D
Deleted member 95595
Гостин
Imas dosta dobra izolacija, zivees vo najtopliot reon vo Mk, taka da ne ke treba mnogu da preteruvas so klimi.Ајде да видиме како би играле вие, ми требаат 4 клими за следниве простории (ладење+греење), да напоменам дека се работи за куќи во Гевгелија со нови прозори и стиропор изолација од 8см, значи солидно изолирани.
Прва просторија околу 35м2 отворен простор, буџет 25.000 - 30 000
Втора просторија 17м2+17м2 значи дневна +спална, овде троумица ми е дали да одам со 3,5кв во дневната + 2,5кв во спалната или 2 по 3.5 кв или 2 по 2.5кв (буџет околу 20.000 по единица)
Трета просторија околу 47м2 да заокружиме на 50м2 отворен простор, според досегашно искуство доволни би биле 4кв, имам стара он/оф клима со цоп 3.6 која брка работа до -5. Е сега појака 3,5 или послаба 5,5 ? Што би препорачале ?
Vo 35m2 prostorot stavi 3,5ka, vo 50m2 prostorot 5,5ka, a kaj dnevnata i spalnata vidi dali bi mozel so edna klima 3,5ka da pomines stavena vo dnevnata so toa shto ke ja drzis vratat od spalnata otvorena. Toa ne mozes da go znaes, ima nacin da ti presmetaat toplotni zagubi, pa bi znael dali mozebi i so 2,5ka klima stavena vo dnevnata mozes da ja zagrees i spalnata.
Ovde ima i mnogu poiskusni lugje koi bi mozele da te sovetuvaat ako im se odvojuva vreme da ti odgovorat, jas ti kazuvam od toa shto jas go nauciv vo periodot koga istrazuvav za klimi.
Pozdrav