Нови возачки дозволи

• Креатор на темата Креатор на темата marija aleksova
  • Време на започнување Време на започнување
За тие што се прашуваат, усното за возачка за "Б" категорија е гола вода.. (сеуште) нема мотористика, само прашања од тестовите + логика.
Јас кога полагав за а1, истите прашања ми ги поставуваа на оние што полагаа за б.
Лесни се но имаше неколку што паднаа, а тестовите им биле без грешка.

Ах таа возачка ја чекав од 15 години,дента кога наполнив 18 одма отидов да полагам и тоа ми беше еден од најсреќните денови.Се си положив од прва,а на вожњата тој шо седеше од комисијата на едно горниште додека возев зад еден трактор,а зад мене цела редица коли,намерно ми притисна на кумплуго,али сва среќа што изреаѓирав брзо и му пререков,а он демек-леле дечко извини се заборавив.Ако ме кутнеа за тоа имаше да ги тумбам

Од кој пат положивте на полигон , рачна и градска?Колку пати ве буткаа и дали фаќавте врски за да добиете возачка дозвила? На колку години ја задовте дозволата и со каква кола полагавте(на што се научивте да возите)?

epa vaka: uplativ lani letoska zaedno so drugarka mi, a vozackata ja zemavme duri na 10.03 ovaa godina:) ne deka do tolku loso vozime tuku deka toj period bevme prezafateni so fax, rabota-biznisi ova ona...

na poligon poloziv od prv pat, na racna imav mnogu sreka deka edinstveno koa polagav napraviv kako so trebase, dodeka na gradska :nesvest: - strasno prviot pat koa polagav ke napravev sobrakajka site pocnaa da se derat ova ona zasto ne sum reagirala hahah a ja voopsto ne ja ni primetiv kolata so mi doagase od edna ulicka. i taka so se desi se desi edno vreme ne sakav da polagam demek ke go cekam noviot zakon odnosno novata komisija deka tie starite stvarno ne mozev da gi gledam...nekako po mesec dena me ubedija da polagam i negde pred nova godina poloziv (ne pamtam datumi) ne deka sve napraviv kako so treba tuku deka im kazaa da me pustat:) inace napraviv 4 greski. koa ke se setam na ova toj moment ne znaev dali da placam ili da se smeam(sea koa se prisekam se gazam od smea):pos2: na pesackiot kaj biser se mislev dali da zastanam ili ne i vo posleden moment zakociv i toa na sred pesacki:pos2: lugevo ne mozea da pominat od mene koj pred kola mi pretrcuva koj pozadii:kesa: i uste nekoi glupi greski ... ne se bitni .... vazno sea ubavo vozam osven toa sto pred nekoi den za malce ke ja udrev kolata na komsijata..
polagav na tiko a sea vozam na opel astra i malku mi tesko na pogolema kola pa zatoa doma gi teram da mi kupat tiko:pos2: mi se cudat ama ja im vikam ako ja udram kolata podobro toa da bide nekoja pomala

Ја уплатив треба да почнам деновиве да воза.Ама се педери од Селика ми рекоа дека можамд а си бирам кола,а сеа од коа уплатив ако сум сакал со поголемите коли 206,107 дасум плател уште 1000.Па сеа ке им се инатам ке идам со тико да возам.

Иначе научив да возам на Астра и затоа сакав со некоја поголема да возам.Зашто после ке породлжам со астрата да возам, и голема ке ми изгледа

Положив све од прва без проблем извадив возачка од новите и ја изгубив за 2 месеца,сеа кога ке ми текне на цело чекање и шалтерење од поново ми се темни буквално и размислувам да не провозам више :D

Си положив пред некој месец, баш 2-3 дена пред Нова Година. Супер беше часовите си ги земав и плус 3-4 додека чекав да полагам си доземав. За тестови многу е лесно, сите поени си ги имав. Полигон ми беше ептен лесно и таму сите поени леле рачната како сум ја погодила тие ми рекоа перфектно :) Е за градска ептен ми бече страв али и таму поминав со нула поени и така. Али возачка чекав 2 месеци за да земам, па за тоа време ме сопре полиција додека возам али се сожалија ме пуштија и без дозвола и без каиш и со алкохол малцe :). Ај се надевам сега во скоро време ќе си имам моја кола ... кога тогаш ќе биде:pipi:

Зш не го направат да се полага од 16 години,кој ке чека да напнам 18 години за да полагам.

A добро каде и како има во Скопјево авто школи кај кои може да се полага А категорија? А како што разбрав можело да се полага и со свој мотор. Нелогично ми е да се полага на МЗ затоа што ова е автоматик

Тестови положив од прва (со голем страв пошто само што ги воведоа тие новите, па од книга учев и врска немав што ќе има). Полигон исто, со ниту еден казнен поен, дури и се запрепастив сама од себе како ја изведов рачната мх, мх, професионалец ме нарече претседателот на комисијата :pos: Е на градска забегав. Од страв да не ме бутнат се изгубив цела, како вчера да беше се сеќавам колку само се тресев:uvo:
Ме бутнаа, после некое време (не ми текнува баш колку треба да помине) си полагав пак и си ја поминав смирено и сталожено, без никакви грешки, ниту пак фаќав врски.
Полагав пред година и нешто, на 19 години без три месеци :pos:
И да, на тико полагав и таа кола ми остана во срце. Моментално не возам таква, но кај и да е, мое е.

Тестови 100/100

Полигон од прва,само што со тој типот помогнавме на една да не заебе работа,и инструкторите лути зашто им заебавме да не ја паднат,не замараа и за најмали глупости.
И тоа со сите можни :)

Градска,место вообичаената рута,возев до Ајродром и назад,го оставивме цајканот,и положив без грешка.

Се на се,многу фино пројдов :)

Од прва се положив, хех ме биваше, тестови со минимум поени значи 12 и положив некако а на полигон на смешки на шали и тоа, циркуси беше и градска се карав со комисијата и мислев нема да ме пуштат, ама ме пуштија. Имав 17 години , т.е. 2 дена после 18 год ми ја дадоа возачката, тогаш и прв пат имам возено и еве веќе три години сум шофер:pos2: сите се чудеа како што и никој не веруваше во мене, сите мислеа дека нема да возам, ама се излажале.

A добро каде и како има во Скопјево авто школи кај кои може да се полага А категорија? А како што разбрав можело да се полага и со свој мотор. Нелогично ми е да се полага на МЗ затоа што ова е автоматик
Како прво, нема шанса да полагаш со автоматик, тоа да ти е јасно. Како второ, умре тоа со свое возило да полагаш. Порано имаше дозвола, да полагаш со сопствено возило, но со новиов закон, возилото мора да е сопственост на авто школата.(релативно нов, веќе 3 години важи :))

Е сега за полагањето: Ако имаш б-категорија, полагаш само вожња за да ја добиеш А. Вожњата се состои од 8-ка на полигон, возење помеѓу 2 прави линии кои се на растојание од 15 см (колку да ја бери гумата и несмееш да излезиш) и градска. Доколку ја немаш Б, на сево ова додаваш и тестови. Јас за А полагав пред 1 година, и се плаќаше 4.000 денари (за полагање полигон градска)+лекарско (ако немаш 2.000)+ тестовите (ако немаш Б категорија 2.000)....
Во мојот случај лекарското ми важеше од Б-кат, со истото поминав, така да само 4.000 за возачката. Но, како што разбрав, повеќе нема секоја авто школа комисија, така да полагањето се изведува пред државна. (или за брзо ова ке го има, и нема да биди така лесно полагањето како до сега, па совет од мене... ПОБРЗАЈ!!!)

Фала Dzish па да најдам некоја авто школа низ Скопјево што има А категорија и да почнам:) упм само да не ми лупнат MZ цигански

И јас исто треба да полагам за А, бев денес во мојата авто школа, уште лани уплатив за обука меѓутоа морав да патувам кога беа испитите и се пролонгира за оваа пролет.

Новата работа е што сега обуката и испитот се поскапи. Испитот мора да се изврши пред државна комисија и истата мора да обезбеди мотор. Моторот мора да биде нов, да задоволува одредени стандарди, 150cc и мора да биде сопственост на државната комисија (или кој ќе биде испитувачот, авто школите не можат да бидат).

Законот предвидува 2 категории за мотор, А и А1. А ќе биде над 150cc а А1 до 125cc. А1 ќе може да стекне 16 годишен кандидат, за после 2 години автоматски А1 станува А. Што се случува со оние кои веќе имаат Б и сакаат директно А, сеуште не се знае и законот не е добро оформен, меѓутоа засега А1 образец не постои па така оние кандидати со Б најверојатно ќе полагаат (и треба) за А.

Голем хаос е со полагањата за А категорија секаде и во сите градови, да се надеваме дека во најскоро време ќе се средат работиве и ќе се оформат комисии и тела кои ќе можат да ги спроведат испитите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom