Нема работни места или нема кој да работи?

• Креатор на темата Креатор на темата girlll
  • Време на започнување Време на започнување
Нема работа, а има работници. Проблемот е во ниските плати.Понудете му на некој плата од 30000 денари , каква и да е ќе ја работи.И доста веќе со тие глупи размислувања дека подобро да земеш 5000 денари одколку ништо.Точно поради таквите размислувања и има толку ниски плати, на грбот на работникот се богатат газдите.:tapp:

Ѓаволски круг, мислам на односот плата/работа.
Решение би било да се дефинираат цените на трудот, и да се вметнат во законски рамки. Но верувам дека пак тоа ќе биде некоја смешна сума како 5-6 илјади денари.
Јас кога работев за многу малку пари барем се чувствував исполнето, не чмаеф дома, и да се досадувам.

Па мора од тоа да почне,,,,прво ќе осознаеш..ќе јадеш говна...ќе се јачаш....па после тоа или ќе те затнат или ќе направиш некоја голема фрка...Али мора така да почнеш.Седејќи дома и размислувајќи.
Не седејќи дома и размислувајќи...јас би играл спротивно,работејќи нешто и размислувајќи,со седење дома со скрстени раце не се постигнува ништо,а искуството плус и стекнувањето навики за работа и голем круг на пријатели утре може да ми завршат голема работа...

Во Македонија долгогодишната транзиција измести многу вредности, критериуми за вработување и сл..
Сеуште многу е тешко секој да си го најде местото во ова општество....Збркува фактот што интелектуалците мораат својата иднина да ја бараат зад вратата на политичката партија, да ги молат поставените морони кои тотално ќе го разоружат и обезвреднат, ќе го омаловажат и на крај едвај да му дадат работно место кое воопшто не му одговара на неговото портфолио....На крај доаѓа моментот кога лицето не може никако да се најде во кругот во кој западнал, за да по неколку години свати дека вреди многу повеќе, и ќе се самовработи со сопствен бизнис или пак неговите вредности ќе бидат заприметени од приватниот бизнис...
А од друга страна, секоја им чест, ги имаме и оние кои многу мудро, зрело и без ронка доверба кон политиката, си го нашле својот пат....

Бах... немало работа....

Има работа, само таков ни е менталитетот на повеќето: да се жалиме надевајќи се дека сожалувањето од другите ќе не исполни и ќе ни ги олесне безработните денови.

Мислам дека има работа само нема кој да работи се нема желба за работа или проблемот е тоа што се ниски платите.

Има работа.. ко каква работа? Па кој би одел во некоја текстилна фабрика или било каква за 5-6 илјади денари.. цел ден некој да ти стои над глава, цел ден работиш за ебени 5000 ден?
Кога немаш каде и немаш друг избор да, ќе одиш и ќе трпиш но тоа е проблемот кај нас, што нема работни места каде ќе ги земиш заслужените пари.

Се согласувам дека има работни места(не премногу).Ама народов ни е некако пребирлив.Сите сакаат да седат во фотеља и да не работат ништо.

Бајаги мислења, повеќето исправни според мене. Не знам и зошто ИмператоР го нападнавте толку отворено кога и тој е во право. Еве ги моите размислувања...

Факт е дека во државата има многу невработени.
Исто така факт е дека државата пати од транзициски менталитет.
Уште еден факт е дека народот живееше во социјализмот на екс Југославија каде невработеноста беше мошне ниска.
И сега од сите овие факти, лаички кажано, народот сака да се “кхм“ ама нејќе да му влезе.

Секако дека оној кој сака да работи без разлика на степенот на стручна спрема ќе најде работа и ќе заработува. Но се прашувате дали вреди повеќе отколку да се живее од социјална помош. Исто така ги спомнувате западните земји. Јас имам пријател во Данска и кој ми ја има доловено атмосферата таму по ова прашање. Вели, од социјално може секој кој ќе посака да живее, но сите им е срам, под чест им е да не работат.

Е сега ќе речете и ние би работеле ако имаме високи плати. Па добро, немаме, но јас отворено им плукам во лице на оние кои се способни да работат а не го прават тоа заради изговори. Ситуацијата во државата е таква, не вреди да се работи за 5000, но хеј, социјализацијата има шанса да ти отвори многу врати.

Но веќе спомнав, остатоците од екс Ју ги тераат луѓето сеуште да размислуваат дека се богати, а не се. Тешко е да се симне човек од коњ на магаре, знам... па затоа сите сметаат дека треба да работат добро платена работа, а не да се трудат за своите пари најмногу што можат.

Факултетот е исто така проблем. Луѓето се убедени дека треба да се има економски, правен или медицина. Се пикаат како глуфчиња во дупка иако внатре нема место а мачорот е зад нив. И потоа се чудат како нема работа за нив. Треба младите да размислат што сакаат да бидат. Автомеханичари, молери, поправачи на клима уреди, што било... се занаети од кои се вадат одлични пари, ако човек сака да научи добро да ги работи. На крајот на краиштата, човекот не се мери според платата која ја зема и работната задача, туку според делата кои ги прави (да, ова комунистички звучи и застарено знам, и не припаѓа во новото општество).
На цена се коли, кеш и сепаре во Картел. Не е проблем, работиш преку ден, тулумариш преку ноќ. Никој не знае дека треба да црнчиш за тие пари. Па дури ни шефовите во канцеларија не живеат кралски на работа, и тие макотрпно ги заработуваат своите пари. Разликата е во оделото.

Поентата би требало да ми биде: Оној кој сака да заработи, со доволно труд и желба, навистина ќе го стори тоа.

Kaj nas uste funkcionira toj sindrom na komunisticko/socijalisticko vreme...Zatoa e taka SE sto se slucuva.Pak mesam politiki ama toa e glavniot faktor(i ekonomijata spaga vo politika,neli).Toa nas ni e vlezeno vo genite....LEZI LEBU DA TE JADAM....

Pozzzzz.......

А Император со самото тоа што не се како што ги викаш ти *будали* да работат ниско платени работи ми одговараш на прашањето дека нема работници, а не работни места.. Фала.
Будали си се будали...работници си се работници , а работните места ќе си останат работни места......и незнам што се јачаш што ти го потврдувам мислењето кога и јас го велам истото.Дека има работни места.....Ама има и работници.....Друг е проблмот.

Tonchie;1126245 - [B напиша:
Можно решение е никој да не доаѓа да работи во фабриката или после нецел месец да си оди. Кога тогаш ќе види тој газда дека ако не даде пари, нема да има кој да му ја врши работата.[/B]

Ај друг пример, фабрика за слатки во Илинден. Плата 14000 денари, ветена (братучед ми виде се на се некоиси 8-10 илјади сефкупно после 3 и нешто месеци работа).
- Овие се најлоша сорта, партиски го добиле тендерот за маренда за војниците на АРМ, па и да дојде трудова инспекција или нешто слично ќе заташкаат.
И тука може да се направи истата работа, а можеби и веќе е направена. Сите што знам дека работеа таму избегаа.
.

Тоа е поентата ... Тоа го кажувам во изминатите постови.

На кратко: има работа за секој што вистински бара.
Проблем: во Македонија таквите се ретки.

Работа секогаш има, само ако бараш.

Многу точно.

Нема работа, а има работници. Проблемот е во ниските плати.Понудете му на некој плата од 30000 денари , каква и да е ќе ја работи.И доста веќе со тие глупи размислувања дека подобро да земеш 5000 денари одколку ништо.Точно поради таквите размислувања и има толку ниски плати, на грбот на работникот се богатат газдите.:tapp:

Ете ја истата работа што и ја укажав на Гирлл

Решение би било да се дефинираат цените на трудот, и да се вметнат во законски рамки.

Тоа е тоа...не е до народот...народот си е народ....До политчкиот систем е ...и неопходни се промени за тоа да се реши.

Не седејќи дома и размислувајќи...јас би играл спротивно,работејќи нешто и размислувајќи,со седење дома со скрстени раце не се постигнува ништо,а искуството плус и стекнувањето навики за работа и голем круг на пријатели утре може да ми завршат голема работа...

АЛО ЕЈ...се започнува со ИДЕА, значи седиш некаде и размислуваш....не седи....Стој ...Шетај, Трчај ...ама размислувај,...немора дома...на автробуска прави го тоа....Ама се започнува како идеа ...А особено за такви поголеми работи неопходно е поголемо размислување.

И јас никаде не реков да се седи дома со скрстени раце.... идеите треба да се проверуваат во пракса.

Мислам дека има работа само нема кој да работи се нема желба за работа или проблемот е тоа што се ниски платите.

Проблемот е тоа што се ниски платите.Не е желбата за работа...На крај крајта не ти треба желба...Едноставно ќе бидеш принуден тоа да го правиш.Тоа е веќе друг муабет.

Бајаги мислења, повеќето исправни според мене. Не знам и зошто ИмператоР го нападнавте толку отворено кога и тој е во право. Еве ги моите размислувања...

Е сега ќе речете и ние би работеле ако имаме високи плати. Па добро, немаме, но јас отворено им плукам во лице на оние кои се способни да работат а не го прават тоа заради изговори. Ситуацијата во државата е таква, не вреди да се работи за 5000, но хеј, социјализацијата има шанса да ти отвори многу врати.

Фала на разбирањето....

(за второто болдирано)Такви имало од секогаш и ќе има...

Kaj nas uste funkcionira toj sindrom na komunisticko/socijalisticko vreme...Zatoa e taka SE sto se slucuva.Pak mesam politiki ama toa e glavniot faktor(i ekonomijata spaga vo politika,neli).Toa nas ni e vlezeno vo genite....LEZI LEBU DA TE JADAM....

Pozzzzz.......

Па и треба од политички аспект затоа што е политичко прашањето.

А кога збориме веќе за психата на луѓето....Па сите се такви...да има како сите ќе лежат...Па сите сакаат забава...Сите сакаат одмор...Сите сакат дружење...Никој несака напорна работа...
Има луѓе што навистина ...имаат пари имаат се...амам ете сакаат да работата...ама така прават оти немаат што друго да работата.И плус тоа таквите не работат нешто тешко, туку нешто што е лесно и занимливо..нешто што ќе може да си го наречат ХОБИ.

Отвори ја истава тема во Политика и таму води ја од политички аспект.. Ставена е во општи муабети затоа тоа и е.. ОПШТ МУАБЕТ.. Не е тука што Бранко, Тито или Глигоров смениле било на позитивно или на негативно во врска со работата и платите.. Туку дали кога се сака да се работи може да се најде.. Тоа е сосема друг муабет..

Отвори ја истава тема во Политика и таму води ја од политички аспект.. Ставена е во општи муабети затоа тоа и е.. ОПШТ МУАБЕТ.. Не е тука што Бранко, Тито или Глигоров смениле било на позитивно или на негативно во врска со работата и платите.. Туку дали кога се сака да се работи може да се најде.. Тоа е сосема друг муабет..

Ти си единствена на темава што меша такви работи (т.е такви имиња, никој друг не ги спомна)...Очигледно зборот политика за тебе е табу и значи нешто гнасно.Политиката е многу присутна во нашите животи..присутна е и кога никој не спомнуа влада, бранко , манко....Тебе јасно ли ти е дека ти си Социјално суштество и дека живееш живот во општествена заедница??? Милиш дека животот што го живееш сама го бираш...да така е ...сама го бираш..ама бираш од тоа што ти е понудено.А кој е тој што нуди.Кој е тој што вака го скроил општеството???
Не ти е јасно тоа...затоа така збориш.

Ало ЕЈ..човекот е политичко суштество...Способно да носи одлуки....Тоа е политиката.Одлука за тоа што треба да се прави , како да се живее.Како да се стави подконтрола општествената маса на народ ....а ти си дел од таа маса сакала или не.( и јас исто )

Како можи даправиме муабет на темава ама од ОПШТ АСПЕКТ!!!Не те разбирам!Темава е ДИРЕКТНО поврзана со политиката,и проблемот на темава произлегува ДИРЕКТНО од политиката!
Исто ко да ми речиш ак да прајме муабет за СДСМ ама не од политички аспект!!

Може ќе се повторам со некого зошто не ги читав сите коментари.
Јас вака гледам на работата факт е дека во МКД има недостаток на на работни места, владата сигурно дека може да влијае на отворање на нови работни места но тоа иде многу споро, вработувањата во јавната администрација се ограничени а и за таму треба партиска книшка, постои и вработување во приватен сектор кое може да биде преку пријателска врска, докажани способности или нешто друго, се појавуваат некои инвеститори кои би финансирале во нови бизниси а за тоа ви треба идеја, креативност, бизнис план и сето тоа на прав начин да стигне до гореспоменатите отприлика тоа се опциите што ги имаме во моментов а каде се работниците? Некои немаат среќа на некои им фали идеја а има и такви на кои не им се работи ама обично тие се оние кога друг работи за нив. Можеби постои и такви на кои работата им е неопходна а сепак не им се работи ама тие мислам дека се веќе медицински случаи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom