Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ima mnogu klimi so soliden kvalitet.
Konkretno za vivax klima uredite AERI i AEVI i AESI+ modelite se odlicni cena vs kvalitet
Brainstorming so samo eden kriterium -> Klime :)
Klime posto si upaten za Vajvaksov...kazi edna klima od Monosplit programata na Vajvaks sto namesto kapilara ima vgradeno EXV....konkretno dali AERI35 od 28.000 ima EXpanzionen Ventil ili i taa e na kapilara ?
Ovoj bosanecov Frigo-Sani ja otvoril i tvrdi deka AERI e na kapilara....a toa znaci AERI e isto Eco model kako AEMI/AESI i drugite i treba da kosta okolu 20k....zasto AERI35 kosta bezmalku 30k ?
Nieden nema izmerena potrosuvacka na AERI35(12)....nikoj se nema pofaleno so nizok minimum na 12kava....kako da veruvame deka vredi za 30k.....ili ti treba na sekoja strana da ja falis za da vi upali fintava ? :)

A ustvari i AERI e poslaba od LomoECO...zasto e togas 28k ? :)
Kade e taa fkin tehnologija ako e so ednoreden i kapilara....zasto e 100evra poskapa ?
I na izduv e poslaba od Lomoto so samo 520m3....i Made in China proizvodstvo....neli bea Hrvatski :LOL:

AERI12Energy Label.jpg LomoEco energy.jpg
Grealka od 600W e ova na minus koja Temperatura ? so cudo mu e ova "pomoćnog sustava grijanja" ?
Aha....2,2Kw +Grealkata =2,8kw....prosecnata bila na -7C...fala jasno mi e :)
So 2++ Energetska klasa e a?
Na ladenje ili na greenje?
Ovoj na klimite vika A++
APlusmuda.jpg
...a dole Hrvatov fino pisi greenje A+....koj laze ?
PRFiche.jpg

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
Ајде да видиме како би играле вие, ми требаат 4 клими за следниве простории (ладење+греење), да напоменам дека се работи за куќи во Гевгелија со нови прозори и стиропор изолација од 8см, значи солидно изолирани.

Прва просторија околу 35м2 отворен простор, буџет 25.000 - 30 000
Втора просторија 17м2+17м2 значи дневна +спална, овде троумица ми е дали да одам со 3,5кв во дневната + 2,5кв во спалната или 2 по 3.5 кв или 2 по 2.5кв (буџет околу 20.000 по единица)
Трета просторија околу 47м2 да заокружиме на 50м2 отворен простор, според досегашно искуство доволни би биле 4кв, имам стара он/оф клима со цоп 3.6 која брка работа до -5. Е сега појака 3,5 или послаба 5,5 ? Што би препорачале ?
Imas dosta dobra izolacija, zivees vo najtopliot reon vo Mk, taka da ne ke treba mnogu da preteruvas so klimi.

Vo 35m2 prostorot stavi 3,5ka, vo 50m2 prostorot 5,5ka, a kaj dnevnata i spalnata vidi dali bi mozel so edna klima 3,5ka da pomines stavena vo dnevnata so toa shto ke ja drzis vratat od spalnata otvorena. Toa ne mozes da go znaes, ima nacin da ti presmetaat toplotni zagubi, pa bi znael dali mozebi i so 2,5ka klima stavena vo dnevnata mozes da ja zagrees i spalnata.

Ovde ima i mnogu poiskusni lugje koi bi mozele da te sovetuvaat ako im se odvojuva vreme da ti odgovorat, jas ti kazuvam od toa shto jas go nauciv vo periodot koga istrazuvav za klimi.

Pozdrav

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Za razlika od gree za vivax klimite skoro i da nema nekoj sto se pozalil od vivax inverter klima.
Dodeka od gree sekoj vtor se ima pozaleno ili na potrosuvacka ili na greenje ili na cesti defrosti
Konkretno mojov prijatel sto go imase gree LCLX go prodade kupi AERI vivax i e prezadovolen
Taka da mnogu pomalce ima sto se zalat od vivax.
Brainstorming so samo eden kriterium -> Klime :)
Klime posto si upaten za Vajvaksov...kazi edna klima od Monosplit programata na Vajvaks sto namesto kapilara ima vgradeno EXV....konkretno dali AERI35 od 28.000 ima EXpanzionen Ventil ili i taa e na kapilara ?
Ovoj bosanecov Frigo-Sani ja otvoril i tvrdi deka AERI e na kapilara....a toa znaci AERI e isto Eco model kako AEMI/AESI i drugite i treba da kosta okolu 20k....zasto AERI35 kosta bezmalku 30k ?
Nieden nema izmerena potrosuvacka na AERI35(12)....nikoj se nema pofaleno so nizok minimum na 12kava....kako da veruvame deka vredi za 30k.....ili ti treba na sekoja strana da ja falis za da vi upali fintava ? :)

A ustvari i AERI e poslaba od LomoECO...zasto e togas 28k ? :)
Kade e taa fkin tehnologija ako e so ednoreden i kapilara....zasto e 100evra poskapa ?
I na izduv e poslaba od Lomoto so samo 520m3....i Made in China proizvodstvo....neli bea Hrvatski :LOL:

Прегледај го приврзокот 189635 Прегледај го приврзокот 189636
Grealka od 600W e ova na minus koja Temperatura ? so cudo mu e ova "pomoćnog sustava grijanja" ?
Aha....2,2Kw +Grealkata =2,8kw....prosecnata bila na -7C...fala jasno mi e :)
So 2++ Energetska klasa e a?
Na ladenje ili na greenje?
Ovoj na klimite vika A++
Прегледај го приврзокот 189640
...a dole Hrvatov fino pisi greenje A+....koj laze ?
Прегледај го приврзокот 189637

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Za razlika od gree za vivax klimite skoro i da nema nekoj sto se pozalil od vivax inverter klima.
Dodeka od gree sekoj vtor se ima pozaleno ili na potrosuvacka ili na greenje ili na cesti defrosti
Konkretno mojov prijatel sto go imase gree LCLX go prodade kupi AERI vivax i e prezadovolen
Taka da mnogu pomalce ima sto se zalat od vivax.
kupi prijatelot tvoj AERI18ka na mestoto od lclh12ka?

eve.eden nezadovolen od VIVAKS

https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-483#post-7516407

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Mojov prijatel na mestoto na gree LCLX kupi vivax AERI 3.5kw a ne 5.5kw
Ova sto vikas nezadovolen od vivax postirano e 2015 godina neli togas vivax bese rebrendiran gree a od 2016 godina vivax e rebrendiran midea.
vivaks aeci ti e midea.defrost na 45 minuti .:)

Aeri -aeci. isto ti se faka

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Tie prikaski gi ufrlaa dilercinja na Vajvax...i mnogu bitno, tie sto navodno se zalea tie i nemaa klima od doticnata marka tuku nekoj tamu komsija ili poznanik ;)

Nego ne vrti muabet ....ne mi odgovori na prasanjeto zasto Vajvaks AERI (na K-sajtot sto go reklamiras) kosta ogromni 28.000den?

Gjaba1.jpg
Bas skoro na drugiot forum procitav deka vo Prilep AERI12 moze da se kupi i za 23.500 sto mi ja potvrduva tezata deka AERI e na kapilara i taa i e realnata cena kako za ECO modelite, i po nisto ne e podobra od drugite im modeli na Vajvask M ,S, ili Q. serija....site se isto s...je drugo pakovanje....samo reklama diga cena na AERI za nesto sto e mnogu slicno po snaga i po moznosti so drugite im poeftni modeli.

Gjaba2.jpg
Vajvaks sega e Midea....a za midea sekogas vazelo praviloto.....ako sakas 3,5ka za greenje treba da platis 18ka za da dobies 3,5ka, a 12kite sekogas im bile realni 9ki na greenje:)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.010
Поени од реакции
1.315
Imas dosta dobra izolacija, zivees vo najtopliot reon vo Mk, taka da ne ke treba mnogu da preteruvas so klimi.

Vo 35m2 prostorot stavi 3,5ka, vo 50m2 prostorot 5,5ka, a kaj dnevnata i spalnata vidi dali bi mozel so edna klima 3,5ka da pomines stavena vo dnevnata so toa shto ke ja drzis vratat od spalnata otvorena. Toa ne mozes da go znaes, ima nacin da ti presmetaat toplotni zagubi, pa bi znael dali mozebi i so 2,5ka klima stavena vo dnevnata mozes da ja zagrees i spalnata.

Ovde ima i mnogu poiskusni lugje koi bi mozele da te sovetuvaat ako im se odvojuva vreme da ti odgovorat, jas ti kazuvam od toa shto jas go nauciv vo periodot koga istrazuvav za klimi.

Pozdrav
Не би одел никако со една во дневната за да добијам топлина и во спалната, затоа што нема да ја стоплам спалната никако, од причина што климата нема да биде насочена да дува директно во вратата од спалната, затоа мора две клими.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Каде може да набавам сензорче за врата за климата. Како што има по смештаиве во странство.

Сакам едно мало климиче најефтино што ќе ги грее/лади скалите колку да не се пекол летно време испред станот. Ама има една врата/прозор до кој што сакам да ја ставам климата, и таа врата кога ќе се отвори сакам да го исклучи штекерот од климата за да престане да лади.

Kajgana Shop

На врв Bottom