Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
:pos:
А ти како добар граѓанин у борба против сивата економија сигурно пријавуваш секаде каде што знаеш дека има неправилности у работењето.
Сигурно и конобар коај ќе дојде да те послужи прво го прашуаш дали е осигуран и дали цела плата на сметка му ја даваат.
Ај бркајте работа.
Каква врска имат неправилности во работењето со исчезнување на еден ендемичен вид како пастрмката? Ја познаваш разликава или?
Да, пошто неосигуран келнер и забранет лов на ендемичен вид е исто. Lol

Во Пештани една година во езеро се капеа, со шампони со сапуни со сите марифети оти немаше воопшто притисок водата
Мене ова ми се случи во Грција, во една недела немавме ни еден ден топла вода, а времето беше ладничко, така се погоди, крајот на септември бевме.
Никакво оправдување.
Еднаш мене ми се деси во грчка, се јавив на агенцијата, газдарицата со трчање дојде да види што е проблемот, и за саат време имаше вода.

Не ваѓај се сеа, имаше против полнење на телефони во постојте наназад. Услуга е ако не ти палит колата, па да турнам да ти запалит, а ти да користиш мој штекер и струја, и ако сакам да наплаќам, во шо е проблемот? Никој со сила не те терат да полниш, ко шо не те терат ни кондурите да ти исчистат по чаршија за пари.
Животот за тебе во Охрид е само кафани и дешавки по кафичи? Молим те не идај појќе :)
Иам против твоиве „аргументи“, ама еве да речеме дека иам и против самото плаќање за полнење.
Ај сеа ти објасни ми дали тој концесионерот се мачел штекерот на плажа да го има зошто знаел дека ја ќе сакам да го полнам телефонот, или зошто него му требал за фрижидерите?

No shit Sherlock дека ако не ми се плаќа нема да го полнам телефонот, не е тоа муабетот, туку баш овој став „ам ако не ви се свиѓат не идајте“... по аналогија значи и работодавциве што даваат минимална плата се океј, зошто „ак не ти се свиѓа за волку, не работај“...

Споредбава со буткање на колата е spot on, тоа е тоа, ја завршивме дебатата :)

П.С. Да, мене у Охрид коа идам само кафичите и кафаните ми битни, јбг морам да се тргнам на страна од гужвата што ја има по кеј и у чаршија, а и на концертине што ги има у месеци кога не е лето ;)

Зборувај ми за живеење на градот надвор од тие 3 месеци у лето :)
Не ја сваќам поентата, се ситиш дека градов изумира и сите се отселени?Охрид никогаш не ни бил толку голем град, 90% од градот се изгради во Југославија и работеше во Југословенски фабрики.Од ко се распадна Југославија, се затворија и фабриките кај шо работеше 90% од населението.
Од ко стана Македонија независна, државава и локална и централна власт немат АПСОЛУТНО НИШТО напраено за да му овозможит живот и иднина на Охриѓани, едноставно немат никаква работа.
20 години и кусур единствено нешто шо се прајт Охрид е да се градит зграда до зграда од локална и државна мафија за да ги продавет станојте на викендаши побогати од Скопје или странство и 1 џамија.
Истите станој не се достапни за поголем дел Охриѓани и да сакет да останет и да живеет тука, зш се исти високи цени ко Скопје, а работа нема или платите се скоро дупло по ниски.
А не е и случајот то само со Охрид, туку со цела држава, да не зборвиме за источна Македонија.
Можам да ти гарантирам дека апсолутно никој не би се преселил Скопје ради убавината и чистиот воздух на метрополата, туку од економски причини.
Автоматски споено мислење:

Дискусија 10 страни за полнење телефон, најнебитна работа.
Пред 3 години, се враќам од плажа во "вилата", и нема топла вода, го прашувам газдата зашто нема, не ми објасни ама ми рече за 1 саат ќе има, фала богу после 1 саат немаше, се симнав пак да прашам, и со цел памет ми рече "Одете во град, кога ќе се вратите ќе има топла вода". Неизбањат у град да одам :popce: :uzi:
Имат чекано ефтина струја

Иам против твоиве „аргументи“, ама еве да речеме дека иам и против самото плаќање за полнење.
Ај сеа ти објасни ми дали тој концесионерот се мачел штекерот на плажа да го има зошто знаел дека ја ќе сакам да го полнам телефонот, или зошто него му требал за фрижидерите?

No shit Sherlock дека ако не ми се плаќа нема да го полнам телефонот, не е тоа муабетот, туку баш овој став „ам ако не ви се свиѓат не идајте“... по аналогија значи и работодавциве што даваат минимална плата се океј, зошто „ак не ти се свиѓа за волку, не работај“...

Споредбава со буткање на колата е spot on, тоа е тоа, ја завршивме дебатата :)

П.С. Да, мене у Охрид коа идам само кафичите и кафаните ми битни, јбг морам да се тргнам на страна од гужвата што ја има по кеј и у чаршија, а и на концертине што ги има у месеци кога не е лето ;)
Чекај, ако штекерот е негов, и донел струја за твоето полнење не требит да ти наплаќат?Favor a?
Ја заврши ти дебатата одамна со мене :)

Дискусија 10 страни за полнење телефон, најнебитна работа.
Пред 3 години, се враќам од плажа во "вилата", и нема топла вода, го прашувам газдата зашто нема, не ми објасни ама ми рече за 1 саат ќе има, фала богу после 1 саат немаше, се симнав пак да прашам, и со цел памет ми рече "Одете во град, кога ќе се вратите ќе има топла вода". Неизбањат у град да одам :popce: :uzi:
Ова со топлава вода ко со клипов само место газда со газдарица е клипов

Не ја сваќам поентата, се ситиш дека градов изумира и сите се отселени?Охрид никогаш не ни бил толку голем град, 90% од градот се изгради во Југославија и работеше во Југословенски фабрики.Од ко се распадна Југославија, се затворија и фабриките кај шо работеше 90% од населението.
Од ко стана Македонија независна, државава и локална и централна власт немат АБСОЛУТНО НИШТО напраено за да му овозможит живот и иднина на Охриѓани, едноставно немат никаква работа.
20 години и кусур единствено нешто шо се прајт Охрид е да се градит зграда до зграда од локална и државна мафија за да ги продавет станојте на викендаши побогати од Скопје или странство.
Истите станој не се достапни за поголем дел Охриѓани и да сакет да останет и да живеет тука, зш се исти високи цени ко Скопје, а работа нема или платите се скоро дупло по ниски.
А не е и случајот то само со Охрид, туку со цела држава, да не зборвиме за источна Македонија.
Можам да ти гарантирам дека апсолутно никој не би се преселил Скопје ради убавината и чистиот воздух на метрополата, туку од економски причини.
Не се ситам, туку баш ова ти што го збориш е проблем и се согласувам. Многу луѓе се приморани да се преселат у Скопје зошто Скопје стана центар на се, што не треба да е така. Ова не го зборам ради тие глупи муабети што се вртат дека „провинцијалците ни ги земаа работите“, зошто нели Скопје е центарот на светот и секој друг надвор од Скопје е заостанат провинцијалец, туку зошто сите делови од државава треба да се развиваат и сите треба да имаат можности дома. Преселувањето во Скопје треба да биде избор, а не принуда (фигуративно кажано).

Ова го кажувам вака зошто некако се бута главата во песок, као се е супер, ни цути градот, а градот е празен ако не е јули-август-септември. И тоа овие силења и докажувања ги праиме зошто нели мора скопјани со охриѓани да се контрираат...
Затоа викам, место да се праат вакви муабети „ак не ти се свиѓа не идај“ зошто у лето живнува градот од холанѓани, турци, срби итн, ама сите други месеци е пуст, треба да се направи стратегија Охрид да привлекува туристи преку цела година, т.е. да има програма цела година, ако веќе има државна стратегија дека Охрид ќе живее само од туризам. За ова да се случи треба да се праи притисок и врз градоначалник и врз советници што ви се у општината да почнат да работат, а не тек сеа да се руши кога дојде јајцето на газот пример.
Автоматски споено мислење:

Чекај, ако штекерот е негов, и донел струја за твоето полнење не требит да ти наплаќат?Favor a?
Ја заврши ти дебатата одамна со мене :)
Да, service ќе биде кога дејноста на фирмата ќе му биде полнење телефони на плаќа и кога штекерот не го донел за неговите фрижидери, туку баш за ја да го полнам телефонот таму.

Шо толку е? Нема да си гугаме веќе? :(

А еве од следна година почнете и за вифи да наплаќате посебно, и за греење у зимо, за ладење у лето, за светло од сијалица ехеее колку услуги можеш вака да ги накалемиш :)

Последно уредено:
Ова го кажувам вака зошто некако се бута главата во песок, као се е супер, ни цути градот, а градот е празен ако не е јули-август-септември. И тоа овие силења и докажувања ги праиме зошто нели мора скопјани со охриѓани да се контрираат...
Затоа викам, место да се праат вакви муабети „ак не ти се свиѓа не идај“ зошто у лето живнува градот од холанѓани, турци, срби итн, ама сите други месеци е пуст, треба да се направи стратегија Охрид да привлекува туристи преку цела година, т.е. да има програма цела година, ако веќе има државна стратегија дека Охрид ќе живее само од туризам. За ова да се случи треба да се праи притисок и врз градоначалник и врз советници што ви се у општината да почнат да работат, а не тек сеа да се руши кога дојде јајцето на газот пример.
Ако најдиш 1 Охриѓанец шо имат речено дека све е супер или дека "цути градот" во последниве 20 години јас ке се обесам на чинарон.
Град ко Охрид шо беше 50к жители немат апсолутно никаква шанса да просперират и да работит само од Туризам, да беше помал град од 5к жители можда.
То не го сваќет голем дел од другиве градој, дека Охрид само 10-15% од населението имат профит од туризам и се заминават со то, за останатите е напротив штетно, и за нас цените се високи а и му се еба матер на градов од урбана мафија шо пола град го напрај со згради недостапни за Охриѓани, туку за 1% од населението во МК, некој побогати личности кој ке дојдат 1 месец годишно.

Све е то супер и све си во право, ама сликата незнам каде е, ние сме далеку од европа, ако човекот довел струја до таја плажа и решил да наплаќат на негов штекер за струја, зошто фрустрација? И јас сакам да е средено и све, ама изглеа заборавате во која држава живејте.

А да прашаме прво дали има фискална? Дали мене ќе ми дае фискална за тие 30 денари? Јас би му барал. Кога више е услуга што ја продава САКАМ ФИСКАЛНА ДА ЈА СКЕНИРАМ! Нели, законски мора да ја има. Како беше тоа, Нема фискална - Нема плаќање.

Ако ја сфати паралелата со Гевгелија, ќе сфатеше дека и продавањето половни точаци по 300 евра исто не е океј, така да бесцелно е тоа што го спомна.
Едно е јас како xxixka да продавам точак на пазар сосем друго е кафич - Фирма, каде што им оставам пари да ми наплати 30 ебани денари за полнење. Има малце разлика така?

Ако пастрмката е незаконска за риболов, а знајш дека ја продавет, дали пак би јадел? Иначе се сложвам дека то си е работа на инспекциите.

А чекај, како ја продаваат ако е незаконска? Како ја пишуваат во мени? Еве јас глуп странец гледам мени, гледам пастрмка и си нарачувам... Ако е забранета како така ја има на мени? Јас си сметам дека штом е на мени можам да го порачам, не ни очекувам да биде нешто забрането со закон.

Дај Грцијо то молам отвори граници, па ако требит и 0.01% шо добиваме Охрид од државниов буџет годишно ке го донираме за Скопјаниве да ги зејте

Барам дозвола да го ставам чудово у потпис! :D

.Животот за тебе во Охрид е само кафани и дешавки по кафичи? Молим те не идај појќе :)
Добро, еве јас сум глупо скопјанишЧе и нишЧо незнам. Дај те молам кажи за што се иде во Охрид? Дај веќе еднаш да расчистиме и кажи ни за што да дојдеме во Охрид ако не за Плажи, Езеро, Храна, Добар Провод, да прошетаме итн? Само викаш ем не се доаѓа за то во Охрид. Па дај те молам еве мене како на дете објасни ми за што да дојдам во Охрид :)
Она шо моментално е во градот, ни од далеку немојт да се наречит турист.
А што е турист? Според тебе. :)

Од ко стана Македонија независна, државава и локална и централна власт немат АПСОЛУТНО НИШТО напраено за да му овозможит живот и иднина на Охриѓани, едноставно немат никаква работа.
20 години и кусур единствено нешто шо се прајт Охрид е да се градит зграда до зграда од локална и државна мафија за да ги продавет станојте на викендаши побогати од Скопје или странство и 1 џамија.
Извинете за оф топик.
Другар браво за муабетов.
само размисли дека и на нас скопјаните не ни е сеедно тоа што цела држава се преселува тука. И ние сакаме во Охрид, Паланка, Битола, Прилеп итн. да има фабрики, да има факултети повеќе, да има работини места и слично. И ние во Скопје се бориме секој месец за ебана плата, работиме и по 12 саати на ден, конкуренцијата тука е до максимум. Наместо да се направат неколку фабрики низ цела Македонија, сите да си имаме убав живот во нашите родни места, или барем да си имаме избор, кретениве во фотеља се ставаат во Скопје. Како што вие имате гужва тие 3 месеци, така ние имаме гужва цела година. Особено преостанатите 9 месеци дур не е сезона. Верувај никој не сака да патува од дома до работа (5-6 километри) 45 минути. На сите би ни одговарало низ цела Македонија да се отворат работни места и да заживеат малце градовите, само за жал имаме безкичмењаци на власт веќе 30 години... А за станови низ скопје и останати ствари стварно не би сакал да навлегувам. Верувај не си свесен колку е уништено Скопје во последниве 10тина години. Само тоа е за друга тема :)

Барам дозвола да го ставам чудово у потпис! :D
Немат проблем, 30 денари
МЕСЕЧНО
Само клај Љ во молам.
За останатото, то е реалноста ко е државава водена од неписмени во правата смисла на зборот луге и насилници.
Можам за Охрид да ти кажам на цел му се еба мамата, цел град се бетонира и се изградија згради за профит од моменталната власт, буквално од шумана на кале ни ЕДНО дрво и зеленило не остана до крај на видобишта.Све се бетонира без никаков план и за профит на само неколку поединци на власт во моментот.
Реално ко држава имаме и среќа шо сите одат Скопје, да имавме друга опција никој не ке останеше во државава.

Она шо моментално е во градот, ни од далеку немојт да се наречит турист.
Глеам повеќе пати го спомињаш тоа, ќе фалеле странските туристи, нашиве не чинеле. Не знам зашто баш во Охрид не чинат тие туристи.Годинава поради затворените граници прв пат има подолга сезона од тие 10 дена и наши туристи со подлабок џеб. И тие што имале пари за во Шпанија сеа се тука. Ако не трошат пари е зашто нема кој да им ги земе, а не дека се стискаат.

Може не живееш од туризам, ама тоа ти е најзначајна гранка за економијата на градот и индиректно ти влијае. Поради туризмот и платите и цените ви се поголеми Штип да речеме, град со слична популација.

Ништо не ме чуди. Пред 4 години сместени кај другар во стан кај нас. Биљанини Извори. Тргнуваме пешки до центар. Поминува кола, не загледува 4-ца заладени туристи. Застанува и вика.
-Дечки да не ви треба превоз?
-Па незнам, Не треба ќе акаме пешки, зошто?
-Ако сакате ајде идам до центар, 100ден. ќе дајте да не е без ич.
-Ааа фала фала. Не треба.
Се смрчори и му ја спрашти. Што да очекуваш од таквите охриѓани кој тргнал да го земе детето од курс по англиски па успат да ќари сто денари чисто ете ако му се посреќи.
Воздухот е само free во охридон.

Ништо не ме чуди. Пред 4 години сместени кај другар во стан кај нас. Биљанини Извори. Тргнуваме пешки до центар. Поминува кола, не загледува 4-ца заладени туристи. Застанува и вика.
-Дечки да не ви треба превоз?
-Па незнам, Не треба ќе акаме пешки, зошто?
-Ако сакате ајде идам до центар, 100ден. ќе дајте да не е без ич.
-Ааа фала фала. Не треба.
Се смрчори и му ја спрашти. Што да очекуваш од таквите охриѓани кој тргнал да го земе детето од курс по англиски па успат да ќари сто денари чисто ете ако му се посреќи.
Воздухот е само free во охридон.
Ме потсети на една дешавка пред многу години.
Имаше еден лик обезбедување работеше и дури патролираше со колата низ град успат и патници си носеше Охрид-Струга :D
Можи има повеќе од 10 години, ни gps ни ништо немаше во колите тогаш па си вадеше паричка од страна генијалецот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom