ги собере (до висина на побарувањата). Нека не те буни плата и средства. Не е исто.Kaко има право да го наплати наеднаш целиот долг , па нели врз плата има право да сопре една третина а не целата плата?????!!!!!!!!!
Брат... ако ти е за трошоците со таа наводно сака да ги начука .. ич не му ја мисли.. битно заврши работа и повлечи ги средствата и имотот... ако мислиш дека нема да успееш или дека некој во позадина ти мучка работи, поднеси приговор на решението и автоматски, цела процедура се префрла на суд. Таму можеш да си ја истераш работата ако мислиш дека нотарката не ја бива. СреќноVe molam za pamet
Se raboti za zavrsena ostavinska postapka kaj NOTAR kade sto jas dobivam Resenie.Vo Resenieto pokraj nasleden 'nedvizen imot' ima i 'dvizen imot' kade sto nastana problemot.Vo 'dvizniot imot' vleguva stedna kniska od mojot tatko pokoen od nasa banka so oroceni sredstva i tuka pak jas se javuvam kako edinstven naslednik.Po nekoja greska na Notarot e vnesen pogresen broj na izminat dogovor od istata kniska (ili e ostaven otvoren prozorec) a samo nekolku strani ponatamu e aktuelniot dogovor.
Po moeto odenje vo banka so site potrebni dokumenti za prefrlanje na istite sredstva,sluzbenickata na prva me otkaci so zborovite deka vaka ne moze i da advokatot(kaj mene Notarot,t.e.toj sto go izgotvil Resenieto) pobara "informacija po sluzbena dolznost' od bankata! Istata informacija po sluzbena dolznost se naplakala okolu 500 denari od strana na bankata kon baratelot,pa kao ovie vtorite izbegavat da go plakat toa baranje.
Dobro rekov idam nazad kaj Notarot da videme vo sto e problemot.Toa bese vednas posle Nova Godina odam do kancelarijata a bidejki Notarkata bila na odmor do 20 januari,sluzbenickata me sovetuvase do otidam vo druga felijala so istoto Resenie i da si ja probam srekata?Nie do sega sme resile iljada vakvi slucai i bea zborovite.
Utredenta otidov vo druga felijala itamu sluzbenickata bese mnogu fina,se zafati so procesuiranje na baranjeto pri sto mi pobara se zivo sto mozev da i dadam(stari kniski,trnsakciski itn) i mi rece deka ke mi se javi.Posle nekoi dva dena mi se javi fina gospoga od Bankata i mi rece da se videme vo Direkcija na Bankata vo taa i taa kancelarija.
Prvo sto mi kaza e navedeniot pogresen dogovor.Vtoro nema navedeno trnsakciska smetka na koja sto bi trebalo da gi isplatat parite,uste nekolku broevi na smetki i deka ima uste nesto(mozebi 100000e)na kraj se svede na toa deka Notarot mora po Sluzbena dolznost da pobara informacija od Bankata za smetkite na pokojniot.
I ete jas povtorno kaj Notarot (se vratila od odmor) i i go kazuvam moeto patesestvie so Bankata,Jas i ukazuvam na greskite, Baranjeto informacija po sluzbena dolznost deka e zadolzitelno! Taa priznava deka malku pogresila i kao nesto ke ispravime ama nikako da prifati da pobara informacii po sluz.dolznost? Pa kao Jas sum trebal da i kazam sto trebala da napise vo Resenieto.Momentalno ja cekam da go povlece Resenieto od sudot.
Po nekoe moe mislenje pri sostavuvanje na Resenie Notarot treba da si gi pribere site potrebni dokumenti,papiri del od mene koi mozam da i gi dadam,del po sluzbena dolznost i slicno i da si go sroci Resenieto kako sto treba.
Se mi mirisa na toa deka saka uste nekoja tarifa da ucuka(za taa od 500den.za inf. po sluz.dolznost veke se sloziv sama da bide rabotata) na primer Novo pronajden imot i slicno.
Kako da postapuvam ponatamu,Kade bi mozel da se zalam i nekoja dobra sugestija.![]()
Врз плата 1/3, врз други средства целосна наплата. Ако имаш пари на сметка од претходно, може сите да ги собере (до висина на побарувањата). Нека не те буни плата и средства. Не е исто.
Имаш право на приговор, доколку зимаш плата ќе ти зимаат 1/3, не е грешка на извршителот, најверојатно е грешка на банката шо не стаиле соодветни дознаки дека се средства од плата и/или друго па го наплатил целиот износ. Приговарај секако, ќе ти го вратат износот до таа третина.Брат па тоа е финтата, јас зимам плата значи на сметката 20 000 денари и ми ги собрал сите наеднаш, за тоа прашувам дали имам право на приговор, требало 1/3 да ми сопри а не целата наеднаш?!