Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Сега да се најде некој херој да извади лист хартија и да пише ПРОМОЦИЈА - ПОЛНЕЊЕ ТЕЛЕФОН 18 ДЕНАРИ, и да им го сјебе системот на другите угостители :pos: :pos:

2020 година, се дискутира дали треба да се наплати полнење мобилен 30 денари и тоа во најдоброто туристичко место во светот :toe:

Ако ништо друго, коа ќе дојдат охриѓани на викенд у Скопје, поевтино си проаѓаат :kezec::kezec:

Не дај боже да им текне да наплаќаат седарина у ресторан, пола саат 30 денари од чоек, па да ќарат уше некој денар :D

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Не се ситам, туку баш ова ти што го збориш е проблем и се согласувам. Многу луѓе се приморани да се преселат у Скопје зошто Скопје стана центар на се, што не треба да е така. Ова не го зборам ради тие глупи муабети што се вртат дека „провинцијалците ни ги земаа работите“, зошто нели Скопје е центарот на светот и секој друг надвор од Скопје е заостанат провинцијалец, туку зошто сите делови од државава треба да се развиваат и сите треба да имаат можности дома. Преселувањето во Скопје треба да биде избор, а не принуда (фигуративно кажано).

Ова го кажувам вака зошто некако се бута главата во песок, као се е супер, ни цути градот, а градот е празен ако не е јули-август-септември. И тоа овие силења и докажувања ги праиме зошто нели мора скопјани со охриѓани да се контрираат...
Затоа викам, место да се праат вакви муабети „ак не ти се свиѓа не идај“ зошто у лето живнува градот од холанѓани, турци, срби итн, ама сите други месеци е пуст, треба да се направи стратегија Охрид да привлекува туристи преку цела година, т.е. да има програма цела година, ако веќе има државна стратегија дека Охрид ќе живее само од туризам. За ова да се случи треба да се праи притисок и врз градоначалник и врз советници што ви се у општината да почнат да работат, а не тек сеа да се руши кога дојде јајцето на газот пример.
Автоматски споено мислење:

Да, service ќе биде кога дејноста на фирмата ќе му биде полнење телефони на плаќа и кога штекерот не го донел за неговите фрижидери, туку баш за ја да го полнам телефонот таму.

Шо толку е? Нема да си гугаме веќе? :(

А еве од следна година почнете и за вифи да наплаќате посебно, и за греење у зимо, за ладење у лето, за светло од сијалица ехеее колку услуги можеш вака да ги накалемиш :)
ХАхаххах фирмата ќе биде дејност само полнење на телефони, еве за тебе таква фирма ќе отвориме. Lol, порасни. И климата во Грција се наплаќат 5 евра на ден, ја стајл грков, си стојт тука, ама ако не си платиш 5 евра, ќе се вариш на 40 степени така? И тука никој не се бунит, зш ако ти речат Скопија shut up, ти ќе молчиш ко пичица, зш ќе си ојш на бандаши дома.

Глеам повеќе пати го спомињаш тоа, ќе фалеле странските туристи, нашиве не чинеле. Не знам зашто баш во Охрид не чинат тие туристи.Годинава поради затворените граници прв пат има подолга сезона од тие 10 дена и наши туристи со подлабок џеб. И тие што имале пари за во Шпанија сеа се тука. Ако не трошат пари е зашто нема кој да им ги земе, а не дека се стискаат.

Може не живееш од туризам, ама тоа ти е најзначајна гранка за економијата на градот и индиректно ти влијае. Поради туризмот и платите и цените ви се поголеми Штип да речеме, град со слична популација.
Сите се со ваучери, рестораните, бар тие во стариот град се празни, маркетите крцет, македонци скинати во џебот не се никакви туристи. Полни коли со пиперки и патлиџани, имаш слики по порталиве колку сакаш, само на плажа лежат и гужва прат, ништо појќе.
И да, пошто моментално веројатно не си во Охрид, да видиш тие домашни туристи каква култура и однесувеање имет.

А да прашаме прво дали има фискална? Дали мене ќе ми дае фискална за тие 30 денари? Јас би му барал. Кога више е услуга што ја продава САКАМ ФИСКАЛНА ДА ЈА СКЕНИРАМ! Нели, законски мора да ја има. Како беше тоа, Нема фискална - Нема плаќање.

Едно е јас како xxixka да продавам точак на пазар сосем друго е кафич - Фирма, каде што им оставам пари да ми наплати 30 ебани денари за полнење. Има малце разлика така?

А чекај, како ја продаваат ако е незаконска? Како ја пишуваат во мени? Еве јас глуп странец гледам мени, гледам пастрмка и си нарачувам... Ако е забранета како така ја има на мени? Јас си сметам дека штом е на мени можам да го порачам, не ни очекувам да биде нешто забрането со закон.

Барам дозвола да го ставам чудово у потпис! :D

Добро, еве јас сум глупо скопјанишЧе и нишЧо незнам. Дај те молам кажи за што се иде во Охрид? Дај веќе еднаш да расчистиме и кажи ни за што да дојдеме во Охрид ако не за Плажи, Езеро, Храна, Добар Провод, да прошетаме итн? Само викаш ем не се доаѓа за то во Охрид. Па дај те молам еве мене како на дете објасни ми за што да дојдам во Охрид :)

А што е турист? Според тебе. :)

Извинете за оф топик.
Другар браво за муабетов.
само размисли дека и на нас скопјаните не ни е сеедно тоа што цела држава се преселува тука. И ние сакаме во Охрид, Паланка, Битола, Прилеп итн. да има фабрики, да има факултети повеќе, да има работини места и слично. И ние во Скопје се бориме секој месец за ебана плата, работиме и по 12 саати на ден, конкуренцијата тука е до максимум. Наместо да се направат неколку фабрики низ цела Македонија, сите да си имаме убав живот во нашите родни места, или барем да си имаме избор, кретениве во фотеља се ставаат во Скопје. Како што вие имате гужва тие 3 месеци, така ние имаме гужва цела година. Особено преостанатите 9 месеци дур не е сезона. Верувај никој не сака да патува од дома до работа (5-6 километри) 45 минути. На сите би ни одговарало низ цела Македонија да се отворат работни места и да заживеат малце градовите, само за жал имаме безкичмењаци на власт веќе 30 години... А за станови низ скопје и останати ствари стварно не би сакал да навлегувам. Верувај не си свесен колку е уништено Скопје во последниве 10тина години. Само тоа е за друга тема :)
Ако ти немојш да сватиш, зошто би дошол во Охрид, уште 5 члена тука да ти објаснат, џабе е :)

Последно уредено од модератор:
ХАхаххах фирмата ќе биде дејност само полнење на телефони, еве за тебе таква фирма ќе отвориме. Lol, порасни. И климата во Грција се наплаќат 5 евра на ден, ја стајл грков, си стојт тука, ама ако не си платиш 5 евра, ќе се вариш на 40 степени така? И тука никој не се бунит, зш ако ти речат Скопија shut up, ти ќе молчиш ко пичица, зш ќе си ојш на бандаши дома.
Абе убо рекле, на човек со сила можеш да му земеш, не можеш да му дадеш...
Него ај коа ќе се враќаш накај Скопје таму септември-октомври, пиши, ќе пиеме пиво, ја частам :)

Авангер, озбиљно?

Па после никој не ве сака,епа никад нема ни да ве сакаф. Лупна ве у главу тој што имате езеро и га диктирате македонски туризам, по тој ке се види што гнаса од народ сте. Сс штипјани се тепате за прво место најлош народ у Мк. Зинаја ви гз за паре, за мочани 30 денара еј. А и најнеуслужлиф,најмрзлиф народ сте. Кд ке се јаву за смештај ако е зафатено,курчи се газда,не му се ни збори,а кд му е зор, на кур ке ти се качи, смештај па смештај.А и меѓу најглупи дијалекти имате.
Ја се кладу дека тој езеро да беше блиско до било кој друг град, осфен Штип, тј град ке цфеташе како Монте Карло.

10 године иду само у Трпејцу.дива плажа,Гоа Индија. А кд ке пројду низ град,тепа ме некоја мизерна гадљивост,у ваздух се осеќа дека сте мизерни.
Дали во Куманово тој прекрасен град на културата,дали гратис полните тротинети на струја?

Последно уредено:
Абе убо рекле, на човек со сила можеш да му земеш, не можеш да му дадеш...
Него ај коа ќе се враќаш накај Скопје таму септември-октомври, пиши, ќе пиеме пиво, ја частам :)
Како мислиш коа ќе се враќам? Во Охрид живеам, Скопје само по потреба одам, небитно. Пиво не пијам, винце мојш да ме частиш :)

Дали во Куманово тој прекрасен град на културата,дали гратис полните тротинети на струја?
Колку и да изгледа лошо вака на прв поглед известување дека 30ден треба за полнење, сте помислиле колку ги отруле со барања за полнење телефони? Пред една недела бев во локален кафич во Карпош, на масата до мене имаше 4 телефони кои се полнеа... Па преку такво... Децава се сликаат, висат на Инстраграм, цел ден се низ град и на плажа и нормално празен телефон..Треба сите да ги полнат додека пијат кафе?
Единствена грешка му е што требало да напише дека полнењето е 200ден за да престанат да прашуваат.
Искрено, ме нервирате што едвај чекате да ги нападнете охриѓаниве... Живеат од туризам и во вакви гној услови утопистички идеи од типот не наплаќајте лежалки и слично стварно не се издржани...
Ниту општината ниту државата не стојат позади нив за да им помогнат, што треба да направат?

Колку и да изгледа лошо вака на прв поглед известување дека 30ден треба за полнење, сте помислиле колку ги отруле со барања за полнење телефони? Пред една недела бев во локален кафич во Карпош, на масата до мене имаше 4 телефони кои се полнеа... Па преку такво... Децава се сликаат, висат на Инстраграм, цел ден се низ град и на плажа и нормално празен телефон..Треба сите да ги полнат додека пијат кафе?
Единствена грешка му е што требало да напише дека полнењето е 200ден за да престанат да прашуваат.
Искрено, ме нервирате што едвај чекате да ги нападнете охриѓаниве... Живеат од туризам и во вакви гној услови утопистички идеи од типот не наплаќајте лежалки и слично стварно не се издржани...
Ниту општината ниту државата не стојат позади нив за да им помогнат, што треба да направат?
Изгледа не си ја разбрала иронијата на мојот предходен текст.:)Треба секаде да наплаќаат за полнење телефони не само во Охрид.Затоа шо овај народ е склон на злоупотреби.

Последно уредено:
Апсолутно. Ако во кафичот постојат јавни штекови за полнење за телефон, би било нон сенс да се наплаќа. Дека ова во случајов е несредено, навистина е, ама човекот напишал дека полнење на телефон е 30 денари( дали на плажа, или на отворено небитно), и ако не сакаш да го полниш за 30 денари, оди некаде каде ќе ти го наполнат за без пари, или носи си банка, или наједноставно, не го полни :)
Јас стварно незнам шо се напинет некој луѓе, никој не е должен на нив телефонот да им го полнит, а ако веќе имат можност некој да им го наполнит, тогаш истиот можит и да наплатит за то. Можда и намерно е стаено то, зш знајт дека никој немат да го полнит па немат да го замарет( ај брат молим те напуни ми го телефонов) :D

Не не, напротив, ти ме поттикна да се надоврзам :)

Во вински бар или ресторан Форца во Скопје ми наплатија 200 денари за услуга, отварање и послужување на вино. И ова е неверојатно, ти наплаќет 200 денари за то шо е платен келнерот од ресторанов уствари. Си нарачавме 3 вина, 600 денари плус стоеше на сметката: услуга- отварање и послужување на вино. Сум го пишувал ова и на друга тема.
Поентата ми е дека не кењам против скопјани само ради ова. Во животот ќе имате секаква услуга и ќе се сретните со секакви луѓе, то не смејт да ти влијајт тебе на квалитетот на одморот. Ако ти се напињаш за слика на која пишит 30 денари полнење телефони, или охриѓани и штипјани и кумановци биле лоши а ние сме арните и слични муабети, тогаш ти си имаш проблеми со главата а не со одреден тип на луѓе. :)

Screenshot_20200727_192448_com.facebook.katana.jpg

Ова дебиливе ќе наределе 400 маси со растојание од 2 метра измеѓу на "стадион" што е 100 на 50 преку сила, го чекам денот кога некој ќе ги постира во Криминалци во МК.

Ова дебиливе ќе наределе 400 маси со растојание од 2 метра измеѓу на "стадион" што е 100 на 50 преку сила, го чекам денот кога некој ќе ги постира во Криминалци во МК.
Стадионот е 100 x 68, односно 6.800м2, по 17м2 на маса, така да тоа е и повеќе од доволно за 400 маси со запазени дистанци.
Е сега дали ќе биде така е друго прашање.

За такви го токмите градот. Што да ви правам...
До негде, можда. Од осамостојувањето на Македонија, толку странски туристи во Охрид ко во последните години немало. Турци, Пољаци и Холанѓани најмногу. Дефинитивно многу работи не се ко шо требит, и стратегијата е лоша( ако воопшто и ја имат), ама културно историски центар како што е Охрид никогаш не требит и не можит да е потпрен само на домашни туристи ко тие.
И не, не го токмиме ние, пошо и мене лично ми се обраќаш, јас лично многу малце или воопшто неможам ништо да токмам во градов од туристички аспект, зато шо нит сум туристички работник, нити угостител и немам скоро никаква врска со туризмот.

За такви го токмите градот. Што да ви правам...
Не е и дека они го токмат... Ако знаеш дека 30% од становите грубо кажано се станови купени од скопјани, дел се Прилеп и Битола, стартуваат со ваков профил на луѓе. Минатата година во Охрид имаше сериозно голем број на странски туристи и имаа голем напредок на тоа поле, штета што ситуацијава го утепа позитивниот тренд.
Оваа година ќе биде преплавен со сите што имаат ваучери и тоа е реалноста.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom