On.net WADSL интернет

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
deXterche напиша:
Да не претеруваме, веќе преминува во вреѓање кон вработените. Во договорот никаде не пишува за бројот на сесии, што значи може да прават што сакаат со нив и никого да не известат. Тоа е исто како да известуваат дека се сменал кадарот во техничка подршка или дека инсталирале линукс на едниот а виндоус на другиот компјутер во канцеларијата на Пепи.

Да бидеме реални :smir:

Ова тешко дека некој луѓе некогаш ќе бидат. :kesa:

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Доста го тапацирате дека делењето било незнам колку страшно и нелегално ...

Факт е дека дали имаш 1 или 128 ПППОЕ конекции цефката на корисникот преку милиот канопи е 512/128 (32/32) така да тој муабет не држи вода дека незнам каква злоупотреба се правело ово оно ... (технички само повеќе ИП адреси се трошат - што дал господ но.нет ги има и вишак)

Доколку изричито во договорот не стои дека ти е дозволена САМО една ПППОЕ (незнам дали стои зашо но.нет ги менува договорите во лет, некаде ни 98% нема, а некаде има) таквата промена треба да се најави навремено - поготово што има логови од техничката подршка на но.нет како они сугерираа делење со свич - најверојатно во желбата да се пофалата колку ВАДСЛ е подобто од АДСЛ на МТ (ама не е и никад нема ни да биде) ... уште по сташно е што промената се направила кога не некого му се кренало нешто и не ги информирал луѓето во техничка подршка па тука 3 дена ги мафтаат корисниците (не дека и претходно не ги мафтале).
добивам впечаток дека декстерче очигледно нема познавања на право и само слепо го брани но.нет

Ова со лимитирањето на ПППОЕ сесии нема ни 5% да му ја растерети мрежата на но.нет - оптеретена е таа бидејќи по секоја цена се штекаат на базните станици многу повеќе корисници отколку што инженерите на Моторола предвиделе (3-5 пати повеќе, знаеш ние македонските сме супер паметни и се знаеме - Моторола немаат појма)

Затоа не гледам потреба сега да збориме дали требало или не требало да биде така - потегот е лош и како маркетинг за потенцијалните нови корисници и како однос кон веќе постоечките корисници ...

П.С:
што било тоа денеска од 1.30 сабајле до скоро 15 часот пола ЊАДСЛ корисници биле само со пристап на македонија и локалните пиринг партнери ???

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
A troll is someone who intentionally posts derogatory or otherwise inflammatory messages about sensitive topics in an established online community such as an online discussion forum to bait users into responding.

P

Princ

Гостин
deXterche напиша:
Да не претеруваме, веќе преминува во вреѓање кон вработените. Во договорот никаде не пишува за бројот на сесии, што значи може да прават што сакаат со нив и никого да не известат. Тоа е исто како да известуваат дека се сменал кадарот во техничка подршка или дека инсталирале линукс на едниот а виндоус на другиот компјутер во канцеларијата на Пепи.

Да бидеме реални :smir:
Да не си играш ти со мене? Па да беше нелегално тоа досега ќе се запознаеа со мојот адвокат, без разлика што е празник. Легално е, но не е фер према мене и другите како нас да не изигруваат како мали зелени идиотчиња со тоа што за новонастанатата ситуација никој ништо не знае (најмалку нивната техничка поддршка, тие што логички е највише да знаат). Јас ќе им ги едуцирам на нив техничарите? Јас ќе им кажувам за новините од нивниот газда? Ма дај...
Ме нервира тоа што не знаеле (и не знаат уште, едно на мене ми кажуваат а сосема друго на јане) и нема да знаат до вторник. А работава виси од четврток. Ужасна компанија дефинитивно.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Jane напиша:
Точно така. Тоа ме нервира. Ај ваљда ќе се среди после празнициве:wink:
Еве од денес и јас и брат ми сурфаме со исти јузер преку свич. Значи пак вратиле по старо иако еден дел од техничката подршка тврдеше едно, а друг друго.

P

Princ

Гостин
Јас сеуште не можам. Сепак мислам дека тоа е нивно ново правило (освен ако не е измешано се и сешто во таа фирма, како и секогаш).

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
После колку време те избацува?

P

Princ

Гостин
Jane напиша:
После колку време те избацува?
Исто, помеѓу 10 и 15 секунди конекција.

Едит: Но.нет вовеле ново ПРАВИЛО. Една сесија, еден јузер. Крај на муабетот. Иако сеуште не е распространето низ сите базни станици (на две AP-a веќе е активно ова, од која еднa за баксуз е AP на кој јас сум закачен :)) многу скоро ќе профункционира на сите (подцртаниот дел е буква до буква пишан збор на техничката поддршка на но.нет).
Само кога ќе ми текне дека се започна од мојот "расипан" свич ми иде да почнам да пцујам, ама ај овој пат нема.

Патем

:)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Eee ruterce moe milo :) Vi kazuvav jas deka ima i deka pravat opcija da ne se deli so switch ama bev zelen togas (spored vas wadsl nemozel)ama ajde vise i ne e vazno
Jas mislam deka se vo pravo za toa sto ce ja ogranicat pppoe konekcijata na eden juzer.Po logika i taka e ama nie sme Makednocinja uvek nesto ivzeduvame sami si go pravime.So se tice deka ce napravat nesto okolku podobruvanje na konekcijata malo sutra i onaka imame ruteri za 1600 den(majka China)Jas mislam deka nisto nema da se smeni nivnite stanici se preterano optereteni i po deset pati povise useri od zakonite na Proivoditelot.Taka da dzabe si laeme a za tehnickata podrska treba da se ima eden stav ili zakon kako sakate koj sto se primenuva sekade kade sto ima Administartori toa e (Pri sekoj povik mora da se odgovori profesionalno i brzo Na sekoe ne odgovaranje se smeta za namerno i se kaznuva so namaluvanje na plata) Ali ipak ce kazam nie sme Makedoncinja (I se e mozno ) :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ама со рутер 512 го делиш на 2 или повеќе компјутери, а со свич секој компјутер си има 512:) Лакоми сме ама тоа е.

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Jane напиша:
Ама со рутер 512 го делиш на 2 или повеќе компјутери, а со свич секој компјутер си има 512:) Лакоми сме ама тоа е.
дали си 100% сигурен дека со две пппое конекции добиваш 2x512?

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
neo-geo напиша:
дали си 100% сигурен дека со две пппое конекции добиваш 2x512?
Дааааааааааааааааааааааа. Тука неможеш да ме убедуваш зошто 4 месеци користам така и кога симињам нешто добивам на двата компјутери 90-100КБпс ИСТОВРЕМЕНО.

И немој само да ми кажеш незнам да мерам или тропам глупости или ме лаже програмот или нешто друго.

п.с. имам 768кбпс брзина

едит: ова го користам кога симињам од Рапидшеар нешто и е да речеме 10 фајла и симињам 2 фајла истовремено со полна брзина на двата компјутери:)

neo-geo

Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Jane напиша:
Дааааааааааааааааааааааа. Тука неможеш да ме убедуваш зошто 4 месеци користам така и кога симињам нешто добивам на двата компјутери 90-100КБпс ИСТОВРЕМЕНО.

И немој само да ми кажеш незнам да мерам или тропам глупости или ме лаже програмот или нешто друго.

п.с. имам 768кбпс брзина

едит: ова го користам кога симињам од Рапидшеар нешто и е да речеме 10 фајла и симињам 2 фајла истовремено со полна брзина на двата компјутери:)
down boy, fisty little kid

интересно, на адслот на мтнет на пример неможеше така, секој јузер позади еден модем кога се врзуваше си ја делеше постојната брзина 512/1024/....
тука би требало секој јузер позади едно канопи исто така да ја дели брзината без разлика колку сесии има направено
мех, уште еден доказ за аматеризмот на оннет, the will always suck
рецимо ти дома имаш 5 компјутера x 512 kbps, тоа ти се 2,5 мбпс и после ке имало проблеми со базните, паѓала мрежата....и слични други заебштини

P

Princ

Гостин
Е тоа мене ме нервира. Што они сетираат голема брзина на канопито а ни даваа да правиме повеќе од една pppoe конекција со ист јузер. И сите тегнеа по 512 Kbps. Е сега, мислат направиле нешто паметно со тоа што не даваат повеќе од 1 pppoe сесија.
Наместо да ја сетираат на канопито брзината која си ја плаќаш, они на сесии ограничуваат. Еве за разлика, ADSL не го прават тоа. Тие фино-лепо те ограничуваат на телефонска линија. Ти и 10 сесии прави ако сакаш, ќе делиш помеѓу тие 10 максималниот довод и одвод.

neo-geo

Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Princ напиша:
Е тоа мене ме нервира. Што они сетираат голема брзина на канопито а ни даваа да правиме повеќе од една pppoe конекција со ист јузер. И сите тегнеа по 512 Kbps. Е сега, мислат направиле нешто паметно со тоа што не даваат повеќе од 1 pppoe сесија.
Наместо да ја сетираат на канопито брзината која си ја плаќаш, они на сесии ограничуваат. Еве за разлика, ADSL не го прават тоа. Тие фино-лепо те ограничуваат на телефонска линија. Ти и 10 сесии прави ако сакаш, ќе делиш помеѓу тие 10 максималниот довод и одвод.
Ете така, фино кажано.
Грешката не е во корисниците кои ако можат ке си искористат и 100 сесии по 512 кбпс, никој не е луд да се прави поштен со сила, грешката е во администраторот у нонет и тој што го сетирал пппое серверот.
Само што друже принц најголемата причина зашто они ограничуваат е тоа што им фалат јавни ип адреси(ова е информација од вработен таму, другарче), со секоја посебна пппое конекција добиваш засебна јавна адреса од типот 85.30......, се разбираме.
Е сеа пошто на фраериве изгледа не им се дава кеш, пошто цела класа на ип адреси и не е баш ефтина, прво ке ограничат сесии, за да се намали потрошувачка на адреси, а доколку снемаат и тогаш, незнам следно? Натирање? E тогаш ке биде смеење! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom