Друже ако имаш просек 700W х просечен COP од 4 да земеме, (5,1 е SCOP за Amberot за целата сезона кога се вклучени и многу потопли месеци, октомври, ноември, март, април) излегува дека ти во најладниот месец имаш потреба од само 2,8KW. Практично невозможно од мое искуство. И јас имам сличен простор кој го имам многу пати опишано, и знам дека 2,8KW на час во јануари се научна фантастика. И мислам дека сите што имаат толку голем простор ќе се сложат со тоа.
Дали сакаш да направиме една пресметка во knaufterm за топлотните загуби? Ако детално ми го опишеш просторот јас ќе се потрудам да направам за викендов па ќе може заеднички да ја разгледаме.
toj nema izolirana fasada,ama zidarijata mu e so 25 yitong blokovi isto zamenuva kako kvalitetna izolacija(toa ne go spomnuva sega) so sto se dobiva pogrsnaslika deka Amberot vo 41 m2 trosi malce
Одма да кажам, дека вакви написи ни се потребни.
Јас напишав, изолирана фасада, не - комплетно изолирана, и напишав на -10 степени.
Не спорам , не дискутирав колку топлинска загуба ќе има просторот на таа температура.
Целта беше да, сите идни корисници почнат да пресметуваат, барем отприлика, пред да се решат за некој модел, колку им е потребно да е моќна климата.
Благодарам за учеството.
toj nema izolirana fasada,ama zidarijata mu e so 25 yitong blokovi isto zamenuva kako kvalitetna izolacija(toa ne go spomnuva sega) so sto se dobiva pogrsnaslika deka Amberot vo 41 m2 trosi malce
Onda @zlatko_ti412 treba da ima em youtong25 i plus 20cm izolacija stom tvrdi deka se gree (iako ne go vidovme toj moment u koj mod e) so 60w so klima od 90k.
Za 90k ke ja izoliram sobata i ke kupam klima od 20k
ts01 veli deka amberot mu e vo neizoliran prostor,a ima pstirano sliki mi se cini deka zidarijata mu e so joutong blokovi,i veli eka vo neizoliran prostor gree so a cel mesc potrozil toku i tolku,kw .Zatoa velam se dava iskrivena slika.
ts01 veli deka amberot mu e vo neizoliran prostor,a ima pstirano sliki mi se cini deka zidarijata mu e so joutong blokovi,i veli eka vo neizoliran prostor gree so a cel mesc potrozil toku i tolku,kw .Zatoa velam se dava iskrivena slika.
Toa sto tebe ne ti e jasno lesno ke ti go objasnam so eden zamislen balon.
Ako vo balonot(sobata) si zadal 23C i duvas so 50c ili so 35c razlikata e sto toj sto potoplo duva pobrgu ke zagree, ama potrebite za toplina se isti, bilo da ednata duvala 30min so 50c ili vtorata so 35c 1cas potosuvackata ke bide na kraj kraeva ista.
Добро изолиран 20w/m2,
Средно реално 40w/m2,
лошо изолиран 80w/m2,
Македонска незадихтуваност 120w/m2.
Тука има повеќе варијабли
Куќа - стан
Ориентација на собите, колку надворешни ѕидови.
Кој процент се во стакло, врати, балкони
Висина на собите- кубикажа
Навики на домаќините, дали ќе греат на 22 степена или на 26
................
За економичноста на климите, мислам дека разликата е околу 35% во корист на јапонските. Јас би рекол дека повеќе разлика има во софистицираното работење и конфорот, иако тоа не е пресудно за затоплен дом.
Koj veli deka ne sum kazal,pa se gleda na slikite jas ne gi krijam....i sum pisal najmalce 10 pati za ytong-ot!Rabotata e sto za izoliran prestoj treba +5sm stiropol/lepak/pa mreza/pak lepak pa pvc abriht..ova 3 razlicni ekipi koi rabotat fasadi site istoto mi go kazuvaat...e togas ke kazeme deka sobata e izolirana i ke merime potrosna/kw/prosek/gubitoci itn....
Ne davam iskrivena slika realnosta e taa spratot nee nadvoresno izoliran a nee ni vnatresno ima standardna maltarija od pesok/var/cimento....edinstven izolator e ytongot...koga ke mu stavam 5sm stiropol i fasada od nadvor e togas ova ladno nadvor na -10° nema da prodira vnatre... togas bi kazal deka imam izolacija a vo segasnava situacija NE.!
Toa sto tebe ne ti e jasno lesno ke ti go objasnam so eden zamislen balon.
Ako vo balonot(sobata) si zadal 23C i duvas so 50c ili so 35c razlikata e sto toj sto potoplo duva pobrgu ke zagree, ama potrebite za toplina se isti, bilo da ednata duvala 30min so 50c ili vtorata so 35c 1cas potosuvackata ke bide na kraj kraeva ista.
site znaeme deka pri pomala ptrosuvacka COP pogolem,a so rabota na makcimum COP pomal-obratna proporcija,pa sega ti mislimuja ,ako izmisluvas nova fizika toa e drugo,daj mi dokaz.
Koj veli deka ne sum kazal,pa se gleda na slikite jas ne gi krijam....i sum pisal najmalce 10 pati za ytong-ot!Rabotata e sto za izoliran prestoj treba +5sm stiropol/lepak/pa mreza/pak lepak pa pvc abriht..ova 3 razlicni ekipi koi rabotat fasadi site istoto mi go kazuvaat...e togas ke kazeme deka sobata e izolirana i ke merime potrosna/kw/prosek/gubitoci itn....
Автоматски споено мислење:
Ne davam iskrivena slika realnosta e taa spratot nee nadvoresno izoliran a nee ni vnatresno ima standardna maltarija od pesok/var/cimento....edinstven izolator e ytongot...koga ke mu stavam 5sm stiropol i fasada od nadvor e togas ova ladno nadvor na -10° nema da prodira vnatre... togas bi kazal deka imam izolacija a vo segasnava situacija NE.!
site znaeme deka pri pomala ptrosuvacka COP pogolem,a so rabota na makcimum COP pomal-obratna proporcija,pa sega ti mislimuja ,ako izmisluvas nova fizika toa e drugo,daj mi dokaz.
Dokazot ti e u pravilncite na Eurovent, samo treba da citas razberes kako gi testiraat klimite za da znaes da procitas
Za COP...toj se meri kako kolicnik na predadena Toplina na izduv vo Kw i izmerena potrosuvacka za toj izduv u Celziusi...koga ke vidis nekoj izmeril samo potrosuvacka a ne si videl so kolku Celziusi duva kako ke vidis COP ? ?Na Bajacka samo
Dokazot ti e u pravilncite na Eurovent, samo treba da citas razberes kako gi testiraat klimite za da znaes da procitas
Za COP...toj se meri kako kolicnik na predadena Toplina na izduv vo Kw i izmerena potrosuvacka za toj izduv u Celziusi...koga ke vidis nekoj izmeril samo potrosuvacka a ne si videl so kolku Celziusi duva kako ke vidis COP ? ?Na Bajacka samo
Znaci prema ova so sakas ti da mi go kazis deka kopo e pravoproporcionalen bez razlika dali klimata raboti na max.ili min.Pak ke povtoram.Ako invetrerot e na maksimum i duva potopol vozduh,COP ke e pomal i obratno,i nema so da se ubeduvame vo toa .Site poiskusni na forumov a i drugi toa dobro go znaat,a pri pomalo optovaruvanje na kompresorot COP e pogolem,ne izmisluvame topla voda.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.