Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Dali nekoj probal dolniot del od nadvoresnata da go premacka so termostop? navodno sprecuvalo mrznenje i pravenje poplava zima...
Автоматски споено мислење:

Другар да остај тоа термостоп и такви превари…
Само стиропор му е мајката! И тоа 10-ка!
Ако се завитка убаво, не само оздола, мака нема да имаш веруј ми.. А плус и поубаво ќе грее!

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
Другар да остај тоа термостоп и такви превари…
Само стиропор му е мајката! И тоа 10-ка!
Ако се завитка убаво, не само оздола, мака нема да имаш веруј ми.. А плус и поубаво ќе грее!
ne e loso covek da se vraboti, da pridonesuva za doma... samo po forumi da se dremelo...

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Си седев на тераса, и си се чудев како добро се држи климава!
Сега не е тивка како Сузуми, ама пријатен звук има… плус корне цел ден на макс!
Не се гледа убаво оти седенка ја снимав, ама толку лошо е монтирана, буквално скроз до стреа горе, и плехот на стреата на само 3-4mm до неа!
Вибрации 0!
Верујте луѓе и јас се чудам… у тој поглед дури и со сузуми може да се рамни!
Taa on-off QUADRO oem Vestel e ili so Toshiba Compressor ili Panasonic Compressor ( imase na nekoj modeli od QUADRO klimatizeri pisuvase na nadvoresnata edinica sto kompresor imaat )

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Taa on-off QUADRO oem Vestel e ili so Toshiba Compressor ili Panasonic Compressor ( imase na nekoj modeli od QUADRO klimatizeri pisuvase na nadvoresnata edinica sto kompresor imaat )
Така е. Ти ми кажа дека е Вестел, иначе никад не би дознал.
Појма неам што компресор има..
Фуегото е со митсубиши сигурно, а оваа не знам.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Така е. Ти ми кажа дека е Вестел, иначе никад не би дознал.
Појма неам што компресор има..
Фуегото е со митсубиши сигурно, а оваа не знам.
Jas sum DNK za klimatizeri :)

Fuego-to oem TCL mislam e so Toshiba motor ( koga ke ja demontiraat za da ja montiras novata bas otvori ja proveri sto kompresor ima )

Novata ke bide na mesto na Fuego-to ili kaj Quadro-to ke ja montiras novata ?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Jas sum DNK za klimatizeri :)

Fuego-to oem TCL mislam e so Toshiba motor ( koga ke ja demontiraat za da ja montiras novata bas otvori ja proveri sto kompresor ima )

Novata ke bide na mesto na Fuego-to ili kaj Quadro-to ke ja montiras novata ?
Ме изнасмеа со ова :ROFLMAO:
ама така е… само едно даљинско да ти сликне човек, и одма наоѓаш што е (y)

Фуегото е 110% митсу коморесор! Уште ја имам кутијата во шупа, нешто се чуваат глупости во неа.. и со огромни црвени букви си пишува митсубиши компресор!
Таа е таа што ќе ја мењам. Малку е ослабена(иако мислам дека само фреон и фали..), и могуче да ја лупнам у една соба само за ладење да служи. Ама “о том по том”!
Квадрото не го чепкам засега, добро служи.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Ме изнасмеа со ова :ROFLMAO:
ама така е… само едно даљинско да ти сликне човек, и одма наоѓаш што е (y)

Фуегото е 110% митсу коморесор! Уште ја имам кутијата во шупа, нешто се чуваат глупости во неа.. и со огромни црвени букви си пишува митсубиши компресор!
Таа е таа што ќе ја мењам. Малку е ослабена(иако мислам дека само фреон и фали..), и могуче да ја лупнам у една соба само за ладење да служи. Ама “о том по том”!
Квадрото не го чепкам засега, добро служи.
Fuego Espana e top model na TCL ( koga ke go demontiras ako imas moznost otvori ja nadvoresnata edinica ) moj sovet ne go prodavaj samo edno hemisko cistenje proverka I slicno I premesti go vo druga prostorija

Член од
20 јануари 2023
Мислења
390
Поени од реакции
533
Pratam mnogu poozbilna literatura od profi majstori koj tolku navlegle vo termodinamikata na ovaa problematika so klimi, možam samo da učam od niv. Prašaj go tvojot omilen monter što koristi analogni manometri za frižideri dali slušnal ili znae što se točki na podladenje i pregrevanje na freonot. Ednostavno skalata na anolignite manometri e neupotrebliva za minusni pritisoci. Se nadevam deka ti e jasno deka -1 bar ili -760mm živin stolb ne postoi na zemjava i deka ne postoi mašina što može da go postigne ( a vo upastvoto stoi deka treba da se napravi što e najgolema glupost) isto kako što ne postoi pumpa koja može da povleče tečnost od 10m dlabočina ako nema Venturieva cevka na usisot. Ova se raboti koi ušte vo sredno se učat.
Inače digitalen manometar koj se koristi za vakuum pumpata e baždaren baš za ovaa rabota i točno si gi pokažuva promenite na vakuumot dodeka na analogniov ne se ni gleda kolku e vo minus.....
Чекај, кога ти учеше средно немало дигитални?! :) Или тогаш аналогните оделе во минус.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Чекај, кога ти учеше средно немало дигитални?! :) Или тогаш аналогните оделе во минус.
Ako ti e cel da me ismejuvaš ispađaš glup so vakvi upadici koi nemaat ama nikakva smisla, ti nudam prilika da naučiš nešto novo na lesen način a ti prdiš.

@PticaSelica se čudi zošto analognive ne se dobri i što mora elektronski digitalni manometri! Me mrzi sega da se ubeduvam, ama otvorete Yutube i pobarajte vakumiranje na toplotni pumpi i će vidite što vakumerki treba, kakvi creva i manometri koristat, nikako istite što se za polnenje freon!
Ušte edna glupost od monterite e proverka na nepropusnost so nivnoto vakumiranje koe ne e ponisko od 0.8 bari, vo tehnikata sekade ama baš sekade se koristi pritisok za proverka a ne vakuum. Zošto? So vakuum možeš da napraviš samo 1 bar potpritisok i toa e kako napreganje isto so 1 bar natpritisok, a sistemot treba da raboti do 45 bara,zatoa tuka e pravilno proba so azot na 15 bari, sosema dovolno.

Inače kako objasnuvanje zošto nekoi go označuvaat vakuumot so minus a drugi ne. Isto e apsoluten vakuum od 0 mmHg i -760 mmHg. Zošto? Manometrite sekogaš merat nadpritisok, vo stvarnosta ne se pirikažuva toj eden bar na nivo na 0 nadmorska visina. Koga pravime vakuum odime vo minus od 0 nadole se do 760 mmHg ili ako go zememe apsolutniot pritisok za početok na merene togaš odi se pozitivno.

Pravilen vakuum e 1.33 mmHg na koj treba da se dovede sistemot i da se čuva polovina čas da i se dade vreme na vlagata da ispari, a taa sega na ovoj vakuum isparuva na -19 C..... dali nekomu e vaka vakumirano? Ne se e glumenje i bezpotrebna gnjavaža. Ušte i glupostite od manuelot na Toshiba na -760 mm Hg toa po japonski strogo majka. Gi mrzelo da odzemat od 760-1.33 mmHg!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.549
Поени од реакции
8.346
Ako ti e cel da me ismejuvaš ispađaš glup so vakvi upadici koi nemaat ama nikakva smisla, ti nudam prilika da naučiš nešto novo na lesen način a ti prdiš.

@PticaSelica se čudi zošto analognive ne se dobri i što mora elektronski digitalni manometri! Me mrzi sega da se ubeduvam, ama otvorete Yutube i pobarajte vakumiranje na toplotni pumpi i će vidite što vakumerki treba, kakvi creva i manometri koristat, nikako istite što se za polnenje freon!
Ušte edna glupost od monterite e proverka na nepropusnost so nivnoto vakumiranje koe ne e ponisko od 0.8 bari, vo tehnikata sekade ama baš sekade se koristi pritisok za proverka a ne vakuum. Zošto? So vakuum možeš da napraviš samo 1 bar potpritisok i toa e kako napreganje isto so 1 bar natpritisok, a sistemot treba da raboti do 45 bara,zatoa tuka e pravilno proba so azot na 15 bari, sosema dovolno.

Inače kako objasnuvanje zošto nekoi go označuvaat vakuumot so minus a drugi ne. Isto e apsoluten vakuum od 0 mmHg i -760 mmHg. Zošto? Manometrite sekogaš merat nadpritisok, vo stvarnosta ne se pirikažuva toj eden bar na nivo na 0 nadmorska visina. Koga pravime vakuum odime vo minus od 0 nadole se do 760 mmHg ili ako go zememe apsolutniot pritisok za početok na merene togaš odi se pozitivno.

Pravilen vakuum e 1.33 mmHg na koj treba da se dovede sistemot i da se čuva polovina čas da i se dade vreme na vlagata da ispari, a taa sega na ovoj vakuum isparuva na -19 C..... dali nekomu e vaka vakumirano? Ne se e glumenje i bezpotrebna gnjavaža. Ušte i glupostite od manuelot na Toshiba na -760 mm Hg toa po japonski strogo majka. Gi mrzelo da odzemat od 760-1.33 mmHg!
Drugar ve citam denojve i vi se cudam na glupostite shto gi pishuvate povejcemina!

1. Klima se proveruva so Vaakum
2. Azot se koristi za cistenje a ne za proverka na PRITISIOK
3. Vakuum od -1 Bar ne e mozhno da se postigni zatoa shto toa znaci deka e postignat absolutno prazen prostor shto praktcki ne e vozmozhno so nikakva mashina.
4. Kvalifikuvan Monteuer raboti so Kvalitetni Analagni Aparati i mozhi na aparatot da procita ABSOLUTNO se ! Makar i promena na vakuumot od 0,0001mBar
i edinstven alat za da otceni koga klimata e polna, prazna, tishi ili sl mu e dovolen toj ANALOGEN aparat i nishto drugo!
Zaprashajte se zoshto ovaj Analogen Aparat na slikava podolu koshta 700€ vo germanija i zoshto se prodava kako alva koga ima digitalni od 150€ nagore?

5. Vo makedonija ne postoi Kvalifikuvan majstor za klimi ( Makrar shto imam rodnina shto e eden od Najdobrite vo MKD i ima neznam kakvi hali i magacini opremuvano so klimi), site se priuceni od mene do tebe, od YouTube videa i tn... I shto e najlosho posle toa se pravat popametni i od samite Proizvoditeli.

Vo Germanija za Kältetechniker ( Marstor za klimi) mora da ucish DUAL Shkolo od najmalku 3,5 Godini ! Shto znaci Pola vreme Praksa pola Casovi i na krajot MORA da polagash zavrshen Ispit i dobivash titula Majstor za Klimi!
Poznavam germanci koi shto imaat praveno Kaskadni Klimi koi dostignuvaat i -80Stepeni i povejce. (Ama toa e druga prikazna)

Za tebe i site ostanati shto sakaa malce da procitaat za Pritisok , Vakum i slicno eve im eden PDF na germanski.

monteurhilfe.jpg

A ovaj podolu e mojot rezervniot shto e pola Invalid :) bez zashtitni staklenca. Ama ushte precizen kako Shvajcarski saat.

Автоматски споено мислење:

IMG_20230822_205815.jpg

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326

Злате, не се чудам, само си правевме муабет…
Јасно е дека ти кажуваш за “идеален случај”, а и јас и ти не веруваме дека кај нас тоа може.
Инаку ти верувам дека дигиталните манометри се прецизни(иако не знам на кој принцип работат), ама и аналоген може да биде прецизен и добар. Еве тамам додека го пишувам ова @vouager постира за такви…
Јасно ми е на кој принцип работи мерач на притисок, У цевче што се витка и исправа, и постои стотици години уште од времето на парата. Исто така и останатото мање-више го апсолвирам со релативниот притисок и како се пресметува.

На крај-краева, и двајцата се слагаме дека кај нас “правилна” монтажа до толку не е возможна! Јас само сакав да кажам дека ни дигитален манометар не е гаранција за добар мајстор! (Како што ти го направи)

И уште по на крај, монтирам клима со 5 метра цевки од 1/4” и 3/8”. И без вакумирање ќе тера… (и онака премал волумен е тоа, доста е само да го шишне, да испушти малку фреон. Пола клими у државава ни се така монтирани, па тераат мака немаат)
А да местев мулти-сплит од 3000€ со пеес метра цевки, или ТП со 3/4” на 15-20 метра.. е тогаш ќе бев загрижен…

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.549
Поени од реакции
8.346
Злате, не се чудам, само си правевме муабет…
Јасно е дека ти кажуваш за “идеален случај”, а и јас и ти не веруваме дека кај нас тоа може.
Инаку ти верувам дека дигиталните манометри се прецизни(иако не знам на кој принцип работат), ама и аналоген може да биде прецизен и добар. Еве тамам додека го пишувам ова @vouager постира за такви…
Јасно ми е на кој принцип работи мерач на притисок, У цевче што се витка и исправа, и постои стотици години уште од времето на парата. Исто така и останатото мање-више го апсолвирам со релативниот притисок и како се пресметува.

На крај-краева, и двајцата се слагаме дека кај нас “правилна” монтажа до толку не е возможна! Јас само сакав да кажам дека ни дигитален манометар не е гаранција за добар мајстор! (Како што ти го направи)

И уште по на крај, монтирам клима со 5 метра цевки од 1/4” и 3/8”. И без вакумирање ќе тера… (и онака премал волумен е тоа, доста е само да го шишне, да испушти малку фреон. Пола клими у државава ни се така монтирани, па тераат мака немаат)
А да местев мулти-сплит од 3000€ со пеес метра цевки, или ТП со 3/4” на 15-20 метра.. е тогаш ќе бев загрижен…
Da mozhi i taka da pravish ako ne mestish strafovi na cevkite ili ako koristish salam Alat (Bördelwerkzeug) za da go napravish konusot da bidi mazen i da prilepi perfekt. Inace ako si maler za den dva otide freonot.
A za 50-100m edinstveno shto ti treba e dobar Manometrar, Boca so Azot i Vakuum Pumpa i zatoa ako sakash da bidish podobar od drugite nabavi si gi.
I mojata klima shto ja montira "Majstorot" pred nekoj den kaj mene ima 3m cevki ama krkashe 10min Vakumiranje!
Samo negova polu greshka beshe shto ne ja ostavi ushte 30min da vidi dali drzhi vakuum ama poshto beshe se ostanato profi napraveno ( perfektni konusi, shtrafovite so Kilo kluc stegani) mu oprostiv .

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Da mozhi i taka da pravish ako ne mestish strafovi na cevkite ili ako koristish salam Alat (Bördelwerkzeug) za da go napravish konusot da bidi mazen i da prilepi perfekt. Inace ako si maler za den dva otide freonot.
A za 50-100m edinstveno shto ti treba e dobar Manometrar, Boca so Azot i Vakuum Pumpa.
Тамам работа! Ќе барам вакумирање!
Поентава ми беше дека ако дојде мајстор и се истовари со аналогни манометри… не значи дека е лош мајстор, или монтажата ќе биде лоша!
Тоа е уствари целава закачка…

А тоа боци-моци и такви работи, нека му ја мислат тие со мулти-сплитови и ТП.

D

Deleted member 157923

Гостин

Стварно ова со притисок место вакум за проверка на непропуснпст држи место. На колата моја се скина црево од климата и фреонот истише. Мајсторот што ја праеше после промена на цревото прво го наполна системот со азот и го остави така да види дали ќе тиши од негде.
Пак тек после вакумирање и полнење со фреон.И памтам ми рече ќе ставиме и масло со фреонот за да се подмачкува компресорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom