Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Пишав еден пост пред недела дена на другиот форум на it.mk каде споредував два модели од ист производител (претходник и наследник) ем споредував само компресори...
Првично сакав да споредам два врвни модели од различни производители меѓу кои се двоумев кој да го купам, ама за жал за вториот бренд не успеав да најдам доволно информации за компресорот, нити пак добро ривју за уредот со слики и видеа каде можев да видам што би купил пред да купам.

Такво ниво на информираност не можеш да добиеш онака на форум со едно постче во кое ќе пишеш 2 реченици.
На форумот можеш да побараш помош да.... ама не очекувај се на тацна.
Ако добиеш се на тацна, значи некој седнал и ја загреал убаво столицата.
Постот го прочитав, и е малку Ретро зашто истото сум го напишал пред многу години на друго место

@Strelec постираш еуровент од 3,5
еве ти ја мојата споредба за двете посочени клими.
ај види дека ФЛЕКСОТ во се има подобри резултати од Сузуми плус
Да ова се појаките модели мислев за 3,5ки збориш....ако де нека ги јаде и Хаиер

ете ставив споредба,а и за тежините се вадени од сајтот на фирмата што ги продава тука.
добро е што една фирма ги продава двата бренда и двата модели.па за веродостојноста на информациите е нивна.
значи ништо не е на памет.
споредбата е вадена од ЕУРОВЕНТ

Плус,флексот има ви фи,сузумито нема

Иначе флехисот 3.5 веќе го има во табелата на тигарче..

Тоа со Тошиба обично е така, сите имаат 9ки само Тошиба има 10ки, сите имаат 12ки ама они имаат 13ки...16ката е измислена верзија као 4ка што на клими.мк ја листаат во 5.5kw единици и лугето мислат појака е...а воглавном кога ке ги провериш податоците 16ката на греење тоа 3,5ка и ако сакаш 18ка од било кој производител по капацитет треба да земеш 22јка или 24ка Тошиба, само цената не е иста.
Незнам како само они се местат на пенал, и искрено жал ми е за нив, se falea so Eurovent a tamu se i najslabi :)
22jkata sto sega im e na promocija e so 16ka kompresor a kosta 70k...а Hansol za 62k imas so Twin Rotary со 23ka kompresor што е фул 24ка i do -20...сеа за филтрите незнам дали вреди To[ibata и имала ете мат панел....ама таа 22јка е реална 18ка на греење а не 22јка, дали вреди за 70к тоа секој со умот

Последно уредено:
Иначе флехисот 3.5 веќе го има во табелата на тигарче..
Ako mislis na ova
A tuka ja stavil samo 3,5kata....i arno rekov Fairy so 3kw vs Flexis so 2,5kw za tie 500w poveke sto gi dava od utre Fairy ide na 35k i toa u Black Panel varijanta za koj za Flexisot treba da se plati 39 ili kollu im e cenata za crnata ;)

Последно уредено:

Во табелава споредуваш Toshiba 16ка што уствари е 4kw и Haier Flexis 50 што е 5kw.
Очекувани се разликите.
btw. кај ти се TOL-овие во табелава? Да не споредуваш COP на TOL -10, со COP на TOL -15

Eve podetalno objasneto okolu SCOOP i SEER

Termini COP (koeficijent učinka) i EER (koeficijent energetske efikasnosti) definišu efikasnost grejanja i hlađenja klima-uređaja. Oni označavaju koeficijent grejanja ili hlađenja koji ostvaruje uređaj u odnosu na količinu električne energije koja je unesena u sistem. To znači da, ukoliko klima-uređaj ostvaruje toplotu od 5 kW na osnovu 1 kW unesene električne energije, njegov COP iznosi 5,0. Na sličan način, ukoliko klima-uređaj ostvaruje hlađenje od 5 kW na osnovu 1 kW unesene električne energije, njegov EER iznosi 5,0. Što je koeficijent COP i EER viši, to uređaj ima veću energetsku efikasnost.
Mala pomois od moja strana...COP-ovi imas 26 za Umerena/Average zona...a SCOP e edna i taa stoi na Energetskata.
Автоматски споено мислење:

Во табелава споредуваш Toshiba 16ка што уствари е 4kw и Haier Flexis 50 што е 5kw.
Очекувани се разликите.
btw. кај ти се TOL-овие во табелава? Да не споредуваш COP на TOL -10, со COP на TOL -15
Toa na +7C moze da e taka...ama na -7C razlikata e ovaa obelezan so 4erveno....ti sto sakas? da si stoplen na -7 ili sakas modlulacija na +7?
Clipboard01.jpg
Eurovent izdal nalepnica za Enrgetska klasa za Umeren/Average zona....toa e TOL do -10 kakvi -15 barate tuka bre preku leb pogaca?
I taa klasa ja izdal za samo 1cas na -10...i 24casa na -7....citas li na krajot (krajot e na desno) sto pisuva i deka toa se saati Total Hours?
PdesignH e vrzan za Temperaturi bato...i za casovi....citaj u tabelava sto pisuva....ako si u Berovo citaj u Colder, ako si u Gevgelija citaj u Warmer
Za sekoja od ovie 26Temperaturi (-10 do +15) e presmetan COP....pa na krajot se dobiva SCOP...SCOP zbnaci godisno, COP znaci za odredena Temperatura
Total Hours e 4910 za Average.....soberi gi site casovi od -10 do +15 ke vidis deka se tolku 4910 SAATI....i da sose toj 1 saat na -10 se 4910....ne e presmetana energetska klas aili SCOP za na za na -11 -12 -13....-15, za toa ima druga Energetska za Cold zona ama za toa ti trebaat grejaci i klimata da e deklarirana barem na -22 sto vlaga vo Cold/ladna zona ;)
4910 Average.jpg

Последно уредено:
Очекувани се разликите.
точно само тоа е за -10/-15,така ги дава на Еуровент,
ама види ги цените 52к флекс со 60к сузуми
плус не заборавај дека Флекс имаш фабричко ви фи,бар така сретнав податок.
значи 5кв за 52к наспроти 4кв за 60к(ако би било 5кв,сигурно ќе надмаши 62к-субвенција)

Eurovent izdal nalepnica za Enrgetska klasa za Umeren/Average zona....toa e TOL do -10 kakvi -15 barate tuka bre preku leb pogaca?

Јас само проверив на еуровент и тоа што пратил @macci во неговата табела со споредби.
Според Еуровент TOL на Toshiba-та е -15 а TOL на Haier-от e -10 и тој споредува COP@TOL-15 со COP@TOL-10.
Значи освен тоа што споредува 4kw со 5kw клима уште и вика дека 5kw нa -10 е подобрa од 4kw на -15.

Како тоа Еуровент ги мери овие податоци што ги има објавено не знам и не можам да дискутирам.
Ако ти викаш дека Еуровент ги тестира само 1 час на температура -10, толку нека биде додека некој не докаже спротивно.
Дали тоа значи дека бројките за -15 за моделите кои немаат Colder Climate енергетска налепница се од ракав истресени од страна на Еуровент?

Јас само проверив на еуровент и тоа што пратил @macci во неговата табела со споредби.
Според Еуровент TOL на Toshiba-та е -15 а TOL на Haier-от e -10 и тој споредува COP@TOL-15 со COP@TOL-10.
Значи освен тоа што споредува 4kw со 5kw клима уште и вика дека 5kw нa -10 е подобрa од 4kw на -15.

Како тоа Еуровент ги мери овие податоци што ги има објавено не знам и не можам да дискутирам.
Ако ти викаш дека Еуровент ги тестира само 1 час на температура -10, толку нека биде додека некој не докаже спротивно.
Дали тоа значи дека бројките за -15 за моделите кои немаат Colder Climate енергетска налепница се од ракав истресени од страна на Еуровент?

незнам што се фати само за тие податоци,гледај ги другите податоци-спореди ги.

TOL e vrzan za klimatska zona ne jadete gurabii za gjabe....z aumerena zona TOL vi e -10, i tie klimmi ne se testirani na Eurovent na test na -15, takov test se bara samo za ladna zona. A zaLadna postoi i drug Pdesignh i se bara procent od toa....ko ne razbirate ne tuku mrcite
Izberete edna klima bilo koja sto e deklarirana do -25 -30 ke vi objasnam....bilo koja sto ima eurovent ili Fabricki Test, Panasonic, Daikin Toshiba Mitsu nebitno, ama tie modeli ne se u rangot do 60k...znaci TOL da ima pomal od -22....-25, -28, -30....takvo nesto ima na Eurovent samo ne citate deka ima

Последно уредено:
TOL e vrzan za klimatska zona ne jadete gurabii za gjabe....z aumerena zona TOL vi e -10, i tie klimmi ne se testirani na Eurovent na test na -15, takov test se bara samo za ladna zona.

Океј, од ова заклучувам дека според тебе од ракав се бројките во TOL Runing Test за COP @ TOL и Ph @ TOL на Еуровент за TOL -15.

TOL-15.png

Back
На врв Bottom