- Член од
- 21 октомври 2016
- Мислења
- 527
- Поени од реакции
- 677
Ако е нова градба максмимум 3,5ка, страшна изолација ќе имаш и минимални топлински загуби.
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Колега, добро прочитав. Но COP 1 e COP1, и енергијата не може магично да исчезне или да се појави од некаде.!?
Ако дочитуваш до крај пред да коментираш во последниот ред од мојот пост убаво си пишува ...
„Маслениот радијатор грее подобро, повеќе и за помалку пари и е далеку најдоброто и најбезбедно грејно тело од уредите со cop 1“
А што се однесува до "инерцијата" ти го земаш во предвид само почетокот и крајот а не и паузите кои ги прави термостатот за кое време радијаторот грее а панелот и сите други НЕ. Значи, откако ќе постигне работна темп. радијаторот на температури над нула и во добро излолиран стан една релативно мала соба ја одржува без проблем на 24C уклучен на „кец“ и со термостат на 50% и притоа за време од 1h работи (троши струја) помеѓу 30-45мин. Грубо пресметано, со потрошувачка од 400-800W / 1h (тука некаде као полош инвертер) се топли пристојно, нечујно , економично и безбедно.
Зборувам од искуство, проверено и тестирано со години не од рекла казала .. ! Кај мене радијаторите работат 24h. Значи ги користам за константно греење во преоден период. За брзо загревање имам „кварцна“ од 3KW i и „Тајфун“ не со метални бескорисни, туку со керамички(како од термо печка) или како веќе се викат, грејачи од 3KW на монофазна ама ги користам по 15мин- 30мин максимум за брзо постигнување на саканата температура после подолг период негреење 12h, 24h итн. , а потоа продолжува радијаторот нон стоп.
И да, имам инвертер, не еден туку два, од по 5KW, бидеќи станот е голем и има лош распоред за греење така да ми фали трет инвертер здравје натаму . Секој писмен ги знае нивните предности и јас не мислам да додадам ништо тука...но !
Добрата клима е скап уред , 40К нагоре, sky is the limit ! и на жалост во Македонија ретко кој може да си дозволи таков уред (читај ДОБРА клима, не Нео, Тесли, Фаворити и остали клонови), додека маслениот радијатор кошта 4000-5000 ден, brand ако е, ептен е едоставен, нема расипување и одржување и накрај краеви кога /ако цркни после 5 години ќе купиш нов за 5000 ден.
Инвертерите во преодниот период кај мене работат цело време како On-Off клима што е ем неекономично ем не претерано добро и здраво за неа...
Да, знаам, предимензионирани се климите(според просториите), ама само над „нула“, веќе на -5 C и посебно на -10 , -15 си се баш, епптен токму. Си работат нон стоп, рамномерно, без гасење и со пристојна, ниска, потрошувачка...
Значи за другите не знам, но за мене најдобар уред за греење не е еден туку е комбинација од набавната цената , животниот век и одржувањето на грејното тело, просторијата, саканата температура на загревање , брзината на загревање, потрошувачката при тоа греење и секако сезоната на загревање...
Дали може да ми објаниш како ќе се отруеш ако ја пушташ на дување термо печката?ако е за така термоакумулационата печка е барем x 2 подобра и поефикасна (COP 2). Гратис добиваш радијациска топлина, единствено да не ја пушташ на дување, за да не се отруеш.
И за ова ли треба објаснување.Дали може да ми објаниш како ќе се отруеш ако ја пушташ на дување термо печката?
Ова не е точно.
Ако маслен радијатор троши 600W за да одиржи температура во една соба, најлош инвертер ќе троши 300W. Односно барем половина помалку, затоа што има барем 2 COP. И тоа некој катастрофален инвертер.
(И тоа 2 COP на 600W излез е земено за најлошиот возможен инвертор, реално ќе е околу 5COP најмалку)
Маслен радијатор имав не бев нешто посебно задоволен.Блиц прашање: Кое од овие две е поефикасно за притоплување?
Маслен радијатор 2KW
![]()
VS.
Панелен конвектор 2KW
![]()
Колега, добро прочитав. Но COP 1 e COP1, и енергијата не може магично да исчезне или да се појави од некаде.
Ај објасни како маслениот радијатор ќе потроши 400 - 800 вати, а ќе испорача повеќе од тоа? Со магичниот термостат? Со инерцијата/акумулацијата?
Радијаторот е квалитетно грејно тело од причини што веќе ги кажав: зрачи топлина, а тоа е многу поприроден начин на греење од конвекцискиот ( греење на воздухот). Нема бучава, што е исто така предност...
Во другиов дел си ми малку конфузен (без навреда). Значи загреваш со кварц 3кв + тајфун, а потоа ги пушташ радијаторите на "одржување". Доообро, потоа ги користиш тие два инвертера од по 5 кв што се предимензионирани, ама сакаш да купиш уште еден поради лош распоред во станот... А колкав е станот? Ти имаш сигурно 20KW во грејни тела (свесен сум дека не ги користиш сите одеднаш).
Јас од еден пост тешко дека ќе те разберам, ама ништо страшно. Важно ти да си добро згреан и задоволен од сметката за ел. енергија. Сите сме различни, објектите за греење ни се различни, стандардот, желбите, потребите...
На такви страшни клими хансоли ти докупуваш панели?Маслен радијатор имав не бев нешто посебно задоволен.
А од панелен конвектор имам 1.5кв термор 8год стар од кои 3 сезони работен.-од терморот сум задоволен многу убаво топли и брзо.
Сега ми требаше уште еден панел и случајно купив вивакс 2кв (ист е со st панелите во сетек). врска нема терморот од1.5кв многу посилно грее .
Истиот ден го заменив виваксот со термор.
Термор или Атлантик тоа е едно исто.само името е различно.
Овај панел на сликата е од сетек или Ст ист со виваксот што го зедов и го вратив за ништо не го бива.
Имав искуство со панели ( марки)напишав да не ги даде некој парите за џабе а ако имаш и ти нешто конструктивно напиши ако не тогаш не можам да ти помогнам.На такви страшни клими хансоли ти докупуваш панели?
друже на тој форум бев 12 год, и 80% од скопјаништата што имаа мерак за биткоин ги учев како 1-во оделенци од буквата А па натаму, и на крај откако ги научив сите и почнаа да вадат пари, еден ГЛУП модератор ( цвиќераш ) ме банира перманентно заради уште поглупа работа- ОДБИВ ДА МУ ОБЈАСНАМ КАКО И ТОЈ ДА ПОЧНЕ ДА ВАДИ ПАРИ ОД КРИПТОВАЛУТИМислам најстручен и најбрз одговор ќе добиеш на IT форумот, оваа тема.
јас имам пишувано во повеќе наврати за македонските конвектори Lial, го имам веќе 4-та година и не ми се гледа на видеото дека има минијатурен грејач, плус термостатот иако му е механички, ептен е осетлив и прецизен, Т варира со 0.1-0.2с максимумМаслен радијатор, дефинитивно ! Имам 4 маслени радијатори и 2 ѓубриња панелни конектори демек од скапите Atlantic i Thermor од по 2.5KW со прецизни електронски термостати бла бла бла , кои во реалноста се само една лимена лесна тенекија со минијатурен грејач !
Нова градба. Каде би ја поставил ти?Ако е нова градба максмимум 3,5ка, страшна изолација ќе имаш и минимални топлински загуби.