Перење Мозок

2. SuicideMessiah зборува за испрани мозоци. За кои,оние кои 17 години бране и киро ги переа.Ама изгледа нема кај тебе што да перат.

Na dpBneovcite nikoj ne mozhe da im gi mie mozocite. Po zakonite na fizikata ne mozhesh da miesh neshto shto ne postoi.

Некни баш се смеевме со едни дечки полицајци.Точно караулите беа опколени.И падна муабет добро бе ке пукавте ли?:helou:А карулата мозаик од хрвати босанци и срби и наши од Македонија :pos2:.Мислам дека ке се рабегаа повеќето од ЈНА.И ден денес сум на мнение дека требаше пожестоко да одиграме.САКаш нејеш некогаш мора да се покажат заби.ОТи ке ти се качат на глава.Ја посочив Словенија како пример.НАследија одлична армија.

Епа видиш Heidrich.
За разлика од твоето мнение, моите аргументи го велат спротивното.

А тоа ќе е деека Македонија, со оглед на состојбата која владееше 1991, на најдобар можен начин дојде до својата самостојност.
Само за потсетување.
Хрватска своето осамостојување го плати со околу 25 000 жртви, 55 000 ранети и 3 000 исчезнати.
Босна, околу 140 000 жртви.
Србија, околу 97 000 жртви.
Се претпоставива дека сето тоа безумие кое траеше неколку години, однесе над 250 000 жртви, а по некои проценки, дури 320 000.

Значи сето ова ќе беше и перфектно изведено, доколку не ги изгубивме и оние 54 војника, кои беа затечени низ фронтовите во поранешна Југославија. Тоа беше колатералната штета која ја плати нашата држава за својата независност.
Доколку си доволно возрасен, и памтиш барем дел од атмосверата од 1991, ќе знаеш дека во првите денови од војната, не се знаеше кој каде, и кон кого пука. Тоа беше буквално братоубивствена војна. Многумина добро се сеќаваат на снимката во која новинар на Јутел прашува војник на ЈНА, против кого војува.
Одговорот му беше:
- Ма јебем га! Нит знам на кога пуцам, нити знам ко на мене пуца, нити знам шта браним.(Парафразирано)
Безумие....хаос.
@vone убаво ја опиша и ситуацијата која владееше и во Македонија. Фалеше само еден испукан куршум да дојде до војната која ти толку ја промовираш како некое можно решение.
Фалеше само еден политичар кој ќе кажеше јуриш.
Но за наша среќа....до тоа не дојде.

Па сега ќе жалам за пушките и топовите кои ги однела ЈНА.
Нека ги земат бе.
Си го видеа аирот од нив.
Уште еден доказ дека не е се' во оружјето, туку во мудроста.
Што ќе направевме доколку задржевме 50 илјади пушки и неколку тенкови и топови, а загубевме уште неколку илјади животи.
Мислиш дека денес ќе бевме помоќни...понапредни ?
Не драг мој Heidrich.
Војната никому не му донела добро.
Никому не му донела просперитет.
Сите војни завршиле на маса.....со договор.
После војната не се бројат победите и битките, туку жртвите и исчезнатите.

И чуму таа споредба со Словенија.
Сети се кој стоеше позади независноста на Словенија.
Дали Македонија на своја страна ги имаше Германија и Австрија ?
Неблагодарно е да се прави таква споредба.
Тоа е исто како после 10 години јас да те прашам, зошто Словенија од 2004 е во Европската Унија, а Македонија надвор.
Ќе знаеш тогаш да ми одговориш зошто ?
А и во споредбите кога веќе ги правиш, наведувај барем точни податоци.
Словенија после неколкудневната војна која ја имаше со ЈНА, не задржа поголем дел од воениот потенцијал, туку помалку од 30%.
Ти како добар познавач во ова област, би требало тоа подобро да го знаеш од мене.

Не се согласувам со мислењето на Silen, кој подолу вели дека Македонија 91-ва, доби држава на поклон по грешка.
Нема никаква грешка друже.
Се беше тоа паметно изиграно и одработено.
И за тоа заслуга имаат и "бугарот" Љубчо, и "србинот" Киро, и "предавникот" Бранко, и уште многумина кои директно или индиректно учествуваа во овие процеси.
И тоа пак ќе напоменам, без никаква поголема сила да стои позади нас.
Дури 1995-та, Американците и Англичаните прв пат се заинтересираа за Македонија.

Друга работа е што овде некои новопечени вмровци, сакаат да докажат дека Македонија почнува да живее од времето на Никола Груевски.
Живее Македонија како самостојна држава уште од Осми Септември 1991-ва година.
Ја учеше Никола тогаш економијата на економскиот факултет во Прилеп.
Она економија која денес се труди преку реклами да ни ја продаде.
Ама по се изгледа многу бегал од часови.
Слабо нешто научил.

Многумина добро се сеќаваат на снимката во која новинар на Јутел прашува војник на ЈНА, против кого војува.
Одговорот му беше:
- Ма јебем га! Нит знам на кога пуцам, нити знам ко на мене пуца, нити знам шта браним.(Парафразирано)
Безумие....хаос.
.
http://uk.youtube.com/watch?v=x65gQ0r2e6I
:back: Ќе пишам ја малку покасно.

Поголемо перење на мозок од седесе комунистичко нема . Ејјјјјјјјгиди што останало кога гоце делчев , даме груев, јане сандански ,комити војводи членови на вмро ги ословуватт како терористи а вмро терористичка организација.:pop:комуњарите и својте деца би ги продале за пари.

Епа видиш Heidrich.
За разлика од твоето мнение, моите аргументи го велат спротивното.

А тоа ќе е деека Македонија, со оглед на состојбата која владееше 1991, на најдобар можен начин дојде до својата самостојност.
Само за потсетување.
Хрватска своето осамостојување го плати со околу 25 000 жртви, 55 000 ранети и 3 000 исчезнати.
Босна, околу 140 000 жртви.
Србија, околу 97 000 жртви.
Се претпоставива дека сето тоа безумие кое траеше неколку години, однесе над 250 000 жртви, а по некои проценки, дури 320 000.

Значи сето ова ќе беше и перфектно изведено, доколку не ги изгубивме и оние 54 војника, кои беа затечени низ фронтовите во поранешна Југославија. Тоа беше колатералната штета која ја плати нашата држава за својата независност.
Доколку си доволно возрасен, и памтиш барем дел од атмосверата од 1991, ќе знаеш дека во првите денови од војната, не се знаеше кој каде, и кон кого пука. Тоа беше буквално братоубивствена војна. Многумина добро се сеќаваат на снимката во која новинар на Јутел прашува војник на ЈНА, против кого војува.
Одговорот му беше:
Безумие....хаос.
@vone убаво ја опиша и ситуацијата која владееше и во Македонија. Фалеше само еден испукан куршум да дојде до војната која ти толку ја промовираш како некое можно решение.
Фалеше само еден политичар кој ќе кажеше јуриш.
Но за наша среќа....до тоа не дојде.

Па сега ќе жалам за пушките и топовите кои ги однела ЈНА.
Нека ги земат бе.
Си го видеа аирот од нив.
Уште еден доказ дека не е се' во оружјето, туку во мудроста.
Што ќе направевме доколку задржевме 50 илјади пушки и неколку тенкови и топови, а загубевме уште неколку илјади животи.
Мислиш дека денес ќе бевме помоќни...понапредни ?
Не драг мој Heidrich.
Војната никому не му донела добро.
Никому не му донела просперитет.
Сите војни завршиле на маса.....со договор.
После војната не се бројат победите и битките, туку жртвите и исчезнатите.

И чуму таа споредба со Словенија.
Сети се кој стоеше позади независноста на Словенија.
Дали Македонија на своја страна ги имаше Германија и Австрија ?
Неблагодарно е да се прави таква споредба.
Тоа е исто како после 10 години јас да те прашам, зошто Словенија од 2004 е во Европската Унија, а Македонија надвор.
Ќе знаеш тогаш да ми одговориш зошто ?
А и во споредбите кога веќе ги правиш, наведувај барем точни податоци.
Словенија после неколкудневната војна која ја имаше со ЈНА, не задржа поголем дел од воениот потенцијал, туку помалку од 30%.
Ти како добар познавач во ова област, би требало тоа подобро да го знаеш од мене.

Не се согласувам со мислењето на Silen, кој подолу вели дека Македонија 91-ва, доби држава на поклон по грешка.
Нема никаква грешка друже.
Се беше тоа паметно изиграно и одработено.
И за тоа заслуга имаат и "бугарот" Љубчо, и "србинот" Киро, и "предавникот" Бранко, и уште многумина кои директно или индиректно учествуваа во овие процеси.
И тоа пак ќе напоменам, без никаква поголема сила да стои позади нас.
Дури 1995-та, Американците и Англичаните прв пат се заинтересираа за Македонија.

Друга работа е што овде некои новопечени вмровци, сакаат да докажат дека Македонија почнува да живее од времето на Никола Груевски.
Живее Македонија како самостојна држава уште од Осми Септември 1991-ва година.
Ја учеше Никола тогаш економијата на економскиот факултет во Прилеп.
Она економија која денес се труди преку реклами да ни ја продаде.
Ама по се изгледа многу бегал од часови.
Слабо нешто научил.
Аааа молим си изгуглал.Да да достојно за тебе убав пост.АЈ да фанеме со ред.

Плати Хрватска.Ама за тоа е денес цела.Да беше мирљубива ке беше без пола земја.По товјата логика.

Се сеќавам ја добро на атмосферата.Бев дел од неа.Се знаеше убаво кој на кој пука.Ама од плачипички мирољубиви некогаш и кога ке те пукаат мораш да ќутиш.Познато секому кој го помирисал барутот 2001.Е тој што не знаел ни на кого пуца ни што пуца(во слободен превод читај тотално збунет и исплашен)такви како него ги сочинуваа 90% од единиците на 3 армиска област(т.е Македонија).Тоа што беше борбеното беше по Славонија Барања Далмација БОсна.Косово вриеше чекаше шанса.Сите касарни беа опколени.Се што требаше не беше куршум него човек со муда.Да ги свати овие работи и да му рече на Хаџич да остави тоа што сме си го плаќале сите оние години заедно,и да си земе само онашто сака да си замине.Во спротивно што ќе правеа опколени?Или ќе ја прекинеа војната во Хрватска?Па ќе ни се пуштеа нас?Па ти немаше да жалиш.Видиш на некој кој си го заработува лебот од тоа и кој мора да трпи секакви типови да му кенјаат на глава како не е способен да ја одбрани државата и те како му недостасуваат.Видиш сите оние сироти војничиња што со автобуси и товарни камиони полни со експлозив ги праќавме во Тетово и Кумановско можевме да ги возиме во оклопни транспортери и воени камиони.О и те како ни недостасуваше оружјето.Дали ќе бевме помоќни?Па не треба многу мозок за да сватиш.
Се согласувам со тебе(за првпат).Но некогаш никој не те прашува.Некогаш ке бидеш принуден да се браниш.Не после војните преживуваат само најспособните.И победникот ја диктира историјата.Закон на природата.

Велиш словенија помалку од 30 %.А по население колку беше словенија во проценти?10 % или помалку?Сосем доволно задржи.НА пример околу 50 м-84 и да не набројувам натаму..А замисли помала држава од нас.Во тоа време Германците и остали подржуваа секој што ќе се отцепи зошто не и нас?ПА Германците и Хрватска ја поддржаа..И немој околу податоците.Да не испадне пак ко 50 милијарди на Атина:smir:.

Изгледа и ти си бегал доста.Да си останеше оружјето и опремата пресметај колку ке заштедевме.Само во 2001.Ајде сега најди друга тема да го реметиш Грујо.

Na dpBneovcite nikoj ne mozhe da im gi mie mozocite. Po zakonite na fizikata ne mozhesh da miesh neshto shto ne postoi.
И миењето тебе ти е физика а?Цар си.

Аааа молим си изгуглал.Да да достојно за тебе убав пост.АЈ да фанеме со ред.

Плати Хрватска.Ама за тоа е денес цела.Да беше мирљубива ке беше без пола земја.По товјата логика.

Се сеќавам ја добро на атмосферата.Бев дел од неа.Се знаеше убаво кој на кој пука.Ама од плачипички мирољубиви некогаш и кога ке те пукаат мораш да ќутиш.Познато секому кој го помирисал барутот 2001.Е тој што не знаел ни на кого пуца ни што пуца(во слободен превод читај тотално збунет и исплашен)такви како него ги сочинуваа 90% од единиците на 3 армиска област(т.е Македонија).Тоа што беше борбеното беше по Славонија Барања Далмација БОсна.Косово вриеше чекаше шанса.Сите касарни беа опколени.Се што требаше не беше куршум него човек со муда.Да ги свати овие работи и да му рече на Хаџич да остави тоа што сме си го плаќале сите оние години заедно,и да си земе само онашто сака да си замине.Во спротивно што ќе правеа опколени?Или ќе ја прекинеа војната во Хрватска?Па ќе ни се пуштеа нас?Па ти немаше да жалиш.Видиш на некој кој си го заработува лебот од тоа и кој мора да трпи секакви типови да му кенјаат на глава како не е способен да ја одбрани државата и те како му недостасуваат.Видиш сите оние сироти војничиња што со автобуси и товарни камиони полни со експлозив ги праќавме во Тетово и Кумановско можевме да ги возиме во оклопни транспортери и воени камиони.О и те како ни недостасуваше оружјето.Дали ќе бевме помоќни?Па не треба многу мозок за да сватиш.
Доколку ти мислиш дека оружјето (кое после војната наводно ќе ни останело), можеш да го мериш со изгубени човечки животи....тоа си е твое.
Доколку пак мислиш дека било доволно само да му се каже на Хаџич да го остави оружјето бидејќи е наше.....и он ќе се уплашел и свет ќе фател, тогаш си несериозен во дискусијава.
Се согласувам со тебе(за првпат).Но некогаш никој не те прашува.Некогаш ке бидеш принуден да се браниш.Не после војните преживуваат само најспособните.И победникот ја диктира историјата.Закон на природата.
Исто како што е закон на природата дека поголемите риби ги јадат помалите.:toe:
Велиш словенија помалку од 30 %.А по население колку беше словенија во проценти?10 % или помалку?Сосем доволно задржи.НА пример околу 50 м-84 и да не набројувам натаму..А замисли помала држава од нас.Во тоа време Германците и остали подржуваа секој што ќе се отцепи зошто не и нас?ПА Германците и Хрватска ја поддржаа..И немој околу податоците.Да не испадне пак ко 50 милијарди на Атина:smir:.
30% од потенцијалот кој бил во Словенија, а не од целосниот потенцијал на ЈНА. Проверено.
Изгледа и ти си бегал доста.Да си останеше оружјето и опремата пресметај колку ке заштедевме.
Не те разбирам. Допецизирај се каде тоа Јас сум бегал.
Само во 2001.Ајде сега најди друга тема да го реметиш Грујо.
Грујо сам си се ремети. Нема потреба јас да го реметам. А доколку па ти е толку криво....кажи. Ќе бидам за нијанса помек.:smir:

http://uk.youtube.com/watch?v=x65gQ0r2e6I
:back: Ќе пишам ја малку покасно.

Фала друже, се утепав барајќи ја снимкава.

Во интерес на некакво враќање на насоката на темата, ќе го прашам членството на форумот, едно обично прашање, едноставно прашање...
Кој НЕ ни го перел мозокот досега???

Доколку ти мислиш дека оружјето (кое после војната наводно ќе ни останело), можеш да го мериш со изгубени човечки животи....тоа си е твое.
Не оружјето го одвраќа непријателот да помисли да одземе животи или во најмала рака да размисли 2 пати.
Доколку пак мислиш дека било доволно само да му се каже на Хаџич да го остави оружјето бидејќи е наше.....и он ќе се уплашел и свет ќе фател, тогаш си несериозен во дискусијава.
Не.ЈАс сум сериозен а ти неадекватен да ме сватиш.Видиш ние имавме асови во раката.ЈА ти ги објаснив ама ти ете замижуваш.Само не ти замерувам.Не разбираш.
Исто како што е закон на природата дека поголемите риби ги јадат помалите.:toe:
Пираните ги јадат?:smir:Или имаат пираните остри заби и се држат заедно?
30% од потенцијалот кој бил во Словенија, а не од целосниот потенцијал на ЈНА. Проверено.
А оној дел што дојде од Хрватска и другите републики како засилување го броиш?:smir:Пак ќе ти речам очигледно пливаш во води кои ни најмалку не ти се познати.
Не те разбирам. Допецизирај се каде тоа Јас сум бегал.
Од часови машко.Си учел ОНО.Или барем си пробал ама не си доучил.ИЛи не си разбрал.:toe:
Грујо сам си се ремети. Нема потреба јас да го реметам. А доколку па ти е толку криво....кажи. Ќе бидам за нијанса помек.:smir:
Па ако се ремети толку што тогаш со суицидниов се мачите толку?НЕли имаш негде да ја насочиш креативната енергија?

ПС се извинувам за дигресијава ама навистина не сваќам поентава на темава.Суицидниот заклучил дека некој пере мозоци.Не гледам поента или барем тежина во неговово тврдење.Ако сум офф престанувам.

Не оружјето го одвраќа непријателот да помисли да одземе животи или во најмала рака да размисли 2 пати.
Не.ЈАс сум сериозен а ти неадекватен да ме сватиш.Видиш ние имавме асови во раката.ЈА ти ги објаснив ама ти ете замижуваш.Само не ти замерувам.Не разбираш.

Пираните ги јадат?:smir:Или имаат пираните остри заби и се држат заедно?

А оној дел што дојде од Хрватска и другите републики како засилување го броиш?:smir:Пак ќе ти речам очигледно пливаш во води кои ни најмалку не ти се познати.
И не би сакал да ми се познати. Боње да правам споредба со Србија, Хрватска, Босна и Словенија на економски, него на воен план.

Од часови машко.Си учел ОНО.Или барем си пробал ама не си доучил.ИЛи не си разбрал.:toe:
И сум учел.
И сум пробал......
Па ако се ремети толку што тогаш со суицидниов се мачите толку?НЕли имаш негде да ја насочиш креативната енергија?
Хахаха. Мојата креативна енергија ја насочувам точно таму кај што е најпотребно. Ич гајле да немаш околу тоа.
За разлика од позитивната, негативната ја фокусирам на некадарната власт.

Уште од стариот Рим останала онаа за лебот и игрите...
Кај нас, во независната македонска држава, леб има тука и таму, а игрите се играат без престан...
Кога ќе го заклучите самите тоа, тогаш тоа е доказ дека не ви е (бил) испран мозокот.
По самата природа, политиката (и, партиите кои ја креираат) е пералница на мозоци.
Бирајте ја својата перална!
Или...не ја избирајте.

Знаете што...
не заслужувате сериозен и обемен текст,жими Господ.
Исто како што на овој народ овде,не смее и не вреди да му се прашта.

Има еден факт кој што ова војников Heidrich не го знае,ама е факт.
Не Киро Глигоров директно,он (као и увек,стара лисица е у прашање) посредно,одоколу... туку Ратко Младиќ му има репетирано пиштол у глава на Милошевиќ кога овој спремаше (а спремаше,збор да нема) `кампања` у Македонија.
И поголемиот дел од челните луѓе на таа ЈНА у `преструктуирање` од 1991 имаа и те како голем стаж,уклучуичи го и спомнатиот Аџиќ.
Па по заслуга на истите тие старешини,Македонија стана оаза на мирот.

Киро Глигоров само мајсторски го дозаврши и имплементира оној договор што овие го спремија:
- Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i člana 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
V a n r e d n o se u n a p r e đ u j u
u čin general-majora
pešadijski pukovnik MLADIĆ Neđa RATKO;

-
U čin general-majora
artiljerijski pukovnik
PERIŠIĆ Srećka MOMČILO;

-
Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i čl. 83. I 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
v a n r e d n o s e u n a p r e đ u j e
u čin general-majora
pešadijski pukovnik
MRKŠIĆ Dragana MILE.

-U K A Z broj 1/64 PREDSEDNIŠTVA SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE OD 28. NOVEMBRA 1991. GODINE
Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i čl. 83. I 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
v a n r e d n o se u n a p r e đ u j u
u čin general-pukovnika
general-potpukovnici:
PANIĆ Gruje ŽIVOTA,
STRUGAR Andrije PAVLE,
UZELAC Marka NIKOLA;

-
v a n red n o s e u n a p r e đ u j u
u čin general-pukovnika
general-potpukovnici:
KUKANJAC Boška MILUTIN,
RAŠETA Dušana ANDRIJA,
SIMOVIĆ Miloša TOMISLAV;

:toe:
И сега... 18 год. покасно некои нови момци викаат дека они можеле и знаеле, т.е. у исто време ќе се справеле `малку поразлично` со ЈНА.
Ќе ги победеле. :pos2:
LOL.
Р`ѓава е `реалноста` која што некој се труди да ја наметне за политички да оцрни и елиминира некого.Ама историјата (онаа ненаметнатата,реалната), говори дека некој извади блиску до максимумот на скоро никаква цена у таа дадена (и многу жешка) ситуација.
Се друго е... бесрамно лажење со цел и од интерес.

Ајде молим те...
да пробаш мене да ме научиш и подучиш у овој дел.
Само унапред да ти кажам...
јас својата прва официрска капа (генералска,ама без обележјата,пошто тоа беше армија па не смееше да се поклонува заедно со нив) ја добив на 5.5 год.
Учи ме... молим те.

Некој друг ја избрал за мене таа пералн,не јас па затоа и отворив тема Перење Мозок.
Јас кога би отворил тема за перална на мозок, за да бидам објективен, би ставил примери од сите.

Или тебе те пере само eдна машина за перење? :)

Треба да бидеме објективни , зашо малце забегуваме во кафански муабети??? Или тоа ни е целта:kesa::kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom