Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@tzlatko :)
Tocno deka napisav deka "Fiksno" trosi 1KW ama na saat, dlaboko se izvinuvam ako bev bukvalno svaten i ne sum spomnal za varijacii vo potrosuvackata, za izvinuvanje i da ve udovolam so @yamaha10 eve ke se popravam, neka ne e fiksno 1Kw tuku ~950W.

Tie oscilacii sto gi naveduvate (700~1650W) realno vremenski traat mnogu malku, od 5 do 10min vo pocetniot ON moment dur ne se stabilizira potrosuvackata i minorni se vo odnos na 1cas rabota, pa na krajot na casot pak ke dadat potrosuvacka 900W~1100W, ili ako smeam da se izrazam so priblizno Fiksno 1KW/h :) Ne e shija, vrat e...rabotava.
Na 100saata ke potrosi 95Kw/h...eve uste podobar COP na 100casa, ama daleku od COP =2,5.
Toa sto e vash izoliran slucaj i klimite vi se postaveni vo 20~25m2 pa vi se na OFF pola od denot ne vi dava za pravo da zboruvate za nekoj imaginaren COP=2,5.
Ili, da se razbereme podobro okolu Onn OFF fazite, ako vakva klima e testirana od Eurovent dali prezentiranata potrosuvcka i COPot bi go sodrzelo i vremeto vo koe klimata e vo OFF faza ? Ne zaebavajte.
@moongoses
Godisnata potrosuvacka se odnesuva ne za 1400 tuku za 4910h (204dena), vidi go atachmentot

Attachments

• ERP1.pdf
    ERP1.pdf
    187,8 KB · Прегледи: 17
Prasav nesto drugo, a koja ce potrosi kolku , kaj kraeva neka trosat i isto, dali isto ce zgreaat?

Prasav nesto drugo, a koja ce potrosi kolku , kaj kraeva neka trosat i isto, dali isto ce zgreaat?
Tvojata vadi 3,6KW toplina na -10, i 3,10KW na -15 potvrdeno od EV.
Koga inverteri od brend marki deklarirani kako 5,5ki edvaj vadat 3,5KW na -7, sto ostanuva za On/OFF od 5,5Kw. Logicno mi e da bi trebalo da zemes barem nekoja 7ca On/Of od 24000btu pa da izvadi 3,5Kw dokaj -7 nadvoresna. Ili da e nekoja retka zverka kako @Vanlok sto posoci nekoj model na Mitubishi On/Off.
(pak da ne bidam bukvalno svaten, nemam pojma koj On/OFF klimi/modeli kolku toplina moze da izvadat i sekoja cest na izuzedci.)

@tzlatko :)
Na 100saata ke potrosi 95Kw/h...eve uste podobar COP na 100casa, ama daleku od COP =2,5.
Toa sto e vash izoliran slucaj i klimite vi se postaveni vo 20~25m2 pa vi se na OFF pola od denot ne vi dava za pravo da zboruvate za nekoj imaginaren COP=2,5.
Ili, da se razbereme podobro okolu Onn OFF fazite, ako vakva klima e testirana od Eurovent dali prezentiranata potrosuvcka i COPot bi go sodrzelo i vremeto vo koe klimata e vo OFF faza ? Ne zaebavajte.
@moongoses
Godisnata potrosuvacka se odnesuva ne za 1400 tuku za 4910h (204dena), vidi go atachmentot
Не, тоа е бројот на часови во годината за кои е потребно греење. Годишната потрошувачка се пресметува по формула Qhe=Pdesignh*Hhe/SCOP, каде Hhe (Hours heating) e 1400 за умерена и топла климатска зона, а 2100 за ладна. Како поинаку ги објаснуваш вредностите на етикетата во документот што го постираше каде се наведени SCOP и годишната потрошувачка?
Пресметката за SCOP ги зема во предвид и времето за кое климата не работи, и времињата во кои работи само термостатот, во стендбај итн.
И пресметката на ЅCOP нема врска со големината на просторот во кој се поставени климите.
Малку си ги измешал работиве.

@Strelec
So duzno postovanje ama ti samo dobro se snaodjas so PRODUCT CODE so prospekti, so engleski, ama so termodinamika si skaran i toa OZBILNO skaran. Jas tuka se zaostavuvam, a ti teraj do besvest...... ponataka ne me citiraj molim te.

@matej2007 i @tomi_z
Ajdeeeeee. Samo sakav da ve alarmiram koga nekoj ti prodava inverter i ti raskazuva prikazni deka trosi sto znam 50% pomalku od obicna klima deka ednostavno ve LAZE.
..............
Zastedata za koja zboruvam od 20% e gro vo toj prodolzen opseg na poniska T, zatoa i navedov tri uslovi koi treba da gi ispolni kupecot ako se odluci za on/off klima.
Znaes, koga pustaat popust dukjanite pisuvaat "do 50%".
Veruvam, ako negde pisuva kaj inverter klimite deka zasteduvaat 50% vo odnos na on-off, sigurno stoi "do 50%", so nekoja zvezdicka mozebi ili vo koi uslovi.
Nakratko moj sovet za site onie sto:
-imaat pari koi tesko gi zarabotile, ne se vo politikata (ha,ha,ha,) tuku kako mene se kilavat sekoj den za da opstanat
-ne im znaci mnogu konforot od ukluci/iskluci na on/off rezimot
-imaat dodatno greenje za T pod -5C
neka si kupat eden obicen ured sto ce kosta 2-3 pati pomalku, ce bide mnogu poednostaven i poeftin za odrzuvanje, bidejci parite za poskapiot ured najverojatno i NIKOGAS nema da im se vratat.
Protivnicite na ova moe tvrdenje neka razmislat dobro pred da pocnat da pisuvaat. Bas bi sakal da najdam nekoj test kade se testiraat dve klimi so ista snaga INVERTER vs ON/OFF vo ista prostorija pri isti uslovi. Verojatno i nema takov ...... nema sami da si ja secat grankata.....
Vo prviot post za on-off, kaj sto gi pisa trite uslovi, zasto ne pisa TA pecka za dogrevanje a ne samo dodatno greenje. Retko koj ima TA pecka veke, jas znaev samo edni bliski rodnini moi do lani se greeja so TA pecka/i, ovaa godina stavija inverter. Nezamislivo potoplo i poeftino im e so klimata.
Eve, ako ti zemes nekogas inverter kako sto vikas deka sakas, ke ni spodelis ubavo i najdetalno koja e razlikata so segasnava tvoja on-off+TA kombinacija vo istiot prostor.

@Strelec
So duzno postovanje ama ti samo dobro se snaodjas so PRODUCT CODE so prospekti, so engleski, ama so termodinamika si skaran i toa OZBILNO skaran. Jas tuka se zaostavuvam, a ti teraj do besvest...... ponataka ne me citiraj molim te.
Tvoe mislenje, moe e deka so vas dvajca tetovci nema razbiracka na temava, nazalost sam sum vo borbata da go dokazam sprotivnoto, ako mislis deka ste uspeale da proturite laga deka On/Off e bolje od Inverter radujte se slobodno.
Momentov ide u bookmark pa ke go vratam muabetot koga konecno vie dvajcata ke se opremite so inverteri i ke zborite drug muabet.
Ti barem si kulturen i imas poznavanja, ama onoj drugiot so vokabular na planinec neznam so bara tuka, on e za kjumbe i nisto povekje.
Vasata Termodinamika i radost se sveduva na momentot koga klimata vi e OFF/iskljucena pa netrosi struja, nevazno e deka vi pagja T vo sobata. Koja Termodinamika pobogu e toa? No za vas bitniot moment e deka togas ne trosi i vi kacuva COP.
Kade e tuka termo peckata, kolku ona trosi za edna nokj zaedno so klimata, kaj se smetkite i kvadraturite, nisto nemate za da go dokazete ova sto go bamburite, koga ke zagusti dudlanje i prostacki izrazi se ufrla u muabet, pa vie nemate ni greenje na klima pod -2, tuku samo TA pecka vi raboti togas, sve e pod tepih staveno samo klimata vi e u usta a vidis site nemaat doma TA pecka od 200kg koja i ne e lesno da se nabavi i prenese primer na 7mi kat.

@ogledaloogledalo
Veruvaj deka nema da se otkazam od TA. Zosto? Na nea mozes da sednes, na klimata tesko ce odi, na eftina tarifa trosi ne povece od 1200 den/mesec, pomaga na sekoja klima da ne vrti kompresorot cela noc koga e najladno (ona nema kompresor i nema sto da i se vrti), pomaga pri odrzuvanje na T vo prostorijata, na klimata i pomaga da pravi poretki defrosti. Zatoa mislam deka i togas ce ja koristam. Ne sovetuvam sega nekoj da kupuva TA pecka ( uostalom i jas mojata CER CACAK od 6KW ja prodadov pred 7-8 god), tuku ako mu se naodja od ovie malive monofazni tipa 2.5 ili 3 KW, duri i od 4.5 KW trofazna ce brkaat rabota, ako nisto drugo vo onie denovi koga e najminusno nadvor.
Mene ovaa kombinacija mi e sovrsena, tebe ti e glupava i ne mora da ja prifacas.....
@Strelec
Ubavo te zamoliv da ne gi citiras moite postovi, nema ni jas tvoite.....Jas "mojata" termodinamika sum ja dokazal kade sto trebe, a ne sum koristel WIKIPEDIA za da se prosvetuvam, veruvam i ti, ama mi se cini deka sepak si od nekoja druga fela tipa metalurgija ili nesto slicno od inzenerstvovo, a ne od masinstvo kade ovaa tematika sepak i pripadja....

Последно уредено:
@ogledaloogledalo
Veruvaj deka nema da se otkazam od TA. Zosto? Na nea mozes da sednes, na klimata tesko ce odi, na eftina tarifa trosi ne povece od 1200 den/mesec, pomaga na sekoja klima da ne vrti kompresorot cela noc koga e najladno (ona nema kompresor i nema sto da i se vrti), pomaga pri odrzuvanje na T vo prostorijata, na klimata i pomaga da pravi poretki defrosti. Zatoa mislam deka i togas ce ja koristam. Ne sovetuvam sega nekoj da kupuva TA pecka ( uostalom i jas mojata CER CACAK od 6KW ja prodadov pred 7-8 god), tuku ako mu se naodja od ovie malive monofazni tipa 2.5 ili 3 KW, duri i od 4.5 KW trofazna ce brkaat rabota, ako nisto drugo vo onie denovi koga e najminusno nadvor.
Mene ovaa kombinacija mi e sovrsena, tebe ti e glupava i ne mora da ja prifacas....
Pretpostavuvam imas 2,5 TA pecka. Za da ti trosi samo 1200 den/mes nemoze da e pojaka.
E sega 2,5kw TA pecka i on-off klima deka stopluvaat 30m2 vo Tetovo mi e malku neverojatno. Moze vas doma Vi e toplo so 19-20 stepeni pogotovo na jakite minusi neznam kako bi uspelo i taa temperatura da se dobie. Na poveketo lugje okolu 22-23 stepeni im e komotno da sedat po doma. Na 23 stepeni nema da sakas da guskas i sedis na TA pecka. Ne velam deka nema i takvi sto 19 im e vo red, znam nekolku.

Не, тоа е бројот на часови во годината за кои е потребно греење. Годишната потрошувачка се пресметува по формула Qhe=Pdesignh*Hhe/SCOP, каде Hhe (Hours heating) e 1400 за умерена и топла климатска зона, а 2100 за ладна. Како поинаку ги објаснуваш вредностите на етикетата во документот што го постираше каде се наведени SCOP и годишната потрошувачка?
Пресметката за SCOP ги зема во предвид и времето за кое климата не работи, и времињата во кои работи само термостатот, во стендбај итн.
И пресметката на ЅCOP нема врска со големината на просторот во кој се поставени климите.
Малку си ги измешал работиве.
Druze ja so tie podatoci i testovi od EV kako se dobieni i koi formuli se koristeni ne sum gi ispituval, znam deka ti se imas zanimavano so toa, pa ti ako imas u detalji koj podatok sto znaci na EV napisi eden asalen post da ne se vleceme za jazik. Ja ko sum imal informacija sum ja spodeluval, a da se preckam nemislam posto znam poupaten si za ova.
A bas me zamisli, klimava na Hitachi vika 1520Kw ke potrosi godisno....dilemata e za 1400 ili za 4910 casa?
Zasto ako SCOp i e 4.3 toa se 6536 u toplina predadeni. Tie 6536 deleni na 1400h iskaca 4,6KW na saat sto e mnogu, poverovatno mi e da tie 6536 gi raspredelat na site 4910h potrebni za greenje u godinata sto doagja 1,3Kw/h koi neli prema T nadvor ke se raspredelat soodvetno, na poladno 3~5Kw nekad 1Kw itn itn, ama 4,6 mi se mnogu nekako i kaj se drugite casovi do 4910.

Pretpostavuvam imas 2,5 TA pecka. Za da ti trosi samo 1200 den/mes nemoze da e pojaka.
E sega 2,5kw TA pecka i on-off klima deka stopluvaat 30m2 vo Tetovo mi e malku neverojatno. Moze vas doma Vi e toplo so 19-20 stepeni pogotovo na jakite minusi neznam kako bi uspelo i taa temperatura da se dobie. Na poveketo lugje okolu 22-23 stepeni im e komotno da sedat po doma. Na 23 stepeni nema da sakas da guskas i sedis na TA pecka. Ne velam deka nema i takvi sto 19 im e vo red, znam nekolku.
Se se vklopilo: JUG-ISTOK, termopan stolarija, fasadna cigla pod nea stiropor, TP od 2.8KW, klima on/off kupena 550e, raboti na -5 (deklarirana na -7) bez problem, sabajle bese +1 C kompresorot lapa 1450W ama zatoa na izduvot e VRELO, bas vrelo, ako T otide na +5, vlece 1650 W , dava sigurno 3KW vrel vozduh..... i da T vo prostorijata ne 22-23 tuku sme naviknati na 21C. Inace jas ne ja guskam TP tuku decata im e merak da lezat na nea ....
Inace gi restartirav meracite pa ne mozam da gi kadrosam za ti dokazuvam nesto, aj sledniov mesec, sekoj mesec gi postavuvam od pocetok.
Inace uste nesto sto pomaga, defrostot ne funkcionira rasipan e nesto, klimata i nema defrost, zatoa pred 4-5 godini se setiv da i pomagam so TA i da ne treba da odi odi vo defrost sto za mnogu go zgolemuva energetskiot bilans vo prostorijata. Plus imam na dve strani po eden izvor na energija. Abe milina, i so inverter ne bi ja gasel peckata.....

Последно уредено:
Tvoe mislenje, moe e deka so vas dvajca tetovci nema razbiracka na temava, nazalost sam sum vo borbata da go dokazam sprotivnoto, ako mislis deka ste uspeale da proturite laga deka On/Off e bolje od Inverter radujte se slobodno.
Momentov ide u bookmark pa ke go vratam muabetot koga konecno vie dvajcata ke se opremite so inverteri i ke zborite drug muabet.
Ti barem si kulturen i imas poznavanja, ama onoj drugiot so vokabular na planinec neznam so bara tuka, on e za kjumbe i nisto povekje.
Vasata Termodinamika i radost se sveduva na momentot koga klimata vi e OFF/iskljucena pa netrosi struja, nevazno e deka vi pagja T vo sobata. Koja Termodinamika pobogu e toa? No za vas bitniot moment e deka togas ne trosi i vi kacuva COP.
Kade e tuka termo peckata, kolku ona trosi za edna nokj zaedno so klimata, kaj se smetkite i kvadraturite, nisto nemate za da go dokazete ova sto go bamburite, koga ke zagusti dudlanje i prostacki izrazi se ufrla u muabet, pa vie nemate ni greenje na klima pod -2, tuku samo TA pecka vi raboti togas, sve e pod tepih staveno samo klimata vi e u usta a vidis site nemaat doma TA pecka od 200kg koja i ne e lesno da se nabavi i prenese primer na 7mi kat.

Kaj te spomnav jas tebe pa da mi se obracas vaka? Na forumi sum povise od 15 godini, od toa ziveam, citam tudji postovi i doprinesuvam so moi. Na eden nas balkanski mnogu biten gsm forum sum i moderator, znaci lik koj se grizi za redot vo mojata sekcija i doprinesuvam plus so moe znaenje. Kako da im se obracam na vanlok i vedar tuka, pa i na tebe kogaj covek nesto ce napise vie samo znaete da go ismejuvate i mora samo vaseto da bide tocno a se drugo e "trolanje". Veruvaj mene malu i mi se gadi od ova vase navlaganje sto najverojatno i inzinjerite vo Gree olku ne ja tupa. Jas na ovoj forum doadjam samo da procitam iskustvo od nekoj sto montiral klima i kako e zadovolen od nea kako sto se @zelenko, @Sass, @gigovit i mnogu drugi, a ova tvoe sekojdnevno pametuvanje veruvaj i mi preci zatoa sto nisto ne mi znaci kolku so mi znaci koga @Sass napisa deka e pozadovolen od vivax gexi vo odnos na toshiba suzumi16 i mnogu drugi a dali ima freon kilo, dve tri i tezi 100kg voopsto ne mi e bitno

Damn!!!:pos: se otkaza Strelec od postot, sega samo ti ostana :dudlac:

Se otkaza zasto e kulturen coek..istoto trebase da go napravis i ti ama kaj bi go sfatil ti toa...
Bez razlika dali ke me zemas mene ili drugi vo usta nema poveke da ti repliciram na nikoj nacin ako smeta Administratorot neka prevzeme merki kon tebe!
Kako i da e sakam da se izvinam na clenovite ako zamarav, ednostavno ne ocekuvav deka bez da nekogo isprovociram na bilo koj nacin ke dobijam navredi i prostakluk.. tuka sum da doprinesam so licni iskustva i podatoci na mestoto od kade sto megjudrugite sobrav znaenje od tie sto nesebicno spodeluvaat od sopstvenoto vreme ( i nervi ) a ne kako mnogumina sto samo prasuvaat i baraat od forumov i posle gi snemuva i ne cuvstvuvaaat barem trunka odgovornost da spodelat dva reda realno iskustvo i zabeleski, ova osobeno se odnesuva na onie koi kupile klimi za koi nema nikoj spodeleno do sega iskustvo od prva raka ovde za "mak-vent"..

E sega apropo muabetov so on/off vs inverter koj poprilicno se rasiri bi zaklucil samo deka veke postoecka kombinacija na TA pecka so obicna klima koj vrsi rabota nema potreba da se menjava ako nekoj ja ima i ne saka da vleguva vo nova investicija i mu brka rabota, no ako saka eftino komforno cisto i najbezbedno greenje neka si investira (prvo neka ischeshla i prouci niz forumov zdravo) vo dobar klima inverter ili inverteri zavisno od prostorot-prostoriite i moznostite i neka uziva.. Inovaciite se dvizat i ne e pametno (ako ne e moralno) poradi zasteda od 20-30% da se zaostanuva nazad vo vremeto..[DOUBLEPOST=1455127908][/DOUBLEPOST]@Vanlok so kakov ovlaznuvac (koj model koj kapacitet) i kolkav prostor vo momentov ovlaznuvas?

Последно уредено:
@Vanlok so kakov ovlaznuvac (koj model koj kapacitet) i kolkav prostor vo momentov ovlaznuvas?
Одамна е земен, немам појма каде е документацијата (ако ја имало воопшто). Некој нонејм MAX овлажнувач купен од Агротехна, два три литра вода собира и со ултразвук прави ладна водена пареа (или поточно, ситни водени честички).[DOUBLEPOST=1455133115][/DOUBLEPOST]MAX HM-868 пишува доле, ама не успеав да пребарам ништо. Најверојатно Агротехна зимала од некаде кинеска роба, и ремаркирале со некоја рандом ознака. :)

Edna od retkite stvari so koi se soglasuvavme so Io... Confessions. :D

Also, da, Radiohead.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom