Очигледни докази на Божјото постоење

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Не е очигледно дека постои Бог.
очигледно е дека има разни религии
ваму гледаш џамии онаму цркви
тамо некаде други религии други храмови симболи
но не е очигледно дека постои бог
пошто да имаше бог ќе имаше само една религија!!!

Се согласувам.
Живо сум заинтересиран дали некој од верниците ќе најде за сходно да ти одговори :)

Пред некој ден напиша дека ако постоеше Бог ќе имаше само една вера..сега...само една религија а вистината е дека има само Еден Господ...
Кант навистина ја утепа работата(Критика на чистиот ум)...нели..ама во Римјаните е запишано дека..Бог се докажал самиот себе си преку своите креации...

Инаку имам едно прашање за тебе..ако зборуваме за Бог како натприродно битие..како ние со нашата способност на прецепирање можеме да го дефинираме!?

Паскал рекол дека вербата во Бога е слична на коцкањето..проблемот е што со постоењето на Бог губиш многу повеќе од обична опклада...ако не веруваш во Него.

Паскал рекол дека вербата во Бога е слична на коцкањето..проблемот е што со постоењето на Бог губиш многу повеќе од обична опклада...ако не веруваш во Него.

Практичен дечко. ;)
Многу вернички :)

Пред некој ден напиша дека ако постоеше Бог ќе имаше само една вера..сега...само една религија а вистината е дека има само Еден Господ...
Кант навистина ја утепа работата(Критика на чистиот ум)...нели..ама во Римјаните е запишано дека..Бог се докажал самиот себе си преку своите креации...

Инаку имам едно прашање за тебе..ако зборуваме за Бог како натприродно битие..како ние со нашата способност на прецепирање можеме да го дефинираме!?

па не можеме да го дефинираме, но религиите го дефинираат, едни вака нели троеден отец син свети дух, други само еден и да не набројувам...значи ако и постои бог тој е апсолутно неспознатлив за нас, бидејќи како што кажа како ние со нашата способност на прецепирање можеме да го дефинираме!?

па не можеме да го дефинираме, но религиите го дефинираат, едни вака нели троеден отец син свети дух, други само еден и да не набројувам...значи ако и постои бог тој е апсолутно неспознатлив за нас, бидејќи како што кажа како ние со нашата способност на прецепирање можеме да го дефинираме!?
Има премногу причини секој искрен верник да поверува дека Библијата е Зборот Божји..значи прецепцијата за Бога како битие е недефинирана но тука е неговата објава до човештвото...

Има премногу причини секој искрен верник да поверува дека Библијата е Зборот Божји..значи прецепцијата за Бога како битие е недефинирана но тука е неговата објава до човештвото...

Маркус, досега мислам дека не сум ти упатил ништо директно. Би пробал вака:

Од твоите постови можам да заклучам дека си во голема мера логичар. Вешто користиш силогизми, компарации и донекаде и критичко мислење. Дали е тоа свесно или интуитивно, сосем е неважно. Иако со некои од твоите ставови силно не се сложувам, напати си ме ставил во мисла. Благодарам.

Е, сега... жити, све, те молам објасни ја болдираната зависна реченица истакната во цитатот. Некако ми е неодредена. Можам секако да ја сфатам.

За да се разбереме подобро, еве пар насоки за тоа каде би го очекувал разјаснувањето:

1. Чија објава, од кого објавена, кому (сумери, еѓипјани, израелити, миноанци, стари грци, асиријци, римјани...) и, што е можеби најважно за муабетов, кога? (пред 2000? 3000? 5000 7000 години?)
2. Дали сосем веруваш во оригиналноста (изворноста на приказните) на Библијата?

Мислам дека вака подобро ќе се разбереме кои се повеланите, верниците, историските или митските актери во поданието.

Кратко и едноставно мислам на Библијата..како божји збор..иако зборот понатаму стана тело(Исус)во моментот ќе се задржам на Словото...мислам на сите 40 писатели(сите водени од Светиот Дух) на преку 3.000 години старост(што од гледна точчка на креационизмот е о.к.) и 1.500 години потребни да се состави......објавена и намената за сите луѓе од сите народи и јазици..
Инаку оригиналноста не ја ставам под знак прашање, оти се водам од верба..а за оние кои сепак им треба потврда..ќе го цитирам Кларк Пинок..професор по систематска теологија ...
"He постои ни еден документ од античкиот свет што поседува толку убави текстуални и историски сведоштва, нудејќи така одличен низ историски податоци врз чија основа можат да се донесат разумни решенија

Еве и јас ќе го цитирам маркус е ќе прашам што не е јасно кога се однесува на човештвото? На ЧОВЕШТВОТО.

Кратко и едноставно мислам на Библијата..како божји збор..иако зборот понатаму стана тело(Исус)во моментот ќе се задржам на Словото...мислам на сите 40 писатели(сите водени од Светиот Дух) на преку 3.000 години старост(што од гледна точчка на креационизмот е о.к.) и 1.500 години потребни да се состави......објавена и намената за сите луѓе од сите народи и јазици..
Инаку оригиналноста не ја ставам под знак прашање, оти се водам од верба..а за оние кои сепак им треба потврда..ќе го цитирам Кларк Пинок..професор по систематска теологија ...
"He постои ни еден документ од античкиот свет што поседува толку убави текстуални и историски сведоштва, нудејќи така одличен низ историски податоци врз чија основа можат да се донесат разумни решенија

Ова погоре не е ама баш никаков аргумент за верба. Што ако е убав текстуално?!? ...за „историските сведоштва“ би пишувал до утре, ама ова разумни решенија?!? баш не го разбирам, ама никако!

Како тие 40-ката (будно водени од светиот дух, нели) не успеале нешто повеќе отколку да препишат приказна (ок, не да ја препишат, туку убаво текстуално да ја дотераат - со нови имиња и све, со јабуки, со змииија, со све!) која во тоа време (пред 3000 рече, не?) више била 2000 години прераскажувана од ЧОВЕШТВОТО околу средоземието и месопотамија?

quick ref> немора даље од wiki:

Епот за Гилгамеш е датиран некаде 2700 п.н.е. или пред околу 5000 години. Во себе содржи полно од архе-мотивите на западната цивилизација. Да не брбљам многу, бујрумлари:

Енкиду vs. Адам http://www.angelfire.com/nt/theology/Appx08.html

Ако сакаш уште вакви приказни (од пред диктатот на 40-мината (пре)пишувачи) кои миракулозно се нашле и во Светата книга (стотици, па и илјади (2) години потоа), пиши, па малце ќе протарашкам уште....

а она со креационизмот, и со тоа за сите народи... тоа па како нема везееее....

Еве и јас ќе го цитирам маркус е ќе прашам што не е јасно кога се однесува на човештвото? На ЧОВЕШТВОТО.

Дали и на инуитите, абориџините, кинезите и полинезијците? И они се дел од човештвото; ама ја не би идел у Кина да им тврдам дека нивната 3500 години стара религија, далеку поотворена и попоттикнувачка за телото, духот и заедницата, е заеб, пошто у ствари, Светата книга, вика дека нема везе све тоа - она е „објавата до човештвото“.
Не би се дрзнал да им кажам на третина свет (Индија, Кина и тие доле) што практикуваат далеку поблагородни религии дека нивната е бош.

Е ајде ако не е така као што напишал Omer el Faruk
објанете вије како воопшто живеете и како сте мокни да го контролирате сопствениот живот,и ако животот зависи од вас самите сигурно вије би сакале да живеете вечно
ама јавна тајана е дека секој има век на живеење нели .
Омер Ел Фарук и ти би требало ад се здружите некој ден и да купите Учебник по Биологија седмо одделение. Не мора цел да го читате, саме прелистајте го, па вратете се на темава, па самите ќе си се згазите од смеење на вашите постови.

Омер Ел Фарук и ти би требало ад се здружите некој ден и да купите Учебник по Биологија седмо одделение. Не мора цел да го читате, саме прелистајте го, па вратете се на темава, па самите ќе си се згазите од смеење на вашите постови.

јас се извинувам уште сум во 5 одд ко ке пораснам ке го читам
а до тогаш ке верувам во Господ БОГ,во неговите дела што ги прваи за нас, кој сите не сакат да ги виат и да си признаат зошто се плашат од него и од неговото постоење,бидеки БОГ е милостив а и строг за невените и нечесните и за сите кој не сакат да го почитуваат неговиот закон.

а до тогаш ке верувам во Господ БОГ,во неговите дела што ги прваи за нас, кој сите не сакат да ги виат и да си признаат зошто се плашат од него и од неговото постоење,бидеки БОГ е милостив а и строг за невените и нечесните и за сите кој не сакат да го почитуваат неговиот закон.
Ако навистина е точно тоа што го напиша, јас само би ти кажал дека си во најубавите години на твоето детство (ех, што би дал да се вратам...) и би те посоветувал да не се замараш многу со религии (и видео игри), кога ќе потпораснеш ќе имаш доволно време да се караш со грешните и ѓаволски атеисти. :baeh:

Дете ајде бе иди легниси зар нетие веќе време за во кревет,и кој тиги изнакажа сите овие работи бе баба ???

Од тебе последниве денови само ова го читам: "Дете,абе иди легни си...!" :)

Изгледа ти се потрошија батериите.:toe: А јас пак се спремам за нов налет со доказите.:vozbud::vozbud::vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom