Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ne ve svakam zosto mislite deka e podobro 2 po 12. Nema logika. Posebno ako e eden otvoren prostor. Dali po taa logika se podobri 3 9-ki ili 4 7-ci ?? Zosto ima kvalitetni 18-ki, 22-ki, 24-ki, 30-ki ??
Imam videno na delo kako raboti suzumi 22-ka vo 50 kv i sum frapiran od site aspekti. Klimata e perfekcija na delo, gree bez problemi tolkava kvadratura, reagira bas kako treba na zadadena temperatura, paga potrosuvackata na minorni 190 vati odrzuvanje ako ne se epten niski nadvoresnite temperaturi, defrosti pravi epten retko, sto treba poveke???
Mitsubishi nemam videno kako raboti za da komentiram, no ovaa serija FH VE e barem na hartija remek delo. Kako ponova serija od suzumi e i ponapredna so senzor za duvanje, ima poveke drugi ekstri i sigurno vredi poveke pari, taka da sigurno bi ja preporacal na nekoj koj bara nesto najdobro.
Kaj 12kite bucavata e okolu 25db, kaj 22ki ili 24 e barem 35db. Toa e ogromna razlika.
Jas klimata ja slusam deka raboti samo koga e tisina. Najcesto raboti vo prva koga e 24db. Ako mi e uklucen televizor ne se slusa deka duva. 35db e vo 5 brzina, samo turboto e poglasno. Togas i duva so 670 m3/h.
Premnogu mi e toa i glasno i mnogu se osekja duvanjeto.
Kaj 22/24 toa e minimum buka. Celo vreme da ja slusas klimata kako vrti, dobro, ke se naviknes moze da se rece. Neznam koja e minimalna jacina na duvanje ama sigurno e okolu 700 m3/h. Toa e dosta jako isfrlanje vozduh pred/pod klimata.
Zatoa e podobro dve 12ki, komforot vo prostorijata bi bil mnogu podobar.

Последно уредено:
Kaj 12kite bucavata e okolu 25db, kaj 22ki ili 24 e barem 35db. Toa e ogromna razlika.
Jas klimata ja slusam deka raboti samo koga e tisina. Najcesto raboti vo prva koga e 24db. Ako mi e uklucen televizor ne se slusa deka duva. 35db e vo 5 brzina, samo turboto e poglasno. Togas i duva so 670 m3/h.
Premnogu mi e toa i glasno i mnogu se osekja duvanjeto.
Kaj 22/24 toa e minimum buka. Celo vreme da ja slusas klimata kako vrti, dobro, ke se naviknes moze da se rece. Neznam koja e minimalna jacina na duvanje ama sigurno e okolu 700 m3/h. Toa e dosta jako isfrlanje vozduh pred/pod klimata.
Zatoa e podobro dve 12ki, komforot vo prostorijata bi bil mnogu podobar.
Vo prostorija od 50 kv sigurno deka ke se najde mesto klimata da bide dovolno oddalecena od tebe, taka da uopste nema da ja slusas, ne e toa 15-20kv pa mora da bide odma nad tebe, a plus 90% od vremeto koga raboti na odrzuvanje i postavena na auto, raboti avtomatski vo prva, taka da sve u svemu ne drzi voda deka ke bide mnogu pobucno.

Дечки , фала ви многу на помошта околу изборот на инвертер, сепак мислам и јас дека Тошибата Сузуми плус 22000btu ќе задоволи греење на просторот кој е цел отворен, а в година здравје Боже ќе купам и една 12000btu за греење во другиот дел на станот.
Среќен Божиќ и секое добро! Поздрав ;)

Sent from my GT-N8000 using Tapatalk

@Anon hejtaj me kolku sakas ama jas uzivam vo filmovite na malik. Cel den mozev da go gledam knight of cups. To the wonder mi bese omilen za 2013, ke go predlozuev u filmskiot klub. Ne znam so ocekuete... toj e stilot, tree of life.

Дечки , фала ви многу на помошта околу изборот на инвертер, сепак мислам и јас дека Тошибата Сузуми плус 22000btu ќе задоволи греење на просторот кој е цел отворен, а в година здравје Боже ќе купам и една 12000btu за греење во другиот дел на станот.
Среќен Божиќ и секое добро! Поздрав ;)

Pisi samo kako ke ja vneses od grcija, dali so povrat na 20% ddv od grcija i ke si platis na granica kaj nas davacki, ili na nekoj drug nacin, a potoa zdravje i impresii od koristenjeto.

Pisi samo kako ke ja vneses od grcija, dali so povrat na 20% ddv od grcija i ke si platis na granica kaj nas davacki, ili na nekoj drug nacin, a potoa zdravje i impresii od koristenjeto.
Здраво gigovit :) Така планирам со tax free 19% мислам дека е, не 20% ( ќе пишам пак точно колку ќе биди). Пријателка ми кажа дека во продавницата кај што го купуваш инвертерот ти даваат 2 сметки едната оригинал колку што кошта и толку си плаќаш и друга сметка со 300€ за да ја поминиш на граница без давачки, и јас ќе му ја покажам само таа сметка од 300 € :) Се надевам и јас така да ја поминам границата :) Накнадно ќе пишам како ќе поминам:)
Среќен Божиќ! За многу години! Поздрав

Дечки , фала ви многу на помошта околу изборот на инвертер, сепак мислам и јас дека Тошибата Сузуми плус 22000btu ќе задоволи греење на просторот кој е цел отворен, а в година здравје Боже ќе купам и една

http://www.toshibaclim.com/Portals/0/Documentation/Techniques/RAS _ gamme résidentiel domestique/DataBook/DB_TCTC-E15-RAS002_RAS-B10-13-16-18-22N3KV2-E1_EN.PDF

http://www.toshibizate.com/Doc_Hist...03_RAS-__N3KV2-E_B10-B13-B16-18-B22_EN_00.pdf

Kapacitet grejanja Suzumi plus 22 BTU,kolicina vazduha - FAN ( m 3 / h ) ???? -

Proveri da li se zakukani dupkite za cevkite pozadi vnatreshna edinica, eventualno popolni gi so stiropor ili nesshto drugo. Ke duva ladno od tamu i senzorot ke registrira poniski vlezni temperaturi.
Отворено беше каде што влегуваат цевките во ѕидот и во фасадата. Одвантре не сакав да дирам да не ги заебам пластиките од внатрешната единица, но однадвор убаво напикав парчиња стиропор и затворив со гипс.
Немам сега време да согледувам разлика, ама ќе проверам деновиве.
P1012180.JPG

Во меѓувреме, прелиминарни резултати од потрошувачката на Тошибата. Нема да можам да сликам на 72 часа, нема да бидам дома. Ама еве потрошувачка од 64.5 часа.
P1012182.JPG P1012183.JPG P1012184.JPG P1012185.JPG

Не нагаѓав, само заокружив на цели вредности. Ако сакаш ќе направам пресметка и до трета децимала, ама нема да влијае на крајниот резултат и заклучок. И не се секирај, нема да се качува температурата со бесконечност :)
И повторно се фаќаш за ситници, а ја испушташ суштината.
А постовите внимателно ги читам, особено твоите, затоа што се полни со контрадикторности, затоа и реагирам. Забележав и дека вратата често ја отвораш, но истото се случувало и на почетокот на греењето кога климата работејќи со максимална јачина успева без проблем да достигне 24 степен и тоа за три часа.

Така да наместо да се потсмеваш со сите што добронамерно ти укажуваат дека „нешто не штима“, измери уште еднаш. Ете сега празници се нема мајстори, надворешната температура е блиску до идеалната за работа на климите, повтори го мерењето, затоа што
Не знам зошто не симнува подолу од 1кв на саат.

Здраво на сите форумџии! Среќна Нова година! Нова сум на форумот :)
Ќе купувам инвертер за греење на 57м2, дневна соба 50м2 и 7м2 ходник. Се двоумам меѓу Toshiba Suzumi plus 22000btu и Mitsubishi MSZ HJ71VA 24000btu.
Станот е со супер изолација, пвц дограма, југоисточен. Досега се греам со 2 панели Tesy од 3kw ( за дневната соба 50м2) и 1 панел од 2.5kw ( за детската соба)Thermor, од ноември до март сметките за струја ми се превисоки, почнувајќи од 6000 ден , 9000, 16000 (ланската година во јануари кога беше најладно во Битола :) ) 12000, 7000 ден. Затоа решив оваа година за инвертер. Инвертерот планирам да го купам од Грција бидејќи кај нас се поскапи за околу 200 евра. Ве молам за совет при изборот.
Поздрав
Според ова што го напиша, во најладниот месец просечната потрошувачката на греење ти била околу 3,3kW/h. Ако земеме дека било греено подеднакво во дневната и спалната, на дневната отпаѓаат околу 2,5 киловати. Дали само еден панел од 3 киловати успева да ја згрее дневната кога е најладно?
Ако не успева, нема ни тошибата да успее (RAS-22N3AV2-E/RAS-B22N3KV2-E1 ако е оваа таа) затоа што на ниски температури Ph е само 2,8, додека кај мицубишито од дилемата е 5,4, речиси дупло. Не знам кои им се цените, но јас дефинитивно би го одбрал Mitsubishi MSZ HJ71VA.

@moongoses баче па ти си тој што се фаќа за ситници. :)
Ајде вака, елементарно (иако не си Вотсон, и со дедукција си нешто послаб). ;)

Обрати внимание на терминот „во просек“. Потрошувачката е мерена за 72часа, за еден саат добив просек - но за првите 3 часа немав просечна туку максимална потрошувачка.

Понатаму. Во просек често се отвара влезната врата и често останува отворена долго време. Но тоа не значи дека во тие први 3 саати влезната врата сигурно и често била отварана.
Што побогу не ти е јасно во овие пар реченици - тоа е вон мојата можност за разбирање! (и зошто се фати за првите 3 саати, помеѓу мноштвото други информации) :LOL:

Инаку да, секако дека нешто не е во ред штом климата не се симнува под 1кв потрошувачка. И мислам дека ја утврдивме причината - незатворен ѕиден отвор за цевките од климата. Погледај во претходниот пост.
...се полни со контрадикторности, затоа и реагирам. Забележав и дека вратата често ја отвораш, но истото се случувало и на почетокот на греењето кога климата работејќи со максимална јачина успева без проблем да достигне 24 степен и тоа за три часа.

Точно. Напиша потрошила 74 киловати за 72 часа. Првите 3 работела со максимална потрошувачка од 1,7, значи потрошила 5,1. Остануваат 68,9 за 69 часа. Или 0,9986 киловати на час. Во право си, многу далеку од паушалниот просек од 1 киловат на час.

^^
Хаха, и што е чудно толку со потрошувачка од 1кв/ч, кога едно мочано калориферче што го платив 600+ денари, троши скоро дупло повеќе?
Мене повеќе ми сметаше што навечер не можам да спијам од топло, синојќа се разбудив и ја исклучив климата.

Трет пат: Ѕидниот отвор за цревата останал отворен, и влијаел на сензорот преку тоа што носел ладен воздух. Најверојатно е тоа причината, ќе дознам за сигурно наскоро.

Друго нешто? ;)

Преголема е за таа просторија. Мило ми е што ја откри причината поради која климата не намалувала со греењето и толку трошела. (y)

Дечки, со панелкава што ја земавме добро се греев, ама вчера еден роднина ми се јавува и ми кажува исклучувај ја иначе отиде сметката за струја... и вчера ја исклучивме. Од 20 декември до вчера околу 17 часот грееше на 1 грејач од 1250W понекогаш на максимум а во последниве неколку дена на средина беше тркалото. Првиот ден на 20 декември грееше на двата грејача по 1250W. Сега сметката кога ќе дојде, не знам пликото кој ќе го отвори. Стварно ли многу троши чудово?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom