Да се најде точно што е проблемот при вакви случаи преку форум може да потрае... ама ајде еве неколку идеи што да правиш:
- Имформации за графичката ( и температура ) gpu-z
-Температура на процесорот - realtemp, coretemp
* ако мериш, постирај ги и idle и load температурите
- Можеш да пробаш и со постари драјвери за графичката ( 2** серија на пример -
http://www.nvidia.com/object/win7-winvista-64bit-295.73-whql-driver.html ), намерно предложувам ептен постари - за да исклучиме дека имаш некој проблем со новите драјвери. Пред да ги инсталираш - препорачливо е да ги избришеш моменталните - па driver cleaner, па после да ставаш нови. Пред да праеш што било - напрај restore point - ако упрскаш работа да можеш да се вратиш назад.
*Овие драјвери се за 64-bit верзија на Win vista/7/8 ! Ако користиш 32-bit верзија ИЛИ Windows 8.1 - овие драјвери не се за тебе.
- Тестирај ја RAM меморијата со Memtest ( bootable ).
- Какво напајање имаш? Колку е старо напајањето? Провери дали се е приклучено ко што треба - дали нешто е лабаво ( поготово кабелот што иде у графичката ). Дали имаш можност да позајмиш друго напајање за проба?
- Дали смрзнува кога копираш/отвораш големи и/или голем број file-ови ? Дали дискот има лоши сектори ( bad sectors ) ?
- Дали плочата има подуени/истечени кондензатори ?
- Дали на плочата имаш интегрирана графичка - да пробаш некоја полесна игра на неа да видиш дали пак ќе се кочи ? Или пробај ја графичката на друг PC. Или позајми графичка од некого на ден/два за проба.
- итн, итн ..
Поентата ми е дека со овие информации што ги даде - ептен некој на среќа може да ти го открие кварот од прва. Треба да се провери убаво на лице место.
Мој совет ти е место да се замараш - да го однесеш компјутерот у некој нормален сервис, би требало да ти го детектираат проблемот за 10-тина евра, ама ако ти е мерак сам да го праеш - ете ти неколку идеи.