Помош, софтверски проблеми и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Sase91
  • Време на започнување Време на започнување
Вака, сакам да инсталирам Windows 7. Сеуште имам XP, со колку толку солидна конфигурација за денешно време. Е сега пошто не сум многу многу запознаен со ова, а имам слушано дека треба да пазам и дали хардверот ми е компатибилен со 7цата, прегревања и такви други ствари, ако може некој убаво да ми објасни, би било супер.
Во мегувреме, нешто прочепкав и направив compatibility test со Windows 7 Upgrade Advisor и ми најде вкупно 7 проблеми, од кои едната дека немам доволно место на ХДД, што ке го решам, другите се за програми кои можам да ги апдејтувам, претпоставувам и тие не се многу важни. Е сега, последното ми вика:
-Nvidia display control panel version 6.14-------Known issues------You may experience issues running this program on Windows 7.

Ако може некој да ми каже дали е безбедно сам да инсталирам, да не заебам и ПЦ и се да ми се избрише, ке му бидам благодарен :)
а зашто не ја напишеш конфигурацијата на компјутерот-тип на графичка,меморија,процесор......имаш и на страната на микрософт за виндовс 7 што бара минимум хардвер

Здраво дечки.....имам еден проблем што ме измачи....

имам HP 4530s со и5 4гб рам.......е сега..имам АМД радеон 7400м графичка што е 1гб....и имам голем проблем со неа.....од вин.7 го форматирав на вин.8.1 и кога ги инсталирав драјверите ми ја покажуваше дека функционира...ама не работеше она, туку работеше интеловата интегрирана графичка....мислев дека е до виндоусот па го вратив пак на вин7 ултимејт.....и ги инсталирав драјверите....покажува дека функционира...ама не работи...проблем ми е што сакам да играм една игра..(world of tanks) која бара повеќе фрејмови..а со оваа интегрираната ми дава максимум 30 фрејма.....а според конфигурацијата на компјутеров и графичката....би требало најмалку 50 да имам... може ли некако да ми помогнете...да успејам да ја средам оваа графичка..? Знам дека АМД се срање кога станува прашање за вакви проблеми.....па ако можете да ми помогнете арно... :))Поздрав

Здраво дечки.....имам еден проблем што ме измачи....

имам HP 4530s со и5 4гб рам.......е сега..имам АМД радеон 7400м графичка што е 1гб....и имам голем проблем со неа.....од вин.7 го форматирав на вин.8.1 и кога ги инсталирав драјверите ми ја покажуваше дека функционира...ама не работеше она, туку работеше интеловата интегрирана графичка....мислев дека е до виндоусот па го вратив пак на вин7 ултимејт.....и ги инсталирав драјверите....покажува дека функционира...ама не работи...проблем ми е што сакам да играм една игра..(world of tanks) која бара повеќе фрејмови..а со оваа интегрираната ми дава максимум 30 фрејма.....а според конфигурацијата на компјутеров и графичката....би требало најмалку 50 да имам... може ли некако да ми помогнете...да успејам да ја средам оваа графичка..? Знам дека АМД се срање кога станува прашање за вакви проблеми.....па ако можете да ми помогнете арно... :))Поздрав

Колку што разбрав во двата случаеви при формат ти ја даде графичката како дел ама не ти функционирало,драјвер за графичката посебно дали стави или со инсталација на драјвери си инсталирал за интергрираната.....второ за виндовс 8 нема за сите графички драјвер,можеби сеа има нешто...ке одиш на официјалната на АМД....пробај во биосот да ја исклучиш интергрираната,а таа што тие другава да видиш дали ја јавува...би требало да е автоматски дадена......или во device manager.. дали ти постои како дел појакава графичка.....

значи како дел постои графичката...ставив ги посебно драјверите...избришав ја од девајс менаџер и без да одам скен на нов хардвер инсталирав ги драјверите од страната симнани од хп за мојот лаптоп....дури и од страната на радеон ги најдев драјверите.. (472 мб) и ги инсталирав...кога отидам десен клик и отидам graphic card properties ми отвара од амд catalist control center...и таму покажува дека постојат драјвери за графичката....ама кога отидам на десен клик и change resolution (зборам за виндоус 7, пошо сеа го вратив пак вин. 7 ) и одам адвансет сетингс ми дава во индентификација дека ја користи интегрираната графичка карта... пробав мануелно преку биос да ја исклучам интегрираната...ама така не ми дава да сменам поголема резолуција од 1024*768 ... или слично како да нема воопшто драјвери....Се пробав...гуглав и тражив на нет решенија...и не успеав да најдам...еден другар мој со истата конфигурација на лаптоп....на истава игра има 60-70фпс ..

значи како дел постои графичката...ставив ги посебно драјверите...избришав ја од девајс менаџер и без да одам скен на нов хардвер инсталирав ги драјверите од страната симнани од хп за мојот лаптоп....дури и од страната на радеон ги најдев драјверите.. (472 мб) и ги инсталирав...кога отидам десен клик и отидам graphic card properties ми отвара од амд catalist control center...и таму покажува дека постојат драјвери за графичката....ама кога отидам на десен клик и change resolution (зборам за виндоус 7, пошо сеа го вратив пак вин. 7 ) и одам адвансет сетингс ми дава во индентификација дека ја користи интегрираната графичка карта... пробав мануелно преку биос да ја исклучам интегрираната...ама така не ми дава да сменам поголема резолуција од 1024*768 ... или слично како да нема воопшто драјвери....Се пробав...гуглав и тражив на нет решенија...и не успеав да најдам...еден другар мој со истата конфигурација на лаптоп....на истава игра има 60-70фпс ..
По незнам кој пат истава грешка со драјвер за графичка на лаптоп ја правите, да не се повторувам еве читај неколку страни поназад во темава. Каша попара си направил и освен формат или Рестор ако имаш...само тоа те вади. Драјверот или ручно или HP Asisttant нека ти го инсталира тие од АМД се генерички и ретко дека на некој лаптоп проработеле. За дектоп да, ама на лаптоп не се ставаат едино ако ви се форматира повеке пати.

Го опраив...сепак фала за помошта.. :)) го инсталирав последниот излезен драјвер за графичкава...излезен е на 13.12.2013 .. овој ја што сум го имал е застарена верџија....сега имам 70-90фрејмови на играва.. :D плус подобро работи...а и му стаив уште 4гб рам денес..

Прочитај овде како да го најдеш HardwareID то за камерата, со Ctrl+C ископирај го првото во листата и пастирај го овде.

untitled.png

Овде има дискусија за тој вендор ID VID 0AC8 дека е Vmicro камерата. Драјверите за Vmicro се овде, има повеќе драјвери не се сите за твојата камера....затоа симни го ова прво Detection Tool of Vimicro PC Camera па после ако ти испише која камера ја имаш симни си го драјверот за твојот модел. Камерата не се знае точно која е пошто не си прочитал убаво....се бараше од листата која си ја сликнал да избереш и да пишува Hardware ID наместо твоево Device Instance ID.

Кога играм нешто, компјутеров скрос се заглавува/замрзнува и не реагира на ништо (ниту ctrl+alt+delete, неможам дури ни да го рестартирам од дугме, морам да го извадам штекот). Буквално се намалив во играта и резолуцијата на компјутеров ама пак ништо, по старо.

Вака ми правеше и пред 2-3 месеци, го однесов да ми го форматирет и да ми го исчистат внатре од прашина и се беше во ред досега. Вчера го однесов повторно, но пак истото.

Апликација нема ништо шо работи кога играм, исто и ништо не се дешава пред да ми заглави, се си е во најдобар ред се додека не замрзнит цел компјутер.

Чаре нов компјутер или треба да сменам нешто во хардверот?

пс. Ова ми е конфигурацијата...
GPU: GeForce 9800 Гт
CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2,40GHZ
RAM: 4.00GB

Чим се дешава само кога играш - најверојатно прегрева некој дел. Провери ги температурите, ако се високи - провери дали вртат сите вентилатори ( деловите ти се малце стари, може дотраел некој вентилатор ), зачисти малце, смени паста, подмачкај ги и/или смени ги кулерите и сл. ( стандардни ствари ако нешто превише грее ).
Дали кога ќе смрзне ти се појавуваат артефакти ( чудни линии/точки/форми низ екран ) ? Ако да - опиши какви или сликај . Дали имаш сменето некој дел сега брзо и/или правено overclock? Дали си инсталирал нови драјвери? Дали смрзнува само во одредена игра или генерално во сите ? Пробај дали смрзнува со некој benchmark или друга игра( било кој што ја терети графичката ).

Вака - од џутуре - најверојатно проблемот е во графичката картичка.

Чим се дешава само кога играш - најверојатно прегрева некој дел. Провери ги температурите, ако се високи - провери дали вртат сите вентилатори ( деловите ти се малце стари, може дотраел некој вентилатор ), зачисти малце, смени паста, подмачкај ги и/или смени ги кулерите и сл. ( стандардни ствари ако нешто превише грее ).
Дали кога ќе смрзне ти се појавуваат артефакти ( чудни линии/точки/форми низ екран ) ? Ако да - опиши какви или сликај . Дали имаш сменето некој дел сега брзо и/или правено overclock? Дали си инсталирал нови драјвери? Дали смрзнува само во одредена игра или генерално во сите ? Пробај дали смрзнува со некој benchmark или друга игра( било кој што ја терети графичката ).

Вака - од џутуре - најверојатно проблемот е во графичката картичка.
Како се проверува температура?

Вентилаторите вртат двата (играм со отворено куќиште бидејќи ми предложија така помалце загревал), зачистено е се. Тој таму ми рече демек не било до пастата и кулерите шо ми правело вака.

Не се појавува ништо на екранот, во сите скоро игри ми се прави вака, дел немам сменато, overclock немам правено, драјверите да, најновите што се од нвидиа официјалната страна...

Да се најде точно што е проблемот при вакви случаи преку форум може да потрае... ама ајде еве неколку идеи што да правиш:
- Имформации за графичката ( и температура ) gpu-z
-Температура на процесорот - realtemp, coretemp
* ако мериш, постирај ги и idle и load температурите
- Можеш да пробаш и со постари драјвери за графичката ( 2** серија на пример - http://www.nvidia.com/object/win7-winvista-64bit-295.73-whql-driver.html ), намерно предложувам ептен постари - за да исклучиме дека имаш некој проблем со новите драјвери. Пред да ги инсталираш - препорачливо е да ги избришеш моменталните - па driver cleaner, па после да ставаш нови. Пред да праеш што било - напрај restore point - ако упрскаш работа да можеш да се вратиш назад.
*Овие драјвери се за 64-bit верзија на Win vista/7/8 ! Ако користиш 32-bit верзија ИЛИ Windows 8.1 - овие драјвери не се за тебе.
- Тестирај ја RAM меморијата со Memtest ( bootable ).
- Какво напајање имаш? Колку е старо напајањето? Провери дали се е приклучено ко што треба - дали нешто е лабаво ( поготово кабелот што иде у графичката ). Дали имаш можност да позајмиш друго напајање за проба?
- Дали смрзнува кога копираш/отвораш големи и/или голем број file-ови ? Дали дискот има лоши сектори ( bad sectors ) ?
- Дали плочата има подуени/истечени кондензатори ?
- Дали на плочата имаш интегрирана графичка - да пробаш некоја полесна игра на неа да видиш дали пак ќе се кочи ? Или пробај ја графичката на друг PC. Или позајми графичка од некого на ден/два за проба.
- итн, итн ..
Поентата ми е дека со овие информации што ги даде - ептен некој на среќа може да ти го открие кварот од прва. Треба да се провери убаво на лице место.
Мој совет ти е место да се замараш - да го однесеш компјутерот у некој нормален сервис, би требало да ти го детектираат проблемот за 10-тина евра, ама ако ти е мерак сам да го праеш - ете ти неколку идеи.

Да се најде точно што е проблемот при вакви случаи преку форум може да потрае... ама ајде еве неколку идеи што да правиш:
- Имформации за графичката ( и температура ) gpu-z
-Температура на процесорот - realtemp, coretemp
* ако мериш, постирај ги и idle и load температурите
- Можеш да пробаш и со постари драјвери за графичката ( 2** серија на пример - http://www.nvidia.com/object/win7-winvista-64bit-295.73-whql-driver.html ), намерно предложувам ептен постари - за да исклучиме дека имаш некој проблем со новите драјвери. Пред да ги инсталираш - препорачливо е да ги избришеш моменталните - па driver cleaner, па после да ставаш нови. Пред да праеш што било - напрај restore point - ако упрскаш работа да можеш да се вратиш назад.
*Овие драјвери се за 64-bit верзија на Win vista/7/8 ! Ако користиш 32-bit верзија ИЛИ Windows 8.1 - овие драјвери не се за тебе.
- Тестирај ја RAM меморијата со Memtest ( bootable ).
- Какво напајање имаш? Колку е старо напајањето? Провери дали се е приклучено ко што треба - дали нешто е лабаво ( поготово кабелот што иде у графичката ). Дали имаш можност да позајмиш друго напајање за проба?
- Дали смрзнува кога копираш/отвораш големи и/или голем број file-ови ? Дали дискот има лоши сектори ( bad sectors ) ?
- Дали плочата има подуени/истечени кондензатори ?
- Дали на плочата имаш интегрирана графичка - да пробаш некоја полесна игра на неа да видиш дали пак ќе се кочи ? Или пробај ја графичката на друг PC. Или позајми графичка од некого на ден/два за проба.
- итн, итн ..
Поентата ми е дека со овие информации што ги даде - ептен некој на среќа може да ти го открие кварот од прва. Треба да се провери убаво на лице место.
Мој совет ти е место да се замараш - да го однесеш компјутерот у некој нормален сервис, би требало да ти го детектираат проблемот за 10-тина евра, ама ако ти е мерак сам да го праеш - ете ти неколку идеи.

Фала другар, ќе пробам со драјвери, бидејќи порано не ми правеше вака, ако не ќе го однесам на сервис, па нека се замараат тие. (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom