- Член од
- 3 јуни 2016
- Мислења
- 369
- Поени од реакции
- 642
Јас не реков дека старо треба да се купува! Реков дека нема потреба старо да се менува ако работи и си ја врши работата! Многу битна дистинкција.
Што мислиш овие новиве клими со А и некој плус, колку се поефикасни од он-офф на 5ц,10ц?!? Еве јас ќе ти кажам. Ни 0.5 поголем коп немаат! 100-200ден месечно на сметка разлика. За ладење исто.
И не заборавај дека ЕУ бирократијата е лицемерна и со голем биас!
Тебе како физичко лице ќе те шиканираат да плаќаш плувчиња како демек ти си крив за озонската дупка, а големите корпорации и дата-центри уште ќе можат да користат чилери со р22, р123 и остало ѓубре!
Ова само за клими ако зборуваме! А се однесува на секој аспект од животот! Нека не ме тераат мене да купувам фрижидер или усисивач со инвертер мотор(бог да чува и од двете). Прво нека ги натераат нивните авто-индустрии да употребуваат р32 фреон во колите, нивните авиони и бродови кои допринесуваат 40% од вкупното загадување со фосилни горива, или прехрамбената индустрија која исфрла 300мил тони пластика секоја година(а може барем 1/3 да намали ако сака или биде притисната со закон!).
Да не ме сфатиш погрешно, јас сум екологист и сакам да живеам во чиста и здрава околина. Ама нејќам некој будала да ме прави или да ми префрла вина.
Живееме во корпоративизам како општествено-економско уредување. Тоа што неможат/не сакаат да ги натераат големите корпорации можат да ни го закачат нас на врат како индивидуи...
Mnogu si vo pravo so korporaciive i totalno se slozuvam , no ne se slozuvam za prviot del so klimite. Jas i ti tesko korporaciive da gi promenime nekako ili da vlijaeme, no mozeme lokalno da deluvame i zborime. Koga ke vidis na globalno nivo sto znaci stari freoni kaj klima uredi ili uste postrasno vo avtomobilska industrija, se sobira golem impact. Mnogu golema i kontroverzna i bitna tema e, ama ne e za ovoj forum.