Osnoven preduslov za da raboti na održuvanje t.e. najblisku do min. modulacija za do go opravda statusot inverter ,mora T vo prostorijata da bide ista ili ne pomala od 1C so zadadenata na dalečinskoto. Vo slučaj na što pogolema razlika, inverterot samiot se trudi (taka e softverski podesen) što pobrzo da go zagree prostorot i kako što se približuva kon celnata T taka modulira nadolu do svojata najniska potrošuvačka vo zavisnost od T nadv/vnatre i vlažnosta na vozduhot nadv/vnatre. Zatoa i ne sekogaš gi dostiga deklariranite min/max vrednosti na proizvoditelot.Дали вака да направам ако добро те разбрав.
Кога е најладно , обично после полноќ, јас би ја чувал на 20 наместена.
Кога одржува во најмала брзина троши 270-320 вати.
Да ја пуштам на 4-5 и ќе видам колку троши. До сега, кога достигнува температура после првичните 1900 вати кои траат 2-3 мин, прекинува неколку мин и продолжува со 850- 950 вати. Првите 30 - 45мин, работи пали- гаси. Само после неколку саата, кога ќе се потсмири воздухот во собата , на одржување работи под 300.
Предходната ноќ, пробав на 4- та брзина од 5, наместена на 21 степен, само што ќе се активираше компресорот и дувањето , гаснеше за помалку од 15 секунди. В.Е. е поставена во средина на ѕид од 8,5 метри, на 220 цм од под. Значи од плафон кој е висок 260 има 30 цм.
Инаку , мислам дека инвертор климите навистина треба да можат да работат на одржување на температурата на собата, со постојано дување, со јачина која е потребна за надополнување на топлинската загуба на просторот. Да ја одржува посакуваната температура, со варијација на 0,5 степени. Нели затоа се ИНВЕРТЕР. Зошто , кога не е под 5 целзиуса или под 0-та не се во можност ( не сите ) тоа е чудно, најблаго кажано ..........
Меѓутоа, апсолутно е прифатливо, за многу корисници, климата да им ја затопли просторијата на посакуваната температура, да ја одржува и на -10 степени, без разлика дали ќе се гаси повремено.
Kaj on/off klimite mnogu ubavo se gleda promena na potrošuvačkata vo zavisnost od izbranata brzina na izduv, bidejći tamu kompresorot vrti sekogaš so ista brzina, a ima promena na potrošuvačkata so zgolemuvanje/namaluvanje na izduvot.
Inače za kompresorot kaj inverterite najdobro e da raboti vo nekoj nominalen režim od 60Hz ili 3600 vr/min so nekoja sredna negova snaga, za 3.5Kw toa e 700-800W.
Za da raboti na min da rečeme na 150W i so najmal izduv treba klimata da ima prvo dobro kontroliran invertorski nadvorešen ventilator, koj treba edvaj da se vrti bidejći ako nema dovolno odzemanje na toplina od vnatrešniot izmenuvač, a nadvoreršniot nosi golema količina na svež vozduh, vednaš doađa do pregrevanje na kompresorot. Ne sekoj kompresor može ova da go izdrži, pa zatoa klimi što moduliraat nisko mora da imaat poskapi kompresori vo sebe.
Po mene zatoa e dobar nekoj kompromis od ne mnogu niska modulacija da rečeme od 300w, e sosema dovolna da se ovcite na broj i volkot sit.....