Нема работни места или нема кој да работи?

• Креатор на темата Креатор на темата girlll
  • Време на започнување Време на започнување
Нема да кукам цел живот,али дури можам ке си се борам да го добијам она што го заслужувам!Кога вејке не можам,и ко ке ме чека детето да му однесам за јадење е тогаш ке правам ти како што велиш.то ест че работам и че чутам

Јас сум си тука кај што сум...ама не ќе да си запознаен ни со историјата и да препознеш дека МАРКС ти го зборам .

Император, според маркс ако гледаме ултимативно, ти треба да работиш и да си ги сработиш тоа што можеш во денот и кога ќе ти се пријаде нешто да ти дадат пари само колку што ти се потребни да се најадеш, тоа е Маркс, секој според можностите, секому според потребите.
Само еден Reality Check денес живееме во капиталистичко општество не во марксиситчко. Ама постои веројатно да за две три генерации да се живее во општество слично на марксистичкото.
Аха и да те потсетам ти нема да живееш толку долго за да го доживееш тоа.

Да брат ама ти можеш и да бараш работа да се бориш за неа, а и привремено да работиш некаде нели?

Да брат ама ти можеш и да бараш работа да се бориш за неа, а и привремено да работиш некаде нели?

Џабе му објаснуваш грл не го гледаш дека тој тоа не може да го разбере, и неможе да разбере дека може при тоа привремено работење на нископлатено работно место нема многу да заработи пари ама ќе се добие со нешто друго, нешто што многу е ценето кога се бара работа, а тоа е навика за работа и искуство како треба да се постави себе си кон работното место, бидејќи лесно е да изгубиш и лесно е пак да најдеш слабоплатено раб. место поради такви грешки, а многу потешко е да се најде подоброплатено раб. место во струка и да се прокоцка ради тоа неискуство.

Видите вака... не е проблем за јас на мои 18 со штотуку почнат факултет да работам во бутик, кафуле или што знам каде... 5-6000 денари за мене се доволни... али некој што завршил факултет... што треба да основа семејство .. како тој некој ќе се речи на тој чекор со плата од 5-6000 денари?... се мачел да заврши факултет за 5-6000 денари? има работни места.. ама какви? јас коа би имала завршен факултет никогаш не би се нафатила да работам за бедни 6000 денари... и никогаш не би се осудила да помислам на формирање семејство доколку не сум финансиски стабилна...

Император, според маркс ако гледаме ултимативно, ти треба да работиш и да си ги сработиш тоа што можеш во денот и кога ќе ти се пријаде нешто да ти дадат пари само колку што ти се потребни да се најадеш, тоа е Маркс, секој според можностите, секому според потребите.
Само еден Reality Check денес живееме во капиталистичко општество не во марксиситчко. Ама постои веројатно да за две три генерации да се живее во општество слично на марксистичкото.
Аха и да те потсетам ти нема да живееш толку долго за да го доживееш тоа.
Фала за Reality Check....:smir:
Ама поентата не ми беше дека таа работа не треба да се работи...убаво што спомна,...секому според потребите,...а тука кај ти ги задоволуваат потребите.Не те исплаќаат ни трошка од тоа што те следува.
Така да незнам за што ме напаѓаш....за нешто што не сум го мислел??? т.е за нешто што ти погрешно си ме разбрал.
И јасно ми е во какво општество живеам...и се што правам е негова критика...

Значи...НИКОЈ не е упашен од тоа да се работи....упашени се дека тоа ќе мора да го прават за толку ниска и не исплатлива цена.

ти си запнала со тоа...аман па земи работи нешто колку толку..бар меѓувремено...не е тоа поентата...на различни страни влечеме сите.

Видите вака... не е проблем за јас на мои 18 со штотуку почнат факултет да работам во бутик, кафуле или што знам каде... 5-6000 денари за мене се доволни... али некој што завршил факултет... што треба да основа семејство .. како тој некој ќе се речи на тој чекор со плата од 5-6000 денари?... се мачел да заврши факултет за 5-6000 денари? има работни места.. ама какви? јас коа би имала завршен факултет никогаш не би се нафатила да работам за бедни 6000 денари... и никогаш не би се осудила да помислам на формирање семејство доколку не сум финансиски стабилна...
Срци тоа е муабетот што го правиме ние цело време.. Го прашав погоре Dee_Jay ке те прашам и тебе истото.. Подобро е да кукаш дека нема работи со скрстени раце или да работиш било што додека се трудиш да најдеш работа каква што мислиш дека заслужуваш? Ете и после завршен факултет.. Нема да работиш никаде ако не те примат кај што ти била првичната замисла?

ОК можи јас не се изразувам убаво па вие не можите да ме разберте...
Дури сум млад во ред,можам да си работам по бутици ,кафичи и сл....а во меѓувреме да си барам друга работа според струката,да држи вода.....ама РЕАЛНО...тие пари мене доволни ке ми бида за живот.Од друга страна пак нема да имам доволно време и да бидам доволно мотивиран да се борам да го остварам нештото,за разлика од кога ке намам пари.
Еве пример:Јас пуштам музика и си земам доволно од викенд да излезам со женската,да си купам нешто за мене и сл. и си викам,ај бе арно ми е шо има да се замарам.(не мора да биди само ова пример,еве нека работам во бутик)
Ама арно ке ми биди до кога?????

А од друга страна ко ке застанам цврсто на нештото дека морам да го постигнам,и да не го постигнам ке си речам,тоа е,битно дадов се од себе!!!Јеби га таков ми бил ксметот,и ке си почнам да работам што и да е!
Ако работам в бутик јас од 8-12 и 16-20 од каде време да се трудам да постигнам нешто????

Фала за Reality Check....:smir:
Ама поентата не ми беше дека таа работа не треба да се работи...убаво што спомна,...секому според потребите,...а тука кај ти ги задоволуваат потребите.Не те исплаќаат ни трошка од тоа што те следува.
Така да незнам за што ме напаѓаш....за нешто што не сум го мислел??? т.е за нешто што ти погрешно си ме разбрал.
И јасно ми е во какво општество живеам...и се што правам е негова критика...

Абе ти критикувај го општеството ама треба да ти е јасно дека и ако го бојкотираш нема да го промениш туку само сам на себе ќе си го направиш потешко живото. Општествено уредување се менува само тогаш кога претходното созреало, а за тоа да созрее треба да функционира во целост вклучувајќи те и тебе.

Тиквичке а што треба да каже татко ми кој после 6 години факултет добиваше плата само незначително поголема од тие со средно. Соочи се сореалноста, земи тоа што можеш да земеш, и надевај се на подобро, друго ништо не ти преостанува.

Јас те разбирам,и точно е дека ако треба пластични шишиња ке откупувам само да дојдам до парче леб да го нахранам чедото!!!!Ама тие луѓе што имаат чедо за ранење,збор не зборуваат,работат и носат леб дома.
Ама во случајов мислам дека стана збор за оние што се чукаат в гради,што немаат дете за ранење,што немаат ништо освен гордоста!!!!
Луѓе тие треба да се поддржат,пофалат,а не критикуваат.
Ајде сега кажи ми ти дали некој кој учел електро-машински факултет во Скопје 8 години,а е од Прилеп,заради инаетот на некој професор,кој вложувал средства,труд,сили и на крај заслужено го завршува,по две три,пет години од завршувањето не можејќи да најде рабора според струката да почни да чисти wc-a или слични работи,кои се предвидени за лица на кои не им е потребна ама баш никаква школа???
АМА BE REAL!!!!

4 саат е па малку не догледувам ама вака...малку си ми конфузен или јас те разбирам во погрешна насока.2008 година е ,знам дека овој податок не е ништо но незнам во кој свет живееш ти зошто веќе нема струка човеку кога треба да се експлоатира работна рака,значи да појаснам со конкретен пример.Девојче дотично од Виничко по потекло (значи го знам девојчето дека во Скопје студираше),димпломираше на економски со небитен многу факт ама со 9,3 просек.Истово девојче мораше да се врати од таму кај што е родено и после извесен период ,да не раскажувам се за да не биде ко приказна,девојчево и покрај тоа што неможеше да се справи со фактот дека мора таму да живее а нема работа за она за кое таа е остручена,еве неколку години продава магданос и моркови на пазар,што нејзините го произведуваат.
Знам дека можеви не успеав да ти го доловам она реалното,зошто и јас сум да се цени сопственото кога еве и јас со свои 25 се уште се школувам,значи не сум останала ...и не дека би сакала да продавам магданос но младичу реалноста е или бегај надвор или печали да можеш да пиеш кафе со луѓето што ти се мили,а гордоста тогаш испливува...

Ima rabota, ama aj raboti ja, na primer, platena ti e 100 evra, a treba da ti bide platena trojno povekje. Primer, koga se pojavija ovie so sivackite rabotni mesta, grcite bile potgotveni da plakjaat minimum 300 evra za vraboten (ova bila planirana plata za cistac, a za shivac ili nekoj na pegla sto raboti i do dvojno povekje), ama glupoto makedonce mu rece "sto ti e be tebe?? 300 evra?? Pa zarem mozno e da si tolku lud be grku?? Daj mu po 100 evra max plata i ke trcaat!"
I aj odi raboti vo konfekciive da te vidam?
A za cistac da ne praime muabet.
Fakt e deka cesno si e cesno, ubavo e, ama da ne ti se isplakja, a odis tamu po minimum 10 saati.. Ne valja.

Значи...НИКОЈ не е упашен од тоа да се работи....упашени се дека тоа ќе мора да го прават за толку ниска и не исплатлива цена.

ти си запнала со тоа...аман па земи работи нешто колку толку..бар меѓувремено...не е тоа поентата...на различни страни влечеме сите.
Неможеме да влечеме сите на различни страни со оглед на тоа дека темава има две солуции - Нема работа или нема работници..

ДА ИМА РАБОТНИ МЕСТА ЗА СИТЕ НО НЕМА РАБОТНИ МЕСТА ЗА ТИЕ СО ФАКУЛТЕТ СЕ НАДЕВАМ СЕ РАЗБИРАТЕ, ИЛИ ДА
АКО МЕ РАЗБРАВТЕ ОДЛИчНО

4 саат е па малку не догледувам ама вака...малку си ми конфузен или јас те разбирам во погрешна насока.2008 година е ,знам дека овој податок не е ништо но незнам во кој свет живееш ти зошто веќе нема струка човеку кога треба да се експлоатира работна рака,значи да појаснам со конкретен пример.Девојче дотично од Виничко по потекло (значи го знам девојчето дека во Скопје студираше),димпломираше на економски со небитен многу факт ама со 9,3 просек.Истово девојче мораше да се врати од таму кај што е родено и после извесен период ,да не раскажувам се за да не биде ко приказна,девојчево и покрај тоа што неможеше да се справи со фактот дека мора таму да живее а нема работа за она за кое таа е остручена,еве неколку години продава магданос и моркови на пазар,што нејзините го произведуваат.
Знам дека можеви не успеав да ти го доловам она реалното,зошто и јас сум да се цени сопственото кога еве и јас со свои 25 се уште се школувам,значи не сум останала ...и не дека би сакала да продавам магданос но младичу реалноста е или бегај надвор или печали да можеш да пиеш кафе со луѓето што ти се мили,а гордоста тогаш испливува...
Jас те разбирам,ок можеби јас малку нејасно се изразив па не си ме разбрала.Ама сакам да те прашам,дали доколку таа што сега продава магдонос,би ја оправдала или укривила ако не го прави тоа?Тоа ми е прашањето:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom