Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Кому треба да плаќа за netflix кога има бесплатно се на bflix?

Подобро да ги донирате парите за некое дете у Африка што нема вода да пие, отколку да и плаќате на таа корпорација. :)

Бинго! Најдовме постар модел клима Mitsubishi MSZ-FH35VE за стара цена од 920e. Одличен модел. Се двоумевме помеѓу Fujitsu ASYG 12LTCA (960e) и Mitsubishi MSZ-FH35VE (920e), но брат ми реши да купи Mitsubishi. Инсталација по празникот.:)

Вчера починал Жак Перин, не знам за други ама мене познат само по улогата во Cinema Paradiso.

278796439_532261324935271_5286234562711854801_n.jpg

Реално.
Олга, природно убава, како самовила беше. :love:
Словенка, наше дете.

Ги читам постовиве и се чудам. Јапонскиве климе да не се правени од некои материјали кои се носат од Марс можеби?
Имав клима Хитачи инвертер 14ка, 3.5кв. значи 14ка. Вистина е дека модулираше и до 200 вати, ама ЗАМРЗНАВ!!!!! На модулација од 200 вати ставена на аутофан, дува со 1 брзина и дува ЛАДНО.
На температури под -7, -8 буквално почнуваше да полетува, па тоа беше млазен авион. Во месеци кога кај нас знае да падне температурата и по две три недели да биде и по -10 и -15 преку ноќ а преку ден да не надмине 0 или евентуално 1 степен климава трошеше по околу 400 киловати месечно за изолирана просторија од 30 метри квадратни, со ПВЦ столарија. Преку ден наместена на 25 за да достигне некои 22-23, преку ноќ на 19-20, а исто и кога не сум дома. Значи климата беше ТАПА!!!
Некаде во Декември купив Грее Амбер Нордик 3,5кв и ја монтирав на местото на Хитачито.
Вистина е дека не модулира толку ниско, минимум е до 450 вати и после се исклучува, вистина е дека во истите услови и при истите темшератури како претходно опишаните (а ги имавме оваа година) троши оклу15-20 проценти повеќе струја од Хитачито ама вистина е и нешто друго, климата не грее туку ФРЛА ОГАН. Без разлика на која модулација е издувува топол воздух а кога достигнува зададена температура под климата е буквално непријатно да се стои од топлината, сакате верувајте сакате не. Просторијата е топла за разлика од претходно. 24 степени во истата просторија каде претходно грееше јапонецот, Амбер ги достигнува како од шала. Значи за Јануари сметката за струја ми беше 8200 денари, тука влегуваат Амбер нордик, една грее пулар еко, термо печка од 2кв, бојлер на струја, и готвење на струја. Климите не ги исклучувам.
Цената беше 57000 денари. Вреди за секој денар. Митсубиши со тие перформанси е 90000 денари и сигурен сум дека е поекеномичен ама не за толку многу колку што е разликата во цена. И сигурен сум дека не може да грее повеќе. Амберот има 10 години гаранција. Тоа е доволно за мене па и без разлика што треба да плаќам сервис за продолжување на гаранцијата. и онака го плаќав чистењето за смрдливото Хитачи секоја година.

За Грее Амбер Нордик, од мене огромна препорака

Последно уредено:
Ги читам постовиве и се чудам. Јапонскиве климе да не се правени од некои материјали кои се носат од Марс можеби?
Имав клима Хитачи инвертер 14ка, 3.5кв. значи 14ка. Вистина е дека модулираше и до 200 вати, ама ЗАМРЗНАВ!!!!! На модулација од 200 вати ставена на аутофан, дува со 1 брзина и дува ЛАДНО.
На температури под -7, -8 буквално почнуваше да полетува, па тоа беше млазен авион. Во месеци кога кај нас знае да падне температурата и по две три недели да биде и по -10 и -15 преку ноќ а преку ден да не надмине 0 или евентуално 1 степен климава трошеше по околу 400 киловати месечно за изолирана просторија од 30 метри квадратни, со ПВЦ столарија. Преку ден наместена на 25 за да достигне некои 22-23, преку ноќ на 19-20, а исто и кога не сум дома. Значи климата беше ТАПА!!!
Некаде во Декември купив Грее Амбер Нордик 3,5кв и ја монтирав на местото на Хитачито.
Вистина е дека не модулира толку ниско, минимум е до 450 вати и после се исклучува, вистина е дека во истите услови и при истите темшератури како претходно опишаните (а ги имавме оваа година) троши оклу15-20 проценти повеќе струја од Хитачито ама вистина е и нешто друго, климата не грее туку ФРЛА ОГАН. Без разлика на која модулација е издувува топол воздух а кога достигнува зададена температура под климата е буквално непријатно да се стои од топлината, сакате верувајте сакате не. Просторијата е топла за разлика од претходно. 24 степени во истата просторија каде претходно грееше јапонецот, Амбер ги достигнува како од шала. Значи за Јануари сметката за струја ми беше 8200 денари, тука влегуваат Амбер нордик, една грее пулар еко, термо печка од 2кв, бојлер на струја, и готвење на струја. Климите не ги исклучувам.
Цената беше 57000 денари. Вреди за секој денар. Митсубиши со тие перформанси е 90000 денари и сигурен сум дека е поекеномичен ама не за толку многу колку што е разликата во цена. И сигурен сум дека не може да грее повеќе. Амберот има 10 години гаранција. Тоа е доволно за мене па и без разлика што треба да плаќам сервис за продолжување на гаранцијата. и онака го плаќав чистењето за смрдливото Хитачи секоја година.

За Грее Амбер Нордик, од мене огромна препорака
Топ со здравје да си ја користип и грееш.

Јас сум многу задоволен од мојите клими, помина првата зима. Зборувам за стан од 42 m2, а за куќата уште не е се средено. Цела грејна сезона е трошок околу 100е за стан, можеби и помалку. Немавме осцилации на температурата дури и кога беше -15C неколку дена. Греење на 24C. Но, зградата е феноменална. Во ходниците температурата е околу 10-15 секогаш.

Namontirana AMBER NORDIC 12ka do -30

T na Izduv :vozbud:

Nadvoresnata slikana otvorena na eden ruski forum
Малку Ретро пост и потсетување на Амберот Нордик, ова е првиот намонтиран АмберНордик во далечната 2017та. Од 2017та има поминато 5 грејни сезони, врв од клима.

Совршена инсталација.
Еве јас сега седам со твојот колега Gree Србија.Тој се смее и те поздравува и вели дека никогаш не треба да ја чистиш внатрешната единица, бидејќи таа воопшто не влече воздух. :)

И јас ти кажувам дека таа климата не е за нормално изолиран стан на Балканот. Ако ова е точната температура на издув. Ова е превисока температура. Непријатно во станот. Ние не живееме на северот на Норвешка. Можеби е добро за тотално неизолирани станови или соби од 60 m2. Сега ми е сосема јасно зошто луѓето имаат проблеми.

Последно уредено:
@Strelec едно прашање за топлотниве пумпи. Зошто мислиш дека другите пумпи освен Гри немаат таков квалитет како Wilo пумпи и грејачи за догревање ?
И каде може да се побара понуда од Гри за топ ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom