- Член од
- 1 февруари 2012
- Мислења
- 3.678
- Поени од реакции
- 4.208
Ја се осеќам тапа што го гледав на скринер...Неможам веќе да чекам, ќе го гледам Бирдман на скринер. Сум гледал и на полоши снимки.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ја се осеќам тапа што го гледав на скринер...Неможам веќе да чекам, ќе го гледам Бирдман на скринер. Сум гледал и на полоши снимки.
Zemajci gi vo obzir cenite na elektricnata energija (koja sigurno uste ce odi nagore) i cenite na ogrevnoto drvo i negovata ekvivalenta toplotna moc NEMA DA DOBIE POEFTINO ZAGREVANJE. Bukovoto SUVO drvo ima toplotna moc od 2600 KWh za eden kubik, ako kosta od 2800-3000 den/m3 izleguva deka 1KWh e od 1.1-1.15 den za KWh. Ako stepenot na iskoristuvanjeto na kotelot e bar 60-70% , 1 KWh ce go kosta okolu 1.7 den za KWh. Skapata tarifa e 6.6, eftinata e 3.3, znaci prosecna nesto okolu 5.4 den za KWh.Го пишав случајот со деверот. Баш ме интерсира дали сметаш дека инсталацијата на клими би му била поисплатлива опција?
Целата поента ми беше дека најефтиното греење е добрата изолација.
Морав малце цинички да влезам мајагери. Се надевам дека никој не ми зеде толку за зло. Инаку не само во греењето туку секаде комбинирањето дава најдобри резултати. Во случајот пошто е таква темата, ете конкретно за дрва има голема разлика во искористивост на каминот, котелот па и обичното шпоренце кога надвор температурата е над и под нулата. Пошто малце е заебано да ја контролираш излезната снага на грејно тело на дрва( уствари можиш со тоа што најчесто му ја намалуваш искористеноста) нормално дека иако во потопли денови наизглед трошиш помалце гориво споредено со искористливост испаѓа дека со повеќе дрва добиваш помалце топлина. Но пошто ова не е како со климите или грејните тела на струја каде едноставно ке исклучиш греач или ке намалиш температура , не ти останува друга варијанта освен или да се помириш со тоа или да инвестираш во топлотни акомулатори( било вода за тие за што се на парно) или во изолација која има способност да акомулира топлина или како што се спомна погоре во комбинација со друг дополнителен начин на греење кој ете не е ефикасен при ниски температури но е сосема доволен при температури кои се над нулата. Само работата е што кога имаш пари вишок многу е лесно да сето тоа финансиски да го реализираш, но кога имаш ограничен буџет математиката иди сосем друга. Не викаат за џабе дека сиромавиот два пати плаќа.Zagaduvanjeto e kombinacija od poveke faktori koi prethodno gi spomenav.
VladeMKD dobro kaza deka golem del od strujata idi od REK koj raboti na jaglen. No bidejki e tolku dobar cinik, kolku shto e dobar i logicar, ne spomena deka najdobra, najeftina kombinacija za odredena kvadratura e greenje na klima vo kombinacija so drva (za onie koi nemaat dovolno sredstva da kupat poskap inverter). Klima od 200 evra za preodnite periodi i drva (buka II klasa) za poladnite e periodi. SIte ke se slozite deka toa e dobitna kombinacija (osven ako nemate uslovi za drva KAKO KAJ MENE).
Inace zatopluvanjeto na drva mozebi e ekoloski vklopeno vo prirodata no koga ima ekstremno golema potroshuvacka, kako kaj nas vo BT, posledicite koi gi osekame ili ke gi osekame se strashni. Koga vo BT bi imalo toplana koja raboti na gas, togash otpadnite gasovi bi vrvele niz filtri i zagaduvanjeto bi bilo minimalno. Ajde sega sporedi go toa so gorenje t.e. cadenje na site ovie individualno ogjaci od koi NITU EDEN NEMA NIKAKOV FILTER, plus gorat se i seshto od bor do peleni.......daleku e toa od vklopuvanje druze
хаха, wot, could you be more desperate?
И со шестката човекот е многу поблиску до нас отколку до тебе. You will die alone!
Magnolia ќе ти се свиѓа ептен!Magnolia mi e vekje simnat i ceka red. Ke gi vidam i ovie gi staviv na watchlist fala za predlozite[emoji1]