Ova se kosi so osnovnite principi na rabota na klimite i zakonite na termodinamikata na gasovite....
kaj sekoja klima pogolem protok na vozduh niz izmanuvačot predizvikuva i pomala potrošuvačka na energija, može lesno da se proveri so watmetarot što go imaš.
So pogolemiot protok vozduhot na izlezot e so poniska T, odi podaleku od klimata, pa taa zema svež vozduh od najodalečenite delovi od sobata i dobivame pouednačena T vo celiot prostor.
Maliot protok predizvikuva proizvodstvo na vrel vozduh koj se vrti na metar-dva od klimata i go buni senzorot.
Kaj tebe verojatno softverot e taka podesen ako se biraat malite brzini da se uspori kompresorot za da padne potrošuvačkata..... Izgleda lesno da se napravi no iako izgleda kako paradoks vaka trpi kompresorot, pa za ovaa gimnastika treba mnogu kvalitetni kompresori.
Baš me interesira da proveriš kako sedviži potrošuvačkata so menuvanje brzini nagore i nadole.
Дали вака да направам ако добро те разбрав.
Кога е најладно , обично после полноќ, јас би ја чувал на 20 наместена.
Кога одржува во најмала брзина троши 270-320 вати.
Да ја пуштам на 4-5 и ќе видам колку троши. До сега, кога достигнува температура после првичните 1900 вати кои траат 2-3 мин, прекинува неколку мин и продолжува со 850- 950 вати. Првите 30 - 45мин, работи пали- гаси. Само после неколку саата, кога ќе се потсмири воздухот во собата , на одржување работи под 300.
Предходната ноќ, пробав на 4- та брзина од 5, наместена на 21 степен, само што ќе се активираше компресорот и дувањето , гаснеше за помалку од 15 секунди. В.Е. е поставена во средина на ѕид од 8,5 метри, на 220 цм од под. Значи од плафон кој е висок 260 има 30 цм.
Инаку , мислам дека инвертор климите навистина треба да можат да работат на одржување на температурата на собата, со постојано дување, со јачина која е потребна за надополнување на топлинската загуба на просторот. Да ја одржува посакуваната температура, со варијација на 0,5 степени. Нели затоа се ИНВЕРТЕР. Зошто , кога не е под 5 целзиуса или под 0-та не се во можност ( не сите ) тоа е чудно, најблаго кажано ..........
Меѓутоа, апсолутно е прифатливо, за многу корисници, климата да им ја затопли просторијата на посакуваната температура, да ја одржува и на -10 степени, без разлика дали ќе се гаси повремено.