Злате, не се чудам, само си правевме муабет…
Јасно е дека ти кажуваш за “идеален случај”, а и јас и ти не веруваме дека кај нас тоа може.
Инаку ти верувам дека дигиталните манометри се прецизни(иако не знам на кој принцип работат), ама и аналоген може да биде прецизен и добар. Еве тамам додека го пишувам ова @vouager постира за такви…
Јасно ми е на кој принцип работи мерач на притисок, У цевче што се витка и исправа, и постои стотици години уште од времето на парата. Исто така и останатото мање-више го апсолвирам со релативниот притисок и како се пресметува.
На крај-краева, и двајцата се слагаме дека кај нас “правилна” монтажа до толку не е возможна! Јас само сакав да кажам дека ни дигитален манометар не е гаранција за добар мајстор! (Како што ти го направи)
И уште по на крај, монтирам клима со 5 метра цевки од 1/4” и 3/8”. И без вакумирање ќе тера… (и онака премал волумен е тоа, доста е само да го шишне, да испушти малку фреон. Пола клими у државава ни се така монтирани, па тераат мака немаат)
А да местев мулти-сплит од 3000€ со пеес метра цевки, или ТП со 3/4” на 15-20 метра.. е тогаш ќе бев загрижен…
Da mozhi i taka da pravish ako ne mestish strafovi na cevkite ili ako koristish salam Alat (Bördelwerkzeug) za da go napravish konusot da bidi mazen i da prilepi perfekt. Inace ako si maler za den dva otide freonot.
A za 50-100m edinstveno shto ti treba e dobar Manometrar, Boca so Azot i Vakuum Pumpa i zatoa ako sakash da bidish podobar od drugite nabavi si gi.
I mojata klima shto ja montira "Majstorot" pred nekoj den kaj mene ima 3m cevki ama krkashe 10min Vakumiranje!
Samo negova polu greshka beshe shto ne ja ostavi ushte 30min da vidi dali drzhi vakuum ama poshto beshe se ostanato profi napraveno ( perfektni konusi, shtrafovite so Kilo kluc stegani) mu oprostiv .