Најекономично греење и ладење

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Значи нема врска дека никој не се пожалил од Hansol-от. Ако се вратиш назад ќе ги видиш еден куп проболеми кои ги искуси мој другар, кој зеде Hansol на мое наговарање и кој имаше проблеми да загрее соба од 20тина квадрати со Hansol-от со Sanyo компресор.

Сензорите се успиваа па температурата варираше. Кога температурите беа околку 0 панел од 2,5KW побрзо ја загреваше собата одколку климата која требала да дава и поголема топлина. А потрошувачката одеше до плафон.

И што е најтрагично, кога пријави проблем и побара сервис, луѓето од Gree на крајот отворено му кажаа дека немаат намера да си прават трошоци и да ја испитаат климата, или пак не дај боже да ја заменат. Слично искуство мислам со сервисна поддршка на Gree имаше и друг член, мислам дека беше Goran0505 или нешто слично. На крајот ја батали климата и се врати на греење на дрва, кои му испаѓаа поевтина варијанта.

Во секој случај може да се вратиш назад и подетално да ги разгледаш проблемите.

Иначе има и проблем да одкриеш колкав капацитет имаа Hansol-от. Од Gree велат дека дава 4KW на -10. Експерите за Gree велеа дека и Hansol-от има Eurovent сертификат преку некој модел на York, што практично бил Hansol со лепенка на York, но тој модел на -7 имаше капацитет од 3,1KW и COP околку 2 односно за 50% полош COP од јапонските модели.

Се на се, јас не би ти го препорачал моделот. Мислам дека јапонските модели до 50тина илјади се поквалитетни и поекономични.
Vo red prifakjam..znaci edno loso korisnicko iskustvo naspram 3-4 pozitivni za Hansolot na forumov. Ne gi spomnuvam ostanatite forumi kade sum cital pozitivni iskustva. Simptomaticno vo celavo tvoe iskustvo e kako muabetot zavrsuva so toa sto toj doticniot Blazo i Gree ve otkacuva i vie nikome nista. Ja dva pati sum imal ednas pomala ednas pogolema trzavica so reklamiranje na tehnicka roba i so spomnuvanjeto odnosno zapretuvanjeto vo vtoriov slucaj so zdruzenieto na potrosacite problemite se resija odma i proizvodot se zameni za drug poskap zasto taka sakav. Kako toa go ostaivte da si odleprsa? Ne sakam da me sfatis pogresno ama pricava ti e druze nekako nedorecena. A ako stvarno ste go ostavile slucajov bez finale a ste vo pravo i nema nekoj skrieni argumenti sto ne gi spomnuvas togas mnogu losa usluga ste im napraile na site sledni kupuvaci a prodavacot se osokolil i drugi da dupne..
http://opm.org.mk/
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
13
Нов битен параметар при изборот на клима уред:

pusenje-kolbasi-1.jpg

Капацитет на колбаси на надворешната единица...
 
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.481
Поени од реакции
2.771
Pozdrav do site korisnici na klima uredi, kako edno od najekonomicnite moznosti za greenje.
Vo izminatiot period se iznacitav sekakvi komentari, pozitivni, negativni, megutoa kako i da e ima nekakva diskusija.
Najinteresno od se, sto zima vnimanie, e zosto site se tolku pogodeni od prisustvoto na GREE na nasiot pazar.
Od pricina sto go poznavam brendot, dosta dobro, mozam samo da kazam deka nikoj nema da zgresi ako se odluci da gi koristi uredite na GREE. Edinstveno treba da znae sto saka, za sto saka da go koristi, za kakov prostor.
Generalno, ima mnogu proizvoditeli na klima uredi koi se za respekt, megutoa nikoj do sega nema ponudeno takov pozitiven soodnos pomegu cena i kvalitet.
 
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
@Caviroski
3.5 kw Hansol -20/30 m2 dneven prostor/500 den 20sep - 18oktomvri...Za naredniot mesec sigurno ke bide okulu 1000den...
Pobaraj ja ovaa tema imas postovi kolku trosela ovaa klima lani kaj mene..Ima pisuvano izolacija i drugi korisnicki iskustva da ne se povtoruvam...se e dostapno na forumot...Ne mozes da steknes nekoe golemo iskustvo so brzo listanje na 150 strani od temata preku mob,kako sto ti kazaa,mozes da zaklucis deka sekoj si go fali svoeto magare,a go kudi ona na komsijata..se razbira magarinjata se klimite a komsiite se clenovite na forumot koi tolku slozno si ziveat :) Imas dobri dobieni soveti a za drugoto ke mora i sam da se potrudis...Citaj detalno da ne se zaebes, kako jas prviot pat ako si resil da premines na ovoj vid na greenje...Znaj samo nema poveke cad, bojadisuvanje sekoja godina, cepenje na drva sleguvanje vo podrum koj sigurno ne zagrean po drvata...
Poz
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.415
Поени од реакции
5.371
Ок имам ACP WIFI модул зa VIVAX AERI

Инсталирав NetHome Plus app од PlayStore Апликација од GD MIDEA AIR-CONDITIONING CO LTD

При скенирање на QR кодот што иде со Клима уредот ми излага ова


Отварам проспект


Гледам на далечинско


Може ли да ми објасните каде се тие DISPLAY gumb и DO NOT DISTURB gumb?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.154
Поени од реакции
32.250
...имаше проблеми да загрее соба од 20тина квадрати со Hansol-от со Sanyo компресор. Сензорите се успиваа па температурата варираше. Кога температурите беа околку 0 панел од 2,5KW побрзо ја загреваше собата одколку климата која требала да дава и поголема топлина. А потрошувачката одеше до плафон.
Мене ми звучи како нешто да не е во ред со климата.
Штом сте провериле со панелка, и 2.5кв биле и повеќе од доволно, значи дека сте ги утврдиле топлотните потреби (и загуби) на 0с надворешна температура. Хансол е модел со поголема надворешна единица, моќноста добро му скалира на ниски температури. Исправен уред нема шанси да има проблеми да ја загрее таа просторија (20м2, која може да се загрее со 2.5кв панелка).

И што е најтрагично, кога пријави проблем и побара сервис, луѓето од Gree на крајот отворено му кажаа дека немаат намера да си прават трошоци и да ја испитаат климата, или пак не дај боже да ја заменат.
Тоа не смеело да се деси.
Пријавивте во Државен пазарен инспекторат?
Еве линк: http://www.dpi.gov.mk/
Телефон:02 322 0547

Ако не сте пријавиле, пријавете, и обавезно после јави ни овде што сте направиле.

Слично искуство мислам со сервисна поддршка на Gree имаше и друг член, мислам дека беше Goran0505 или нешто слично. На крајот ја батали климата и се врати на греење на дрва, кои му испаѓаа поевтина варијанта.
Не си во право за Goran0505. Пребарај наназад, и ќе видиш дека човекот се обидел да поддимензионирана клима да грее ДУЌАН, со никаква изолација (големи стаклени излози), со многу висок плафон (не се сеќавам точно, ама високо било)... Со толкави топлотни загуби, а недоволно димензиониран уред, што може да се очекува?

Мислам дека јапонските модели до 50тина илјади се поквалитетни и поекономични.
Сосема точно. Дури во ситуации кога топлотните загуби се релативно големи, една Тошиба само преку заштедата (во однос на поголемата потрошувачка на Гри), ќе си ја исплати разликата за... неколку години (зависно од топлотните загуби).[DOUBLEPOST=1510178785][/DOUBLEPOST]
@Vanlok go smisli neznam sto ima covekot protiv mene
Немам ништо против тебе друже, само малку се шегувам - ајде, нема лутење за малку мајтап нели? Мора и малку да се насмееме на темава. :)


poznat i po aliasot deus ex machina... :D
Се плашам дека не можам да ја присвојам авторската заслуга за надимакот на Климе наш. Но кој е кумот, ќе те оставам во неизвесност (или сам да пребаруваш наназад). :)
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.584
Поени од реакции
7.373
Мене ми звучи како нешто да не е во ред со климата.
Зар веруваш во муебетов ?
Врати се поназад и прочитај за отворената гаража што момаков ја има под таа соба од 20м2, се работи за куќа во прилеп со слаба изолација и отворена гаража под неа.
Дечково од преголема грижа на совест за клима што негреела 20м2 кај другарму( а не кај него) дури по хрватските форуми какаше за климава....од кој побуди би го правел тоа некој аутсајдер које божем не е ни монтер нит дилер или има било каков интерес за Чкљ иклими прашај се самиот.
Кај момаков е идено од сервис, мерено е со сонда T на издув, издувот е OK АМА изолацијата и топлинските загуби на собичево се преслаби за таа градба и затоа потрушувачката е голема....моментот кој лепотанов цело време го преќутува...
И речено му е да ја остава да грее подолго време....ова е истиот муабет и со Тетовчанецот со хотел промаја дуќанчето кој сакаше цела вечер на -15 да не го грее дуќанот а сабајле кога ке дојде на работа и пушти клима за пола саат да е топло ида седи по кратки ракави...таму да дојдеш со мерач ако измериш по зидови појше од 15Ц еве на
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.154
Поени од реакции
32.250
Зар веруваш во муебетов ?
Не знам што да кажам, јас секогаш тргнувам од тоа дека повеќето од нас овде сме добронамерни. Така и ги третирам луѓето првично. Зошто човеков би лажел дека провериле со панелка, и 2.5кв биле и повеќе од доволно? Не разбирам. Но тебе секако те знам како озбилен човек, а изгледа и дека си правел муабет со сервисерите... Нешто е сомнително во приказната, затоа прашав дали пријавиле во државен пазарен инспекторат. Како што би направил секој што навистина е оштетен.

Но ете нека каже и @nikola2004mkd
Евентуално добро би дошла и некоја фотографија од објектот, климата, мерења, итн...


Некако чудни се ваквите случаи. Ќе напишат онака општо дека нешто не е во ред, но без фотографии, без мерење... И потоа ќе ги снема. Зборам за повеќе случаи, не стриктно за овој. Што се деси со тој дечкото со Ломо 3.5кв монтирана во Центар, и наводно не можел да згрее 16м2?
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.584
Поени од реакции
7.373
@Vanlok
Злонамерниците секогаш ке ги има повеќе на број од многу проста причина...ја знаеш и самиот....едноставно се послаби а нападот е најдобра одбрана....нема никогаш со ништо да покажат дека се подобри....ама затоа се тука да имаат уста за пљукање на тоа што им квари профит
За дечконо....
Повикан е да се јави кога ке дојде во Скопје да се провери проблемот.....негирал дека некаде нешто се жалел на климата...чекаат да се јави, а дали ке се јави ке видиме
 

Kajgana Shop

На врв Bottom