Прашања за Христијанството I

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Spored biblijata ispaga nekade okolu 5400 godini od prviot covek Adam, no znaeme site kolku e tocno toa.:toe:

Според Библијата..... а докази за тоа???
Пред 5 400 години се градеа пирамиди...на кои денес им се чудат....

Ако барате докази во религиите или во Куранот, Библијата, сигурно нема да ги најдете...

Тогаш како би коментирал за Науката која дава бројки во Милјарди ... и тоа со испитувања на земјава и на комети кои паднале на неа .. ? исто како шо испитуваат старост на скелет итн итн .. ?

(мислам ми го виде постот Во прашања за Исламот и линковите па да не се повторувам)

Значи како може Земјава да биде стара само 8000г? кога гооолеми ФАКТИ у прав смисол има дека не многу постара ... па Lusy е постара и тоа многу ... http://en.wikipedia.org/wiki/Australopithecus_afarensis

Australopithecus afarensis is an extinct hominin which lived between 3.7 and 2.9 million years ago.

8000 ? Не е точно. Земјата е стара милијарди години.

според куранот да .. прашав на таа тема ми одговорија .. прашав и тука ми одговорија 8000 ... па еве од прееска чекам некој да ми одговори на ова :)
да не одиме офтопик со ислам тука .. :) (инаку прашав нешто во прашања за Ислам .. можеш да ми одговориш?)

Тогаш како би коментирал за Науката која дава бројки во Милјарди ... и тоа со испитувања на земјава и на комети кои паднале на неа .. ? исто како шо испитуваат старост на скелет итн итн .. ?

(мислам ми го виде постот Во прашања за Исламот и линковите па да не се повторувам)

Одговорот е едноставен: тековниот светоглед, кој е наметнат како единствен и референтен, заснован е на историскиот материјализам и еволуционизам, така да секоја научна будалаштина, за да биде пошироко прифатена, треба да се вклопи во тој и таков светоглед, кој не признава постоење на Бог и на духовност. Да бидам појасен: еволуционистичката вера, за да биде убедлива и самодокажлива, ни вели дека животот настанал „спонтано„, да не речам-случајно, а ова богатство од живи битија, се објаснува со бесконечно долгиот еволутивен процес, на кој, ако му додадеме огромна бројка од години, и би можел да даде ваков огромен број од разнолики живи битија (тековна проценка е: 2 милиони растенија и 4 милиони животинки). Така, априорното поставување огромен број години, кои со никаква метода не се докажани, само ни ги затапува совеста и умот, за кои таква огромна бројка од години и време, е неприфатлива. Тековно, постојат и геолошки проценки, кои велат дека Земјата, па и Вселенета, немаат потреба од катаљони години за да бидат создадени, туку дека за тоа создвање, доволни се неколку минути!

Мики еден дискусијата беше за тоа колку е стара земјата а не за колку време е создадена. Според библијата е стара 8000 години.

Која блокада во мозокот треба да ја имаш за да веруваш во еволуција?

Која блокада во мозокот треба да ја имаш за да веруваш во еволуција?

кај најде па еволуција сега .. збориме за старост на Земјава :)
Христијанството велело дека е стара 8000г ...
а факти постојат дека постоела и пред милјарди год ... кој е во право ... неможе двете работи да се во право ..

Нормално дека науката е во право оставете тоа што викаат религиите дека е стара 8000 години. Глупости

Мојата вера вика дека само Аллах знае колку е стара Земјата.

Мојата вера вика дека само Аллах знае колку е стара Земјата.

хм .. Мусаб ми одговори дека Земјата е стара 4+ милјарди според Исламот .. а животот на неа 1+милјарда?
ова го пишува некаде во вашата религија или ?

хм .. Мусаб ми одговори дека Земјата е стара 4+ милјарди според Исламот .. а животот на неа 1+милјарда?
ова го пишува некаде во вашата религија или ?

Јас досега никаде такво нешто не сум прочитал. Мислам дека најфер е Мусаб да ни каже од каде ги добил тие информации.

Одговорот е едноставен: тековниот светоглед, кој е наметнат како единствен и референтен, заснован е на историскиот материјализам и еволуционизам, така да секоја научна будалаштина, за да биде пошироко прифатена, треба да се вклопи во тој и таков светоглед, кој не признава постоење на Бог и на духовност. Да бидам појасен: еволуционистичката вера, за да биде убедлива и самодокажлива, ни вели дека животот настанал „спонтано„, да не речам-случајно, а ова богатство од живи битија, се објаснува со бесконечно долгиот еволутивен процес, на кој, ако му додадеме огромна бројка од години, и би можел да даде ваков огромен број од разнолики живи битија (тековна проценка е: 2 милиони растенија и 4 милиони животинки). Така, априорното поставување огромен број години, кои со никаква метода не се докажани, само ни ги затапува совеста и умот, за кои таква огромна бројка од години и време, е неприфатлива. Тековно, постојат и геолошки проценки, кои велат дека Земјата, па и Вселенета, немаат потреба од катаљони години за да бидат создадени, туку дека за тоа создвање, доволни се неколку минути!

Ама тоа Црквата ептен штетно ви влијае, ептен сте да не речам слепи, ама и полошо излегува.

Како можеше ваква глупост да треснеш од земја, не ми е јасно. За еволуцијата фалат карики, делови, поими како што и кога се развил животот, како еволуирал и се менувал низ времето и се согласувам дека како теорија не важи, односно не е точен. Мора да има друго објаснување, ама за тоа ќе почекаме подоцна наместо да читам како некој ме создал од прав и ребра...

Друго со интензивни тестови и истражувања и развивање на физиката е докажано дека универзумот е стар 14 и кусур милијарди години, а Земјата нешто помалце. Значи не е тоа фантазија на некаков си заговор или референтен редослед или што ти знам. Значи тоа е наука. Принцип, факт, доказ - нема што да се верува тука, тие теории не се дојдени од ведро небо како „Првин Господ ги создаде небото и земјата...“ (од што ли си инспирирал за да создаде нешто такво, можеби му било досадно)...

Сфаќам дека сте религиозни и тоа е во ред, верувањето на секоја индивидуа е право, ама вакви стативи и глупости навистина не се потребни, резил е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom