Ve molam za pamet
Se raboti za zavrsena ostavinska postapka kaj NOTAR kade sto jas dobivam Resenie.Vo Resenieto pokraj nasleden 'nedvizen imot' ima i 'dvizen imot' kade sto nastana problemot.Vo 'dvizniot imot' vleguva stedna kniska od mojot tatko pokoen od nasa banka so oroceni sredstva i tuka pak jas se javuvam kako edinstven naslednik.Po nekoja greska na Notarot e vnesen pogresen broj na izminat dogovor od istata kniska (ili e ostaven otvoren prozorec) a samo nekolku strani ponatamu e aktuelniot dogovor.
Po moeto odenje vo banka so site potrebni dokumenti za prefrlanje na istite sredstva,sluzbenickata na prva me otkaci so zborovite deka vaka ne moze i da advokatot(kaj mene Notarot,t.e.toj sto go izgotvil Resenieto) pobara "informacija po sluzbena dolznost' od bankata! Istata informacija po sluzbena dolznost se naplakala okolu 500 denari od strana na bankata kon baratelot,pa kao ovie vtorite izbegavat da go plakat toa baranje.
Dobro rekov idam nazad kaj Notarot da videme vo sto e problemot.Toa bese vednas posle Nova Godina odam do kancelarijata a bidejki Notarkata bila na odmor do 20 januari,sluzbenickata me sovetuvase do otidam vo druga felijala so istoto Resenie i da si ja probam srekata?Nie do sega sme resile iljada vakvi slucai i bea zborovite.
Utredenta otidov vo druga felijala itamu sluzbenickata bese mnogu fina,se zafati so procesuiranje na baranjeto pri sto mi pobara se zivo sto mozev da i dadam(stari kniski,trnsakciski itn) i mi rece deka ke mi se javi.Posle nekoi dva dena mi se javi fina gospoga od Bankata i mi rece da se videme vo Direkcija na Bankata vo taa i taa kancelarija.
Prvo sto mi kaza e navedeniot pogresen dogovor.Vtoro nema navedeno trnsakciska smetka na koja sto bi trebalo da gi isplatat parite,uste nekolku broevi na smetki i deka ima uste nesto(mozebi 100000e

)na kraj se svede na toa deka Notarot mora po Sluzbena dolznost da pobara informacija od Bankata za smetkite na pokojniot.
I ete jas povtorno kaj Notarot (se vratila od odmor) i i go kazuvam moeto patesestvie so Bankata,Jas i ukazuvam na greskite, Baranjeto informacija po sluzbena dolznost deka e zadolzitelno! Taa priznava deka malku pogresila i kao nesto ke ispravime ama nikako da prifati da pobara informacii po sluz.dolznost? Pa kao Jas sum trebal da i kazam sto trebala da napise vo Resenieto.Momentalno ja cekam da go povlece Resenieto od sudot.
Po nekoe moe mislenje pri sostavuvanje na Resenie Notarot treba da si gi pribere site potrebni dokumenti,papiri del od mene koi mozam da i gi dadam,del po sluzbena dolznost i slicno i da si go sroci Resenieto kako sto treba.
Se mi mirisa na toa deka saka uste nekoja tarifa da ucuka(za taa od 500den.za inf. po sluz.dolznost veke se sloziv sama da bide rabotata) na primer Novo pronajden imot i slicno.
Kako da postapuvam ponatamu,Kade bi mozel da se zalam i nekoja dobra sugestija.