- Член од
- 21 октомври 2016
- Мислења
- 527
- Поени од реакции
- 677
Маслениот пошто има акумулирана енергија.
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
Прегледај го приврзокот 180700
Во фаза на припрема сум за пирспособување на простор за живеење, па ова го гледам како приоритет.[DOUBLEPOST=1511486106][/DOUBLEPOST]Мисир, забораив да пишам квадратура. Целиот простор е 50 метри квадратни, тоа што го планирам за загревање е не повеќе од 35.
Заборави исто да кажеш дали се работи за куќа или стан, претпоставувам стан е.Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
Во фаза на припрема сум за пирспособување на простор за живеење, па ова го гледам како приоритет.[DOUBLEPOST=1511486106][/DOUBLEPOST]Мисир, забораив да пишам квадратура. Целиот простор е 50 метри квадратни, тоа што го планирам за загревање е не повеќе од 35.

Извини, да не се работи за стан во Голден арт?Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
Se slagam deka se zajde so diskusijata inicirana so problemot na nasiot klime i poveke stranici bea nagagjanje i glushenje ama na kraj sepak isprovociraa odnosno proizvedoa edna dve stranici dobri objasnuvanja i podatoci koi se korisni za site nas..
Sve toa sto spomnuvas "пвц, дограма, кондензација, изолација" ima vrska so најекономично затоплување isto kolku izvorot na toplina ili najdiskutiraniot tuka inverter neli..

Дали ќе имаш простор да ја ставиш над прозор?Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
Панелен конвектор.Ова го кажувам од искуство се имам греено (и сеуште ги имамБлиц прашање: Кое од овие две е поефикасно за притоплување?
Маслен радијатор 2KW
![]()
VS.
Панелен конвектор 2KW
![]()
) и едниот и другиот.Маслениот радиатор долго време му треба да ја загрее просторијата (како и секое парно предвидено е да работи без исклучување за да имаш бенефит).За разлика од него конвекторот многу бргу го загрева просторот и има подобро распоредување на топлината, така е дизајниран да има природно и ефикасно струење на воздухот.Само ако купуваш немој како овој на сликава т.е. кинезарија (Нео,Фуего,Теси и сл.).Моја пропорака е францускиот Термор дупло е поскап од кинезиве ама го вреди секој денар.Добрите конвектори имаат вградено прецизен термостат на влезот на ладниот воздух од долната страна и така обезбедува константна температура во просторијата.Додека кај кинеските термостатот е поставен на грејачот (што е поентата незнам
) и нема никакава регулација на собната температура.Блиц прашање: Кое од овие две е поефикасно за притоплување?
Маслен радијатор 2KW
VS.
Панелен конвектор 2KW

Kolku sto znam nema kalievi pecki da se kupat na novo ima povolni po oglasive no novi mislam ne se proizveduvaat inaku tocno se odlicni za greenje no ne se ekonomicniНекој сака да го зрачи калиева печка (според мене врв во тој тип на греење)
Osven na klimite inverter so golem COP na koj drugi uredi mislis deka imaat visok slicen COP so klima inverterite?Сепак да не забораваме, климата има COP поголем од еден (3.5 - 7) и затоа е економичен начин на греење (не и единствен).
Колку може да акумулира енергија радијатор со десетина еве петнаесет нека бидат ребра, кога ќе се излади за 15-тина минути?[DOUBLEPOST=1511524026][/DOUBLEPOST]Панел и маслен радијатор имаат скоро иста моќност. А гледам никој не ја спомна единствената предност на маслениот радијатор. Тоа е термоакумулација. И тоа е и поентата на маслен радијатор. https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_heater
Значи доколку се впари со добар неделен термостат и тајмер маслениот радијатор може да се користи малку поефикасно од панел. На пример со термостатот да се подеси максимална термоакумулација во часовите пред почеток на скапа тарифа. Конкретно од 5-7ч изутрина, и 14-16ч попладне. Со тоа што дел од таа акумулирана топлина ќе ја оддаде во наредниот час кога е скапа струја. Со што привидно би работел повеќе KWh на ефтина струја. Нешто слично на термоакумулациона печка.
Сепак темата е Најекономично греење, а овие начини на греење се 2-3 пати понеефикасни од топлински пумпи и инвертери - така што дискусијата е само од информативен карактер, без да се споменува дека се ефикасни уреди.
Немам вршено мерења кој колку троши (не мислам дека има разлика ако се работи за иста моќност) ама џабе ми и да е поекономичен кога го чекав саат-ипол да се осети дека е затоплена собата која патем беше 12кв.За разлика од него конвекторот речиси инстантно грееше и за многу краток период(15-20мин.) ја загреваше собата.Маслен радијатор, дефинитивно ! Имам 4 маслени радијатори и 2 ѓубриња панелни конектори демек од скапите Atlantic i Thermor од по 2.5KW со прецизни електронски термостати бла бла бла , кои во реалноста се само една лимена лесна тенекија со минијатурен грејач !
Маслениот радијатор, brand, тежок, со мрсни 13-14 ребра грее споро ама сигурно и квалитетно. Има „1“ еден грејач (најчесто 800w-1kw),„ 2“ вториот грејач(1.2kw-1.5kw) и двата заедно (2.5 - 3KW). Некои радијатори имаат и додатен вентилатор од 400w кој брзо откажува при постојано користење. Нема никаква потреба да го исклучуваш затоа што си има термостат ! Маслото во радијаторот има голем топлински капацитет, грее и неколку минути откако термостатот ќе го исклучи радијаторот, за разлика од ѓубрињата панелен конвектор кое истата секунда кога ќе се исклучи станува мраз ладно. Маслениот радијатор грее подобро, повеќе и за помалку пари и е далеку најдоброто и најбезбедно грејно тело од уредите со cop 1![]()