Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Имам најдобар другар кој што работи на бродот Александрија 2. До сега од февруар месец направиле само 2 тури за св. Наум. Во нормална година, требеше до сеа преку 100 да имет. Цело време работеа со групи и туристи од странство, картата беше 10 евра до св. Наум и назад. Од почетокот на јули картата е 6 евра до св. Наум, да возат 2 пати неделно пробаја, по 25 души се јавувале да одат до св. Наум на брод кој имат капацитет од 150 луѓе. Па сеа ти види колку ќе е подобра сезонава за разлика од ланската. Да не прам муабет за катамараните.

Значит страв му е да седат во ресторани а не им е страв да седат по друштва на тераса и да се пијанчат? Јебеш логику.
Сезоната за некои е 10 дена за некои е 200 дена. Туризам не е само издавање на приватен смештај.
Мене ми е шубе да седам у ресторан, друго е со мои луѓе ако седам негде. У секој случај исто е и во Скопје. Али само кај вас може да се слушне муабетот дека џабе место зафаќаат коа не јаделе по рестораните.

Мене ми е шубе да седам у ресторан, друго е со мои луѓе ако седам негде. У секој случај исто е и во Скопје. Али само кај вас може да се слушне муабетот дека џабе место зафаќаат коа не јаделе по рестораните.
Шубе ти е да седиш во ресторан на растојние а не ти е шубе дома без маски и 10 души на тераса. Ова е веќе инает :) Не зафаќаат џабе место, никој не викат, прајме муабет од туристичка гледна точка, да, домашните туристи за разлика од странските многу помалце трошат пари на ресторани, бродски тури, авантуристички тури итн итн, и то е факт.

А не знам каков муабет сакаш да слушнеш од некој чија егзистенција е поврзана со туризмот? На Петко шо има кренато кредит за ресторанот и нема друга алтернатива за работа, му требаат луѓе да седнат и да нарачаат нешо. Има бизниси кои се директно поврзани со туризмот, него го заболе дали има 50 000 посетители кога 5000 од нив се ефективни. Посетеноста на градот не е проблем, тоа го утврдивме уште години уназад. Бенефитот од посетеноста треба да е обостран. Замисли ти цела провинција која живее Скопје и плаќа кирии, да се отсели и да почне да доаѓа секој ден со нивен превоз, со храна спремена во гепекот, да седне во парк, да јаде, да го остави ѓубрето и да замине. Малце е фрустрирачки, не?

Секое лето истата песна, секое лето истата приказна.
Охриѓани вакви, такви онакви. Не дека не се :icon_mrgr:,ама бре луѓе, ако некаде не сакам да одам, фино лепо нема да одам. Никој за врат не ме држи да одам таму каде што не сакам.
Секогаш сме полни со елан за да го критикуваме сопственото, а тоа туѓото колку и да е полошо, секогаш е подобро од нашето.

П.С. Ак ви се идеТ, идај Те, ак не ви се идеТ, никој со сила не ве терат :P
Сега сме приморани, сакаме да плива е :D
Ја за многу места кај што сум бил можам да кажам дека биле лоши, ама Охрид е единственото туристичко место кај што мене како турист очигледно не ме сакаат.

Не знам шо ги тркалате воопшто. Не дека низ Грција барет по 5 евра ОД НОЌ, за далинското од климата да ти го остает, тие се фатиле за некој морон со "генијалната" идеа со полначот. Ама то е, македончето ако не плукат по своето и меѓу себе ако не си ги копат очите немат да поминит коронава.
Друга работа, далеку од то дека го правдам тој со полначот и дека туризмот во градов е на ниво на кое шо требит да е, ама не мојте сите да ги ставате сите во исти кош. То важит и за туристите и за охриѓани. Како во се така и тука си се прајт селекција. Мнозината на домашниве туристи се шлајм и тие си одет кај мнозината од шлајмот кај охриѓани за разни туристички услуги.

Ние преку 10 години се бавиме со туризам и многу сме задоволни од гостите шо идет кај нас, а и тие се презадоволни од нас. Ретко се дешават изолирани случаи 2/3 пати во сезоната да ни се погодат такви пиперкари и тие да не се задоволни од нас, најмногу од цената. И ние да не сме задоволни од нив. Апартманот да го остает ршум направен, да прает галама дури се тука, да не напуштат на време и слични конфликти. Гостите веќе со години шо ни идет се милина да работиш со нив. Знает за шо идет Охрид, кај да го барет то шо им требит и нормално се спремни да платат за услугата. Секогаш заминвет презадоволни не само од нас туку од Охрид и многу го сакет.

И да се надоврзам со грешната политика на градот и то шо го нудит од активности и културната програма. Да се тепавте вие за карти за Охридско Лето, ко шо се тепате за да платите 300 еур за маса пред Аца Лукас во Кадмо по друга ќе беше приказната. Јбг, понудата ја одредуват побарувачката, то се учит во првата лекција по Економија на Економски и нормално секој ќе се свртит кон то шо ќе му носит пари за жал.

Ако ти немојш да сватиш, зошто би дошол во Охрид, уште 5 члена тука да ти објаснат, џабе е :)
Па брат затоа прашувам. Еве кажи ми што се праи во Охрид, за што се иде :) нит тролам нит хејтам. Јас за Скопје можам да ти кажам, за Охрид тебе како Охриѓанец те прашувам. :) не мислам ни да хејтам некој нит да тролам, озбилно си прашувам :)

Како некој што работел во угостителство можам да кажам дека и културата им е на повисоко ниво од нашата македонска, оттука и одбивноста спрема домашните туристи.

Исто и на келнерите културата им е х10 кога ќе дојдат странци... На нив не им идат со "Шо че јајш?" Така ? Исто е и во Скопје верувај...

Убаво, имајте одбивност кон домашните туристи, само вакви онакви годинава само ти ќе си бидат за жал. Наместо сега, ова ви е најголемата шанса да си зацементирате место на пазарот, да привлечете преку 100/200 фамилии што идат секоја година во грЧка им им оставаат пари на "циганите" се дешаваат вакви ствари, ги плука некој скопјанишчата по интернет (фб и портали).
Факт е, нас Македонците генерално не не бива за туризам. Треба да се помириме со тоа...
А и да не праиме муабет као им се "подвалува " и дига сметка на странци кога ќе седнат некаде, тоа е друг муабет више. И во Ск и во Ох...

Секое лето истата песна, секое лето истата приказна.
Охриѓани вакви, такви онакви. Не дека не се :icon_mrgr:,ама бре луѓе, ако некаде не сакам да одам, фино лепо нема да одам. Никој за врат не ме држи да одам таму каде што не сакам.
Секогаш сме полни со елан за да го критикуваме сопственото, а тоа туѓото колку и да е полошо, секогаш е подобро од нашето.

П.С. Ак ви се идеТ, идај Те, ак не ви се идеТ, никој со сила не ве терат :P
Сега сме приморани, сакаме да пливаме :D
Ја за многу места кај што сум бил можам да кажам дека биле лоши, ама Охрид е единственото туристичко место кај што мене како турист очигледно не ме сакаат.
А не знам каков муабет сакаш да слушнеш од некој чија егзистенција е поврзана со туризмот? На Петко шо има кренато кредит за ресторанот и нема друга алтернатива за работа, му требаат луѓе да седнат и да нарачаат нешо. Има бизниси кои се директно поврзани со туризмот, него го заболе дали има 50 000 посетители кога 5000 од нив се ефективни. Посетеноста на градот не е проблем, тоа го утврдивме уште години уназад. Бенефитот од посетеноста треба да е обостран. Замисли ти цела провинција која живее Скопје и плаќа кирии, да се отсели и да почне да доаѓа секој ден со нивен превоз, со храна спремена во гепекот, да седне во парк, да јаде, да го остави ѓубрето и да замине. Малце е фрустрирачки, не?
Го има и тоа во Скопје. За луѓето што ги критикуваат провинцијалците го иам истото мислење како и за тие од Охрид што го тераат истиот муабет. Не ми пречат и денар да не остаат тука ( доста од нив и го праат тоа), очигледно толку имаат а и градот е нивен колку што е и мој. За ѓубрето смешно е да генерализирам, колку што фрлаат ѓубре скопјани во Охрид толку фрлаат провинцијалци во Скопје. Истиот стереотип го има и тука, ко што го има кај вас у Охрид за нас.
И секој турист е ефективен,и 100 евра да потроши пак е боље од 0. Зашто тој турист не ти зафаќа место на некој што ќе потроши 1000, туку фаќа празно место. Еве ја за викенд ме фаќа 100 евра, иако не седнав ниеднаш во ресторан.

Последно уредено:
Добро тоа, ако има само маси, да нема бина, шанкови, влез, излез, вца.

Или Аца ќе пее од на пат горе, пијачките ќе ги носат од Инекс cо дрон, луѓето ќе влегуваат од кружноно а ќе излегуваат на паркинг Славја и ќе мочаат во шишиња.
Види вака, ако сакав да бидам саркастичен можев одма да бидам... признај си дека се истрча со постот и тоа е тоа. Надвор е од темава, ама димензиите кои ти ги кажав се само за игралиштето, на тоа имаш плус и атлетска патека.
Ете 60% од игралиштето да може да се користи за маси, пак е 10+м2 по маса. Скроз небитно.

Знаеш дека Скопје е град со 500 000 скопјани максимум? Се друго ти се луѓе дојдени од Косово и внатрешноста на Македонија?
Знаеш дека ние во шпицот 45-50 минути патуваме 5-6км со кола? Знаеш дека во Дебар Маало и Аеродром/Мичуин над 70% се "дојденци" ? Знаеш колку згради се имаат изградено у послесниве 10 години? Знаеш дека во Аеродром има повише нови станови изградени во послесниве 10 години него во охрид у последните 20? Што мислиш, сите под кирија седат? Не бе брат. И од другите градови си купуваат станови. Не се ексклузивно за скопјанишча становите тука.
Дур "ние" ви идеме како туристи, само на шетање некој кај нас доаѓа и почнува живот. Епа има разлика. Охрид е туристичко место и се жалите од скопјанишчава а скопје како обичен град, каде што сите идат за живот и сме комшии океј си е да е сега над 900 000 жители...

Двојни арашини :)

Последно уредено:
Па брат затоа прашувам. Еве кажи ми што се праи во Охрид, за што се иде :) нит тролам нит хејтам. Јас за Скопје можам да ти кажам, за Охрид тебе како Охриѓанец те прашувам. :) не мислам ни да хејтам некој нит да тролам, озбилно си прашувам :)

Исто и на келнерите културата им е х10 кога ќе дојдат странци... На нив не им идат со "Шо че јајш?" Така ? Исто е и во Скопје верувај...

Убаво, имајте одбивност кон домашните туристи, само вакви онакви годинава само ти ќе си бидат за жал. Наместо сега, ова ви е најголемата шанса да си зацементирате место на пазарот, да привлечете преку 100/200 фамилии што идат секоја година во грЧка им им оставаат пари на "циганите" се дешаваат вакви ствари, ги плука некој скопјанишчата по интернет (фб и портали).
Факт е, нас Македонците генерално не не бива за туризам. Треба да се помириме со тоа...
А и да не праиме муабет као им се "подвалува " и дига сметка на странци кога ќе седнат некаде, тоа е друг муабет више. И во Ск и во Ох...
Најголем дел од туристите шо идат во Охрид не ни знат дека мојш да се капиш во езерото а камо ли да тераш плажарски туризам ко во Грција.
Еве дел ќе ти набројам па ти види си следен пат ко ќе идаш:
-Културно историски туризам( Самоилови тврдини, Горна порта, безброј мал работилници во стариот дел на градот, антички театар, заливот на коските, охридско лето како манифестација е од најголем и најважен тип во Македонија, дали воопшто си бил на било која културна активност од охридско лето?)
-Црковен : Дали воопшто требит да се пишит појќе на оваја тема?
-Авантуристички и планинрски : Ја имаш Галичица, и тоа што ме радува е све повеќе туристи одат во Охрид само ради турите шо се прат до Магаро и посета на националниот парк. Возење на велосипеди и оф роуд тури низ Галичица, возење на квадрицикли по Галичица, нуркање- Амфора мислам се викаше клубот за нуркање во Охрид, летање со параглајдер, исто од Галичица со приземјување кај Куба Либре
Етно туризам: Вевчани како едно од најубавите села во Македонија е на 20 минути одалеченост од Охрид, кој бил знајт за каков туризам се работит. Куратица, село исто некои 20 минути од Охрид со недопрена природа и преубај рибни ресторани.
Вински: за жал овај е најслаба карика од сите, постојат 1 или 2 места кај шо можат да се пробет различни типови на вина од ова поднебје.
Не е Охрид само езерото и лежалките на плажа :)

Види вака, ако сакав да бидам саркастичен можев одма да бидам... признај си дека се истрча со постот и тоа е тоа. Надвор е од темава, ама димензиите кои ти ги кажав се само за игралиштето, на тоа имаш плус и атлетска патека.
Ете 60% од игралиштето да може да се користи за маси, пак е 10+м2 по маса. Скроз небитно.
Стадионот за кој се прајт муабет немат атлетска патека. ;)

Сега сме приморани, сакаме да плива е :D

Приморани сме само да умреме, за друго за ништо не сме приморани :icon_mrgr:
Кој е за да најде маана и златен килим да му постелиш, ќе си најде маана.
Не дека во Охрид нема што да се критикува, навистина има, НО, навистина е повеќе од претеризам да се плука само по нашето,де Охрид не чинел, де охриѓани вакви, такви онакви.Не дека сите охриѓани се цвеќе за мирисање, не дека поединци не го гледаат единствено сопствениот профит, не дека таксистите не се крајно безобразни, цените биле скапи, само да се кука и плаче.
Па ако не ми одговара не одам бре, ќе си седам дома и нема да плукам зошто било вака, зошто било така, ова не чинело, она не чинело.
Во Лептокарија и Паралиа им чини да јадат паштета и супа, да се сликаат на море, и не се жалат, ама во Охрид сакаат да седат во елитен ресторант да јадат пастрмка и да сликаат фискални на крај, „леле колку е скапо“

П.С. А бе ќе го барате Петрескион ко викаше „рампарина“ :icon_mrgr:

Да се надополнам, посета на изложби. Деновиве актуeлна е изложбаата на Никола Упевче, колаж и мозаик, која се наоѓат во куќата на Робевци, не е кој знае што ама ко за промена убо е да се видит. Влезот е бесплатен.
Посета на куќата на Григор Прличев, мислам дека е напраена како музеј.
Посета на Богородица Перивлепта, најстарата и најважната црква во Охрид.
Посета на куќата на Робевци, меморијалната куќа на Христо Узунов и галеријата на икони.

Најголем дел од туристите шо идат во Охрид не ни знат дека мојш да се капиш во езерото а камо ли да тераш плажарски туризам ко во Грција.
Еве дел ќе ти набројам па ти види си следен пат ко ќе идаш:
-Културно историски туризам( Самоилови тврдини, Горна порта, безброј мал работилници во стариот дел на градот, антички театар, заливот на коските, охридско лето како манифестација е од најголем и најважен тип во Македонија, дали воопшто си бил на било која културна активност од охридско лето?)
-Црковен : Дали воопшто требит да се пишит појќе на оваја тема?
-Авантуристички и планинрски : Ја имаш Галичица, и тоа што ме радува е све повеќе туристи одат во Охрид само ради турите шо се прат до Магаро и посета на националниот парк. Возење на велосипеди и оф роуд тури низ Галичица, возење на квадрицикли по Галичица, нуркање- Амфора мислам се викаше клубот за нуркање во Охрид, летање со параглајдер, исто од Галичица со приземјување кај Куба Либре
Етно туризам: Вевчани како едно од најубавите села во Македонија е на 20 минути одалеченост од Охрид, кој бил знајт за каков туризам се работит. Куратица, село исто некои 20 минути од Охрид со недопрена природа и преубај рибни ресторани.
Вински: за жал овај е најслаба карика од сите, постојат 1 или 2 места кај шо можат да се пробет различни типови на вина од ова поднебје.
Не е Охрид само езерото и лежалките на плажа :)
Е да си ми жив и здрав. Коа ќе ме носи патот частам пиво ти частиш пунење телефон :D

Брат, муабетот ми беше баш ова. Тие убавини за 5 дена највише се шетаат. Плажата и езерото се исто битни пошто сепак, град со огромно и убаво езеро е.и доста акцент се мава на тие плажи и слично. Треба сите аспекти да се фатат и максимум да се извади од местото. Планини имаме низ цела Македонија, цркви исто така. Водопади исто имаме 2 што се заборавени од нас за жал.
Езерото е многу битен фактор исто така. Таму ако се подоби ситуацијаа многу повише редовни туристи од Мк ќе има и ќе оставаат пари. Сепак мене ми е на 2 саати од дома охрид, секој викенд можам да идам и да оставам по 2000рки ако има услуга како што треба така? Знам дека 10% се за никаде, верувај кај нас се може 50%. Само лошо е што ради тие 10% "угостители" цел град со сите природни убавини го бие лош глас.
Лошо е што на плажите се случуваат сите "цигански" работи. По интернет се плукаме и така губиме и ние и вие.

Како и да е, остани ми со здравје :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom