Перење Мозок

Toa shto ti go mrazish Kiro e posledica od Ljubcho,ne si ti kriv,iako i sam neznaesh za shto go mrazish veruvaj.Kiro ona shto go napravi e zapishano kako najdobroto reshenie vo istorijata na Makedonskiot narod,gi povleche makedonskite vojnici od JNA so cel da ne ginat vojnici nasproti ona Ljubcho shto go praeshe vo 2001godina i obezbedi sigurno chlenstvo kako presna nezavisna drzhava na balkanot so zachuvan ustav ime i identitet vo ON.

Ustvari i ne se svesni ovie od dpBne kolku im pagja rejtingot ili kolku im e padnat.

zemi densen bitolski vesnik i procitaj...clenovi na sdsm ke glasaat za talevski vo bitola, spored vnatresnite anketi na opozicijata talevski ima podrska 75%......ama ova kolku za brojki..ama ne e bitno ni toa najzalosno so narodov ima 2 opcii ili da glasa za vmro dpmne ili da ne izlezi voopsto na glasanje zasega taka stojat rabotive.

Лелеел срби и македонци во војна?вовововов мислите дека би пукале едни притив други православни бракја а?Плус тоа младич македонски зет :vozbud:реално гледано договор беше да се наоружа војската на србија со тоа што кирчо директно им помогна:toe: Можеше да се издејствува да остане оружјето во македонија , што мислим српите би прифатиле .:toe:

Па мислам дека муабетов отиде во тоа со каква сила располагаше ЈНА во Македонија во тоа време.
Грубо ќе ти наведам само:
-Кичевскиот гарнизон од секогаш бил апсолутно спремен (брдска пешадија),тенковски екипиран со повеќе од 70 тенкови у секој момент.
-Битолската касарна е една од поголемите у рамки на екс Југа
-Маршал Тито у Скопје секогаш имала на располагање 120 тенка и преку 200 транспортери
-Штипската касарна околу 40-50 тенка.
-На војниот дел од Петровец имаше и Газели (хелихоптери) и авиони (миг 21,супер-галеб и орао).
Приштинската ескадрила меѓудругото и заради Македонија секогаш била најекипирана у рамки на екс-Ју.
-бројчаното стање (споредбено по број на војници по глава жител) во Македонија секогаш било со најголем коефициент споредбено со било-каде на друго место у таа екс-Југа.
-22.000 војници во приправност
-Т.О под суверена и директна команда.Иначе немаше да има акции на индивидуална база,онака ...`на дур`.Ќе пробаа да направат нешто преку Т.О.Незнам точна бројка при фул мобилизација.
-полициските структури... у таква комбинација сместа имаше да се стават под команда на здружените армиско-полициски сили.
Знаеш што значи тоа...нели?
Шо мислиш...зошто сите се тресат ко мифки на денот на прославата на независноста на Р.Македонија?
(а голем дел од тоа папагалите и фалат...штрафта мачка)
И тргни ги сите оние прикаски на страна дека полицијата ќе делувала на страна на тогаш сеуште... сецесионистите.
-Радарски најпокриен дел од екс ЈУ.
Радарот на Голак и на Петровец лично сум ги видел.
итн.... итн.
Е сега прави споредба со можностите на некоја група...
и спореди ги со овие `бројки` тука.
:toe:

Лелеел срби и македонци во војна?вовововов мислите дека би пукале едни притив други православни бракја а?Плус тоа младич македонски зет :vozbud:реално гледано договор беше да се наоружа војската на србија со тоа што кирчо директно им помогна:toe: Можеше да се издејствува да остане оружјето во македонија , што мислим српите би прифатиле .:toe:
Бугар...
фитиљ бе да ти е....

АЈ БЕ Срп че ај гитла иди пецај риби на морава:drk:

хихих по чему се познају српијанци.абе навистина тоа името сме им го дале ние македонциве .биле вредни со српот по македонските ниви и така српски народ станал. а иначе познају се као чарапанци и опанци.

-Кичевскиот гарнизон од секогаш бил апсолутно спремен (брдска пешадија),тенковски екипиран со повеќе од 70 тенкови у секој момент.
-Маршал Тито у Скопје секогаш имала на располагање 120 тенка и преку 200 транспортери
-На војниот дел од Петровец имаше и Газели (хелихоптери) и авиони (миг 21,супер-галеб и орао).
Приштинската ескадрила меѓудругото и заради Македонија секогаш била најекипирана у рамки на екс-Ју.
-бројчаното стање (споредбено по број на војници по глава жител) во Македонија секогаш било со најголем коефициент споредбено со било-каде на друго место у таа екс-Југа.
-Т.О под суверена и директна команда.Иначе немаше да има акции на индивидуална база,онака ...`на дур`.Ќе пробаа да направат нешто преку Т.О.Незнам точна бројка при фул мобилизација.
-полициските структури... у таква комбинација сместа имаше да се стават под команда на здружените армиско-полициски сили.
Шо мислиш...зошто сите се тресат ко мифки на денот на прославата на независноста на Р.Македонија?
И тргни ги сите оние прикаски на страна дека полицијата ќе делувала на страна на тогаш сеуште... сецесионистите.
итн.... итн.

Бугар...
фитиљ бе да ти е....

Неофицијално нели беше четврта сила во Европа. Неофицијално Србија едвај чекаше да му покаже на НАТО кој се Србите. Неофицијално требаше да има 200 000 Срби во Хрватска ама ги нема. Теоријата и праксата не секогаш одат заедно!

Моралот на војската во Македонија испушти да го спомнеш.

Испушти и да спомнеш кој дебилен генерал ќе отвореше и трет фронт во Македонија кога се знаеше каде се приоритетите (Македонија не беше во нив имаше премалку Срби).

Како и да е ќе се раскрстеше засекогаш со србоманството (и СФРЈ) а вака си останавме пациент до денес.

Неофицијално нели беше четврта сила во Европа. Неофицијално Србија едвај чекаше да му покаже на НАТО кој се Србите. Неофицијално требаше да има 200 000 Срби во Хрватска ама ги нема.

Моралот на војската во Македонија испушти да го спомнеш.

Испушти и да спомнеш кој дебилен генерал ќе отвореше и трет фронт во Македонија кога се знаеше каде се приоритетите (Македонија не беше во нив имаше премалку Срби).

Како и да е ќе се раскрстеше засекогаш со србоманството (и СФРЈ) а вака си останавме пациент до денес.
За ваква група на `ставови`... ќе си најдеш некој од рангот на Fanatic и ќе си правите муабет.Мене изземи ме од таква комбинација.
Просто... ја не замислуем незамисливи комбинации.

итн.... итн.

Бугар...
фитиљ бе да ти е....
Е видиш то е на папиру.Сите војници кои заминаа од МК по ратишта отидоа на упатување.НЕ знам колку си запознат но од упатување до прекоманда има разлика.Битно е што се уште се водат во матичните команди.22 000 војници.Колку од тие беа во Сло и ХРв во тоа време?Примери..НА границата со Грција гранична караула формациски 40 + војника,на лице место 12.Мешан етнички состав-регрути.Касарна Велес(си ја заборавил) 2500 илјади војници формациски на лице место 500.Нема смисла инаку ке ти наброев и старешини по име и презиме и датумот кога заминаа за Вуковар.ЗНаеш ли колкав контингент влезе возачи и останат персонал за да ги повлечат средствата од тука?Ако сиот тој персонал беше присутен зошто не заминаа веднаш?.
А кажи ми чија беше полицијата што ги држеше касарните опколени?Како успеаја другите републики МВР да го искористат како јадро окколу кое подоцна ги оформија воените сили?Персоналот на ТО чиј беше?Приближниот етнички состав на регрутите во МК?Малку срби нели?
Тоа што некој сакал по секоја цена да добие независност и да создаде мит за генијалност нема врска со фактичката состојба во тоа време.РАспоредот на силите и политичката ситуација во тој момент беше таква да во рака имавме адути да задржиме добар дел од вооружувањето и без војна или со ограничен конфликт.Ама ко што реков недостаток на муда.Огромна грешка.ПОловина од опремата да останеше ке беше одлично.Само една караула располагаше со минско експлозивни средства да запре цел Атински батаљон механизиран.Ракетната база кај Валандово контролираше и дел од внатрешноста на Атинската држава.Прислушната станици кои секојдневно ги пратеа Атинските комуникации......

Перење мозок ........
Прикаската почнува со доброто деби на сдс на чело Б. Ц. кој сеуште на голем дел од македонското население со своите изјави успева многу успешно да им го испере мозокот, одреден број од тие македонци се тука присутни на форумов и слепо му веруваат на се што ќе каже Б.Ц. и се многу лесно заведени од неговата реторика (од која мене ми се повраќа и токму поради тоа што веќе кога ќе почне да збори мене ми станува јасно што не сака да каже па сум прекинал одмна да го слушам што кажува, и онака ми е губење време, од него паметна работа неможе да се слушне.
дпмне, уште од моментот кога дојде Н.Г. на власт почна со перење мозок, не така суптилно како Б.Ц. туку она едноставно ропашко перење мозок со негова презастапеност и фалење на владата што сработила секоја вечечр на телевизија, пошто во толку краток период за колку што прави конференции не може да се направи нешто суштинско и него немам намера да го слушам пошто и тоа ми е губење време.
Моментално дпмне делува како единствена македоснка партија и некој може тоа да го интерпретира како демек се тоталиристи и не даваат на опозицијата да гукне, што не е точно бидејќи сдс преќутно ја прават истата работа што на времето го правеа ддпмне кога сдс имаше апсолутно мнозинство, освен тоа сдс како партија е очигледно во тешка криза а нејзинит тенденции да го враќа Б.Ц. како нејзин пап на чело уште ја прави поочајна, и како таква само и штети на државата.
Но НАЈВАЖНО Е!!!!!!!!! дека и сдс и дпмне заедно вршат едно масовно перење на мозок години наназад за тоа дека мораме во НАТО и мораме во ЕУ, и тоа толку успешно што над 70% од населението дури и навистина верува дека кога ќе се влезе во ЕУ и НАТО дека ќе почне да тече мед и млеко и дека сите ќе не галат, и дека ќе рипне стандардот.
Замислете која е таа сила да убедиш некој да верува во нешто за што во основа појма нема што е и како функционира......појака лоботомија во живот не сум забележал.
Ама за на сите вам лоботомирани да ви стане јасно за што зборувам треба да отидете во една од западно европските земји и да дозволите да ви објаснат како функционираат НАТО и ЕУ од нивна перспектива и да ви одговорат согласно со тој систем зошто ЕУ и НАТО донесува некои одлуки какви што донесува, а шот за нас не изгледаат праведни и зошто е тоа така.
Па после размислете колку навистин во моментов добро односно лошо ќе ни се одрази пристапувањето кон НАТО и пред се во ЕУ со моменталната состојба во која се наоѓаат и по системот по кој функционираат.

Навистин ми е жал ама мора да признаам дека една од тие што се успешно лоботомирани како и од двете партии така и од секојдневните обиди за лоботомија на една од партиите е и мајка ми.

Е видиш то е на папиру.Сите војници кои заминаа од МК по ратишта отидоа на упатување.НЕ знам колку си запознат но од упатување до прекоманда има разлика.Битно е што се уште се водат во матичните команди.22 000 војници.Колку од тие беа во Сло и ХРв во тоа време?Примери..НА границата со Грција гранична караула формациски 40 + војника,на лице место 12.Мешан етнички состав-регрути.Касарна Велес(си ја заборавил) 2500 илјади војници формациски на лице место 500.Нема смисла инаку ке ти наброев и старешини по име и презиме и датумот кога заминаа за Вуковар.ЗНаеш ли колкав контингент влезе возачи и останат персонал за да ги повлечат средствата од тука?Ако сиот тој персонал беше присутен зошто не заминаа веднаш?.
А кажи ми чија беше полицијата што ги држеше касарните опколени?Како успеаја другите републики МВР да го искористат како јадро окколу кое подоцна ги оформија воените сили?Персоналот на ТО чиј беше?Приближниот етнички состав на регрутите во МК?Малку срби нели?
Тоа што некој сакал по секоја цена да добие независност и да создаде мит за генијалност нема врска со фактичката состојба во тоа време.РАспоредот на силите и политичката ситуација во тој момент беше таква да во рака имавме адути да задржиме добар дел од вооружувањето и без војна или со ограничен конфликт.Ама ко што реков недостаток на муда.Огромна грешка.ПОловина од опремата да останеше ке беше одлично.Само една караула располагаше со минско експлозивни средства да запре цел Атински батаљон механизиран.Ракетната база кај Валандово контролираше и дел од внатрешноста на Атинската држава.Прислушната станици кои секојдневно ги пратеа Атинските комуникации......
Друже... не си прави бајрам на мозокот бе...

Инаку од вооружување имаше и те како доволно,у секој поглед.
Маршал Тито у Скопје од тоа време уздуж и попреку ја знам,у Т-72 сум влегол исто прв пат на неполни 10год. :)

Тој радарот на Голак не до Атина...него до Египет `фаќаше` се.

Али има еден проблем кој што ни е топик:
Немаше како `сем у месо да задржиш поголем дел од вооружувањето.
И затоа е сосем правилно трампано... пушти у.п.м. ...
што ќе ти е оружје кое што може и највероватно ќе заврши у твојата глава.

За ваква група на `ставови`... ќе си најдеш некој од рангот на Fanatic и ќе си правите муабет.Мене изземи ме од таква комбинација.
Просто... ја не замислуем незамисливи комбинации.

Кој ставови не ти пасуваат и што ми го буташ Фанатик у муабет?

Мотивацијата на војската, оправданоста да се отвара трет фронт кога имаше други приоритети или тоа што го спомнав србоманството?

Претпоставувам третото те вреѓа а не треба ти си Србин и напишаното не се однесува на тебе.

Друже... не си прави бајрам на мозокот бе...

Инаку од вооружување имаше и те како доволно,у секој поглед.
Маршал Тито у Скопје од тоа време уздуж и попреку ја знам,у Т-72 сум влегол исто прв пат на неполни 10год. :)

Тој радарот на Голак не до Атина...него до Египет `фаќаше` се.

Али има еден проблем кој што ни е топик:
Немаше како `сем у месо да задржиш поголем дел од вооружувањето.
И затоа е сосем правилно трампано... пушти у.п.м. ...
што ќе ти е оружје кое што може и највероватно ќе заврши у твојата глава.
Абе убаво се тоа.И јас ја знам.Ама видиш и знаев што каде има.Ти реков сосема различни погледи имаме.АЈ да оставиме нек се зборува за перењето мозок оти тотално сме оффтопик.

Кој ставови не ти пасуваат и што ми го буташ Фанатик у муабет?

Мотивацијата на војската, оправданоста да се отвара трет фронт кога имаше други приоритети или тоа што го спомнав србоманството?

Претпоставувам третото те вреѓа а не треба ти си Србин и напишаното не се однесува на тебе.
А бе не биди напорен...
се ова што пишуваш овде е у рамки на претпоставки на основа на кои што сериозен човек не си дозволува да гради став и не може да ги прифати како репер за градење на `доктрина`.
ниту пак за сериозен муабет.
Ова ти е за рекла-казала,амери-руси пред маалска кооперација (пред времето на гвујо,јер и то сега е у рамките на деј-дримсите :) )

Перење мозок ........
Прикаската почнува со доброто деби на сдс на чело Б. Ц. кој сеуште на голем дел од македонското население со своите изјави успева многу успешно да им го испере мозокот, одреден број од тие македонци се тука присутни на форумов и слепо му веруваат на се што ќе каже Б.Ц. и се многу лесно заведени од неговата реторика.

Konecno nekoj pameten........ Ne e kriv B.C za se, ama pricinata so e vakva R.M e istiot toj star komunjarski sistem........ Zatoa se site sranja denes, moze ke rece nekoj ubavo bilo, ama bi bilo poubavo denes da gi neam komunjarskite muabet

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom