Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Го пишав случајот со деверот. Баш ме интерсира дали сметаш дека инсталацијата на клими би му била поисплатлива опција?
Zemajci gi vo obzir cenite na elektricnata energija (koja sigurno uste ce odi nagore) i cenite na ogrevnoto drvo i negovata ekvivalenta toplotna moc NEMA DA DOBIE POEFTINO ZAGREVANJE. Bukovoto SUVO drvo ima toplotna moc od 2600 KWh za eden kubik, ako kosta od 2800-3000 den/m3 izleguva deka 1KWh e od 1.1-1.15 den za KWh. Ako stepenot na iskoristuvanjeto na kotelot e bar 60-70% , 1 KWh ce go kosta okolu 1.7 den za KWh. Skapata tarifa e 6.6, eftinata e 3.3, znaci prosecna nesto okolu 5.4 den za KWh.
5.4 : 1.7 = 3, znaci toplotnata pumpa vozduh-vozduh treba da ostvari podobar COP faktor od 3, sto e mozno no SAMO so poskapite inverteri . Za ovie 2x100 m2 ce mu trebaat majmalku 2+2 edinici od 18000BTU, poradi dobrata izolacija ce bidat sosema dovolni, koi ce kostaat sigurno 3.5-4 k evra, so toa sto posle 7-10 god ce treba da misli na ZAMENA, dodeka vekot na traenje na kotelot e mnogu pogolem, a odrzuvanjeto poeftino. Za komforot na greenje ne ni treba da se zboruva, opsluzuvanjeto e na strana na klimite ( se na dugme neli), moznost za ladenje na leto, placanjeto na racunite e postepeno, dodeka za drvata MORA da se nabavi celata kolicina odednas za da se isusat..........
Druga varijanta e so TP vozduh-voda i koristenje na radijatorite no za toa treba da se ispolnat povece uslovi i finansiski e poskapo...
Jas kako sto e sostojbava (sosema e druga da treba sega da se odluci pomedu klimi i kotel) licno nisto ne bi menuval, bidejci so 4000 evra(koj MORA da gi pluknam vednas) mozat da se kupat 80-90 m3 drvo i bi se greel narednite 7-8 god kolku sto moze da bide nedaj boze i vekot na traenje na klimite.
Se nadevam deka nesto ti pomognav.

Последно уредено:
Целата поента ми беше дека најефтиното греење е добрата изолација.

Многу почетнички грешки правите луѓе.
Изолација не може да биде најефтино греење, па макар да се побие теоријата на релативитетот.

Добрата изолација може да биде само причина ради која ке се намалат топлински загуби, односно просторијата нема да се олади! Просторијата не ја грее изолацијата него грејно тело.
:)

Teorijata na relavitet e najgolema glupost koja sum ja cul, pobiena e odamna ama ne se trubi od pocit po "genijalniot" A. Ajnstajn, uste povece kon Maks Plank koj go podrza vo teorijata , bidejci mu odese vo prilog na negovite teorii vo kvantnata mehanika.... Inace da znaete samo kako N. Tesla ( za mene broj eden fizicar, pokraj Isak Njutn) go spusti na zemja A. A. ne mozese da bekne. Imeno teorijata na relativitet i opstata i posebnata pociva SAMO na eden postament, a toa e deka nisto bas nisto ne moze da se dvizi pobrzo od svetlinata ili povece od 300.000 km/s. Tesla mu stavi pod nos dokaz deka negovite stojni elektromagnetni branovi koj gi isprati okolu zemjinata topka se dvizele so najmalku 1.3 brzini na svetlinata. Ovde ne e tema ova, zatoa tolku....
Toa znaci deka DOBRATA izolacija vo direkten smisol e NAJDOBRO greenje brat.

2015-01-16-086.jpg еве што видов сабајле низ градот
климата е закачена од некое товарно возило ама за чудо работеше одлично тивка не се слуша воопшто, вивакс инвертер не знам точно кој модел е само

Аман бре, како може Гравити да е глуп?

Инаку не ми е јасна фамата со Хотелот до толку ли е добар?

Zagaduvanjeto e kombinacija od poveke faktori koi prethodno gi spomenav.
VladeMKD dobro kaza deka golem del od strujata idi od REK koj raboti na jaglen. No bidejki e tolku dobar cinik, kolku shto e dobar i logicar, ne spomena deka najdobra, najeftina kombinacija za odredena kvadratura e greenje na klima vo kombinacija so drva (za onie koi nemaat dovolno sredstva da kupat poskap inverter). Klima od 200 evra za preodnite periodi i drva (buka II klasa) za poladnite e periodi. SIte ke se slozite deka toa e dobitna kombinacija (osven ako nemate uslovi za drva KAKO KAJ MENE).
Inace zatopluvanjeto na drva mozebi e ekoloski vklopeno vo prirodata no koga ima ekstremno golema potroshuvacka, kako kaj nas vo BT, posledicite koi gi osekame ili ke gi osekame se strashni. Koga vo BT bi imalo toplana koja raboti na gas, togash otpadnite gasovi bi vrvele niz filtri i zagaduvanjeto bi bilo minimalno. Ajde sega sporedi go toa so gorenje t.e. cadenje na site ovie individualno ogjaci od koi NITU EDEN NEMA NIKAKOV FILTER, plus gorat se i seshto od bor do peleni.......daleku e toa od vklopuvanje druze
Морав малце цинички да влезам мајагери. Се надевам дека никој не ми зеде толку за зло. Инаку не само во греењето туку секаде комбинирањето дава најдобри резултати. Во случајот пошто е таква темата, ете конкретно за дрва има голема разлика во искористивост на каминот, котелот па и обичното шпоренце кога надвор температурата е над и под нулата. Пошто малце е заебано да ја контролираш излезната снага на грејно тело на дрва( уствари можиш со тоа што најчесто му ја намалуваш искористеноста) нормално дека иако во потопли денови наизглед трошиш помалце гориво споредено со искористливост испаѓа дека со повеќе дрва добиваш помалце топлина. Но пошто ова не е како со климите или грејните тела на струја каде едноставно ке исклучиш греач или ке намалиш температура , не ти останува друга варијанта освен или да се помириш со тоа или да инвестираш во топлотни акомулатори( било вода за тие за што се на парно) или во изолација која има способност да акомулира топлина или како што се спомна погоре во комбинација со друг дополнителен начин на греење кој ете не е ефикасен при ниски температури но е сосема доволен при температури кои се над нулата. Само работата е што кога имаш пари вишок многу е лесно да сето тоа финансиски да го реализираш, но кога имаш ограничен буџет математиката иди сосем друга. Не викаат за џабе дека сиромавиот два пати плаќа.
Инаку за дрвата што треба да се платат наеднаш тоа е само работа на финансиска дисциплина. Многу едноставно, секој месец ке си тргаш одредена сума на пари исто како да плаќаш на рати.
И да не се лажиме ако зборуваме за индивидуално греење најлесно во физичка смисла и најчисто е она на струја. Прицкаш дугме и толку, завршена приказна. Арно ама секое задоволство кошта, така да секој знае што е најубаво, најчисто и најлесно но не секој може тоа да си го дозволи.

хаха, wot, could you be more desperate? :pos:

И со шестката човекот е многу поблиску до нас отколку до тебе. You will die alone!

Ti da mi kazes so vide u Dracula?

Mylo go eav i Leviathan.. gadno filmce, mislam deka mi e i favorit od stranskive.. sonse winter sleep. Ida recimo mi bese los... ama slabo godinava, duri sporedena so lanskata godina... ne pak postarite.

Sega ja gledam smetkata za sredina Dekemvri-sredina Januari.
6.189 den. Tolku i ocekuvav.
Zapisav sostojba na strujomer na 14.01 i vo smetkata ANT e do decimala tocno, AVT nekolku kw pomalku. Sigurno se pogodilo denta da citaat. No na prethodnata desetina dena ne bea izracunati, ne citale sostojba izgela, znaci ovie 6.200 den se za negde 40-tina dena vo najladniot period.

@ogledaloogledalo Мојата уште не е стигната но мерам на контролно броило и по измереното очекувам 7500-8000 за 90м2 со по 15часа дневно греење на 23Ц плус 24часа греење неделата околу нова година кога не ја гасев воопшто од страв дека е -15 надвор. Сеа незнам дали да те прашам колку саати грееш во денот зашто мислам имаш напишано, одприлика лани, дека денски не греете кога сте на работа, слабо готвите дома итн...ако е истата таа ситуација за 7-8 часа греење 30-40м2 не е баш малце. Не го пишувам ова во смисол да правам споредби или за она секој својот коњ го фали него и по некои постови твои дека просек 1.4KW ти трошела во ладното (ако не било 1.4Kw исправи ме по сеќавање го пишувам) да не и фали фреон на твојава клима у тој стил, некако многу троши.
Додуша немора да е до фреонот може ја пукаш над 25Ц и слично, ако можеш да опишеш подетално како ја работиш у смисол температури зададени и внатре ? Филтрите ги чистиш ?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom