Нема да умрете

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа е твој избор на живот, затоа немој да пишуваш /те работи кои не ги познавате за луѓето што го избрале Бога како нивна насока.:salut:

не ми треба старче да му се клаљам ко слепец ...

Бог не е старче.
Милион години откако тебе ќе те нема, тој ќе биде истиот како што бил милион години пред да се родиш.

“Бог е дух, и кога му се клањаме, треба да му се клањаме во дух и вистина“
Евангелие по Јован, 4:23

Бог не е старче.
Милион години откако тебе ќе те нема, тој ќе биде истиот како што бил милион години пред да се родиш.

Евангелие по Јован, 4:23

Не верувам и така за едно 10 милиони Сонцето ќе пукне , па да видам дали Господ ќе ве телепортира ...

п.с Нели Земјата беше стара 6000 години , колку е стар вашиот Бог .. милиони ..?

Али има различни религии , или пак некои се во заблуда , некои се во право ?
Да бе стварно,отсекоаш тоа не ми било јасно...
Ако има еден Бог,и ако навистина тој постои и има докази за неговото постоење,како тогаш има толку религии?
Доказите за ЕДЕН бог(без разлика кој),нормално дека би ги фрлиле во вода верувањата за останатите,и лугето би се приклониле кон она кое реално постои.
Самото постоње на повеке религии,се поистоветува со човечката тенденција на поделба,организирање во групации,слично како што светот е поделен на различни држави,и сите се идентификуваат со своите нации,иако во суштина сме исти.Ама таквата тенденција е ЧОВЕЧКА.Нема ништо "божествено" во тоа.
Можда оти не постои воопшто нешто божествено?
Барем не на начинот кој е прикажан во повекето религии.
Хм...aj донт ноу.
И уште нешто:
Не се клањај на никој,сите сме еднакви...
Евангелие по МЕНЕ....

темава ме стави на размислување.незнам кого не би ставила на мал тест.
до нас е!не сме совршени,а искушенијата се отровни.

Патот до рајот и не е така лесен и едноставен. Можат сите да се согласат дека човекот ја знае разликата помеѓу доброто и злото, но што ако со тек на време се изгуби јасната граница помегу тие две диаметрално спротивни стојалишта, што ако денешниот човек не ја знае вистинската разлика помеѓу Бог и Сатаната?
Мислам дека лугето не самошто се излажани од Сатаната туку продолжуваат со затворени очи да живеат надевајки се дека на некаков магичен начин ќе им бидат простени гревовите.
Каде ќе го барате одговорот на најбитното прашање, а?:raz:

-What is love?
-The total absence of fear - said the master.
-What is it we fear?
-Love.
Автор Антони де Мело.
Toa e единствено вистинско добро, љубов. Целоосно отсуство на страв. Стравот вклучува и бес, омраза, завист итн... Се додека ја гледаме само грешката кај другите и самите ќе бидеме во грешка, кога ќе ја гледаме и добрината што постои во секој човек ќе ја согледаме неговата грешка на вистински начин, а за тоа е потребно најпрвин кај себеси да ја согледаме грешката, во перцепцијата на она што повеќето го сметаат за добро и зло. Тогаш тие две работи ќе станат илузија, гледани низ призмата на љубовта.

Што бил Хитлер? Според многу - монструм, убиец, клинички случај на што ти знам кои дијагностификации, вистина е сето тоа, но дали е целосна вистина? Можеби пред се бил едно дете жедно за љубов.

Вистинската разлика меѓу Господ и Сотоната...добар почеток за нова тема..сепак имам една недовршена...длабока е разликата меѓу некој што дава и некој што одзема...Грешката е пак до нас...Се трудиме да си избереме Бог онаков каков ни одговара спрема нашите визии каков треба тој да изгледа за да ги задоволи нашите потреби...Тука е почетокот на крајот...(крајот е паѓањето во искушение и настанок на гревот)...Тука Сотона е мајстор...од нема да умрете, до не постои Рај и Пекол, па дури да не убеди дека ни самиот тој не постои...Обединување на моќта, сексуалноста, сензуалноста, машкоста...и уште многу други трипови кои нам ни одговараат...
Оној кој навистина те сака нема да те помитува со лажни поклони...Да го дадеш својот син од друга страна е вистинска жртва.. И тоа се со една цел да се заврши започнатото дело соединувањето со Господ...Ама тоа нема да се случи одека не сватиме зошто сме паднале..кога ќе ја видиме вистинската слика ќе ни стане јасно и нешто друго
Бог постана човек за човекот да стане бог.
Ама прво мораме да прифатиме дека грешката е наша...

Али има различни религии , или пак некои се во заблуда , некои се во право ?

Да, некои се во заблуда а некои се во право.
А прашањето кое во себе го содржи и и одговорот, се нарекува реторичко прашање.

И после имало војни на верска основа ... абе ајде ...

Почнал си малку од малку да учиш и други работи , добро е тоа , можеби сеуште има надеж за тебе :pos2:

А од кај толку сигурен дека вие сте во право а не муслиманите?
И они имаат света книга,имаат пророк,се е исто како и во христијанската религија.Што е тоа што ги прави нив грешни неверници,не ми е јасно?
Или на пример грчките Богови.Можеби тие се вистинските.И за нив има записи,и многу луге верувале во нив...
Немаш никаков аргумент да кажеш дека твојата религија е она вистинската.

Патот до рајот и не е така лесен и едноставен. :raz:

Patot do rajot e nevozmozen ako sosema sam trgnam kon nego ili pak ako sakam da stvoram svoj sopstven pat (ako so svoi sili sakam da Go pridobijam Bog - preku vrsenje na dobri dela, religioznost, asketstvo i sl.). No, ako Nekoj go ima izmazneto trnliviot pat do rajot i mi veti deka ako Mu se predadam, ke me vodi i ke me donese do toa mesto na zaednistvo so Bog, togas toj pat e otvoren i nema jas da se trudam da naogjam novi patista do neboto, ako ima samo eden PAT.
Taa milost e besplatna, ne zavisi od mojot trud, i vednas trgnuvam kon otvoreniot Pat koj sto e Gospod Isus.

'Ako so svojata usta Go priznavas Isus za Gospod, i ako vo svoeto srce veruvas deka Bog Go voskresna od mrtvite, ke bides spasen.'
Poslanie do Rimjanite 10 : 9

И после имало војни на верска основа ... абе ајде ...

Почнал си малку од малку да учиш и други работи , добро е тоа , можеби сеуште има надеж за тебе :pos2:

„..не надевајте се на луѓе-на Бога надевајте се..„ би рекол Апостолот Павле. Ти текнува? Во Бога е надежта за спасение на душата...
А за војните и причините за војни, треба да се обратиш на друго место, кое не е баш препорачливо...

А од кај толку сигурен дека вие сте во право а не муслиманите?
И они имаат света книга,имаат пророк,се е исто како и во христијанската религија.Што е тоа што ги прави нив грешни неверници,не ми е јасно?
Или на пример грчките Богови.Можеби тие се вистинските.И за нив има записи,и многу луге верувале во нив...
Немаш никаков аргумент да кажеш дека твојата религија е она вистинската.

Не е во прашање сигурноста туку верата во вистинскиот Бог.
А тоа што и другите религии имале вакви и такви книги-па нормално е дека ги имаат. И тие религии се обидуваат да ја засноваат својата вера во некоја цврста подлога а таа подлога се, најчесто. книгите наследени од претходните времиња.
А за тоа дека мојата религија е вистинската, имам напишано веќе неколку стотици постови. Во нив, повеќе пати имам напишано дека на поедницните кои ВЕРУВААТ, не им се потребни никакви ДОКАЗИ. Нивната вера е најдобриот ДОКАЗ, а делата кои произлегуваат од живеењето според верата, се ПОТВРДА за исправноста од нивната вера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom