Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Па за Goran0505 мислам дека сум во право. Да не се враќам назар и да барам минати постови, ама мислам дека и тој се жалеше дека успеал да замени дефектна единица дури по година и пол, и после еден куп проблеми и расправии, не зборувам за греењето.
Не си во право, се сеќавам затоа што лично зборувавме за ова со Goran0505 (додека беше активен на форумов). Ништо не се промени кај него после смената на внатрешната единица. Ако ти требаат 10 киловати во дуќан, ти требаат 10 киловати. 3.5 киловати нема да бидат доволни, како што виде и самиот Goran0505. Него после неколку повици за сервис, му ја заменија внатрешната единица за да го откачат да не досаѓа, не дека внатрешната му била „дефектна“.
Пребарај наназад де, не ми верувај на мене.

Случајот бил пријавен во ДПИ. До денес не добил никаков повратен одговор од ДПИ.
Ова ми е чудно. Обично ДПИ работат професионално.
Не се јавил повторно?

Можеби немал основа за поплака? :coffee:

Читам затоплување пелети правосмукалкки, инвертер клими, пари и камати. Имаше еден статус од пријател кој што го позајмил од некаде зошто дедо му живеел сто години....

Статус нечиј го најдов некаде....

Еве зошто Дедо ми Ѓорѓи живеел дури 104 години
А ние денес како глувци паѓаме уште на четириесет!!!
ЗАМИСЛИ: Се будиш на први петли, не оти алармот ти ѕвонел, ами оти сонце ти влегло во соба, се загреваш уште малку со љубената/иот и рипаш од кревет свеж ко арслан, одиш на чешма да измиеш очи со вода за која не добиваш сметки, ами е од Бога ГРАТИС, на враќање собираш некоја прачка за потпал, цепиш уште две-три од оние што планината ти ги ДАЛА, не си ги платил 3000 за кубик, пука огнот а ти земаш житото годинешно, кое не си го купил, ами во нива ти расте, па одиш да им фрлиш на кокошките и петлите, собираш 5-6 јајца од утрина снесени да им дадеш на децата, млекото е веќе измолзено топло и не е во тетрапак од 60 ден, лебот е вчерашен ама уште мириса на фурната и на рацете кои го меселе, од ланската ракија уште има а веќе се прави новата, шпајзот мириса на собрани јаболка, круши, грозје и ореви за зимата, слатко од дуњи и диви смокви за заблажување, месото е исушено и испушено зад куќи, и не е 10 евра и нема листерија, сирењето – направено, ајварот измешан, патлиџанот исушен за на зима да не јадеш кечап, тутунот е насечен за качак, оти родил во изобилие, ширата веќе вино се сторила, а комшијата ВЕЌЕ стои на врата, дошол на ракија и МУАБЕТ, БЕЗ ДА ТИ СЕ НАЈАВИ НА ФЕЈСБУК!
И ЗАМИСЛИ: сето тоа ти се родило без субвенции, немаш рата за кредит и не ти треба да земеш, немаш ни сметки за вода, оти имаш, за струја – оти не ти треба, за мобилен – оти кој ти треба ќе го најдеш, комшијата на врата не е ИЗВРШИТЕЛ, ами пријател, кај што должиш ќе вратиш со рака помош или со она што ти се родило, никој не ти кажува што да пиеш и јадеш оти баба ти и дедо ти те научиле, немаш казни за кал на копитата на магарето оти закон не го фаќа, не се будиш со ОГЛАСИ – оти имаш цела нива пред тебе за работење, и не плаќаш ни во прв, ни во втор, ни во трет фонд, оти и кога ќе остареш – НИВАТА ПАК ЌЕ РАЃА, и водата пак ќе тече, и шумата пак ќе буи…
И да, можеш да се скараш по дома и да не платиш 2500 евра, оти кавгата до утре е заборавена, а евра по дома не чуваш!
ПА СЕГА, ЗАМИСЛИ ТИ!
На здравје ДРЖАВНАТА ЕБАЧЛАМА, сами си сееме, сами си жнееме!

Само што порачав Хансол -20, отворам форум и почнаа лоши муабет за Нахсол :icon_lol: Се надевам дека нема да се покаам за изборот (првобитно сакав да земам Митсубишито FH35VE)

Сосема точно. Дури во ситуации кога топлотните загуби се релативно големи, една Тошиба само преку заштедата (во однос на поголемата потрошувачка на Гри), ќе си ја исплати разликата за... неколку години (зависно од топлотните загуби).
Која Toshiba точно? Спецификации, COP, Пари...

Зар веруваш во муебетов ?
Кај момаков е идено од сервис, мерено е со сонда T на издув, издувот е OK
Колку треба да е издув на Хансол, имаш ли некое мерење со сите параметри (надворешна, внатрешна, сетпоинт..)

Само што порачав Хансол -20, отворам форум и почнаа лоши муабет за Нахсол :icon_lol: Се надевам дека нема да се покаам за изборот (првобитно сакав да земам Митсубишито FH35VE)

Па мој совет би ти бил ако можеш да го откажеш Hansol-от и да земеш FH. Нормално ако финансиите не ти се проблем. FH е докажно појак за некои 15-20% но е и далеку поекономичен.

Според некои мерења кои ние ги направиме COP на Hansol-от беше мислам нешто над 2. На FH ако добро се сеќавам над 4 на околку 0 степени на колку што меревме и ние.

Побарај назад во постари постови мислам дека имам и слики поставено и пресметки.

Sto falenje udrivte na Toshiba'

Ja menjam mojata suzumi+ 16 (so twin rotarry, ne kako ovaa gore) za Hansol so moja doplata

Ajde junaci ve cekam da se javete, opravdajte go toa sto go pisuvate.

Gi imam e dvete doma zatoa ne lazete narod dzabe.

.

.

Дали некој има инфо за Hansol -20 (HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D) за следните тестови
-10 степени, Tbiv, Ph@Tbiv, COP@TBiv
-15 степени, TOL, Ph@TOL, COP@TOL

Може тестовите да се однесуваат и за ребрендиран Hansol.

Dali nekoj ima informacija sto marka na kompresor ima inverter Haier tide 18 btu 5.5kw
I kade moze da se najde podatok sto kopresor ima?

Дали некој има инфо за Hansol -20 (HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D) за следните тестови
-10 степени, Tbiv, Ph@Tbiv, COP@TBiv
-15 степени, TOL, Ph@TOL, COP@TOL

Може тестовите да се однесуваат и за ребрендиран Hansol.

Еве низ старите постови успеав да ја го најдам Eurovent-от за Hansol преку York, кој ги имаше постирано Strelec. Strelec тогаш имаше и постирано листа на кодови за деловите и мислам дека беа идентични, така да освен ако нема некоја разлика во алгоритмот би требало да има никаква разлика. Еве и линк до постот ако сакаш подетално да ги провериш кодовите Најекономично греење (затоплување)
ev-jpg.156501

Е сега ова е за GWH12TB-S3DNA1D со Sanyo компресор но не верувам дека има некаква разлика со S3DNA2D, освен можеби козметичка.

Дали со овие спецификации Hansol-от е bestbuy? Во никој случај. За тие пари веќе имаш јапонски бренд со идентични спецификации.

Fujitsu AOYG12LMCE / ASYG12LMCE во Хидросет кошта 42.000 редовна цена, има идентични спецификации и ако не се лажам има тригодишна гаранција.
21617960_1459145214175845_2594849110160342224_n.jpg

Hansol-от со сегашниот попуст и доплата од 800ден/год за продолжување на гаранцијата ќе те кошта 41.500.
Иначе еве и Eurovent за Fujitsu-то.
Capture.JPG[DOUBLEPOST=1510252753][/DOUBLEPOST]А да не речат дека продавам и агитирам за Fujitsu ти апелирам слободно да разгледаш и други брендови, можеби и 14.000BTU единици или можеби и 18.000BTU од поевтини брендови.

Што е тајната со децибелите кај Тошибата , често ја среќавам со скоро дупло помалку бучни единици од другите клими?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom