Очигледни докази на Божјото постоење

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Значи ова е твое размислување не поткрепено со факти, од каде до ваков заклучок и ако сакаш наведи пример може и јас ке го следам твоето учење.:salut:

Значи ова мое размислување е единственото кое е поткрепено со факти (историски), за разлика од она другото (Бог како писател, добитник на Нобелова награда за литература).

Во историите на претходно споменатите народи постојат документирани мотиви (приказни) кои во „Светата Книга“ плагијаторски се понудени како дело на господ Бог (еврејски, христијански или муслимански).

Тие можеш да ги прочиташ во која било просечно опремена библиотека (барај: Приказни на старите народи)

Сите клучни приказни во спорниве религии (Мојсие, Јосип, Исус, Марија и сл) се преработени од веќепостоечките приказни на постарите народи.

Бујрум. Читај и мисли критички.

Аха... 10 божји заповеди се филтрат на Египетската книга на мртвите. Не ги напишал господ на ридот кога „Мојсие“ дошол да се просветли. Постоеле од поодамна во еден религиозен систем далеку покомплексен од јудео-христо-муслиманскиот.

Значи ова мое размислување е единственото кое е поткрепено со факти (историски), за разлика од она другото (Бог како писател, добитник на Нобелова награда за литература).

Во историите на претходно споменатите народи постојат документирани мотиви (приказни) кои во „Светата Книга“ плагијаторски се понудени како дело на господ Бог (еврејски, христијански или муслимански).

Тие можеш да ги прочиташ во која било просечно опремена библиотека (барај: Приказни на старите народи)

Сите клучни приказни во спорниве религии (Мојсие, Јосип, Исус, Марија и сл) се преработени од веќепостоечките приказни на постарите народи.

Бујрум. Читај и мисли критички.

Аха... 10 божји заповеди се филтрат на Египетската книга на мртвите. Не ги напишал господ на ридот кога „Мојсие“ дошол да се просветли. Постоеле од поодамна во еден религиозен систем далеку покомплексен од јудео-христо-муслиманскиот.

Не ми понуди ниту еден факт
ако си читал наведи барем
еден копирај пастирај
да прочитаме
и друго битно е од кој се шишувани тије книги ,тоа се нови дела и ситражувае на некој научници за публицитет
значи за да се докаже треба теоретски и практично или со еден збор да држи вода а не да се базира на претоставки ,а во однос со религиите доста се нови само 2000 год
а верувањето во БОГ постои милиони години

Не теба мислити даје вера тим истинитија што је старија. Напротив, што даље људи живе, све јаснији бива им истински закон живота. Мислити да ми, у данашње време, ваља да верујемо у оно исто у што су веровали наши дедови и прадедови, то је исто тако као и мислити да би теби, када си већ одрастао, пристајале твоје детиње хаљине.

Прашање
Дали веруваш во нешто и ако веруваш во што?

а верувањето во БОГ постои милиони години

Прашање
Дали веруваш во нешто и ако веруваш во што?
Тешко да постои милиони години (пробај со факт тоа)

Верувам во „сила“ за која немаме уште концепти со кои би ја опишале. Сигурен сум дека тоа не е антропоморфниот Бог кој го пропагираат религииве за кои се спориме тука.

Во врска со барањето на извори:

Паралелите на Исус: Massey, Gerald.: The Historical Jesus and the Mythical Christ, The Book Tree, . Page 39-40

Врските со религиите пред Мојсие: Doane, Thomas: Bible Myths and Their Parallels in Other Religions, p. 190-191

Препишаните заповеди: Massey, Gerald.: Ancient Egypt The Light of The World ,Cosimo Classics, Page 663-671

Митската (старогрчка) приказна за Дионис. http://en.wikipedia.org/wiki/Dionysus

Приказната за Митра: http://en.wikipedia.org/wiki/Mithra

To name just a few ;)

Се си е измислено и напишано одпоодамна... ова со 2000 години Исус е смешно во споредба со 5-6000 старите мотиви од народите кои живееле околу средоземното море.

За сличноста на Исус со Митра, Хорус и незнам кој, можете да си отворете соодветна тема. Оваа тема не е поврзана со Исус а.с., туку со ОЧИГЛЕДНИТЕ ДОКАЗИ НА БОЖЈОТО ПОСТОЕЊЕ.

Божјата (се)моќ

После ова доаѓаме до третата точка.

Неверникот зборува:” Јас сум свој господар. Јас управувам со себе и работам што сакам!”

Ние велиме: “ Ова е лага и омаловажување на Бога!”

Вашето тело потполно е во Божјата власт и Тој со него прави што сака и како сака, освен она што ти го дозволува тебе самиот да одлучиш.Ако не верувате во ова, тогаш погледнете го своето тело.

Срцето ја пумпа крвта, а дали вие го поставивте за да го прави тоа? Што повеќе, можете ли воопшто,макар за момент, да го запрете малку да се одмори? Или, ако тоа запре, можете ли нешто да направите за тоа повторно да работи?
1097.jpg

Како е можно воопшто срцето додека ја пумпа крвта да ја следи вашата волја, а вие спиете со потполно потисната и исклучена волја и контакт? Воопштп, кој овозможува вашето срце да ја успори работата додека вие спиете, бидејќи тогаш, вие немате движења, или да го забрза пумпањето додека обавувате тешки работи кои што бараат брз проток на крвта во телото...
lungs1.gif

Потоа, вашето дишење, дали вие управувате со него? Ако одговорите потврдно, како тогаш дишете додека спиете? Тоа е активност која што се обавува автоматски и вие над неа воопшто немате ниту моќ ниту власт. Кога ќе ја задеси Божјата одредба да запре, никој повеќе не може да ја покрене...

Вашиот желудец и се што се случува во него, од мноштвото процеси на варење на храната, пробавата и лачењето на киселините кои што ги излачуваат бројните жлезди, зарем сето тоа се случува според вашата волја?...
digestive.jpg

Вашите црева и варењето на храната во нив, искористување на корисните состојки на храната за телото и излачување на бескорисните, дали сето тоа се случува по ваша волја или се случува потполно без ваше знаење?...

Белите крвни зрнца кои што им се спротиставуваат на микроорганизмите кои што влегуваат во вашето тело, па испраќаат точно одредени зрнца поради сузбивање и изолација на микроорганизмите, кој овозможува тие микроорганизми да се докусурат?!
cvrsto8.jpg

А што да се каже кога е во прашање делувањето на 'рбетниот мозок и производството на адекватен лек со кој потполно се елиминираат микроорганизмите?!...

Дали воопшто сте свесни на било еден од мноштвото на вакви процеси во себе?

Сето наведено, всушност, потчинето е на Возвишениот Бог и неизоставно се извршува без застој, а да воопшто не сте свесни за тоа.

Божјата милост е и во тоа што ги создал овие човечки органи потчинети на Себе, во спротивно, човечкиот живот би бил невозможен, а поготово било каква работа и активност во целта на изградување и унапредување на светот во кој што живееме. Инаку, така ви Возвишениот Бог, кажете како би можеле да спиете кога работата на срцето би ја контролирале со својата волја? Би морале постојано да бидете будни за да ја контролирате работата на своето срце...

Вашиот желудец да е покорен само на вашата волја, после секој оброк би ви требале часови и часови време само за да го завршите процесот на варење на храната.

Кога циркулацијата на крвта би била потчинета само на вашата волја, вашиот разум тоа не би можел да го поднесе, бидејќи потполно би бил преокупиран со стотиците реакции кои што се извршуваат само во една минута.

На тој начин, милоста на Возвишениот Бог била сето тоа да го потчини на Својата волја, за на човекот да му овозможи да живее и работи на Земјата и да ужива во својот живот.

Затоа, никогаш немојте да велите: “ Јас потполно располагам со своето тело!”, или ” Моето тело е само под моја контрола”, зошто тоа е неточно според сите научни веродостојни докази.

Напротив, вие со сите свои органи потполно сте потчинети на Божјата волја, дури и во она што Возвишениот Бог ви го дал како “ слободна волја “, бидејќи тоа, всушност, е само привидно потполно препуштено на вашата волја, а ниту во било кој случај вистински и суштински...

Божјата мудрост сакала тоа јасно да ни го покаже уште на овој свет преку очигледните докази кои што ги гледате со своите очи, но немојте ниту случајно да помислете како вашиот вид е потчинет исклучително само на вашата волја, бидејќи Возвишениот Бог ги создал и оние на кои им дал здрави очи, па сепак не гледаат. Вие одите со своите нозе и имате раце со кои правете што сакате, но Возвишениот Бог ги создал и оние на кои им дал раце како вашите, но сепак не можат да ги помрднат. Вие зборувате со свој јазик и слушате со своите уши, но Возвишениот Бог ги создал и оние кои што имаат јазик, но сепак, не можат да зборуваат, како и оние на кои им создал уши, но, ништо не слушаат...

Сите тие се малубројни примери кои што Бог ги создал во светот, како би биле свесни дека нам не ние подарена суштината на нештата и дека се му припаѓаа на Возвишениот Бог.

Па кога гледаме со своите очи, ние всушност, гледаме со Божјата моќ која што на окото му ја дава моќта на гледањето. Ние одиме со Божјата моќ која што на нашите нозе им ја подарила способноста на движење. Ние слушаме и зборуваме со Божјата моќ која на јазикот му ја дала моќта на говорот а на увото моќта на слушање.

Кога сето ова би било само од нас, никој не би можел да го поттикне погледот, слушањето, движењето или говорот.

Вашиот желудец да е покорен само на вашата волја, после секој оброк би ви требале часови и часови време само за да го завршите процесот на варење на храната.

Кога циркулацијата на крвта би била потчинета само на вашата волја, вашиот разум тоа не би можел да го поднесе, бидејќи потполно би бил преокупиран со стотиците реакции кои што се извршуваат само во една минута.

[На тој начин, милоста на Возвишениот Бог била сето тоа да го потчини на Својата волја, за на човекот да му овозможи да живее и работи на Земјата и да ужива во својот живот.

:pos: :pos: :pos: :pos:

е вакви циркуси у живот немам видено

:pos: :pos: :pos: :pos:

ова исламот треба да отвори академија за тресење глупости

:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

хахахахахаха е вакво смеење одмна немам удрено

на едно место толку глупости ова подфорумов ќе се запали

:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Па нормално дека ќе се запали, кога си ти на него. :nesum:

Атеист бре,ова што јас го пишувам се вика ВЕЗЕЊЕ со зборовите, нешто што ти со интелектуалната моќ и превезот во срцето кои што ги имаш , можеш само да го сонуваш.:pishtoldz:pishtoldz:pishtoldz

Ќе ве дотерам јас вас безбожниците на Дини - Иман! :pishtoldz:pishtoldz:pishtoldz

П.С. Немој ниту случајно да си ми ја извалкал темава со твоите добро познати чирибу-чириба постови. :)

Тоа се вика везење без везе!:pos2::pos2::pos2:

Што е следно.....
...зошто мачките во февруари се тераат...:pos2:

Е ајде ако не е така као што напишал Omer el Faruk
објанете вије како воопшто живеете и како сте мокни да го контролирате сопствениот живот,и ако животот зависи од вас самите сигурно вије би сакале да живеете вечно
ама јавна тајана е дека секој има век на живеење нели .

Е ајде ако не е така као што напишал Omer el Faruk
објанете вије како воопшто живеете и како сте мокни да го контролирате сопствениот живот,и ако животот зависи од вас самите сигурно вије би сакале да живеете вечно
ама јавна тајана е дека секој има век на живеење нели .

Докторе, се препишуваме некое време, ама мене не ми е баш јасна твојата позиција во дискусијава.

Би можел ли да ми го опишеш накратко својот господ? Само, онака едноставно, без цитати... само своето лично доживување за него/неа.

Се појави ликот на Богородица

9F2E79CAF060E34590DC7AACD826059D.jpg
Жителите од Чашка се изненадени од несекојдневен настан. При сечење на повеќе стари дрва во дворот на училиштетот "Тодор Јанев", во близина на црквата "Свети Климент Охридски", од безбедносни причини, на едно од нив се појавил лик кој многу личи на ликот на мајката божја Света Богородица, која во своите раце го држи Исус Христос.
Веста брзо беше пренесена меѓу жителите од Чашка и од околните села кои веднаш дојдоа да го видат овој несекојдневен настан. Тие од вчера постојано се околу пресеченото дрво и ликот на Света Богородица, палејќи свеќи и оставајќи пари. Велат дека појавувањето на ликот на мајката божја бил добар знак не само за општината Чашка, туку и за Македонија.
"Три дена луѓето што ги сечеа дрвјата не можеа да го пресечат токму ова на кое се појави ликот на Богородица. Пилите им се заглавуваа, а имаше и невреме. Сепак тие со мака го пресекоа дрвото. Го оставиле и си заминале. Доцна вечерта, виделе како од самото дрво избила силна светлина, а потоа се појавил и ликот на Богородица", вели еден жител од Чашка.
Градоначалникот Горан Панов изјави дека појавувањето на ликот на Богородица е добар знак и дека во наредниот период ќе им биде заштитник. Дрвото и местото околу него ќе биде уредено и заштитено.

Се појави ликот на Богородица
Интересно...личи на богородица...можеби сум најголемиот скептик во светот ама ова едноставно ми изгледа само на интересна креација од природата, и илузија на постоење на господ или било каква возвишена материја. Пошо и мајка ми еднаш ми викаше не иди сега надвор ме врти колено, ама ја излегов и на искачање малиот прст во ќошот си го акнав и Господ во пижами го видов...али ај....

6800_1184021434767_1055178695_594956_2993700_n.jpg

Жителите од Чашка се изненадени од несекојдневен настан. При сечење на повеќе стари дрва во дворот на училиштетот "Тодор Јанев", во близина на црквата "Свети Климент Охридски", од безбедносни причини, на едно од нив се појавилa слика од автомобил за кои мештаните сметаат дека е автомобилот со кој Митрополитот Брегалнички секојневно оди по бурек пред утринската литургија.

Веста брзо беше пренесена меѓу жителите од Чашка и од околните села кои веднаш дојдоа да го видат овој несекојдневен настан. Тие од вчера постојано се околу пресеченото дрво и ликот на светиот автомобил, палејќи свеќи и оставајќи пари. Велат дека појавувањето на автомобилот на Митрополитот е добар знак не само за општината Чашка, туку и за Македонија.....

6800_1184021434767_1055178695_594956_2993700_n.jpg

Жителите од Чашка се изненадени од несекојдневен настан. При сечење на повеќе стари дрва во дворот на училиштетот "Тодор Јанев", во близина на црквата "Свети Климент Охридски", од безбедносни причини, на едно од нив се појавилa слика од автомобил за кои мештаните сметаат дека е автомобилот со кој Митрополитот Брегалнички секојневно оди по бурек пред утринската литургија.

Веста брзо беше пренесена меѓу жителите од Чашка и од околните села кои веднаш дојдоа да го видат овој несекојдневен настан. Тие од вчера постојано се околу пресеченото дрво и ликот на светиот автомобил, палејќи свеќи и оставајќи пари. Велат дека појавувањето на автомобилот на Митрополитот е добар знак не само за општината Чашка, туку и за Македонија.....
Е ова си во право.Луѓево што и да видат на Господ ги потсеќа.На велигден имаше нешто некоја жена вапсала јајце па и останала некоја флека и тоа бил Тоше Проевски.:tapp:

Го читам форумов и ептен сум збунет. Излегува дека сме еднакви со бога, ама во исто време целосно сме потчинети, Бог сам се создал ,а вселената неможе да се создала сама, Митрополитот Брегалнички купува бурек и за време на пости?????

П.С.
Дали е Бог семоќен,добротворен?:toe:

или народната: „гладна кокошка - просо сонува!“

или, помодерно, психолошки - перцептивна селекција. Одбираме да го видиме она што ни е „поекономично“ за разбирање. Мене ми треба кола, па ќе видам кола - на некого му фали богородица...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom